Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kış Ortasında El Calafate Gezisi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kış Ortasında El Calafate Gezisi derken kastımız güney yarım kürenin yazı tabii ki. El Calafate 50 ° 20´ güney enleminde bulunuyor (Kuzey Yarımküre’deki Londra şehrine eşit).

6500 nüfuslu bu kasabanın Dünyaca ünlü olmasının sebebi ise buzul bölgesinde olması. Bu nedenle de her yerde görülmeyen değişik bir iklim ve bitki örtüsüne sahip. Hal böyle olunca yapılacak planlamalarda buraya bizim kış döneminde gitmek şart oluyor. 

Şehir, Lago Argentino’nun doğu kıyısında, Santa Cruz Eyaleti’nin Başkenti’nin başkenti Río Gallegos’a 315 km mesafede bulunuyor. Adını ise Güney Patagonya’ya özgü küçük Calafate çalısından alıyor.

Ben de sizlere Patagonya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 3 gün kaldığımız bu şehirde yaşadığım tüm deneyimlerimi bir gezgin ve fotoğrafçı gözüyle aktarmaya çalışacağım. 

El Calafate Gezisi

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

El Calafate Gezisi-El Calafate’nin Tarihi

Bu kapsamda öncelikle Patagonya tarihinde önemli bir yer tutan estanciaların başlangıcını, geçmişi ve bugününü anlattığım Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler başlıklı yazımı öncelikle okumanızı tavsiye ediyorum.

Bölgeye ilk keşif seferi 1867 yılında Santa Cruz Nehri’nin kaynağının tespiti için yapılmış. Luis Piedra Buena, Guillermo Gardiner ve ekibi nehrin güney kıyısından giderek El Calafate’nin bugün bulunduğu yere gelmişler. Yalnız Ada adını verdikleri Isla Solitaria’yı keşfetmişler.

Buradan devam ederek Roca Gölü’ne ulaşmışlar. Buradan Pasifik Okyanusu’na doğru bir çıkış bulmanın mümkün olduğunu düşünmüşler. Tüm bu sefer gidiş dönüş 33 gün sürmüş. Böylece Moreno tarafından yapılacak sonraki keşif seferleri için de oldukça önemli veriler elde etmişler.

El Calafate Gezisi

1873 yılında yine  Santa Cruz Nehri’nin kaynaklarını keşfetmek için 2. keşif seferini Teğmen Valentín Feilberg komutasındaki ekip yapmış. Ellerindeki yanlış bilgiler nedeniyle geldikleri yerin Viedma olduğunu sanmışlar. Bayrak dikip geri dönmüşler. Tüm bu sefer gidiş dönüş 22 gün sürmüş.

Lago Argentino El Calafate Gezisi

1876 yılının sonları-1877 yılının başlarında Carlos Moyano, Francisco Moreno ve ekibi Lago Argentino’ya ulaşmış göle adını vermiş ve gölün Santa Cruz Nehri’nin kaynağı olduğunu ilan etmiş. Buradan da Viedma Gölü’ne ve Fitz Roy’a kadar çıkıp onlara da adlarını vermişler. 

23 Nisan 1913 tarihinde La Coruña’dan göçen José Pantín ve ailesi burada bir bar, bir mağaza ve bir han kurmuş. Bu And Dağları yolundaki ilk konaklama merkezi olmuş. Daha sonra bu merkez etrafına başka göçmenler de yerleşmeye başlamış. 7 Aralık 1927 tarihinde El Calafate, merkezi yönetim kararnamesiyle resmi olarak bir kasaba ilan edilmiş.

El Calafate Gezisi-El Calafate İklim ve Bitki Örtüsü

Parque Nacional Los Glaciares

El Calafate’nin batısındaki alan 1937 yılında kurulan ülkenin 2. büyük ulusal parkı Parque Nacional Los Glaciares içerisinde kalıyor. Park 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. 

El Calafate Stepleri

Bu parkın içerisinde bulunan buzullar El Calafate ve çevresinin iklim ve bitki örtüsünü ciddi şekilde etkiliyor. Mesela El Calafate’nin çevresindeki arazi düz ve tamamen steplerle kaplı. 

