Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şili Patagonyası’ndaki ikinci faaliyetimiz Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi oldu. Burası aynı zamanda Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)’na girdikten sonraki ilk durağımız. 

Şelale, XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena Eyaleti’nin Última Esperanza İli’nde bulunuyor. İlin merkezi ise Puerto Natales.

Paine yerli Tehuelche dilinde mavi demek. Şelale ise ilin kuzeyinde Rio Paine üzerinde yer alıyor.  Muhteşem bir ortam ve fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer. 

Ben de bu yazımda bölge ile ilgili deneyimlerimizi gelirseniz değerlendirmek üzere sizlere aktarmaya çalışacağım.

Şili para birimi Şili Pesosu (CLP). Burada ödeyeceğiniz her Şili Pesosu (CLP) = 0,0089 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Rio Paine Şelalesi

Cascada Rio Paine’ne Ulaşım

Cascada Rio Paine, Puerto Natales’in 116 km kuzeyinde El Calafate’nin 271 km güneybatısında bulunuyor. Buraya Puerto Natales’ten gelirseniz 9 numaralı yolu kullanarak 2 saatte ya da El Calafate’den gelirseniz Paso Río Don Guillermo (Şili) kapısından geçerek sınır geçişi dahil 4-5 saatte ulaşabilirsiniz.

Öncelikle belirteyim biz buraya Arjantin El Calafate’den geldik. Puerto Natales ya da El Calafate’den fark etmez şelaleye ulaşmak için önce Cerro Castillo’ya ulaşmak gerekiyor. 

Paso Río Don Guillermo (Arjantin)

Buraya ulaşabilmek için önce Paso Río Don Guillermo (Arjantin) kapısından çıktık.

Daha sonra ise Paso Río Don Guillermo (Şili)

Daha sonra ise Paso Río Don Guillermo (Şili) kapsından Şili Patagonyası’na giriş yaptık. Buraya geliş ile ilgili araç, otobüs, sınır geçişi, ücret vb. tüm ayrıntıları detaylı olarak Şili Patagonyası Giriş – Çıkış ve Vize Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Lago Sarmiento de Gamboa

Cerro Castillo’dan itibaren ise Lago Sarmiento de Gamboa’nın doğusundan geçen 150 Numaralı Yolu akabinde ise Laguna Amarga’nın güneyinden geçen 156 Numaralı Yolu kullanıp 166 Numaralı Yol üzerinden kuzeye doru giderek Cascada Rio Paine’ne ulaşabilirsiniz. Böylece uzaktan da olsa doru açıdan parka ismini veren Las Torres del Paine granitlerinin fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Laguna Amarga

Diğer taraftan kendi aracınız ile gelirseniz park aynı zamanda bir koruma alanı olduğu için benzin istasyonu veya benzin yok. Parka gelmeden önce deponuzu mutlaka tamamen doldurun. Parka girdikten sonra 50 km/s hızı aşmayın. Acil durumlar dışında aracınızın kornasını kullanmamaya çalışın. Tüm çöplerinizi de arabada toplayın. Etrafta çöp tenekesi yok ve attığınız görülürse çok ciddi ceza alırsınız.

Eğer buraya Puerto Natales’ten otobüsle gelmek isterseniz otobüs tarife ve durakları için tıklayınız.

Cascada Rio Paine Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Burası Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) bünyesinde olduğu için ücret ödemeniz gerekiyor. 

Cascada Rio Paine

Parkın 3 girişi var ve 01 Ekim-30 Nisan yoğun sezon olarak kabul ediliyor. Bizim de giriş yaptığımız Laguna Amarga girişi 07.00-21.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Ziyaretinizi planlarken kapanış saatlerini not edin.

Giriş ücret tarifesi sezona göre değişiyor. Kredi kartı ve döviz geçerliliği de öyle. 3 günlük biletler de var. Detaylı ücret tarifesi için tıklayınız.

Eğer günübirlik olarak El Calafate’den gelirseniz kişi başı 140 $ ücretin yanında ayrıca 40 $ da Torres del Paine Milli Parkı giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu turların bir durağı da burası.

Rio Paine

Öncelikle şelalenin üzerinde olduğu Rio Paine ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Nehrin kaynağı olan Lago Dickson; Dickson, Zapata, Tyndall, Pingo ve Grey Buzullarından besleniyor. Bahse konu gölden çıkan nehir 9 km sonra Lago Paine’ne ulaşıyor.

Rio Paine

Buradan ise güney ve batı rotalarında 15 km akıp Lago Nordenskjöld’e ulaşıyor. İşte Cascada Rio Paine nehrin bu kısmının tam ortasında yer alıyor.

