Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? konusu Patagonya Mutfağının ortaya çıkışı ile direkt ilgili. Bunun için de sömürge yönetiminin başladığı 500 sene öncesine dönmek ve geçen sürede bu mutfağın oluşumuna bakmak çok önemli.

Yaklaşık 500 yıl önce, İspanyol, İngiliz ve diğer Avrupalılar Patagonya’yı keşfetmişler. Patagonya oldukça büyük olduğundan her biri farklı bölgelerde hak iddia etmişler. Kolonileşmek için estancia denen çok büyük çiftlikleri kurmuşlar. 

Bu çiftlikler oldukları yerlerde yerli kabilelerle etkileşime girmiş. Patagonya mutfak kültürünün temelleri işte bu etkileşim sürecinde atılmış. Daha sonradan Arjantin ve Şili bölgeyi ele geçirince bölgenin yemeklerine yeni yemekler eklenmiş. Avrupa’dan göç ile birlikte tüm yemekler arasında geçişler olmuş ve bugünkü benzersiz Patagonya mutfak kültürü ortaya çıkmış.

Bu kapsamda öncelikle aşağıda bahsettiğim estancialar ile ilgili yazdığım yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Böylece yazının ilerleyen bölümlerindeki detayları daha rahat yakalayabilirsiniz. 

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Biliyorum yazı biraz uzun ancak aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam oğlumla birlikte bizzat gittim, yedim ya da içtim. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır. Keyifli okumalar diliyorum

Estancia Kültürü

Patagonya tarihinde önemli bir yer tutan estanciaların başlangıcını, geçmişi ve bugününü Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler başlıklı yazımda anlatmıştım. 

Arjantin’de Bir Estancia

Sadece Patagonya’nın değil Arjantin et ve tahıl tüketiminin çok büyük bir kısmını şehirlerden çok uzaklarda kurulmuş estancialar karşılıyor. Dolayısıyla ekonomi bile bu çiftliklere bağımlı.

Arjantin’de Bir Estancia

Ancak bu çiftlikleri sadece tüketimi karşılama rolü yok. Arjantin etlerinin ve tabii ki tahıllarının kalitesinin kaynağı da bulundukları iklim ve bitki örtüsü sayesinde bahse konu çiftlikler. Bu konun ayrıntılarını da söz konusu link yazıda bulabilirsiniz.

Patagonya Yemek Kültürü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

-Para/Hesap

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani sizden istenen para ya da hesabı 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Ülkede $ ihtiyacı çok fazla olduğu için her yerde hesabı peşin $ olarak ödeyebilirsiniz. Bu konuda emin olun kimse sizi sıkmaz.

Yemekten sonra gelen fişlerde 21 rakamı göreceksiniz. Bu hükumetin satış hizmetinden aldığı % 21 KDV. Gerçekten çok yüksek ancak bu oran devletin en önemli gelir kaynaklarından biri.

Bu yüksek vergi oranına rağmen El Calafate, ülkenin en pahalı yerlerinden biri olsa da € ya da $ bazında gezmeye alışmış olan bizler için uygun diyebileceğim şehirlerden biri. Tabii ki bunun sebebi son yıllarda para birimlerinin değersizleşmesi baz alındığında yarıştığımız başlıca ülke olması.

El Calafate’nin dikkatimi çeken başka bir özelliği de mekan ne kadar ünlü olursa olsun bunun Türkiye’nin tersine kesinlikle fiyatlara çok fazla yansımaması.

Restoranlarda et ve tavuk yemek fiyatları neredeyse aynı, balık ve salata ise oldukça pahalı. İçki ücretleri vergiye rağmen Türkiye ile karşılaştırılamayacak kadar düşük.

Genel olarak Türkiye’de kuver denince sadece garsonların hizmet bedeli anlaşılıyor. Burada ise buna hizmet ve yemek öncesi başlangıçları da dahil ediliyor. Kişi başı 50 ARS gibi bir ücreti gelen hesaplarda standart olarak görüyorsunuz. Ancak almayan restoranlar da var. Bahşiş verirken buna dikkat edin. Bunun dışında ızgara ve pişirme (Cuiberto)  ya da tek kullanımlık malzeme (Cover Charge) için de ayrıca ücretler alınabiliyor. Şaşırmayın sonra.