Uzmanlar buradaki iklime soğuk çöl iklimi diyor. Bölgedeki hava durumunun en iyi olduğu dönem Aralık-Şubat dönemi. Bu dönemde sıcaklık ortalama 18-19 °C  ama halktan hayatında 30 °C sıcaklığı görenler olmuş. Havanın açık ve yağmursuz olma ihtimali ise en yüksek dönem. Olur da kışın yani Haziran-Ağustos döneminde bölgede gelirseniz -10 °C sıcaklıkları görebilirsiniz. Hava da daha çok fırtına şeklinde yağmurlu oluyormuş. 

21 Aralık, 17,5 saat ışık ile yılın en uzun günü. Güneş sabah 5.30’da doğuyor ve akşam saat 11.00’de batıyor. 21 Haziran en kısa gün, sadece 8 saat ışık var (sabah 09.30’dan akşam 05.30’a kadar).

El Calafate Rüzgarı

Bölgeye ne zaman gelirseniz gelin ortak olan ise şiddetli kuru rüzgar. And Dağları’ndan ve Antartika’dan gelen rüzgarlar oldukça sert, bazen adam devirecek cinsten. Sürekli olması ise bölgedeki yaşamı ciddi olarak zorluyor. Ancak bu rüzgar aynı zamanda otları da kurutuyor. Hayvanlar da bu otları yiyor. Yerli halka göre Patagonya etlerinin lezzetinin sırrı da buymuş zaten. Bu nedenle de El Calafate’nin etrafında bir sürü estancia da görebilirsiniz.

El Calafate Gezisi Patagonya Evleri

Tüm bunların sonucu olarak şehirde değişik bir Patagonya mimarisi görüyorsunuz. Yapılar daha çok beton ve tuğla kullanılarak yapılıyor. Çatılar metal. Pencereler güçlü. Böylece öngörülemeyen kar yağışı ve aşırı rüzgarlara karşı gerekli emniyet sağlanıyor. 

El Calafate Gezisi-El Calafate Ulaşım Sistemi

-El Calafate’ye Ulaşım

Biz kendi yaptığımız planlama çerçevesinde El Calafate’ye Buenos Aires üzerinden geldik. 

İstanbul’dan yaptığımız oldukça uzun olan Buenos Aires yolculuğundan sonra Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) (EZE) ‘na inip gece yarısı 01:00 gibi ülkeye giriş yaptık. Gece Buenos Aires’e geç saatte inip sabah El Calafate uçağı için buraya geldiğimizden otel olayına hiç girmedik. 

Jorge Newbery Havaalanı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP) ‘

Oldukça uzun süren bu yolculuktan hemen sonra ise sabah 08:35’de kalkacak olan El Calafate uçağımıza binmek üzere 42 km uzaklıktaki Jorge Newbery Havaalanı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP) ‘na geçtik. Hava alanı bağlantılarını detaylı olarak seçenekleri ile birlikte Gezginler İçin Buenos Aires Havaalanları başlıklı yazımızda anlattım.

Bunu yapmamızın sebebi Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı bağlantılı yurt içi uçuşların diğer havaalanlarına göre 2 kat daha pahalı olmasıydı. 

Jorge Newbery Havaalanı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP) ‘
Jorge Newbery Havaalanı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP) ‘

Tabii ki bizim gibi sabahlayan çok insan da var. Burada adet sanırım herkes yerlerde yatıyor. Sağda yatan da benim oğlum. 

Jorge Newbery Havaalanı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP) ‘

Başka bir kıtada Jorge Newbery Havaalanı’nda gün doğumu ile birlikte yeni bir güne başladık. 8 kg ağırlığındaki el bagajları ücrete tabi değil ama bize bir jest yapıp bagajlarımızı kargo bölümüne ücretsiz olarak aldılar.

El Calafate Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Comandante Armando Tola de El Calafate) (FTE)

LATAM Airlines Argentina ile yaptığımız  3 saat 15 dakika süren yolculuktan sonra Lago Argentino kıyısına kurulu El Calafate Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Comandante Armando Tola de El Calafate) (FTE)’na ulaştık. 2000 yılında hizmete giren havaalanın senede yaklaşık 500 bin yolcu trafiği var.