Nehir, Lago Nordenskjöld ağızından çok kısa bir geçiş ile Lago Pehoe’ya dökülüyor. İşte nehrin döküldüğü bahse konu şelaleye Salto Grande deniyor.

Rio Paine

Nehir Lago Pehoe’dan da Lago Del Toro’ya dökülüyor. Bu şelaleye de Salto Chico deniyor. Nehrin geldiği son nokta olan Lago Del Toro ise Puerto Natales’e kadar uzanıp Pasifik Okyanusu’na akan Rio Serrano bağlantılı. 

Sonuç olarak 30 km bir uzunluğa sahip olan Rio Paine 5 gölü birleştiren bir özelliğe sahip.

Cascada Rio Paine

Torres del Paine Ulusal Parkı’nın sınırında doğusunda yer alan Cascada Rio Paine veya La Cascada del Río Paine ile Las Torres del Paine görünümünü de aynı anda ihtiva eden harika bir yer.

Cascada Rio Paine

Paine Nehri burada hem daralırken hem de kayalıklarla karşılaşınca artan bir türbülans ile hareket ediyor. Ancak ortaya gördüğünüz harika görüntü çıkıyor.

Cascada Rio Paine

Şelale 13 m yüksekliğinde. Bu noktadan itibaren, şelalenin altına güvenli bir şekilde yaklaşmanın bir yolu yok gibi görünse de aslında aşağı kadar inen küçük bir yol varmış.

Ancak siz fotoğraflardan anlayamasanız da o kadar şiddetli bir rüzgar var ki biz şu anda yerimizde bile zor duruyoruz. Bu nedenle böyle bir şeye cesaret edemedik. 

Cascada Rio Paine

Buradan da tam olmasa da Las Torres del Paine granitlerinin fotoğraflarını çekmeniz bile mümkün. Dediklerine göre her yıl Dünya’nın dört bir yanından dağcılar bu tepelere çıkmak için parka gelip dikey duvarlara tırmanıyorlarmış.

Cascada Rio Paine Uymanız Gereken Kurallar

2005 yılında kampçıların çıkardığı yangın parka çok zarar verdiği için oldukça tedirginler. Burası bir koruma alanı olduğu için yine kendine özgü uymanız gereken kurallar var. Öncelikle tüm ziyaretçiler bir kayıt formu doldurup imzalıyor.

Bunun dışında;

-İstisnasız ateş yakamazsınız. 

-Sigara içemezsiniz.

-Belirlenmiş bölgeler dışında kamp yapamazsınız.

-Evcil hayvan getiremezsiniz.

-Çöp atamazsınız. Tüm çöpü geldiğiniz araçta toplamak zorundasınız.

-Yerleşik yollarda kalmanızda fayda var ama ne olursa olsun tehlike ve pumalara karşı yalnız yürüyüş yapmayın.

-Dağ yollarında yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, yürüyüşe başlamadan önce bir Park Ranger İstasyonu’na kayıt olmalısınız. Trekking yapan ziyaretçiler bir etiket alıp görünür yerlerine yapıştırmak zorunda. 

-Hayvanları, kuşları rahatsız edemez bitkileri koparamaz, kayaları yer değiştiremezsiniz.

-Yaban hayvanlarını besleyemezsiniz. 

-Balık tutamazsınız.

-Yüzemezsiniz.

-Aşırı gürültülü ve yüksek sesle müzik dinleyemezsiniz.

-Ateşli silah bulunduramaz, ava çıkamazsınız.

-Acil durumlarda ihtiyacınızı giderirseniz gömmeden bırakamazsınız. 

-Aşırı hava koşullarına hazırlıklı olun. Uygun ekipman ve kıyafetler getirin.

Bir Puma İle Karşılaşırsanız Yapmanız Gerekenler

Daha büyük ve göz korkutucu görünmek için ellerinizi havaya kaldırıp bağırmaya başlayın, alkış yapın.

-Sakın koşmayın çünkü koşu ve hızlı hareketler takibi tetikliyor.

-Pumaya sakın arkanızı dönmeyin.

-Pumaya elinizde ne varsa atın. 

-Hayvanı sıkıştırmayın bir kaçış rotası bırakın. 

Cascada Rio Paine’de Nerede Kalınır?

Bölgede kalmak için en uygun yer 4 yıldızlı Hotel Las Torres Patagonia. Ancak 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 350-400 $ bir ücret isteniyor ki oldukça pahalı diyebilirim. Burada kalırsanız buradan çıkışlı olarak düzenlenen atlı turlara da katılabilirsiniz. (Kişi başı ücret 60-70 $). Çok pahalı derseniz bu otelin civarında daha uygun ama küçük oteller de var. 

Rio Paine

Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberine bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version