Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Verona Gezisi, Gerçek Bir Roma Şehri

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Verona Gezisi, Gerçek Bir Roma Şehri görmek isteyenlerin mutlaka planlayıp yapması gereken bir gezi. Kuzey İtalya’daki Romalıların gücünü hissedebileceğiniz önemli bir şehirden bahsediyorum. 

Bölgedeki diğer büyük şehirlerden farkı tarih sayfasına bizzat Roma döneminde bölgedeki en büyük askeri üs olarak çıkmış olması ve bu dönemde inanılmaz şekilde zenginleşmesi.

Tabii ki bu zenginlik şehrin zengin şehir devletleri arasındaki ticaret yollarının üzerinde olması nedeniyle kesilmeden tarih boyunca devam etmiş. Zaman içerisinde zenginliğin getirdiği bir kültür ve sanat alt yapısı oluşmuş. Şehir, opera ve festivalleriyle ön plana çıkmış.

Verona Gezisi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan şehir Dünyaca ünlü olmasını ise bu zenginliklere değil İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in Romeo ve Juliet’ine borçlu. Bu herkesçe bilinen klasiğin geçtiği şehir kendini Romeo ve Juliet’in yerine koyan tüm aşıkları da buraya çekmiş ve çekmeye devam ediyor. 

Verona Gezisi

Ben de sizlere 3 gün kaldığımız bu şehirde yaşadığım tüm deneyimlerimi bir gezgin ve fotoğrafçı gözüyle aktarmaya çalışacağım. 

Verona ve Çevresi

Verona Gezisi-Verona’nın Tarihi

Aslen Euganei ve Etrüsklerin döneminde kurulduğu düşünülen Verona, tarih kayıtlarına bir kasaba olarak Romalılar döneminde geçmiş ve Adige Nehri ile Po Vadisi arasındaki stratejik konumu sayesinde Romalılar için Kuzey İtalya’da önemli bir üs olmuş.

Verona Gezisi

Romalılar MÖ 3. yy.da Verona’ya şehir tüzüğünü vermiş. Bugün bile o dönemde inşa edilen yapılar şehrin Roma yönetimi altındaki önemine tanıklık ediyor.

Verona Gezisi

Roma İmparatorluğu çökünce ​​şehir art arda Lombardiya Krallığı ve Carolingian İmparatorluğu tarafından yönetilmiş. Büyük Otto sonunda Verona’yı Bavyera’ya dahil etmiş.

Verona Gezisi

Şehir, Alman İmparatoru Frederick Barbarossa’ya karşı 1176 yılında Lombardiya Birliğine katılmış ve  alınan galibiyet sonrası Verona özerk bir statü kazanmış ve oldukça büyük bir ekonomik ilerleme kaydetmiş. 

Verona Gezisi

Ekonomik ilerleme zengin güçlü aileleri ön plana çıkarmış ve şehir Scala Ailesinin kalıtsal yönetimi altına girmiş ve  o dönemde Kuzey İtalya’daki en güçlü şehirlerden biri olmuş. 

Verona Gezisi

Çok becerikli politikalarla şehri yöneten aile Verona’nın etkisini Venedik hariç Veneto, Parma ve Brescia’ya kadar genişletmiş.

Verona Gezisi

Zaman içerisinde şehrin yönetimi Milano destekli Visconti Ailesi’ne geçmiş. Ancak bu dönem kısa sürmüş çünkü 1405 yılında durumun tehlikesini fark eden ve gittikçe zenginleşen Venedik Cumhuriyeti tarafından fethedilmiş. Şehir Venedik’in yönetimi altında bir altın çağı daha yaşamış.

Verona Gezisi

1796 yılında Napolyon ve ordusu Verona’yı ele geçirmiş. 1815 yılında ise Verona Avusturya’nın bir parçası olmuş. Avusturyalılar Verona’yı İtalya’daki 4 ana kalesinden biri yapmış.

Verona Gezisi

Ancak şehir Avusturya egemenliğini hiç bir zaman kabul etmemiş. Çok fazla isyan ve direniş olmuş ve çok sayıda savaştan sonra 1866 yılında İtalya Krallığı’na katılmış.

Verona Gezisi-Verona Ulaşım Sistemi

Verona toplu taşıma sistemi ATV şirketi tarafından işletiliyor.

