Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bir çok gezginin Patagonya programında Günübirlik Perito Moreno Buzulu Gezisi yapmak bir “must see” olarak görülmektedir. Bu turist ya da fotoğrafçı olsanız da böyledir.

Santa Cruz Eyaletinin güneyinde bulunan Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno), belki de Dünya’nın en en ünlü buzulu. 

Buzul, 1937 yılında kurulan ve 2750 km² ile ülkenin en büyük ulusal parkı olan Parque Nacional Los Glaciares bünyesinde bulunuyor.

Benim için önemi ise Mer de Glace gezimden sonra ikinci buzul gezim olması. Tabii ki ikisinin coğrafi ve oluşum şartları bambaşka olduğunu da belirtmeliyim.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

254 km² bir alana yayılan 64 km uzunluğundaki Perito Moreno Buzulu’nun bir diğer özelliği ise ülkenin en büyük gölü Lago Argentino’yu besleyen kaynaklardan biri olması. 

Yazıya başlamadan önce çevrenizde olup biteni daha iyi anlayabilmeniz için Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı başlıklı yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Şimdi ben de size buzul alanı içerisinde gezerken gördüklerimi aktarmaya çalışacağım.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Perito Moreno Adı Nereden Geliyor?

Yerliler dışında buzulu ilk olarak 1879 yılında Şili Donanması İngiliz Kaptanı Juan Tomás Rogers keşfetmiş. 1881 yılında ise Şili ve Arjantin arasında aidiyet sorunu çıkmış. Anlaşmazlık, Perito Moreno’nun belirlediği kriterler neticesinde Arjantin lehine sonuçlanmış. Bu kapsamda Arjantin Hükumeti Lago Arjantino’yu keşfeden Perito Moreno’ya buzulun da adını vererek onurlandırmış. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Perito aslen uzman anlamına geliyor. Perito Moreno, Patagonya’nın keşfinin yanında bu toprakların çok büyük bir kısmının Arjantin’e katılmasını ve ulusal park ilan edilmesini sağlayan en etkili figür olarak tanınıyor. Kaşifin hayatı ile ilgili detayları Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno) Coğrafi Yapı

Öncelikle durumu daha iyi anlayabilmeniz için buzulun coğrafi durumunda bahsetmek istiyorum. 

Lago Argentino ve Perito Moreno Buzulu Haritası

Gördüğünüz gibi buzul tam bir mürekkep balığına benzeyen Lago Argentino’nun güney kolunda yer alıyor. Buzulun olduğu bölge ise 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Parque Nacional Los Glaciares bünyesinde bulunuyor.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Parkın güneyine giden kolları Mayo ve Perito Moreno Buzulları ile, kuzeyine giden kolu Upsala, Oneli, Bolado, Agassiz ve Spegazini Buzulları ile bağlantılı. Tabii ki bunların en ünlüsü Perito Moreno Buzulu. 

Brazo Rico

Malesef küresel ısınmayı burada gözlerinizle görüyorsunuz. 1947-1990 yılları arasında buzul cephesinde toplam 500 m değerinde bir geri çekilme ölçülmüş. 2010 yılında ise farkın 750 m olduğu görülmüş.

Canal de los Tempanos ile Brazo Rico Arasındaki Kanal

Bugün ise malesef Canal de los Tempanos ile Brazo Rico arasında neredeyse bir geminin geçebileceği bir kanal oluşmuş durumda.

Perito Moreno Buzulu Haritası

İşte o kanal Perito Moreno Buzulu’nun ön cephesinden geçen Brazo Rico ile Lago Argentino’nun güneye inen girintisi Canal de los Tempanos arasındaki bağlantıyı oluşturuyor. 

Ancak bu hala devamlılık sağlamıyor çünkü buzul cephesi günde 2 m ilerliyor. Diğer taraftan cephe kırılmaları ile durum dengeleniyor. Bu nedenle de söz konusu buzul Dünya’da kendisini yenileyen ender buzlardan biri olarak görülüyor. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Özellikle havalar soğuduğunda buzul cephesi ilerleyip bu kanalı kapatıyor. Kanal kapandığı zaman gölün en güneyini oluşturan Brazo Rico Lago Argentino’dan koparak tamamen bağımsız bir buzul baraj gölü haline geliyor ve 26 m kadar yükselebiliyor. Bu da ciddi felaketlere yol açıyor.