El Calafate Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Comandante Armando Tola de El Calafate) (FTE)

Bu yolculuğun biletlerini  3 ay öncesinden on-line olarak 1 kişi yaklaşık 103 $ bedel ile almıştık. Genel olarak rahat bir yolculuk olduğunu söyleyebilirim.

-El Calafate Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Comandante Armando Tola de El Calafate) (FTE)’ndan El Calafate’ye Ulaşım

Bavullarımızı aldıktan sonra otele girmek üzere aracımızı beklemeye başladık. Havaalanından şehir mesafesi 21 km. Yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Buradan El Calafate’ye gitmek için 4 seçeneğiniz var.

Ves Shuttle Minibüsleri

İlki Ves Shuttle Minibüsleri. Tek gidiş 400 ARS dönüş de alırsanız 700 ARS ödüyorsunuz. Şikayetlere göre genelde söylenen saatten geç kalkıp geç geliyorlarmış. Tabii ki tüm otelleri de sıra ile dolaşıyorsunuz.

Taksi

İkinci seçenek taksi, kişi başı 1200 ARS istiyor. Tabi ki en hızlı yöntem bu. 

El Chalten Otobüsleri

Bu arada El Chalten’e gidecekseniz buradan otobüs kalkıyor. Günde 4 sefer var ve saatleri uçak varışlarına uygun. 3 saatte El Chalten’e varıyorsunuz.

El Calafate Uluslararası Havaalanı

Bunların hepsinin ödeme noktası havaalanı çıkışında göreceğiniz bu standlar.

Bizim Aracımız

Üçüncü seçenek ise bizim yaptığımız gibi  otel ile anlaşıp servis istemek. Buraya gelmeden önce özel bir araç ile alım için 1400 ARS karşılığında anlaşmıştık.  Yukarıdaki ücretleri görünce ne kadar doğru yaptığımızı gördük. Üstelik çok uykusuz olduğumuzu belirttiğim için 14:00’ı beklemeden odayı da erken verebilmek adına her şeyi yaptılar.

El Calafate’ye Giriş

Tek kelime İngilizce bilmeyen şoförümüz bizi havaalanından aldı ve 20 dakikada otelimize getirdi. Şehre ilk girişimiz bizim için seremoni gibi oldu. Sonuçta yıllardır hayal ettiğimiz Patagonya gezisi artık başlamıştı.

-El Calafate’de Ulaşım

El Calafate nüfus olarak da büyüklük olarak da oldukça küçük bir şehir. Bu nedenle bir yere gidecekseniz taksi kullanmaktan çekinmeyin. Açılış 45 ARS. Yolculuk ise 35 ARS/km olarak hesaplayabilirsiniz.

El Calafate Taksi

Bir de bu tip bir taksi denk gelirse alın size harika bir sahne.

El Calafate Benzin Fiyatları

Merak edebilirsiniz diye Dünya’nın ucunda benzin fiyatları. Evet Dünya’nın ucunda bile benzin bizden ucuz.

El Calafate Tur Araçları

El Calafate çıkışlı tur yaparsanız bu tür araçlar kullanacaksınız. Onlar tur otobüslerine kamyon diyor. Şaşırmayın.

El Calafate Gezisi-El Calafate Gezilecek Yerler

Aşağıda anlattığım yerler buraya ayırdığımız 3 gün içerisinde yapabildiğimiz faaliyetlerdir. Daha fazla süreniz var ise Viedma, Upsala ve Spegazzini Buzulları, Chaltén veya Fitz Roy bölgesi ve Chorrillo del Salto için de planlama yapabilirsiniz. 

-Reserva Laguna Nimez

Lago Argentino bağlantılı olarak El Calafate sahilinin doğu bölümünü oluşturuyor. Bahse konu doğayı koruma alanı bölgenin yapısına aykırılıklar taşıdığı için çok değer verilen bir alan. 

El Calafate Gezisi Reserva Laguna Nimez

Patagonya bozkır bölgesinin bitki örtüsüne sahip. Çeşitli yerel yaban hayatı örneklerini burada görebilirsiniz.