-Verona Card

Eğer bizim yaptığımızın tersine zamanınızın çok büyük bir bölümünü araba ile çevre gezileri için değil de Verona şehri için ayıracaksanız Verona Card temin etmenizi tavsiye edebilirim. 

Böylece havaalanı hattı hariç tüm ulaşım sistemini ücretsiz olarak kullanabilirken Verona Arenası (Arena di Verona)’na girmek için kuyrukta beklemezsiniz. Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)’nin balkonuna ücretsiz çıkıp fotoğraf çektirebilirsiniz. Şehrin nefes kesen manzaranın tadını çıkarmak için Lamberti Kulesi (Torre dei Lamberti)’ne ücretsiz çıkabilirsiniz. Kart ile ücretsiz girebileceğiniz yerler için tıklayınız.

Kartların 24 saat ve 48 saatlik olmak üzere 2 versiyonu var. Kişi başı ücret ise 20 € ve 25 €. Kartı alabileceğiniz yerler için tıklayınız.

-Verona Villafranca Havaalanı (VRN)’ndan Verona Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Verona Villafranca Havaalanı (VRN) (Aeroporto Valerio Catullo) şehir merkezinin 10 km güney batısında bulunuyor. Havaalanından şehir merkezine gelmek için en kolay yol ATV şirketince işletilen Aerobus shuttle otobüsler. 75 dakika geçerli bilet ücreti 6 €.

Verona Kırsalı

20 dakika aralıklarla kalkan otobüsler sizi Verona Porta Nuova Tren İstasyonu’na kadar 15 dakikada götürüyor. Bileti şoförden de alabiliyorsunuz. Eğer havaalanında 10 € karşılığında günlük kart alırsanız, aynı gün bu kart ile hem havaalanı servisi kullanıp hem de tüm gün Garda Gölü dahil uzak bölgelere bile ayrıca ücret ödemeden otobüsle gidebilirsiniz.

-Tüm Ulaşım Araçları

Verona toplu taşıma sisteminde biletler şehir içi tüm ulaşım araçları için aynı, 90 dakika boyunca aktarmalı tek yön bilet 1,3 €. İsterseniz 10’lu bilet alabilirsiniz, 11,7 €. Bileti otobüs ya da tramda şoförden alırsanız 2 € ödersiniz. 

Eğer Verona’nın banliyölerine gidecekseniz 60 dakika boyunca aktarmalı tek yön bilet 2 €. Genel olarak tüm turistlerce banliyöler dahil kullanılan tam günlük bilet ise 4 €. Tüm biletleri satış ofislerinden ya da biletmatiklerden alabilirsiniz. 

-Araç Kiralama

Verona ulaşım sistemi güzel oturmuş bir sistem. Tek sorun otopark yetersizliği ve yüksek otopark ücretleri.

Bergamo Uluslararası Havaalanı (BGY) Kiraladığımız Araç

Biz Bergamo Uluslararası Havaalanı (BGY)’ndan 7 gün boyunca tüm Kuzey İtalya’da kullanmak için araba kiraladık. Bu konu ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları İtalya’da Araba Kiralamak başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Verona Gezisi-Verona Gezilecek Yerler

-Piazza Brà

Verona’nın ana meydanı da diyebiliriz. Etrafında Verona Arenası (Arena di Verona), Verona Belediye Binası (Palazzo Barbieri), Gran Guardia Sarayı (Palazzo della Gran Guardia) ve I portoni della Brà bulunuyor.

Piazza Brà

Burası için Verona’daki ana buluşma noktanız da diyebiliriz. Aynı zamanda oturduğunuz yerden sokak sanatçılarını izleme şansı da bulabileceğiniz bir meydan. 

Vittorio Emanuele II Heykeli (Statua di Vittorio Emanuele II)

Meydanın tam ortasında bir park var. Parkın ön cephesinde ise İtalya’nın ilk kralı Vittorio Emanuele II Heykeli (Statua di Vittorio Emanuele II) var. Heykel heykeltıraş Ambrogio Borghi Milan tarafından yapılmış ve 1883 yılında buraya yerleştirilmiş.

