Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Alternatif Bir Rota Olarak Girdev Yaylası Gezisi

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Seyda Ölmez

Bugün yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçmak için Alternatif Bir Rota Olarak Girdev Yaylası Gezisi yapacağız. Yıllardan beri sahil kentlerinin ve köylerinin yaptığı gibi yaylaya kaçıyoruz.

Girdev Yaylası, 3015 m yüksekliğindeki Akdağlar’ın kuzey yamaçlarında yer alıyor. Söz konusu yayla;  gölü ve sahip olduğu sulak alan nedeniyle kuşların da uğrak yeri. Hava ne kadar sıcak olursa olsun sizi rahatsız etmeyen bir havası var yaylaların.

Ayrıca yörük kültürünü yerinde görebileceğiniz doğa severlerin ve fotoğrafçıların tercih ettiği, gelenin tekrar tekrar gelmek istediği ender yerlerden biri.

Girdev Yaylası ve Çevresi

Girdev Yaylası’na Ulaşım

Girdev Yaylası ve Gölü’ne ulaşmak için üç farklı seçeneğiniz var:

1-Fethiye-Antalya karayolunun 74. km. sinde Seki Beldesi sapağından ayrılıp Temel Köyü-Döğer Yaylası-Kıncılar Yaylası güzergahı üzerinden devam etmek. Ben bu yolu tercih ediyorum. Yol, Temel Köyü’ne kadar asfalt. Köyden sonra düzgün stabilize yani normal bir araçla bile gidilebilir. Yol boyunca sağ tarafımızda 2860metrelik yüksekliğiyle Eren Dağı bize eşlik ediyor. Eren Dağı 2000li yılların başında bir kayak merkezine sahipmiş. Günümüzde maalesef yok.

Girdev Yaylası Yolu

2-Kaş-Gömbe-Yeşilbarak-Yayla Kılınçlı rotası. Dönüş yolu olarakta bu rotayı kullandım. Girdev Yaylası’ndan  Yeşilbarak’a kadar stabilize yol. Yeşikbarak’tan sonra asfalt. Altı yüksek bir araba tercih etmenizi öneririm.

3-Antalya-Elmalı-Yuvaköy yolu.

Girdev Yaylası

Fethiye yöresinde yaylacılığın çok eski bir geçmişi var. Hatta Antik Dönemde Xanthos Vadisi’ndeki yerleşimcilerin yaz aylarında Girdev Yaylası’na göç ettikleri rivayet edilmekte. 

Girdev Yaylası

Yüzyıllar boyu devam eden ,yaz başlarında yaylalara çıkma, kış aylarında sahil kesimine inme olayı bu yörede güçlü bir göçebelik ve yaylacılık kültürü oluşturmuş.

Girdev Yaylası Koyun Sürüleri

Geçmişte konar-göçer yaşantının bir sonucu ortaya çıkan yaylacılık, günümüzde yerleşik yaşantı sürdüren kırsal kesimin mevsimlik hareketine dönüşmüş. 

Girdev Yaylası Yaşam

1970’li yıllardan itibaren yaylacılık faaliyetine katılanlarda azalma olmuş. Bunda sosyo-ekonomik değişikliklerin etkisi büyük.

Girdev Gölü

Girdev Yaylası, ortalama 1750 m yükseklikte yaklaşık 25 km2  büyüklüğünde bir alanı kapsayan etrafı sırtlarla çevrili polye özelliğinde bir çukurluk.

Girdev Gölü

Yaylanın ortasındaki bu geniş karstik çukurluğun bir kısmını suları ilkbaharda genişleyen yazın daralan Girdev Gölü kaplıyor. Gölün kabul edilen büyüklüğü 3 km2. Göl, oldukça sığ. En derin yeri 3,5 m.

Gölün çekilen yerleri tarım alanı olarak kullanılıyor. Küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yaylada geniş otlaklar bulunuyor.

Yaylaya gelmek için en ideal dönem suların en fazla olduğu Mayıs-Haziran.

Girdev Gölü Kuşlar

Girdev Gölü,Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından yayınlanan Türkiye’nin Uluslar arası Öneme Sahip Sulak Alanları listesinde yer alıyor.