Dünya üzerinde tek olduğunu düşündüğüm bu durum ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj başlıklı yazımda anlattım. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno) İklim

Uzmanlar gölün iklimini soğuk çöl iklimi olarak tanımlıyor. Bölgedeki hava durumunun en iyi olduğu dönem aralık-şubat dönemi. Bu dönemde sıcaklık ortalama 17-18 °C  ama halktan hayatında 28 °C sıcaklığı görenler olmuş. Havanın açık ve yağmursuz olma ihtimali ise en yüksek dönem. En az yağmur ve  en sert rüzgarlar aralık ayında görülüyor. Her şey güzel olsun garanti olsun diyorsanız 15-31 Ocak dönemi en iyi dönem.

Olur da kışın yani haziran-ağustos döneminde bölgede gelirseniz -10 °C sıcaklıkları görebilirsiniz. Hava da daha çok fırtına şeklinde yağmurlu oluyormuş. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Bölgeye ne zaman gelirseniz gelin ortak olan ise şiddetli soğuk rüzgar. And Dağları’ndan ve Antartika’dan gelen rüzgarlar oldukça sert, bazen 80 km/saat değerini geçip adam devirecek cinsten. Sürekli olması ise bölgedeki yaşamı ciddi olarak zorluyor. 

Perito Moreno Buzulu Gezisi

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)’na Ulaşım

Bu kadar ön bilgiden sonra yaşayacaklarınıza dönelim. 

Perito Moreno Buzulu Ulaşım Haritası

Buzula ulaşabilmeniz için tek seçeneğiniz 11 Numaralı Karayolu. Kendi arabanızla giderseniz bu yolu kullanarak El Calafate’ye  80 km mesafede bulunan buzula 1 saat 20 dakikada ulaşabilirsiniz. 

Amayco Turismo y Expediciones El Calafate

İkinci alternatif sadece parka getir götür yapan tur ile gitmek ki 8 saatlik tur için kişi başı 30 $ ücret istiyorlar (Park Giriş Ücreti Dahil Değil). Biz tur acentesi yerine otel sahibemizin tavsiyesine uyarak Amayco Turismo y Expediciones El Calafate şirketini tercih ettik.

Turu peşin kişi başı 25 $ ödeyerek satın aldık. Sabah bizi 09:00 gibi otelden alıp 18:00 gibi tekrar otele bıraktılar. Tabii ki çok değişik seçenekler çok değişik turlar var. Ancak genel faaliyetleri aynı. Bu nedenle daha fazla para ödemenize gerek yok. Siz de böyle yapın.

Amayco Turismo y Expediciones El Calafate

Turdan tek beklentimiz ulaşım olmasına rağmen yine de oldukça memnun ayrıldık. Rehberimiz normalde geziyi İspanyolca yürütürken sadece bizim için İngilizce anlatım yaptı. Biz de onlara biraz Türkçe öğrettik sayılır.

Parque Nacional Los Glaciares Park Girişi

Genel olarak bu turlarda çoğunluğu Brezilyalılar oluşturuyor. Daha sonra Amerika kıtasındaki diğer ülkelerden gelenler. Bu nedenle biraz da bilinmezlikten olsa gerek bu turda Türk olarak oğlumla birlikte ciddi ilgi odağı olduk.

El Calafate Belediye Otobüsü

Biz kullanmadık ama tur daha da uygun olsun derseniz sabah 07:20’de Terminal de Ómnibus de El Calafate’den kalkan Aeropuerto El Calafate, El Calafate-Santa Cruz, Julio Argentino Roca 1004 ve Terminal El Calafate’ye uğrayıp Perito Moreno Terminali’ne kadar giden belediye otobüsünü de tercih edebilirsiniz. Bu otobüs öğlen 13:00’da geri dönüyor. Yolculuk 2 saat sürüyor. Tek yön ücret ise 10 $.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)’na Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Daha önce belirtiğimiz gibi buzul Parque Nacional Los Glaciares bünyesinde bulunuyor. Harita’da 11 Numaralı Karayolu’nun yeşil alana girdiği noktada park başlıyor. Burada bir bilet ödeme noktası var. 

