Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Cizre Kalesi ve Nuh’un Gemisi

Yazı Dizisi : Şırnak Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugün size Cizre Kalesi ve Nuh’un Gemisi’nden bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi Nuh Peygamber’in mezarı Cizre’de bulunuyor. Mezarı ziyaret ettiğiniz de karşınıza bir kitabe çıkıyor. Bu kitabe de geminin Cudi Dağı’na oturduğu belirtiliyor. 

Cizreliler şimdiye kadar net bir kanıt olmasa da çoğunlukla bu konunun doğruluğuna inanıyorlar. Bu inançlarına bir delil olarak da Cizre Kalesi’ni gösteriyorlar.  

Hal böyle olunca ben de kaleyi görmek istedim. Onların söylemleri şu. Kale 4000’li yıllarda Gutilerce inşa edilmiş. Ancak kalenin şekli gemi gibi olmuş.

Cizre Kalesi

Gidince ben de gözlerim ile gördüm. Hakikaten de kalenin kuzey ucu dar iken güneyi geniş inşa edilmiş. Bunun nedenini ise kimse bilmiyor.

Nuh Peygamber’in Mezarı

Bir de Hûd Suresi 44. Ayet Tefsiri var. Efsane ya da doğru bilmiyorum ama kaleyi sizin için ben de gezdim. 

Cizre Kalesi Gezisi

Cizre Kalesi Tarihi

Kale ilk olarak M.Ö. 4000 yıllarında Guti İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş. Babil, Med, Asur İmparatorluğu ile Abbasiler döneminde hem onarılmış hem de güçlendirilmiş.

Siyah bazalt taşları ile dikkat çeken kale bugünkü halini ise 12.-16. yy. arasında Musul Atabekleri ve Cizre Beyleri döneminde almış. 

Roma ve Bizans Dönemi Kalıntıları

İç kale bölümünde Roma ve Bizans döneminden günümüze ulaşan kalıntılar var. Suriye sınırının hemen diğer tarafında bulunan Roma Köprüsü de kalenin o dönemde yoğun olarak kullanıldığını gösteriyor. 

Cizre Kalesi

Kale, iç ve dış kale olmak üzere 2 bölümlü inşa edilmiş. Dış cephe olduğu gibi Dicle Nehri’ne bakıyor. Denildiğine göre zamanında beyler toplantılarını bu kıyıda oturup yaparmış.

Dicle Nehri’nde Bir Balıkçı

Kalenin bulunduğu yer itibariyle sadece bölgenin değil Dicle Nehri’nin de kontrolünün amaçlandığı anlaşılıyor.

Cizre Kalesi

Yine kale içerisinde saray, mescit, medrese, zindan, divan kalıntılarını görebiliyorsunuz. 

Hamidiye Kışlası

Kale içerisinde bulunan Hamidiye Kışlası II Abdülhamit döneminde Mustafa Paşa tarafından 1897 yılında inşa edilmiş. 3 katlı inşaatta beyaz kalkerli taş kullanılmış.

Cizre Kalesi Bugün

Kale kalıntıları ilçe merkezinde Dicle Nehri kenarında bulunuyor. Tabii ki oldukça hasarlı olarak.

Cizre Kalesi

İlçenin en önemli tarihi değeri olan kale son döneme kadar askeri bölge içerisinde bulunuyormuş şimdi ise bir park içerisinde halkın da gezebileceği bir yer haline getirilmiş. Çok da güzel olmuş. Yoksa muhtemelen kalan kalıntılar da bugünleri göremezdi.

Piknik Yapan Aileler

Çok da güzel olmuş. Yoksa muhtemelen kalan kalıntılar da bugünleri göremezdi. Yerli halkın ilçe merkezinde gidebileceği pek bir yer yok. Bu nedenle bu düzenleme gayet iyi olmuş. 

Gezen Cizreliler
Eğer Şırnak ya da Cizre gezisi yaparsanız bu kaleyi de mutlaka planlamanıza alın. 
Şırnak ile ilgili diğer yazılarımız için Şırnak Gezi Rehberi ‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.
Exit mobile version