-Restoranlar

Restoranlar genel olarak Patagonya Mutfağı, Şili Mutfağı ve İtalyan Mutfağı ya da bunların ikili üçlü birleşimi olan Arjantin Mutfağı olabiliyor. Ancak 200 yıllık step hayatı ve göçün etkisiyle Patagonya Mutfağı ve İtalyan Mutfağı’nın mutfağa hakim olduğu söylenebilir.

İngilizce bilen insan bulmak ülke genelinde sorun ama turizm bölgelerindeki restoranlarda çalışan garsonlardan mutlaka biri İngilizce biliyor. 

Restoranlar tanıtım için interneti değil daha çok facebook sayfalarını kullanıyorlar.  

Genel olarak ilgili sayfalarda göremiyorsunuz ama öğlen 12:00-14:00 arası çalışıp akşamları 19:30 gibi açılıyorlar. 22:00 gibi de kapatıyorlar. Bu nedenle rezervasyon önemli yoksa kapı önünde sıra bekliyorsunuz. 

–Kuver

El Calafate’de restoranlarda bazı restoranlarda başlangıç olarak kuver adı altında humus, kızarmış/fırından yeni çıkmış ekmek ve tereyağı getiriyorlar. Ancak bu tüm restoranlar için geçerli bir uygulama değil.  

Yemek Öncesi Başlangıçlar

Tabii ki her yerde değil. Bazen kuver, domates ya da sarımsak sosu da olabiliyor. Domates sosları bizim acılı ezmeye çok benziyor. Sonuç olarak hepsi de çok güzeller.

–Empanada

Her restoranda her öğün mutlaka bulabileceğiniz tek şey bazen kuver olarak da sunulan İspanyol ve Latin Amerika kökenli Empanada. Arjantin Meat Pie diye geçen etli börek dedikleri benim ise yağsız etli paçangaya benzettiğim bir lezzet. 

Burada en uygun karın doyurma yöntemi bu. Dana, kuzu ve guanaco eti ile yapılıyor. Tavuklu ve sebzelisini de gördüm. En öne çıkanı ise kuzu yahnisi ile doldurulan Empanadas de Cordero.

Restoranlarda ve barlarda ya da evlerde 2-3’lü porsiyonu 70-90 ARS bir ücretle satılıyor. En uygun yemek ya da atıştırmalık olduğu için oldukça fazla tüketiliyor ya da yapılıyor. Bizim yediklerimizi gittiğimiz restoranlar bölümünde anlattım.

–Et Yemekleri

Patagonya demek et demek. Özellikle de kuzu eti. Bu durumu restoranlarda net olarak göreceksiniz. 

Et Çorbası

Çorbaları çok güzel. Domates, et ve sebzeli çorbalar yapıyorlar. Yine de bu konuda tercihiniz her zaman varsa et çorbaları olsun. 

Asado

Restoranların en iyi olduğu alan tartışmasız et. Dünya’nın belki de en güzel etlerinden bahsediyorum. Bu nedenlerle restoranlarda da öncelikle artık yeter diyene kadar et yiyin. Et dendiğinde burada restoranlarda dana, kuzu, choique (Patagonya Devekuşu) ve guanaco (Patagonya Geyiği) eti yeniyor bilginize. Hepsini tadabilirsiniz. Çünkü Patagonya etleri gerçekten ayrı bir güzel oluyor.

Asado Porsiyonu (Cordero al Asador)

En klasik Patagonya yemeği tartışmasız gördüğünüz asado. En sevileni ve benim de tavsiye edeceğim Cordero al Asador yani kuzu eti kızartması. Asado İspanyolca kızartma demek ama onlar bunu yağda kızartma gibi değil de ateşte yavaşça kızartma anlamında kullanıyor. Bazı yerlerde Cordero al Palo dendiği de oluyor. Adı ne olursa olsun etin kendi kendine kemiklerden düşmesi işin kalitesini gösteriyor ona göre…

Asadodan sonra restoranlarda en çok göreceğiniz yemek Disco. Yani güveç türleri. Bu konunun ayrıntısına çok girmek istemiyorum zaten gittiğimiz restoranlar bölümünde ayrıntısını göreceksiniz. 