El Calafate Gezisi Reserva Laguna Nimez

Bölgede bulunan çok çeşitli örnekler nedeniyle kuş gözlemciliği için ideal bir yer. Yaklaşık 80 kuş türü var. En iyi bilinenlerden flamingolar, magellan kazları, siyah boyunlu kuğular ve ördekler.

El Calafate Reserva Laguna Nimez

Lagün etrafında mutlaka yürüyün. Tüm yıl boyunca açık. Çalışma Saatleri: Her gün 09:00-19:00 (sonbaharda 09:30 – 18:30).  Ziyaret süresi: 1-2 saat arasında. Bilet fiyatı: 15 $. 

-Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi (Glaciarium Museo del Hielo Patagónico)

Öncelikle buzul nedir ile başlayıp oluşumları hakkında bilgi vermek daha sonra ise Arjantin ve Şili Patagonyası’nda bulunan buzulları keşfedilmelerinden itibaren tüm gelişmeleri ile birlikte tanıtmak amacıyla kurulmuş bir müze. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi (Glaciarium Museo del Hielo Patagónico)

Bu da normal çünkü Patagonya Antartika ve Grönland’dan sonra Dünya’da en büyük buzul alanına sahip bölge. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi (Glaciarium Museo del Hielo Patagónico)

Onlar da bunu bilimsel olarak ortaya koymak için Lago Argentina’nın en güzel manzaralarından birine hakim tam bir bilgi merkezi oluşturmuşlar. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi (Glaciarium Museo del Hielo Patagónico)

Buzullara yönelik genel bilgileri Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı başlıklı yazımda vermiştim. Planlama yaparken bu yazıyı mutlaka okumuş olun. Bunun dışında müze ile ilgili de ayrı bir yazı kaleme aldım.

Perito Moreno

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi’ne ulaşım, giriş ücreti ve ziyaret saatleri, Patagonya buzulları ve Perito Moreno başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Brazo Rico

Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj. Normalde bildiğiniz gibi barajları oluşturmak için içerisinden nehir ya da ırmak geçen bir vadide su tutmak üzere 50-100 m yüksekliğinde betondan bir set yapılır ve bu sette tutulan su kontrollü olarak bırakılarak oluşan hareket tribünler vasıtasıyla enerjiye çevrilir. 

El Calafate Gezisi Brazo Rico

Benim burada bahsedeceğim olay ise enerji üretiminden bağımsız olarak Perito Moreno Buzulu’nun ön cephesinin ilerleyerek karayla birleşip Argentino Gölü (Lago Argentino)’nün güney kolu olan Brazo Rico’ya set çekmesi ve bir baraj oluşturması ile ilgili.

Dünya üzerinde tek olduğunu düşündüğüm bu durum ilginç olmasının yanında her sene bölge halkının yüreklerinin ağzına gelmesine de sebep oluyor. İşte bunun nedenini de anlatabilmek için ayrı bir yazı kaleme aldım.

Brazo Rico ve meydana gelen sel olayları, Mirador Curva de los Suspiros, Puerto Bajo las Sombras, dikkat edilmesi gereken hususlar, Brazo Rico’da nerede kalınır? başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Lago Argentino

Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü. Benim için önemi ise hayatımda  gördüğüm ilk buzul gölü olması. Göle buzul gölü denmesinin sebebi ise havzasında bulunan buzul bağlantıları. 

Lago Argentino

Tabii ki bu göl öyle böyle bir göl değil. Tam 1.466 km² büyüklüğünde havzası ile birlikte Van Gölü kadar koca bir araziye hayat veren bir göl. Ülkenin de en büyük gölü. Üstelik dağ bisikleti, binicilik ve buzul yürüyüşü vb. macera tutkunu gezginler için ideal bir yer.

El Calafate Gezisi Lago Argentino

Türkiye’de buzul gölü görme fırsatım şimdiye kadar hiç olmadı çünkü sayısı fazla değil. Onlar da Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Toros Dağları’nda 2500 m yükseklik üstünde rastlanan 1 km² den bile küçük olan göller. 