Partizan Heykeli (Al Caduti Per La Liberta)

Aynı meydanda faşizm yıllarında direnç gösterenlere adanmış bir de Partizan Heykeli (Al Caduti Per La Liberta) var. Heykeli Veronalı heykeltıraş, müzisyen, şair ve partizan Mario Salazzari (1904-1993) yapmış. Heykel 1946 yılında 25 Nisan’da kurtuluşun ilk yıl dönümünü anmak için buraya dikilmiş. 

Buraya 11, 12, 13, 51, 52, 90, 92, 94, 96, 97, 98, 102, 161, 162, 163, 164 ve 165 Numaralı Otobüslere binip VR P.za Bra ya da Piazza Bra Otobüs Duraklarında inerek ulaşabilirsiniz.

-Verona Arenası (Arena di Verona)

Verona denince ilk akla gelen yapı olan Verona Arenası (Arena di Verona), 20.000 kişi kapasiteli ile çok iyi korunmuş bir Roma Amfitiyatrosu.

Verona Arenası (Arena di Verona)

MÖ 1. yy.ın ilk yarısında, İmparator Augustus döneminde inşa edilmeye başlanmış. İmparator Claudius döneminde ise bitirilmiş.

Verona Arenası (Arena di Verona)

31 m yüksekliğindeki tiyatro İtalya’daki en büyük amfi tiyatrolardan biri. Eliptik şekli ile her açıdan mükemmel bir akustik üretme kabiliyetine sahip. O dönemde gladyatör ve vahşi hayvanlarla mücadele şovları için kullanılmış.

Verona Arenası (Arena di Verona)

Bugün ise katılmak için ciddi paralar istenen şov, konser, tiyatro vb. çok büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyor.  

08.30-19.30 saatleri arasında ziyarete açık olan arenayı 10 € (8-14 yaş 1 €) karşılığında ziyaret edebiliyorsunuz.  Tabii ki  Veron Card sahibiyseniz giriş ücretsiz.

Adres: Piazza Bra, 1, 37121 Verona VR, İtalya Tel: +39 045 800 5151 

-Verona Belediye Binası (Palazzo Barbieri)

Esas ismi Palazzo della Gran Guardia Nuova olan neoklasik tarzda bir saray. Avusturya İmparatorluğu’nun bölgeye hakim olduğu dönemde ordu tarafından kullanılmış. 

Verona Belediye Binası (Palazzo Barbieri)

Şimdi ise belediye binası olarak hizmet veriyor. Mimarı Giuseppe Barbieri. 1836-1848 yılları arasında inşa edilen binaya daha sonra mimarın adı verilmiş. 

Verona Belediye Binası (Palazzo Barbieri)

İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında 23 Şubat 1945 gecesi ağır hasar görmüş ancak tekrar onarılmış.

Adres: Piazza Bra, 6, 37121 Verona VR, İtalya 

Gran Guardia Sarayı (Palazzo della Gran Guardia)

Meydanındaki önemli yapılardan birisi de Gran Guardia Sarayı. 17. yy.da inşa edilmeye başlanan bu bina, dönemine  göre farklı amaçlarla kullanılmış. 

Gran Guardia Sarayı (Palazzo della Gran Guardia)

Şimdilerde ise konferans, sergi, etkinlik ve kongre merkezi olarak kullanılıyor.

Adres: Piazza Bra, 1, 37121 Verona VR, İtalya

-I portoni della Brà

Venedikliler tarafından 16. yy.da inşa edilen duvarların bir parçasını oluşturan 2 yuvarlak kemer.

I portoni della Brà

Bu kemerler o dönemde şehrin kırsaldan gelirken en ünlü meydanına girişi oluşturuyormuş. 1872 yılında kemerler arasına bir de saat yerleştirilmiş. 

Adres: CXQR+6J Verona, Province of Verona, İtalya Tel: +39 045 806 2611

-Via Giuseppe Mazzini

Burası için Verona’nın İstiklal Caddesi demek mümkün. İtalya’nın önemli ve lüks tüm markalarını burada görebiliyorsunuz. 

Via Giuseppe Mazzini

Haliyle bu durum insanlara da yansıyor. Herkes oldukça bakımlı ve şık. Sokak Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)’ne kadar devam ediyor.

-Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Bildiğiniz gibi Romeo ve Juliet, Bir Verona Hikayesi. Öyle böyle bir hikaye de değil neredeyse Dünya edebiyatının en ünlü aşk hikayesi.

Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Hikayenin yazarı yine Dünyaca ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare. 1597 yılında yayınladığı ve İngiliz Edebiyatının klasiklerinden biri olarak kabul edilen eserdeki 2 ana kahraman Romeo ve Juliet. Hikayenin geçtiği yer ise Verona.

Sanırım Verona’nın eski bir orta çağ şehri olması da hikaye ortamı olarak kullanılmasını ideal hale getirmiş. Sonuç olarak her yıl bir çok çift ve turist, Romeo ve Juliet’in izinden yürümek için buraya geliyor. Biz de bu yazımızda Verona’da Romeo ve Juliet’in izinden gideceğiz. 

Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Romeo ve Juliet Hikayesi ve Juliet’in Evi (Casa di Giulietta) ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Romeo ve Juliet, Bir Verona Hikayesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

-Erbe Meydanı (Piazza Delle Erbe)

Verona’nın ikinci ana meydanı da diyebiliriz. Etrafında Maffei Sarayı (Palazzo Maffei) ve Gardello Kulesi (Torre del Gardello), Lamberti Kulesi (Torre dei Lamberti) ve hemen kuzeyinde bir eklenti olarak Piazza dei Signori bulunuyor.

Erbe Meydanı (Piazza Delle Erbe)

Meydan antik Roma döneminde kare şeklinde oluşturulmuş. Meydanda her şey ilk günkü gibi korunmaya çalışılmış. Gezerken kendinizi tam Orta Çağda yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz.

Erbe Meydanı (Piazza Delle Erbe)

Burası için Verona’daki ana buluşma noktalarından biri diyebiliriz. Oturduğunuz yerden bir şeyler yiyip içkinizi yudumlarken sokak sanatçılarını izleme şansı da bulabileceğiniz bir meydan. 

Meryem Ana Çeşmesi (Fontana Madonna Verona)

Meydanın tam ortasında Meryem Ana Çeşmesi (Fontana Madonna Verona) var. Meydandaki en eski anıt, 4. yy.da yapılmış. 

Erbe Meydanı (Piazza Delle Erbe)

Buraya 11, 12, 13, 21, 22, 23, 24, 41 ve 42 Numaralı Otobüslere binip P.za Erbe Fr. Otobüs Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz. Yürüyerek gelecekseniz Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)’nden sola doğru 100 m yürürseniz meydana çıkarsınız.

-Maffei Sarayı (Palazzo Maffei) ve Gardello Kulesi (Torre del Gardello)

Meydanın kuzey batı köşesinde bugün çok değerli bir sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan ve bir müze olarak kullanılan Maffei Sarayı (Palazzo Maffei) var.

Aslen 15.yy’da inşa edilmiş. Daha sonra ise 3. kat eklenerek 1668 yılında görünen şeklini almış. Çatısında Herkül, Jüpiter, Venüs, Merkür, Apollo ve Minerva’nın heykelleri var.

Ziyaret saatleri 10.00-18.00 (Cumartesi, Pazar ve tatil günleri: 11.00-19.00) Salı: kapalı Her cumartesi 17.00 ve pazar günleri 11.30’da rehberli tur rezervasyonu yaptırabilirsiniz. Kişi başı giriş ücreti 6 €. 

Maffei Sarayı (Palazzo Maffei) ve Gardello Kulesi (Torre del Gardello)

Bünyesinde girişimci Luigi Carlon’un muhteşem koleksiyonunun sergilendiği 18 oda var.  

Bu sarayın hemen köşesindeki yapı ise, Gardello Kulesi. 1370 yılında inşa edilmiş. 700 yaşındaki kule Verona’nın en eski kulesi. 

Hemen ön tarafta gördüğünüz sütun ise 1523 yılında Michele Leoni tarafından Venedik egemenliği onuruna inşa edilen üzerinde de Venedik sembolü kanatlı aslan olan Aziz Marco Sütunu (Colonna di San Marco) yer alıyor.

-Lamberti Kulesi (Torre dei Lamberti)

84 m ile kentin en yüksek yapısı. Bu kule 1172 yılında Lamberti Ailesi tarafından yaptırılmış. Kulede 2 adet çan bulunuyor. Bunlardan biri, yangın çıktığında, iş başı ve bitimi saatlerinde ve saat başı çalınıyormuş. İkinci çan ise cenazelerde ve savaş uyarısı amacıyla çalınırmış. 1798 yılında kuleye bir de saat eklenmiş. Bu yüksek kuleye çıkmadık ama çıkabilseydik Verona’yı tepeden görmüş olacaktık. 