Parrilla

Discodan sonra ise karşınıza Parrilla yani mangalda ızgara çıkacak. Ne kadar bize benziyorlar değil mi? 

Arjantin Biftek (Lomo de Bife)

Parrilla dendiğinde öne çıkan ise Arjantin Biftek (Lomo de Bife) olmalı. Eğer sığır eti biftek alacaksanız özellikle kalın ve sulu olan bife de chorizo ​​deneyin. Menülerde Bife de Chorizo a la Parrilla olarak da görebilirsiniz.  

Bazı restoranlarda etin pişme seviyesini görselleştirdiklerini gördüm. 8 kademe pişmiş eti gösteriyorlar. Siz de kendinize uygun olanı seçiyorsunuz.

Yine burada da bizdeki gibi böbrek çok seviliyor. Parilla alıyorsanız deneyebilirsiniz. Çok da güzel yapıyorlar.

Ancak Parilla alırken kırmızı biber almayın. Kırmızı biber ızgaranın porsiyonunu 250 ARS fiyatla vermeleri dikkatimi çekti. Bizim için bile biraz fazla…

Sonuç olarak ister şişe geçirilmiş sığır ya kuzu Asado, ister et, tavuk mangal Parrilla ya da benim için en özeli sebzeli, deniz ürünlü ve et güveç Disco olsun sadece bu seçenekler bile gezinize ayrı bir katkı sağlayıp zevk almanızı sağlayacaktır.

–Milanese

Bu üçlünün dışında bir Milanese ve Napolitan denen İtalyan etkisini göreceksiniz.

Milanese

Aslında burada bahsedilen bildiğimiz et ve tavuk şinitzel çeşitleri ancak burada şinitzel Avusturya değil İtalyan menşeli Milanese olarak sunuluyor.

Milanese Napolitan

Bildiğiniz şinitzeli domates soslu ya da kaşarlı alırsanız Napolitan almış oluyorsunuz hepsi bu.

–Deniz Mahsulleri

Deniz ürünleri ile aranız iyiyse yaşadınız. Çünkü burada yediklerinizi Türkiye’de bulamazsınız bulsanız da ki çok zor bu fiyatlara kesinlikle bulamazsınız.

Kalamar Kızartma

Bu konuda Şili Mutfağı daha öne çıkıyor. Kalamar karides olaylarında iyiler. Gelen her menü bizdeki gibi sayılı değil doyuran cinsten.

Ancak balığı ayrı tutuyorum. Patagonya Alabalığı (Trucha en Papillote) yerel diyetin hayati bir parçası. Fransız esintili bu yemekte, alabalık tereyağı sosu ve mevsim sebzeleri ile pişiriliyor. Porsiyonu 950 ARS civarında. Alabalık için istenen bu ücret çok fazla. Bu nedenle ben yemedim. Tercihi size bırakıyorum.

Patagonya Kralı Yengeç (Patagonia Chupe de Centolla)

Bir de benim hiç tasvip etmediğim Patagonya Kralı Yengeç (Patagonia Chupe de Centolla) var. Buraya gelip bunu yemek adetten. Pişirilme prensibi hoşuma gitmediği için tercihi size bırakıyorum. Ben şahsen yemedim.  

–Makarnalar

İtalyan etkisinin hissedildiği ikinci yemek türü makarnalar.  Her türlü makarnayı burada yemeniz mümkün.

Spagetti Bolonez (Spaghetti Bolognesa)
Arjantin Mantısı (Ravioles)

Makarna benzeri Arjantin Mantısı (Ravioles) bile yiyebilirsiniz.

Ekstra Sunulan Soslar

Makarna alırsanız garip bir olayla karşılaşacaksınız domates, pesto, bolonez vb. sosları ayrı satılıp ücretlendiriliyor. Bu durum burada standart sakın garip karşılamayın. Soslar genel olarak 100-150 ARS civarında ücretli.

