Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

1500 Yıllık Bir Tarih Cizre Ulu Camii

Yazı Dizisi : Şırnak Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

1500 Yıllık Bir Tarih Cizre Ulu Camii ilçe gezi planımda ilk durağım olan yer. İlçe merkezinde Dağ Kapı Mahallesinde bulunan yapı biraz şeklinden de anlayabileceğiniz gibi kiliseden camiye çevrilmiş. Daha sonradan onarım ve ilaveler ile günümüze kadar gelmiş. 

Cami, kapılarında bulunan daha sonra detaylı bahsedeceğim robot biliminin öncüsü büyük mucit İsmail Ebul-iz El Cezeri’nin yaptırdığı ünlü ejder figürleri ile ünlü. Aynı şekilde yine onun yaptırdığı 13. yy.a tarihlenen eşsiz bir el işçiliğine sahip ahşap kapının çift ejder başlı aslanlı tunçtan yapılmış kapı tokmakları da öyle. 1969 yılında tokmaklardan biri çalınıp Danimarka’ya kaçırılınca bahse konu figürler ve kalan tokmağıyla birlikte kapı da sökülerek İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne götürülmüş. 

Cizre Ulu Camii

Çift ejder başlı aslanlı figürler yerinde de gördüğüm kadarıyla Orta Asya kaynaklı bir gelenek. Ejderler kötülüğe karşı arslan ise kudret göstergesi olarak kullanılıyor. Aslında bu durum bile o dönemde bu bölge ile Orta Asya arasında da derin bir bağ olduğunu gösteriyor.

Cizre Ulu Camii Gezisi

Cizre Ulu Camii’ne Ulaşım

Cami şehrin tam merkezinde bulunuyor. Namaz vakitleri haricinde gezmeniz mümkün.

Adres: Şah Mah. Orhan Doğan Cad. Hükümet Konağı No:68 Cizre/ŞIRNAK Tel:  0486 616 17 41

Cizre Ulu Camii

Yapının ilk inşa tarihi  bilinmiyor ancak İslâmiyet’in Anadolu’ya ilk girdiği Abbasiler döneminde 639 yılında camiye dönüştürülmüş akabinde de tamir ettirilmiş. 

Cizre Ulu Camii

1160 yılında o zamanın Cizre Beyi Baz Şah’ın oğlu Al Sencer tarafından restore edilip 26 payeli olarak yeniden yaptırılmış. Gördüğünüz dört köşe minare ise 1156 yılına tarihli.

Ulu Camii Çeşmeleri

Avluda 2 adet abdest alınan çoklu çeşme var. Kare planlı ancak dışarıdan avluya geçilen ve hepsinin üzerinde birer kitabe bulunan 7 kapısı var. 

Cizre Ulu Camii

Tarihi yerleri sevenler için harika bir yer farklı bir minare mimarisine sahip, ayrıca şehir merkezinde olması ulaşımı kolaylaştırıyor ama mahalle arasında kalmış…

Cizre’ye gelen geçen herkesin muhakkak görmesini isterim. Tarihi hissetmek adına güzel bir yer.Sağlıcakla Kalın.

Şırnak ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız.

Exit mobile version