Lamberti Kulesi (Torre dei Lamberti)

Ziyaret saatleri 10.00-18.00 (Cumartesi, Pazar ve tatil günleri: 11.00-19.00) Kişi başı ücret 8 € (8-13 yaş 5 €). Asansör 1 €. Verona Card sahibiyseniz sadece merdivenlerden çıkış ücretsiz.

Adres: Via della Costa, 1, 37121 Verona VR, İtalya Tel: +39 045 927 3027 Int: https://torredeilamberti.it/en/

-Piazza dei Signori

Erbe Meydanı (Piazza Delle Erbe)’ndan geçilen ve meydanın kuzeyinde kalan eklenti bir meydan. Verona’daki 3 ana meydandan biri. Bu meydanda daha çok tiyatro gösterileri ve müzik etkinlikleri yapılıyor. Lamberti Kulesi (Torre dei Lamberti)’nin gölgesinde yemekler yeniyor.

Piazza dei Signori

Meydanın tam ortasında Dante’nin Heykeli var. O yüzden İtalyanlar buraya Dante Meydanı da diyor.

-Adige Nehri

410 km uzunluğundaki Adige Nehri, İtalya’nın Po Nehri’nden sonra en büyük nehri. Kuzeydoğuda Alpler’den doğup Varona’dan geçtikten sonra Venedik’te Adriyatik Denizi’ne dökülüyor. 

Adige Nehri

Nehir Verona’dan tam bir yarım daire çizerek geçiyor. Üzerinde modern köprülerin yanı sıra Pietra Köprüsü (Ponte Pietra) gibi tarihi köprüler de var.

Adige Nehri

Eğer Verona’ya gelirseniz nehrin sahilinde yürümeyi ihmal etmeyin. Sahil boyunca size nostalji yaşatacak çok güzel evler var. Gerçekten çok güzel bir bir ortam.

-Pietra Köprüsü (Ponte Pietra) ve Çevresi

Pietra Köprüsü (Ponte Pietra) ve Çevresinde Bir Gezi yapmadan Verona’yı gördüm demek yanlış olur. M.Ö. 90 yılında Adige Nehri üzerine inşa edilen 5 kemerli köprü Verona’nın en güzel köprüsü. Aynı zamanda en eski köprüsü de. 

Pietra Köprüsü (Ponte Pietra)

Köprünün girişlerine 1298 yılında Alberto Dalla Scala tarafından eklenen kulelerden bugün sadece biri ayakta. Köprü Prag’da yer alan Karlův Most kadar ünlü değil belki ama onun kadar eski ve Veronalılar için popüler. Köprüden yürüyerek Verona Arenası (Arena di Verona)’ya ve San Pietro Kalesi’ne (Castel San Pietro) sadece 20 dakika mesafede.

Roma Tiyatrosu (Teatro Romano di Verona) ve San Pietro Kalesi (Castel San Pietro)

Köprü zamanında tepede ve eteğinde gördüğünüz Roma Tiyatrosu (Teatro Romano di Verona) ve San Pietro Kalesi (Castel San Pietro) eski şehir merkezi ile birleştiriyormuş. 

Aziz Anastasia Kilisesi (Basilica di Santa Anastasia) ve Adige Nehri

Tam 120 m uzunluğundaki köprü, Adige Nehri’nin kuzey ucunda San Pietro Tepesi’ne bakan virajda bulunuyor. Sağ tarafta gördüğünüz kule Aziz Anastasia Kilisesi (Basilica di Santa Anastasia)’nin çan kulesi.

Aziz Anastasia Kilisesi (Basilica di Santa Anastasia)

Pietra Köprüsü (Ponte Pietra)’ne ulaşım, köprünün tarihi, fotoseverler için köprü ve çevresi ile Pietra Köprüsü (Ponte Pietra)’nde ne yenir? Nerede yenir? başlıklarına yönelik detaylı bilgi ve fotoğrafları Pietra Köprüsü (Ponte Pietra) ve Çevresinde Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Garda Gölü

Verona’nın sadece 40 km batısındaki Garda Gölü, İtalya’nın En Büyük Gölü. İtalyancası Lago di Garda. Gölün maviliği ile Lombardiya Alplerinin yeşilliği Orta Çağ kasabaları, eski ve lüks malikaneler ve muhteşem bahçeler ile birleşince ortaya oldukça pitoresk bir sahne çıkmış.