–Pizzalar

İtalyan etkisinin hissedildiği üçüncü yemek türü pizzalar ama El Calafate’de pizza olayına girmeyin. Yazılan yazılarda yine burada ne yediklerini pek anlamadığım liste paylaşan arkadaşlar pizzaları muhteşem diyor. Tamam çok güzel pizza restoranları var ama farklı bölgelerdeki tüm denemelerimizde pizzaların malzeme ne olursa olsun güzel olmadığını gördüm. İtalyan ve Arjantinli pizza arasındaki en büyük fark peynir ve Arjantin esintili soslar. Bu konunun malzeme ile değil peynir ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bu benim görüşüm ama oğlum da aynı kanaatte. Ayrıntıları gittiğimiz restoranlar bölümünde yazdım.

–Salata ve Patates

Fiyatlama da en garibime giden başka bir durum da salata çeşitleri. Türkiye’de yemeğin yanında ikram edilen salataların fiyatları burada neredeyse yemek ile aynı. İnsanlar bunu görünce pahalı olduğunu düşünüp salata alamıyorlar.

Patates Kumpir

Patates kumpir, patates kızartma ve salata için ayrıca ücret alınıyor ancak yemek yanında ücretsiz ya da beraber seçenek olarak sunulursa sadece biri veriliyor. 

Bir de görürseniz şaşırmayın. Chimichurri denen Arjantin kökenli bir sosları var. Biraz pesto sosunu andıran bu sosu patates kızarma ya da güveçlerinde kullanıyorlar. Chimichurri sos için: Zeytinyağı, sirke, sarımsak, maydanoz, kişniş, defne yaprağı, biber, tuz ve karabiber kullanılarak yapılıyor. 

–İçecekler

Restoranlarda şişe şarap ücretler 300-600 ARS arasında değişiyor. Üstelik bu fiyata % 21 vergi dahil. Ne komik değil mi? Türkiye’de bu şarapların şişesi 200-250 TL (2020)’den başlıyor/zaten bulamıyorsunuz.

Malbec Trumpeter

İçecek olarak şarap tercih ediyorsanız mutlaka Malbec marka olanlardan seçin. Ben daha çok Trumpeter tercih ettim. Hatta o kadar sevdim ki Türkiye’ye de bu Trumpeter getirdim. 

Patagonia Biraları

El Calafate’de biraların tatları da beni etkiledi. Tahılın kalitesi sanırım. Muhteşem yerli biralar içtik. İnanılmaz lezzetli biralar tattık. Özellikle Patagonia harika bir marka. Bu markanın çeşitleri olan lager, bohemia ya da amber biraları gördüm.. Favorim kesinlikle Patagonia Amber.

Patagonia Biraları

Diğer içkiler de çok pahalı değil. Whisky, rum ya da votka çeşitlerinin bardakları 180-240 ARS arasında değişiyor.

–Tatlılar

Genel olarak özel bir tatlıları olduğunu düşünmüyorum. Sadece Dulce de leche öne çıkıyor. Dulce de leche şekerli süt, şeker ve çikolatadan yapılmış bir tatlı. Kek, kurabiye, krep ve dondurma ile sunulabiliyor. Tattım ama çok beğendiğimi söyleyemem. 

Ancak El Calafate’ye adını veren tadı böğürtlene yakın kırmızı ve mor renkli Calafate berry denenmesi gereken bir tat. Tabii ki mevsiminde. Bunu her mevsim tadabileceğiniz tek tat ise dondurma. 

Dondurma

Zaten sıcak olduğu için çokça yiyeceksiniz ama dondurmaları güzel. Ne çeşit olursa olsun….

-Fast Food

Patagonya’da estancia kültüründen bahsedip fast food kültüründen bahsetmemek olmaz. Ancak burada uluslararası fast food kültürü Patagonya fast food kültürüne yenilmiş gibi. Biz El Calafate’de uluslararası fast food zincirine rastlamadık. Bunu da yadırgamadık çünkü bu biraz burada tereciye tere satmaya benziyor.