El Calafate Gezisi Lago Argentino

Ben de size gözlemlerim ve deneyimlerim çerçevesinde olur da buralara yolunuz düşerse bu göl ile ilgili akılda kalıcı bazı bilgileri özetlemeye çalıştım. Lago Argentino ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Bir çok gezginin Patagonya programında Perito Moreno Buzulu Gezisi yapmak bir “must see” olarak görülmekte. Bu turist, gezgin ya da fotoğrafçı olsanız da böyledir.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Perito Moreno Buzulu belki de Dünya’nın en en ünlü buzulu. 1937 yılında kurulan ve 2750 km² ile ülkenin en büyük ulusal parkı olan Parque Nacional Los Glaciares bünyesinde bulunuyor.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Benim için önemi ise Mer de Glace gezimden sonra ikinci buzul gezim olması. Tabii ki ikisinin coğrafi ve oluşum şartları bambaşka olduğunu da belirtmeliyim.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

254 km² bir alana yayılan 64 km uzunluğundaki Perito Moreno Buzulu’nun bir diğer özelliği ise ülkenin en büyük gölü Lago Argentino’yu besleyen kaynaklardan biri olması.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Tüm bu özellikleri nedeniyle bahse konu buzul ile ilgili ayrı bir yazı kaleme aldım. Perito Moreno adı nereden geliyor? Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno) coğrafi yapı, iklim, ulaşım, giriş ücreti ve ziyaret saatleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Eğer El Calafate’ye gelirseniz günübirlik dahi olsa mutlaka ama mutlaka Torres Del Paine Millî Parkı’na gidin. Buraya kadar gelip bahse konu parkı görmezseniz çok şey kaybedersiniz. Neden mi?

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Park çoğunuzun ekran resmi olan Las Torres del Paine Granitleri ve Cordillera Paine Dağ Sırası ile ünlü.

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

2013 yılında park TripAdvisor tarafından Dünya’nın sekizinci harikası ilan edilmiş. Dünya’nın en uzak yerlerinden biri olmasına rağmen parkı yılda çoğu gezgin ve fotoğrafçı 155.000 kişi ziyaret ediyor. Bu sayı her yıl artmaya da devam edecek gibi….

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Ücrete gelince  eğer günübirlik olarak El Calafate’den gelirseniz kişi başı 140 $ ücretin yanında ayrıca 40 $ da Torres del Paine Milli Parkı giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Park ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

El Calafate Gezisi-El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? konusu Patagonya Mutfağının ortaya çıkışı ile direkt ilgili. Bunu için de sömürge yönetimin başladığı 500 sene öncesine dönmek ve geçen sürede bu mutfağın oluşumuna bakmak çok önemli.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?
El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yaklaşık 500 yıl önce, İspanyol, İngiliz ve diğer Avrupalılar Patagonya’yı keşfetmişler. Patagonya oldukça büyük olduğundan her biri farklı bölgelerde hak iddia etmişler. Kolonileşmek için estancia denen çok büyük çiftlikleri kurmuşlar. 

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bu çiftlikler oldukları yerlerde yerli kabilelerle etkileşime girmiş. Patagonya mutfak kültürünün temelleri işte bu etkileşim sürecinde atılmış.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Daha sonradan Arjantin ve Şili bölgeyi ele geçirince bölgenin yemeklerine yeni yemekler eklenmiş. Avrupa’dan göç ile birlikte tüm yemekler arasında geçişler olmuş ve bugünkü benzersiz Patagonya mutfak kültürü ortaya çıkmış.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bu kapsamda öncelikle Patagonya tarihinde önemli bir yer tutan estanciaların başlangıcını, geçmişi ve bugününü anlattığım Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler başlıklı yazımı, daha sonra ise oğlumla birlikte bizzat gidip yediğimiz içtiğimiz yerleri ve değerlendirmelerimizi yazdığım El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

El Calafate Gezisi-El Calafate’de Nerede Kalınır?

El Calafate önemli bir turizm destinasyonu olması sebebiyle kalacak yer bakımından genel itibariyle Arjantin’e göre pahalı bir yer. Ancak bundan Avrupa fiyatları anlaşılmasın. 