Girdev Gölü

Girdev Sulak Alanında yaklaşık 128 kuş ile 50 bitki türü tespit edilmiş. Kuş göç yolu üzerinde yer alan göl,kuşların önemli bir üreme alanı.

Yayla Evleri

Girdev Yaylası’na geldiğimizde seyrek de olsa yayla evlerini görüyoruz. İlk karşımıza çıkan evlerden birine konuk oluyoruz. Yayla insanı çok sıcakkanlı ve misafirperver. Bizi en güzel şekilde konuk ediyorlar. Çayımızı,kahvemizi içiyor, yemeğimizi yiyoruz bu güzel insanlarla. Hatta kalmamızı istiyorlar ama ben çadır kurmak istediğimi söyleyince çok ta ısrar edemiyorlar. Bol bol sohbet ediyoruz.

Girdev Yaylası Mehmet Amca ve Ailesi

Bizi misafir eden Mehmet Amca’ya bana yaylanın tarihini anlatmasını rica ediyorum. İlk söylediği cümleyi hafızama kazıyorum. ’’66 pınarlı,7 aslanlı,çifte turnalı Zirzop Yaylası’’ Neden böyle dendiğini soruyorum. Kendinin, hatta babasının ve dedesinin de burada doğduğunu ve bu sözün eskilerden beri söylendiğini anlatıyor.

Yaylada 66 su kaynağı varmış ve halen mevcut. Yan yana duran 7 aslan kabartmasına gelince bugün hiç biri yerinde değil. Yok olan kültür değerlerimizden. Son aslan Fethiye müzesine taşınmış, diğerlerinin akıbeti belli değil. Çifte turnalar diyorum, onlara ne oldu? Maalesef onlar da yok. Yaz kış yaylada olan bu çifte turnalar ya öldüler ya öldürüldüler ya da başka bir yer buldular kendilerine. Kim bilir?

Ön Yüzünde Üç Kadın Kabartması Olan Lahit

Mehmat Amca, her yıl Nisan sonu yaylaya göçtüklerini, Kasım sonuna kadar kaldıklarını anlatıyor. Kasımdan sonra kalırsan kar yağışından dolayı mahsur kalınırmış. 1970’li yılların sonuna kadar büyük bir Pazar kurulurmuş yaylada. Çevre yayla köylerden atlarla, develerle bu pazara gelinirmiş. En güzel koç, en büyük boğa gibi yarışmalar, şenlikler yapılırmış. Bugün bu alana Pazarlık diyorlar.

Ön Yüzünde Üç Kadın Kabartması Olan Lahit

Pazarlık, Antik Dönemde yayla yerleşimi olan Kerdebota’nın agorası üzerinde yer alıyor. Yüzlerce yıl devam eden bu kültür artık yok.

Yol Kenarında Gördüğümüz Kırık Lahit

Günümüzde gölün kuzey ve batısında antik taş bloklar, yıkık ev kalıntıları dışında pek iz görünmüyor. En etkileyici antik eser,ön yüzünde ‘’üç kadın’’ kabartması olan kapaksız bir lahit.

Girdev Yaylası Antik Kalıntılar

Mehmet Amca ve ailesine teşekkür ediyor ve söylediklerini not alarak göl etrafında turuma başlıyorum. Göl çevresi 22 km stabilize yol ile çevrelenmiş.

Girdev Yaylası Eski Yerleşim İzleri

İster arabayla ister yürüyerek gezebilirsiniz. Zamandan kazanmak için arabayla devam ediyorum çünkü hava kararmadan çadırımı kurmak istiyorum.

Çadır Yeri

İlk durağım Yörük Muhtar’ın Yeri. Girdev Yaylası’na gelirseniz çadır kurabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz yerlerden biri. 15 yıldır açık olan işletmede 10 köşk var. Köşk başı ücret 30 TL (2020). Elektrik, su ve tuvaleti mevcut. Yaylada elektrik bu işletmeye kadar geliyor. Yörük Muhtarın Yerinde çay ikramlarını geri çevirmiyor ve biraz sohbet ediyoruz. Güzel bir aile işletmesi. Kendi yetiştirdikleri koyunlardan elde ettikleri tereyağı, peynir ile kahvaltı, kuzu çevirme, kavurma, toprak havuzlarında yetişen alabalık zengin menülerini oluşturuyor.