-Marketlerde Gördüklerim

–Et Ürünleri

Etleri oldukça lezzetli. Arjantin Dünya’da kişi başı 68 kg ile en fazla tüketen ülke. Bu rakamın baş kaynağı ise Patagonya. Gazetelerden takip ederseniz çıkan her ekonomik isyanın mutlaka et kaynaklı olduğunu görürsünüz. Çünkü onlar aşırı et tüketen insanlar.

Güzel ülkemizde insanlar yeri gelip 250 gr  kıyma ile yetinirken girdiğim kenar mahalle marketlerinin et reyonlarında bile alışverişlerin en az 3 kg ile başladığını gördüm. 

Onların da yemeklerde kıyma kullanım alışkanlıkları var ancak bizim gibi kıyma makineleri yok, bunu satırla hallediyorlar. Bu nedenle de bizim kıyma kıvamı olmuyor. 

–Tavuk Ürünleri

Et sonrası tavuk ve ürünlerinin tüketimi de yüksek. Evlerde et kadar tavuk da çok fazla şekilde kullanılıyor.

Ülkedeki tavuklar organik beslendiği için tadına da yansıyor. Yemekleri destekleyici ürün olarak ise daha çok patates ve mantar kullanıyorlar.

–Unlu Ürünler

Arjantin tahıl üretim, tüketim ve ihracatında ilk 5 içerisinde yer alan lider ülkelerden biri. Başlıca kaynak bölge ise yine Patagonya. Bu tabii ki tüketime ve kalitesine de yansıyor. Çok güzel diyebileceğim yerken zevk alacağınız ekmekleri var.

Marketlerde Satılan Ekmekler

Ülkede ekmek tüketimi de hayli yüksek. Benim dikkatimi ise ekmeklerin büyüklüğü çekti. Merak edenlere bu ekmekler bizim ikili ekmekler ile aynı fiyatta.

–Deniz Mahsulleri

Patagonya’da genel olarak deniz ürünleri de çok seviliyor.

Markette Satılan Dondurulmuş Karidesler

Dondurulmuş deniz ürünleri için fiyatların ülkemiz ile aynı olduğunu söyleyebilirim.

–Meyve ve Sebzeler

Patagonya’da meyve, meyve suyu tüketimi çok yüksek. Özellikle üzüm, ananas ve kirazlar oldukça kaliteli.  

Markette Satılan Domatesler

Salataların yüksek ücretli olmasının sebebi ise malzemelerinin pahalı olması. Özellikle domates fiyatları gördüğünüz gibi. Sıradan domateslerin bile kg fiyatı pahalı.

Kahvaltı-El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kültürleri olmasa da kahvaltı bazında deneyimlediğimiz hiç bir yer yok. Çünkü kahvaltı anlayışları yok.

Kahvaltı dendiğinde akıllarına sadece empanada, Arjantin kruvasanı medialuna ve kahve geliyor. Empanada hariç genel olarak neredeyse hamur işi tüm kahvaltılıklar tatlı. 

Kahvaltı-El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Croissant Çeşitleri

Empanada ve medialuna neredeyse biraz daha da uygun fiyatlı olduğu ve ülke ekonomik krizle boğuştuğu için gördüğümüz kadarıyla sadece kahvaltıda değil 3 öğün her yerde tüketiliyor.

Zeytin, peynir vb. hiç bir bilgileri yok. Çeşit olmaması her şeyin tatlı olması belli bir süre sonra sizin için çok itici olmaya başlıyor. 

Arjantinlilerin çay anlayışları da biraz farklı. Onlar çay olarak daha çok değişik otlardan üretilen geleneksel bir Güney Amerika çayı olan yerba mate içiyorlar. Bu çay yerel kabilelerin çayı olduğu için göçmen kültürüyle pek ilgisi yok. 

Amancay Hostal Patagonico Kahvaltı

Hal böyle olunca biz de El Calafate’de kaldığımız Amancay Hostal Patagonico dışında kahvaltı yapmadık. Malesef  burada aldığımız kahvaltı da doyurucu olmakla birlikte tatlı ağırlıklı idi. Adetleri böyle yapacak bir şey yok.

Öğle Yemeği-El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var.