Parque Nacional Los Glaciares Giriş Bileti

Buraya nasıl gelirseniz gelin sizden ekstra olarak kişi başı 800 ARS (6-12 yaş 200 ARS) park giriş ücreti alıyorlar.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Parkta kalış süresi “ama burası doğa ne olacak sanki” de deseniz sınırsız değil. Üstelik bu alan neredeyse bizim Rize ili kadar bir alan.

Çünkü ülke halkı geçmişte kampçıların sebep olduğu bir çok felakete sebep olan yangınlardan çok korkuyor. Bu nedenle parkı sadece eylül-nisan döneminde 08:00-18:00, mayıs-ağustos döneminde 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Burada buzulu farklı açılardan izleyebilmeniz için çok katlı bir seyir teras kompleksi oluşturulmuş. 

Ayrıca aşağıda detaylarını bulacağınız buzulu hem Canal de los Tempanos tarafından hem de Brazo Rico tarafından denizden görmek ya da üzerinde dolaşmak için 2 seçeneğiniz bulunuyor.

-Mirador Curva de los Suspiros

Parka girdikten sonra genelde turların ya da gezginlerin ilk durağı burası oluyor. Burası çok katlı seyir teras kompleksine dahil değil.

Mirador Curva de los Suspiros

En önemli özelliği ise buradan Brazo Rico ile birlikte yaklaşık 3-4 km uzaklıktaki Perito Moreno Buzulu’nu da görebilmeniz. Burası aynı zamanda gölü izleyebileceğiniz en güzel teraslardan da biri. 

Mirador Curva de los Suspiros

Hal böyle olunca bir çok tur ve gezginin de uğrak yeri oluyor. Buradaki en büyük sorun saatte 60 km hızla esen insan deviren soğuk rüzgarlar. Sabit kalabilirseniz güzel fotoğraflar da çekebileceğiniz harika bir nokta.

-Puerto Bajo las Sombras

Puerto Bajo las Sombras, Brazo Rico’da tarafından Perito Moreno Buzulu’na çıkmak ya da yakından görmek isteyenlerin tekneye bindiği liman. Limanı Hielo y Aventura S.A. şirketi işletiyor. 

Puerto Bajo las Sombras

Liman çok katlı seyir teras kompleksine dahil değil. Buzula 4 km mesafede bulunuyor. Burada bilmeniz gereken en önemli husus tüm faaliyetlerin 08:30-15:30 saatleri arasında yapıldığı.

Brazo Rico

Tekne+trekking ya da sadece tekne turu seçenekleri var. Konu ile ilgili ücret, tarife vb. detaylı bilgi ve fotoğrafları Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj başlıklı yazımda anlattım.

-Çok katlı Seyir Teras Kompleksi

Buraya geldiğimiz tur önce Mirador Curva de los Suspiros durdu. Daha sonra ise önce Puerto Bajo las Sombras kalkışlı faaliyetlere katılacakları sonra ise Puerto F.B. Moreno kalkışlı faaliyetler katılacakları limanlarına bıraktı. Tur arabası en son olarak merkez park alanına gelip kalanları tekrar 15,30’da almak üzere indirdi. 

Çok katlı Seyir Teras Kompleksi

Gördüğünüz gibi kompleks içerisindeki yürüyüş yollarını 5 bölüme ayırmışlar. Her biri için de yaklaşık harcayacağınız süreyi belirtmişler.

Çok katlı Seyir Teras Kompleksi Yürüyüş Yolları

Yürüyüş yollarını ise su tutmayacak, kaymayacak ve doğayla temas etmeyecek şekilde düzenlemişler. Tabii ki bu durum yolları çok esnek yapmış. 

Çok katlı Seyir Teras Kompleksi Yürüyüş Yolları

Yaşlılar daha çok merkez park alanında inip beyaz rotaları kullanarak ana seyir terasında fotoğraf çektirmeyi tercih ediyor. Biz ise daha önceden planımızı tüm kıyı şeridini yürümek kapsamında yaptığımız için merkezde inmek yerine haritanın en sağındaki mavi rotanın sonunda yer alan Puerto F.B. Moreno liman bölgesinde indik. 

