Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şili Patagonyası’ndaki ilk faaliyetimiz Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi oldu. Burası aynı zamanda Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)’na girmeden önceki son durak olması nedeniyle de önemli.

Göl, XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena Eyaleti’nin Última Esperanza İli’nin kuzeyinde kalıyor. 

Göle ismini veren Amarga bölgesinin en önemli özelliği ise Şili Patagonyası’ndaki en büyük puma nüfusunun yaşadığı yer olması. Biz görmedik ya da katılmadık ama isteyenler için bu hayvanları doğal ortamlarında izleme şansı sunuluyor.

Ben de bu yazımda bölge ile ilgili deneyimlerimizi gelirseniz değerlendirmek üzere sizlere aktarmaya çalışacağım.

Laguna Amarga

Şili para birimi Şili Pesosu (CLP). Burada ödeyeceğiniz her Şili Pesosu (CLP) = 0,0089 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Laguna Amarga ve Çevresi

Laguna Amarga’ya Ulaşım

Laguna Amarga, Puerto Natales’in 115 km kuzeyinde El Calafate’nin 271 km güneybatısında bulunuyor. Torres Del Paine Millî Parkı sınırında olduğu için her hangi bir giriş ücretine tabi değil. 

Buraya Puerto Natales’ten gelirseniz 9 numaralı yolu kullanarak ya da El Calafate’den gelirseniz Paso Río Don Guillermo (Şili) kapısından geçerek ulaşabilirsiniz.

Öncelikle belirteyim biz buraya Arjantin El Calafate’den geldik. Puerto Natales ya da El Calafate’den fark etmez göle ulaşmak için önce Cerro Castillo’ya ulaşmak gerekiyor. 

Paso Río Don Guillermo (Arjantin)

Buraya ulaşabilmek için önce Paso Río Don Guillermo (Arjantin) kapısından çıktık.

Paso Río Don Guillermo (Şili)

Daha sonra ise Paso Río Don Guillermo (Şili) kapsından Şili Patagonyası’na giriş yaptık. Buraya geliş ile ilgili araç, otobüs, sınır geçişi, ücret vb. tüm ayrıntıları tüm ayrıntıları detaylı olarak Şili Patagonyası Giriş – Çıkış ve Vize Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Lago Sarmiento de Gamboa

Cerro Castillo’dan itibaren ise Lago Sarmiento de Gamboa‘nın doğusundan geçen 150 Numaralı Yolu akabinde ise 156 Numaralı Yolu kullanarak Laguna Amarga’ya ulaşabilirsiniz.

Laguna Amarga

Diğer taraftan kendi aracınız ile gelirseniz burası aynı zamanda bir koruma alanı olduğu için arazi veya yol sürüşünde 50 km/s hızı aşmayın. Acil durumlar dışında aracınızın kornasını kullanmamaya çalışın. Tüm çöplerinizi de arabada toplayın. Etrafta çöp tenekesi yok ve attığınız görülürse çok ciddi ceza alırsınız.

Eğer buraya Puerto Natales’ten otobüsle gelmek isterseniz otobüs tarife ve durakları için tıklayınız.

Laguna Amarga

Torres del Paine Ulusal Parkı’nın sınırında yer alan Laguna Amarga, puma görüntüleme, çarpıcı manzaralar ve çok daha fazlası için ideal bir vahşi tatil beldesi aslında. 

Las Torres del Paine

Parka hiç girmeden buradan parka ismini veren Las Torres del Paine granitlerini uzaktan da olsa çekmeniz mümkün.

Patagonya’da puma ve hayvancılık arasındaki etkileşimin hikayesi koyun yetiştiriciliğinin başladığı XIX yüzyılın sonlarında bugünkü Falkland Adaları’ndan getirilen 1.200 koyun ile başlamış.

Şili Patagonyası Guanacolar

Estancialarda yaşayan çiftçiler guanaco avlayıp yerken pumalarda yeni avları olan koyunları yemeye başlamış. Sonuç olarak guanaco ve koyun sayıları hızla düşmüş. Böyle olunca çiftçiler leonero dedikleri puma avcıları ile pumaları avlamaya başlamış. Malesef pumalar koruma altına alınacak sayıya kadar düşmüş. 

Laguna Amarga

1995 yılında bölge beyaz deprem de denen -20° seviyesinde inanılmaz uzun karlı soğuk bir dönem geçirmiş. Estancialardaki nedeyse tüm koyunlar telef olmuş. Çoğu estancia sahibi iflas edip bölgeyi terk etmiş. Kalanlar ise ne yapacaklarını düşünürken meraklı puma gezginlerini fark etmişler ve bunu paraya çevirmeyi denemişler.

Şili Patagonyası Bir Entancia

Kısa zamanda çok para kazanınca pumalar estancia sakinlerince korunmaya başlamış. Pumalar da kötü niyet yoksa artık çiftliklere ve insanlara saldırmayı kesmiş. Böylece bölgede pumalar çoğalmaya ve tehdit altında olmadan yaşamaya başlamış. Doğa da dengesini bölgede yeniden kurmuş.

Laguna Amarga

Tabii ki bu diğer hayvanlara da yaramış. Pumaların dışında göl ve çevresi guanaco, tavşan, armadillo, kokarca ve gri tilki gibi hayvanlar ile And Akbabası, Şili Filamingosu, Amerikan Devekuşu gibi 30’dan fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Laguna Amarga Uymanız Gereken Kurallar

Burası bir koruma alanı olduğu için yine kendine özgü uymanız gereken kurallar var. 

-Rehbersiz yürüyüş ve keşif yapamazsınız. Geceleri rehberli de olsa yapamazsınız. 

-Yaban hayvanlarını besleyemezsiniz. 

-Hayvanları, kuşları rahatsız edemez bitkileri koparamaz, kayaları yer değiştiremezsiniz.

-Çöp atamazsınız.

-Sigara içemezsiniz.

-Restoran ve otel dışında alkol içemezsiniz.

-Her türlü ilacı kullanamazsınız.

-Restoran ve otel dışında araba ile geceleme ya da kamp yapamazsınız.

-Restoran ve otel dışında evcil hayvan çıkaramazsınız.

-Aşırı gürültülü ve yüksek sesle müzik dinleyemezsiniz.

-Ateşli silah bulunduramaz, ava çıkamazsınız.

-Balık tutamazsınız.

-Acil durumlarda ihtiyacınızı giderirseniz gömmeden bırakamazsınız.

Bir Puma İle Karşılaşırsanız Yapmanız Gerekenler

Daha büyük ve göz korkutucu görünmek için ellerinizi havaya kaldırıp bağırmaya başlayın, alkış yapın.

-Sakın koşmayın çünkü koşu ve hızlı hareketler takibi tetikliyor.

-Pumaya sakın arkanızı dönmeyin.

-Pumaya elinizde ne varsa atın. 

-Hayvanı sıkıştırmayın bir kaçış rotası bırakın. 

Laguna Amarga’da Nerede Kalınır?

Amarga’da kalmak için en uygun yer Laguna Amarga Estancia. Burada kaldığınız takdirde vahşi pumaları gözlemleyebileceğiniz 6 gece 7 günden oluşan macera Puma Safari’sine de katılabilirsiniz.

Sarmiento Lake

Tabii ki bunun duşunda buradan çıkışlı olarak düzenlenen Sarmiento Lake çevresi 2 saat süren atlı turlara da katılabilirsiniz. (Kişi başı ücret 60-70 $)

Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version