-Isabel Cocina al Disco

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer çoğu gezginin yorumlarında şehrin en iyi restoranı kabul ettiği Isabel Cocina al Disco kısaca Isabel.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Isabel Cocina al Disco

Tamamen bilmeden geldiğimiz bu restoranı kaldığımız otelin sahibesi tavsiye etti. Kendisi de burada sık sık yemek yediğinden ve çok memnun kaldığından bahsetti. Biz de tecrübeyi dinledik tabii ki. İyi ki de dinlemişiz.  

Patagonya Restoranı olarak öne çıkan  Isabel çok güzel bir iç dekora sahip. Buradaki ahçılar kendilerine iyi yemek sanatçısı diyor. İsminde yer alan Disco bildiğimiz bizim güveçlerin büyükleri. Neredeyse tüm yemekler 30 cm çapındaki güveçlerde pişiriliyor.

–Menü

Daha çok kuzu eti ağırlıklı bir menüye sahip. Neredeyse tüm yemeklerde 2 kişilik güveçlerde sunuluyor. Kuzu eti tavuk ya da balık hepsinin güveçleri yapılıyor. En ucuz güveç ise 1100 ARS fiyatla sunuluyor. 

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Isabel Cocina al Disco

Sebze, soğan ya da domates çorbası 310 ARS, salata çeşitleri 340 ARS, klasik, napoliten, makarnalı ya da biberli biftek güveç çeşitleri 1100-1200 ARS, klasik, makarnalı ya da hardallı kuzu güveç çeşitleri 1200-1500 ARS, klasik tavuk, hardallı tavuk, tavuk kanatları ve tavuk makarna çeşitleri 900-1200 ARS, klasik, ve napoliten alabalık güveç çeşitleri 1300-1400 ARS, deniz ürünleri ve spagetti deniz ürünleri güveç çeşitleri 1300-1400 ARS, 400 gr ızgara Arjantin biftek 660 ARS, tavuk ızgara 450 ARS, makarna çeşitleri 470-500 ARS arasında değişiyor. Tatlı isterseniz bildiğiniz tatlı çeşitleri 180-220 ARS civarında.

İçecek olarak ise Malbec markası ağırlıklı şarap çeşitlerinin şişesi 300-700 ARS, Patagonya bira çeşitleri 71 cc 320 ARS civarında. Eğer whisky, rum ya da votka içmek isterseniz 180-250 ARS gibi bir ücret karşılığında içebilirsiniz.

–Yemekler

Önden fırından yeni çıkmış Patagonya ekmeği ve tereyağı getirdiler. Açık yazacağım nasıl götürdüğümüzü anlamadık. Oldukça da güzeldi. 

Isabel Cocina al Disco Fırından Yeni Çıkmış Patagonya Ekmeği ve Tereyağ

Diğer taraftan hesap öderken gelen fişe baktığımda Cover Charge diye bir kalem görünce anlamadığım için sordum. Bu ızgara, kap vb. parasıymış. Yani bir çeşit cubiertos. 2 kişi için 100 ARS almışlar. 

Isabel Cocina al Disco Klasik Biftek Güveç (Bife Clasico al Disco)

Yemek olarak 2 kişilik Klasik Biftek Güveç (Bife Clasico al Disco) aldık (1110 ARS). Kaburga eti, sebzeler ve kızarmış patatesin muhteşem karışımıydı.

Isabel Cocina al Disco Klasik Biftek Güveç (Bife Clasico al Disco)

Bu güveci yediğimiz için çok mutlu olduk. Açıkçası bu kategoride hayatımda yediğim en muhteşem güveçti.

İçecek olarak ise 71 cc Patagonia Lager aldık. Güveç ve bira harikaydı.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Isabel Cocina al Disco

Oldukça başarılı bulduğumuz bu mekandan vergi ve bahşiş dahil 1700 ARS ödeyerek ayrıldık. Mükemmel servis, yöresel yemekler, iyi fiyat ve kalite! Geldiğimizde de giderken de hınca hınç doluydu. Bu restoranı herkese kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çalışma Saaatleri 12:00-23:59. Buraya gelmek için Av. del Libertador’dan Perito Moreno Sokağı’na girmeniz yeterli. 