Kısa bir çay molasından sonra yolumuza devam ediyoruz. Yol kenarında kırık bir lahit dikkatimi çekince durup fotoğrafını çekiyorum. Yola devam etmek istiyorum ama önümde başka bir araba geçit vermiyor. Ellerinde tele objektifli kameralar, çekim yapıyorlar. Sonradan tanıştığımız çift Antalya’dan kuş gözlemciliği için geldiklerini anlatıyorlar. Burada yapabileceklerinizden biri de kuş gözlemciliği. Fotoğraflar çekildikten sonra ilerlemeye devam ediyoruz.

Yörükoğlu İdris’in Yeri

İkinci durağımız Yörükoğlu İdris’in Yeri oluyor. Burası göle en yakın işletme. 13 köşkü var. Köşk başı ücret 30 TL (2020). Elektirik, su, tuvalet mevcut. Elektiriği güneş panelleri ile sağlıyorlar. Yaylada Hz.Ali Mevkii diyorlar bu mevkiiye. Kahvaltı,kuzu çevirme,kavurma,alabalık buranın menüsünde  de yer alıyor .Çadırımı buraya kurmaya karar veriyorum. Ama önce göl etrafındaki turumu tamamlamak istiyorum.

Karşılaştığım Koyun Sürüleri

Yol boyunca bol bol koyun sürüleri içerisinden geçiyorum. Seyrek de olsa yayla evleri görüyorum.Başladım noktaya yakın bir işletme daha var. Sanırım henüz yeni hizmete hazırlanıyor.

Su İçen Koyunlar

Göl kıyısında bolca çadır kurabileceğiniz alan var. Ama ben oğlumla çıktığım bu gezide işletmede kalmayı tercih ediyor ve havanın hafiften kararmaya başlaması ile tekrar Yörükoğlu İdris’in Yeri’ne dönüyorum.

Yaylada Sabahlamak 

Yaylaya gece çöktüğünde sessiz ve huzurlu bir ortamda sadece doğanın sesi eşliğinde dinlenmeye çekilmişken çadırıma giren birkaç sivrisinek bölüyor dinlencemi. Alerjiniz varsa böcek kovucularınızı unutmayın derim. Çünkü bolca sivrisinek var.

Kaldığım Çadır

Sabah erken saatlerde kalkıyorum. Hem de hiç olmamış kadar dingin bir şekilde. Yayla havasından mıdır bilmem ama kendimi daha dinç hissediyorum. Fotoğraf makinemi alıyor ve kısa bir fotoğraf turu yapıyorum etrafta.

Kuzu Çevirme
Kuzu Çevirme

Yaylada hayat çoktan başlamış (bir de kendime erkenci diyorum). İşletme sahipleri çoktan kuzu çevirme için hazırlıklarını yapmışlar. Onları izliyorum bir süre.

Kahvaltı siparişini veriyorum. Buraya gelip tereyağını, peynirini tatmadan dönmek olmaz tabii. Güzel bir sohbet eşliğinde kahvaltımızı yapıyoruz. Tek alışamadığım yufka ekmek neyse ki  yanımızda ekmek getirmiştik. Sohbet uzadıkça uzuyor. Oysaki yeni rotalar için ayrılmam gerek. Müsaade isteyip toparlanıyor ve ayrılıyoruz Girdev Yayalası’ndan.

Girdev Yaylası’ndan Yayla Kılınçlı’ya Giden Yol

Bu kez geldiğim güzergahtan farklı bir rotayla dönüyorum. Yayla Kılınçlı-Yeşilbarak-Gömbe-Sinekçi-Sütleğen-Arsaköy-Bağlıağaç-Döğer üzerinden Seydikemer‘de bitiriyorum yolculuğumu. Her biri birbirinden güzel yaylalardan geçiyorum. Sadece bir tanesini anlatabiliyorum size. Kim bilir belki başka bir yayladan yeniden merhaba derim size….

Muğla ile ilgili diğer yazılarımızı Muğla Gezi Rehberi‘nden okuyabilirsiniz.

Exit mobile version