Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Santa Cruz Eyaleti’nin güneyinde bulunan Lago Argentino, Doğal Bir Buzul Gölü. Benim için önemi ise hayatımda  gördüğüm ilk buzul gölü olması. Göle buzul gölü denmesinin sebebi ise havzasında bulunan buzul bağlantıları. 

Tabii ki bu göl öyle böyle bir göl değil. Tam 1.466 km² büyüklüğünde havzası ile birlikte Van Gölü kadar koca bir araziye hayat veren bir göl. Ülkenin de en büyük gölü. Üstelik dağ bisikleti, binicilik ve buzul yürüyüşü vb. macera tutkunu gezginler için ideal bir yer.

Türkiye’de buzul gölü görme fırsatım şimdiye kadar hiç olmadı çünkü sayısı fazla değil. Onlar da Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Toros Dağları’nda 2500 m yükseklik üstünde rastlanan 1 km² den bile küçük olan göller. 

Lago Argentino

Ben de size gözlemlerim ve deneyimlerim çerçevesinde olur da buralara yolunuz düşerse bu gölle ilgili akılda kalıcı bazı bilgileri özetlemeye çalışacağım.

Lago Argentino

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Lago Argentino Gezisi

Lago Argentino’na Ulaşım

Ülke çok büyük olduğu için ulaşım için uçak kullanmak en iyi seçenek.

Lago Argentino Comandante Armando Tola Uluslararası Havalimanı (FTE)
Comandante Armando Tola Uluslararası Havalimanı (FTE)

Bölgenin tek havaalanı El Calafate’nin 15 km doğusunda ve gölün kıyısında bulunan iç ve dış hatlar bağlantılı Comandante Armando Tola Uluslararası Havalimanı (FTE).

Lago Argentino

-Coğrafi Yapı

Öncelikle durumu daha iyi anlayabilmeniz için gölün coğrafi yapısından bahsetmek istiyorum. Gördüğünüz gibi gölün yapısı tam bir mürekkep balığına benziyor. Kolları sayesinde buzullardan besleniyor. 

Lago Argentino Haritası

Gölün toplam beslenme alanının tam 17.000 km² olduğu söyleniyor ki zaten burada bulunan buzul kütlesinin yüz ölçümü de bu kadar. Gölün azami derinliği ise 500 m. Göl de Atlas Okyanusu’na akan Santa Cruz Nehri’ni besliyor.

Lago Argentino

Göl, tatlı su gölü olduğu için zengin bir tatlı su balığı rezervine sahip. Özellikle göl ve gök kuşağı alabalıkları çok ünlü.

-Gölün Çevresi

Gölün batısında gördüğünüz tüm kollar 1937 yılında kurulan ülkenin 2. büyük ulusal parkı Parque Nacional Los Glaciares içerisinde kalıyor. Park 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış.

Perito Moreno Buzulu

Parkın güneyine giden kolları Mayo ve Perito Moreno Buzulları ile, kuzeyine giden kolu Upsala, Oneli, Bolado, Agassiz ve Spegazini Buzulları ile bağlantılı. Kuzeye giden kollar ve La Leona Nehri sayesinde bölgedeki diğer büyük buzul gölü Lago Viedma ile de su alış verişi oluyor.

Lago Argentino Doğu Stepleri

Gölün doğusunda ise arazi daha düz ve tamamen steplerle kaplı. Gölün çevresindeki tek şehir El Calafate ve Reserva Laguna Nimez de burada bulunuyor. 

Brazo Rico ve Perito Moreno Buzulu

Gölün en güneyini oluşturan Brazo Rico ise aynı zamanda bir buzul baraj gölü. Bu konunun ayrıntılarını Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj başlıklı yazımda anlattım. Bu gölün güneyinde ise doğayla bütünleşip inzivaya çekilmek isteyenler için kubbe çadırlarda kalma imkanı bulunuyor.

-İklim

Uzmanlar gölün iklimini soğuk çöl iklimi olarak tanımlıyor. Bölgedeki hava durumunun en iyi olduğu dönem Aralık-Şubat dönemi. Bu dönemde sıcaklık ortalama 18-19 °C  ama halktan hayatında 30 °C sıcaklığı görenler olmuş. Havanın açık ve yağmursuz olma ihtimali ise en yüksek dönem. Olur da kışın yani Haziran-Ağustos döneminde bölgede gelirseniz -10 °C sıcaklıkları görebilirsiniz. Hava da daha çok fırtına şeklinde yağmurlu oluyormuş. 

Sert Esen Rüzgar

Bölgeye ne zaman gelirseniz gelin ortak olan ise şiddetli kuru rüzgar. And Dağları’ndan ve Antartika’dan gelen rüzgarlar oldukça sert, bazen adam devirecek cinsten. Sürekli olması ise bölgedeki yaşamı ciddi olarak zorluyor. Ancak bu rüzgar aynı zamanda otları da kurutuyor. Hayvanlar da bu otları yiyor. Yerli halka göre Patagonya etlerinin lezzetinin sırrı da buymuş zaten. Bu nedenle de gölün etrafında bir sürü estancia da görebilirsiniz.

Perito Moreno Buzulu

Gölün en ünlü değeri ve aynı zamanda ülkenin de en çok ziyaret edilen sembollerinden biri.

11 Numaralı Karayolu

Gölün etrafında bulunan en önemli yol olan 11 Numaralı Karayolu buzula kadar ulaşıyor. 

Buzulu hem Canal de los Tempanos tarafından hem de Brazo Rico tarafından denizden görmek ya da üzerinde dolaşmak için 2 seçeneğiniz bulunuyor.

Puerto Bajo las Sombras

Puerto Bajo las Sombras, Brazo Rico’da tarafından Perito Moreno Buzulu’na çıkmak ya da yakından görmek isteyenlerin tekneye bindiği liman.

Puerto Bajo las Sombras

Konu ile ilgili detaylı bilgileri Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj başlıklı yazımda anlattım.

Puerto F.B. Moreno

Puerto F.B. Moreno ise Canal de los Tempanos tarafından Perito Moreno Buzulu’nu yakından görmek isteyenlerin tekneye bindiği liman. 

Upsala ve Spegazzini Buzulları

Gölün ulaşılabilir diğer buzulları. Malesef bu buzullara direkt karayolu erişimi yok. Buzulu görmek için tek seçeneğiniz turlara katılmak.

Puerto Bandera

Buzulu denizden görmek ya da üzerinde dolaşmak için Puerto Bandera Limanı’ndan kalkan teknelere biniliyor.

El Calafate

1927 yılında kurulan El Calafate kasabası bölgenin ve gölün en önemli turistik merkezi.

El Calafate

Normal nüfusu 25.000 kadar olan şehrin yazları nüfusu 3-4 katına kadar çıkmakta. Şehrin en büyük geliri ise buzulların ziyaretleri ve şehirde kalan turistler.

Reserva Laguna Nimez

Gölün doğusunda bulunan bu doğayı koruma alanı bölgenin yapısına aykırılıklar taşıdığı için çok değer verilen bir alan. 

Reserva Laguna Nimez
Reserva Laguna Nimez

Flamingolar diğer bazı lokal kuşları bu koruma alanı içerisinde görebiliyorsunuz.

Lago Argentino

Benim göl ile ilgili gözlemlerim ve deneyimlerim çerçevesinde anlatabileceklerim bu kadar. Göl çevresinde gezerken aynen bizdeki gibi tur düzenleyen fotoğraf grupları ile de karşılaşabilirsiniz. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version