Adres: Perito Moreno 95, Z9405 El Calafate, Santa Cruz, Arjantin Tel:+54 2902 48-9000

Akşam Yemeği-El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var.

-La Lechuza

El Calafate Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer bir İtalyan Restoranı olan La Lechuza.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? La Lechuza

Merak edenler için belirteyim La Lechuza İspanyolcada baykuş demek. Neden bu ismi koymuşlar bilmiyorum. Ancak mekanın dış cephesi de hayli gösterişli.

İçerisi çok kalabalık. Rezervasyon almıyorlar. Sıraya girip sizi çağırmalarını bekliyorsunuz. Yaklaşık yarım saatlik bir bekleyişten sonra bizi bir yere alabildiler. Bunu sebebinin her ne kadar 12:00-23:39 çalışma saati gözükse de 15:00-19:30 saatleri arasında mekanın kapalı olması olarak değerlendiriyorum.

İtalyan  Restoranı olarak öne çıkan La Lechuza çok güzel bir iç dekora sahip. İçeride ya da dışarıda oturma seçenekleriniz var tabii ki ama yaz bile olsa El Calafate’de akşamları oldukça soğuk oluyor. Soğuğa alışık değilseniz dışarıda oturmanızı pek tavsiye etmem. 

–Menü

Daha çok bir pizza restoranı gibi gözükse de çok çeşitli zengin bir menüsü var. İsteyenler için 3 çeşit Empanada, 1 meyve salatası ve içecekten oluşan 520 ARS tutarında bir menü yapmışlar. Etrafı gözlemlediğimde turistler her şeyi yerken genelde yerli halk tarafından bu menünün tercih edildiğini görüyorum. Krizi burada da hissediyorsunuz.

Gelelim menüye etli, peynirli ve soğanlı, sebzeli, mısırlı ve tavuklu neredeyse her çeşit Empanada yapıyorlar (80-90 ARS). 

Salata çeşitleri 500-600 ARS, pizza çeşitleri standart 600-700 ARS, büyük 900-1200 ARS, Milanesa ya da Napolitan şnitzel 490-550 ARS, hamburger çeşitleri 550-600 ARS, püre ya da patates kızartması 110-120 ARS arasında değişiyor. 

İçecek olarak ise Malbec markası ağırlıklı şarap çeşitlerinin şişesi 770-1220 ARS, Patagonya bira çeşitleri 66 cc 420 ARS, Stella Artois litrelik 600 ARS, Quilmes bira çeşitleri 50 cc 200 ARS, 33 cc 180 ARS civarında.. 

–Yemekler

Önden kuver olarak her hangi bir şey gelmedi ama hesap fişine göre adam başı 40 ARS cubiertos almışlar. 

La Lechuza Empanada

Yemek olarak önden denemelik 2 standart Empanada aldık (90 ARS). Sıcak sıcak oldukça güzeldi. 

La Lechuza Patagonya Kuzu Pizza (Cordero Patagonico)

Daha sonra 2 kişilik büyük boy Patagonya Kuzu Pizza (Cordero Patagonico) söyledik (950 ARS). Gelen pizzada kuzu etinin yanında hafiften mantar ve zeytin eklemişlerdi.

La Lechuza Patagonya Salatası (Ensalada Patagonica)

Salata olarak Patagonya Salatası (Ensalada Patagonica) dedikleri salatayı tercih ettik (560 ARS). Salata roka, marul, peynir, pancar, karides ve çeşitli otlar ile kavrulmuş bademden oluşuyordu.

La Lechuza Patagonia Lager

İçecek olarak ise 66 cc Patagonia Lager aldık (420 ARS). 2 kişi için devam etmeyecekseniz ideal. Açıkça bira güzeldi ama salata ve pizzayı çok beğenmedim. Salata daha çok bildiğiniz peynir ile zenginleştirilmiş bir söğüş çalışması gibiydi. Pizza ise tabii ki kuzu eti çok güzel ama pizza olarak çok güzel olmamıştı. Bunun sebebini salata ya da pizzada kullanılan peynirin hem pizza hem salata için uygun olmaması bence. Herkesin zevkleri farklı ama Milan’da çok iyi yerlerde pizza yemiş biri olarak bunu ifade edebilirim. Yenmez değil ama büyütülecek kadar olağan üstü de değil hani.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? La Lechuza

Bu mekandan vergi, kuver ve bahşiş dahil 2500 ARS ödeyerek ayrıldık. Mükemmel servis, personel ve sıcak ortamı nedeniyle bir kere de olsa denemenizi tavsiye edebilirim. 