–Puerto F.B. Moreno

Puerto F.B. Moreno ise Canal de los Tempanos tarafından Perito Moreno Buzulu’nu yakından görmek isteyenlerin tekneye bindiği liman. 

Puerto F.B. Moreno

Canal de los Tempanos, Parque Nacional Los Glaciares içerisinde başıboş gezen buz kütleleri ile karşılaşabileceğiniz fotoğraflarını çekebileceğiniz bir kanal. Bu nedenle de bu kanala literatürde daha çok Iceberg Canal deniyor. 

Puerto F.B. Moreno

Burası çok katlı seyir teras kompleksine dahil ve yüzünüzü buzula dönerseniz kompleksin en sağ tarafında kalıyor. 

Canal de los Tempanos ve Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Burada bilmeniz gereken en önemli husus tüm faaliyetlerin 08:30-15:30 saatleri arasında yapıldığı. Yolculuk yaklaşık olarak 40 dakika sürüyor ve buzul cephesini 200 m uzaktan görebiliyorsunuz.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Bu arada seyir terasından da mesafe bu kadar olduğu ve buz kırılmaları net izlenebildiği için aynı çekimleri yapabileceğimizden biz şahsen kişi başı 1000 ARS verip bota binmeye gerek görmedik. 

–Mavi Yürüyüş Yolu

Genel olarak kompleksin en az rağbet gören bölgesi merkeze çok uzak kalması nedeniyle burası. Kanal bölgesi de diyebilirsiniz. Yürüyüş yolu Puerto F.B. Moreno’dan itibaren başlıyor. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Bu yol için tahmini gezi süresi olarak verilen zaman 1,5 saat. Biz de bu zamana riayet ediyoruz. İlk balkonda yol yorgunluğumuzu gidermek için bir mola veriyoruz.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno) Canal de los Tempanos Girişi
Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno) Canal de los Tempanos Girişi

Çantanızdaki atıştırmalık yemeğimizi hızlıca yedikten sonra biraz da yokuş yukarı yürüyerek buzulun Canal de los Tempanos girişine ulaşıyoruz. 

Canal de los Tempanos

Arkamıza baktığımızda Canal de los Tempanos tüm güzelliği ile karşımızda duruyor.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Tabii ki bu güzellik karşısında fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyoruz. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Mavi yürüyüş yolu buzulun Canal de los Tempanos cephesine geldiğinizde sona eriyor. Genel de bu tarafa gelinmiyor ama bence fotoğrafçıların buzulu bu açıdan yakalamaları varsa modellerini kullanmaları daha doğru ve etkili.

–Sarı Yürüyüş Yolu

Burası için merkez bölge tabiri de kullanılıyor ve 1 saat ayrılması tavsiye ediliyor. Ana teras burada yer alıyor. Buranın özelliği genel olarak karşılaştığınız fotoğrafların çekildiği yer olması. 

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Yani inanılmaz kalabalık olan yer burası. Fotoğrafçılar tam burada daha çok buz mavisini ya da düşen buz parçalarının anlık fotoğrafları çekmeye ya da videoya almaya çalışıyor. Önce korkunç bir gürültü kopuyor. Sonra çatırtılar başlıyor. Daha sonra koca bir kütle suya düşüyor. Herkes de bir sevinç çığlığı…

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Diğer taraftan merkez bölgesi aynı zamanda buzulların özelliklerini ve bazı tanımlamaları en iyi anlayıp izleyebileceğiniz yer. Bu kapsamda yeri gelmişken tekrar etmekte yarar görüyorum buzullar ile ilginizi bir fotoğraftan öteye götürmek istiyorsanız mutlaka Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.

–Kırmızı Yürüyüş Yolu

Daha çok alçak bölge diye tabir edilen bu yolun özelliği adından da anlaşılabileceği gibi diğer bölgelere göre alçakta kalması.

Kırmızı Yürüyüş Yolu

Yani sizi önce inip sonra geri dönerken çıkacağınız bir bölge bekliyor. Bu bölgenin de diğer bölgelere göre kalabalık olduğunu söyleyebilirim.

