Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Gezisi

Yazı Dizisi : Mersin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Arzu Karabulut

Mersin‘e kadar gelip Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Gezisi yapmadan olmaz. 

Çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan antik kent şehir bünyesinde yer alan Mezitli İlçesi Viranşehir Mahallesi’nde bulunuyor. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi için de aday gösterilen antik kent şehre gelen yerli yabancı tüm turist ve gezginlerin de ilgi odağı olmuş durumda. 

Viranşehir

Tabii ki Mersin’in yeni kalbi sayılan ve antik kent ile bütünleşik olarak yeniden düzenlenen Viranşehir sahilini de unutmamak gerek.

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Gezisi

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Ulaşım

Kente ulaşım oldukça kolay. Şehir merkezine sadece 12 km mesafede bulunuyor.

Minibüs ile ulaşım

Merkezden şehrin batısına doğru giden tüm otobüs ve minibüsler kentin yakınından geçiyor.

Otobüs ile ulaşım

Viranşehir Mahallesi Viranşehir Caddesi 34301 Sokak Mezitli/Mersin

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti Tarihi

Antik kentin tarihi 3000 yıl ötesine dayanıyor. 

Arkeologlarca yapılan değerlendirmelere göre kent Kıbrıs’a geçiş limanı olarak Rodos korsanları tarafından MÖ 700 yılında bir liman kenti olarak kurulmuş.

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

Daha sonra sırasıyla Persler ve Büyük İskender egemenliğine giren kent Helenistik dönemde Seleukos İmparatorluğu içerisinde özerk bir kent olmuş. Ticaret ve ulaşım sayesinde zenginleşen kent kendi sikkesini bile bastırmış. Ancak yönetim zayıflamaya başlayınca Armenia Kralı Tigranes, şehri yağmalayıp kentte yaşayanları da zorla göç ettirmiş. 

Gelişen durumdan faydalanan Roma İmparatorluğu’nun emriyle komutan Pompeius tarafından MÖ 78 yılında kent fethedilmiş. Komutan, kendilerine karşı isyn etmeyecekleri sözünü alıp Tigranes’e karşı bölgeyi korumaları için buraya korsanları yerleştirmiş ve kentin adını da Soli-Pompeiopolis olarak değiştirmiş. Kent de tekrar eski canlılığını kazanmış. 

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

Roma İmparatoru Hadrianus’un parasal desteği ile liman genişletilerek 200 m uzunluğunda 2 dalgakıranı olan dönemi itibariyle çok büyük diye nitelendirebileceğimiz bir liman haline getirilmiş.

Oldukça aktif olarak kullanılan bahse konu limana da bugünkü Sütunlu Cadde üzerinden gidiliyormuş. O dönemde çevresindeki dükkan alanları ile birlikte caddenin genişliği 30 m kadarmış.

Hristiyanlık döneminde kent piskoposluk merkezi olmuş. 7. yy.da ise kente Arap akınları başlamış.

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

Orijinalinde 200 olsa da bugün sütunlu cadde üzerinde 33 sütun ayakta kalmış.

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

Son dönemde yapılan kazılar ile bir de eski bir tapınak ortaya çıkarılmış. Malesef caddenin çevresinde bulunan ve 19. yy.a kadar gelen hamam, tapınak, tiyatro ve nekropolisten günümüze hiç bir şey kalmamış. 

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

Bugün kentte 300 m çapında bir höyük var. Arkeolojik faaliyetler burada devam ediyor. 

Viranşehir Caddesi Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

Antik kent ve çevresi şehrin önemli bir çekim merkezi olarak önem kazanınca ilçe belediyesi ve üniversitelerin iş birliği ile güzel bir çevre düzenlemesi yapılmış.

Antik kentin merkezi olan 360 m uzunluğundaki Sütunlu Cadde korumaya alınırken çevresi de halkın gezebileceği hale getirilmiş. 

Viranşehir Caddesi

Bu kapsamda antik şehre paralel olarak sahile uzanan Viranşehir Caddesi yeniden düzenlenerek antik kentte yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan sütunlar ile donatılmış. Böylece Avrupa ülkelerinde görmeye alıştığımız şekilde anıtsal bir cadde ortaya çıkarılmış.

Böylece fotoğrafçılar için de çok güzel bir çekim sahnesi oluşturulmuş.

Viranşehir Sahili

Burası için Mersin’in yeni merkezi demek mümkün.

Viranşehir Sahili

Özellikle yaz döneminde tatilcilerin de tercih ettiği bölge Mersin’de en çok ziyaret edilen bölgelerden biri.

Viranşehir Sahili
Viranşehir Sahili

Lüks restoran, bar ve kafelerin bulundu sahil yolu 18.00-01.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılıyor ve herkes sevdikleriyle birlikte huzurlu ve keyifli bir şekilde zamanını geçiriyor.

Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version