Çalışma Saaatleri 12:00-23:39. Buraya gelmek için şehrin ana bulvarı Av. del Libertador’a gelmeniz yeterli. Mekan tam şehrin merkezinde bulunuyor.  

Adres: Av. del Libertador 1301, Z9405 El Calafate, Santa Cruz, Arjantin Tel:+54 2902 49-1610

Int: https://www.facebook.com/lalechuzapizzas/?rf=249713225149499

-WANACO TRADICIONAL BAR

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer bir restoran bar olan WANACO TRADICIONAL BAR.

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? WANACO TRADICIONAL BAR

İçerisi çok kalabalık ama rezervasyona da gerek yok. Fast food tarzı bir yer olduğu için çabuk dolup çabuk boşalıyor.

–Menü

Daha çok hamburger çeşitleri üzerine bir menüsü var. Dana etli, kuzu etli, guanaco etli, tavuklu, mantarlı, alabalıklı ve karidesli hamburger yapıyorlar (380-420 ARS). 140 ARS daha ödeyip hamburgerinizi duble yapabiliyorsunuz. Ancak hamburger peynir ve sosları ekstra ücrete tabi (100-160 ARS). Tabii ki böyle baktığınızda sanki hamburger biraz pahalı oluyor gibi.

İçecek olarak ise Patagonya bira çeşitleri 66 cc 320 ARS, Budweiser 77 cc 260 ARS, Quilmes bira çeşitleri 50 cc 170 ARS civarında.. Whisky çeşitleri de 290-410 ARS arasında..

–Yemekler

Önden kuver olarak her hangi bir şey gelmedi ama hesap fişinde de kuver olarak alınan bir ücret olmadı.  

WANACO TRADICIONAL BAR Empanada

Yemek olarak önden 1 porsiyon dana, kuzu ve guanaco etli 3 çeşit Empanada aldık (270 ARS). Sıcak sıcak oldukça güzeldi. 

WANACO TRADICIONAL BAR Kuzu Etli Hamburger (Hamburguesa de Cordero)

Hamburger olarak ise ben Dana Etli Hamburger (Hamburguesa de Carne)(380 ARS), oğlum duble Kuzu Etli Hamburger (Hamburguesa de Cordero)(520 ARS) aldık.

Tabii ki buna sos olarak Karayip Sos (Aderezo Caribeña) tavsiye ettiler (160 ARS).

WANACO TRADICIONAL BAR Patagonia Bohemian Pilsener

İçecek olarak ise 66 cc Patagonia Bohemian Pilsener aldım(320 ARS). Oğlum ise kola içmeyi tercih etti (100 ARS). Açıkça yediğimiz her şey güzeldi. Etrafa bakınca empanadaların öğünler dışında artık çerez olarak bile yendiğini gördüm. Aslında bunun sebebi çok sevilmesi değil bence malum kriz. 

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? WANACO TRADICIONAL BAR

Bu mekandan vergi, kuver ve bahşiş dahil 1750 ARS ödeyerek ayrıldık. Mükemmel servis, güzel hamburger ve empanada ile personel ve sıcak ortamı nedeniyle denemenizi tavsiye edebilirim. 

Çalışma Saaatleri 13:00-02:00. Buraya gelmek için şehrin ana bulvarı Av. del Libertador’a gelmeniz yeterli. Mekan tam şehrin merkezinde bulunuyor.  

Adres: Av. del Libertador 1091, Z9405 El Calafate, Santa Cruz, Arjantin Tel:+54 2902 49-4491

Değerlendirme

El Calafate’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında şehirde karşılaşacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.

Daha sonra da deneyimlediğimiz mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için El Calafate özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum. Patagonya ile ilgili diğer yazılara Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version