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno) Brazo Rico Girişi

Buradan da gözüküyor ama eğer aşağı inerseniz buzulun Brazo Rico girişini daha net olarak da görebilirsiniz. Biz göl tarafından da çok fazla fotoğraf aldığımız için en aşağı kadar inmeye gerek görmedik.

–Yeşil Yürüyüş Yolu

Orman bölgesi de denen bu bölge kırmızı bölgenin üzerinde kalıyor buradan da merkez park alanına geçiliyor.  

Perito Moreno Buzulu (Glaciar Perito Moreno)

Dönüşe geçmeden önce son bir kez oğlumla bir hatıra fotoğrafı çektirdik. Ne mutlu bize ki buraya gelme sebeplerimizden birini de alnımızın akıyla geçmeyi başardık.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

Arjantinliler parka gözü gibi bakıyor ve etrafta dolaşan güvenlik görevlileri herkesi istisnasız talimatlar kapsamında devamlı uyarıyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

Hepsini tek tek anlatmak yerine buradan özetini verdim. Gördüğünüz uyarılar sadece buzul alanı değil tüm park için geçerli. 

Patagonya Akbabası Carancho

Etrafta ilk defa görebileceğiniz Patagonya Geyiği Huemul, Patagonya Akbabası Carancho gibi hayvanlar var.

Bu bölgede hayvanları tembelleştirip öldürebileceği gerekçesi ile yiyecek verilmesi kesinlikle yasak. Bu konuda çevrede çok fazla uyarı bulunuyor. Buna da dikkat edin. 

Bir de Patagonya’nın en yırtıcı hayvanı olarak görülen puma da zaman zaman görülüyormuş. Yemek zincirinin son halkası kabul edildiğinden bu hayvanın yaşamına çok önem veriliyor. Burası dahil gideceğiniz tüm parklarda puma görürseniz ne yapacağınıza dair uyarılar ile karşılaşacaksınız. Özellikle bağırmanız kollarınızı yukarı kaldırıp büyük gözükmeniz ama asla sırtınızı dönüp kaçmamanız isteniyor bilginize.

Doğada Yok Olan Torbalarda Hazırlanan Yiyecek Setleri

Buzul alanında Natives of Patagonia dışında etrafta yiyecek alabileceğiniz her hangi bir nokta yok. Dışarıda yemek yemeniz de yasak. Bu nedenle kaldığınız otelde yolculuk öncesi bir yemek çantası yaptırın. Burada bu çok olağan. Hatta oteller size bunu kendileri teklif ediyor. Malzemeye göre kişi başı 10 $ gibi bir ücret isteniyor. Bu yiyecekleri de sadece buraya geldiğiniz arabada tüketin. Kalan çöpü de arabada bırakın. Çünkü burada insan kaynaklı çöp depolaması da yasak ve dışarıda hiç bir yerde çöp tenekesi yok. Bu konuya çok dikkat ediyorlar tersi bir durum tespit edilirse ciddi manada ceza yersiniz.

Natives of Patagonia

Parkın içerisindeki tek restoran aynı zamanda çöpü de olan Natives of Patagonia 10:00-17:45 saatleri arasında açık. Tabii ki burası bol gürültülü klasik bir fast food restoranı. 2 patates, 2 su, 2 kola ve 1 hamburgere 920 ARS ödedik.  İçeride çok fazla kalmaya tahammül edebileceğinizi zannetmiyorum. Bu nedenle yiyeceğinizi siz yine de yanınızda getirin.

Burada yazılmayan bir uyarıda bizden. Özellikle buzul alanlarına ya da yakınlarına gelmeden önce sanki denize gidiyormuş gibi açıkta kalan el, kol ve yüzünüze kaliteli güneş kremi sürün. Bakın bu çok önemli bir husus. Bunu El Calafate’de sokakta yürürken bile yapın. Yoksa nasıl olduğunu anlamadan ciddi şekilde yanarsınız.

Değerlendirme

Günübirlik de olsa insan hayatında iz bırakacak yerlerden birini de sizle beraber gezdik. Burası için G.Amerika’nın mutlaka görülmesi gereken en önemli yerlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.

Merkez Park Alanı

Artık El Calafate’ye dönüş vakti geldi. Lütfen buraya gelirken yukarıda bahsettiğim dikkat edilmesi gereken hususları mutlaka göz önünde bulundurun. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version