El Calafate Gezisi Amancay Hostal Patagonico

Bölgede bir çok otel olmakla birlikte hem merkezde olması, hem uygun olması ve çok iyi değerlendirmeler nedeniyle kalacağımız 3 gün için seçimimiz Amancay Hostal Patagonico oldu. Otel, ana caddeye sadece 1 blok mesafede. 

El Calafate Gezisi Amancay Hostal Patagonico

Tipik bir Patagon evinin otel uyarlaması diyebiliriz. Bahçe evi yatacak odalara dönüştürmüşler. Müştemilatı da otel restoran ve resepsiyonu yapmışlar. Girişte öyle yazsa da burası bir hostel değil. 

El Calafate Gezisi Amancay Hostal Patagonico

Bildiğiniz sıcak bir yuva. İşte odamız. Her şey tertemiz, basit ve yeterli. Otel sahibemiz Lisa bizimle gerçekten ilgilendi. Tüm turlarımızı acentelere göre % 10-15 indirim ile bizzat kendisi ayarladı ve yemeklerimize kadar planladı. Açıkçası onun sözünden çıkmadık. 

Kendisi daha önce cruise gemilerinde de çalışmış. İstanbul hayranı. Biriktirdiği parayla birlikte burayı açmışlar. Eşi ve babası dahil burayı işletiyor ve 4 de personel çalıştırıyor.

El Calafate Gezisi Amancay Hostal Patagonico

Wi-fi oldukça güçlüydü. Tek eksiğimiz prizleri de otel sahibemiz gördüğünüz şekilde bir dönüştürücü ile bize uygun hale getirtti. Bu önemli bir konu. Bizim fişler burada gördüğünüz ara aparat olmazsa hiç bir işe yaramıyor.

El Calafate Gezisi Amancay Hostal Patagonico

Kahvaltı gördüğünüz gibi. 3 gün boyunca aynıydı. Her şey tatlı. Tuzlunun burada hiç şansı yok. Ancak bu ülkenin her tarafında böyle. Buraya has değil. 3. gün artık kahvaltı bile yapmak istemedik. 

Sonuç olarak buraya 2 kişi 3 gece için kahvaltı ve wi-fi dahil 164$ ödedik. Burası için oldukça makul bir fiyat olduğunu söyleyebilirim. Üstelik havaalanı için oldukça da makul bir fiyat ile servis de yapıyorlar. Kesinlikle tavsiye ederim.

Adres: Gdor. Gregores 1457, El Calafate, Santa Cruz, Arjantin Tel: +54 2902 49-1113

El Calafate Gezisi-El Calafate’de Alışveriş

Buzulların fotoğraflarının yanı sıra, El Calafate’den güzel hediyelik eşyalar ile eve dönebilirsiniz. Ancak, çoğu ürün yerel değil.

El Calafate Gezisi Alışveriş

Patagonya ve ülkenin farklı yerlerinden getiriliyor. Ancak, iyi yün ve örme işleri tavsiye edeceğim ürünler. Harika reçelleri var ama buradan götürmeye değeceğini düşünmüyorum.  Yer tavsiyesi isterseniz Andino Patagónica; örme işleri ile cidden dikkatimi çekti. Saf koyun yününden yapılmış parkas ve pançolar soğuk havalarda kendinizi sıcak tutmak için ideal.

Düşünürseniz çikolata, reçel ve likör üreten Laguna Negra Fueguina’nın burada da bir fabrikası var. Av. del Libertador üzerinde bulunan mağazasından istediklerinizi alabilirsiniz. 

El Calafate Gezisi-Değerlendirme

El Calafate; gerek coğrafyası, gerekse kültürü ile çok güzel ve zengin bir şehir. Özellikle genç gezginlerin oldukça ilgisini çeken bir şehir. Ayrıca fotoğrafçılar için de hazine gibi.

Genel olarak El Calafate Gezisi özelinde gördüklerimi de birleştirip sizlere bilgi vermeye çalıştım. Bu güzel şehir ve çevresi için iyi bir planlama ile 4 günün yeterli olduğunu düşünüyorum. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version