Garda Gölü

Doğal olarak da bu Lombardiya güzeli tüm sahil ve çevresi ile birlikte sanat, doğa, gastronomi, spor ve rahatlama özelinde tam bir tatil destinasyonu haline gelmiş.

Garda Gölü

Gölün Verona’ya yakın olan doğu hattında San Benedetto-Peschiera del Garda-Gardaland-Garda-Malcesine-Riva del Garda bulunuyor. Bu bölgeyi ister arabayla, ister otobüsle isterseniz feribotla gezmeniz mümkün.

Garda Gölü

Garda Gölü’nün özellikleri ve tarihi, Garda Gölü’nde ulaşım ve gezilecek Yerler ve Garda Gölü’nde ne yenir? Nerede yenir? başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Garda Gölü, İtalya’nın En Büyük Gölü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Sirmione

Gölün güneyinde yer alan tarihi şehir Sirmione, Virgilio & Catullo Spa Komplekslerinin yanı sıra çok sayıda restoran, bar, otel, moda mağazası ve bir pazara ev sahipliği yapan popüler bir destinasyon. 4 km uzunluğundaki göle doğru uzayan tarihi yarımada bilenleriniz varsa aynen bizdeki Eğirdir Gölü’nü hatırlatıyor. 

Sirmione

Burada bulunan Catullus Mağaraları (Grotte di Catullo) ve gölün de sembolü olan Scaligero Kalesi (Castello Scaligero) en önemli gezi noktaları. Yarımadanın ucundaki kükürt kaynakları özellikle kulak sorunları için birebirmiş.

Sirmione

Sirmione’ye ulaşım, Sirmione’nin tarihi ve gezilecek yerler, Sirmione’de ne yenir? Nerede yenir? ve Sirmione’de nerede kalınır? başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Günübirlik Sirmione Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Venedik

Dönemi ne olursa olsun yapacağınız Verona’da kalıyorsanız günübirlik de olsa sadece 120 km mesafede bulunan bir Venedik Gezisi de yapmayı ihmal etmeyin.

Venedik

Şöyle ki Venedik sadece bir şehir devleti değil aynı zamanda tarihin de ta kendisi. Osmanlının kendisini de içerisinde bulacağı bir tarih hatta yıkılana kadar Bizansın bile. 

Venedik

Kendilerini her zaman Roma yerine İstanbul’a daha yakın ve rakip görmüşler. Bugün San Marco Bazilikası bile Bizans-Venedik tarzı ile yapılmış sırf Ayasofya’ya nazire olsun diye. 

Venedik

Önce Niğbolu’da, Varna’da Haçlı Ordularının omurgası olarak karşımıza çıkmışlar…Fatih, İstanbul’u kuşattığında boğazdan yardım için geçen gemileri görünce hiddetlenip atını denize sürdüren gemiler bile Venedik gemileri…

Venedik

Venedik Ulaşım Sistemi ve Gondol, Venedik’te gezilecek yerler, Venedik’te ne yenir? Nerede yenir?, Venedik’te alışveriş ve Venedik’te nerede kalınır? başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Venedik Gezisi, Osmanlının Akdeniz’deki En Büyük Rakibini Tanımak başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Verona Gezisi-Verona’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Verona kaldığımız 3 gün boyunca günlerimiz genelde günübirlik gezilerde geçtiği için Verona’da değişik yerlerde yemek yeme şansımız olmadı. 

Piazza Brà

Ancak yine de Verona’nın restoran ve yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olduğunu söyleyebilirim. Burada değişik bir şeyler tatmak için özellikle de Verona’nın meydanlarında bir çok değişik seçenek sizi bekliyor.

Piazza dei Signori

Tabii ki denemek isterseniz Verona’ya has yemeklerden de bahsedeyim. İlki Bigoli; buğday unu, tereyağı ve yumurta ile yapılan erişte benzeri bir spagetti türü. Onu diğer makarna çeşitlerinden ayıran ise tarifinde kullanılan ördek yumurtası. Sunumda ise yer mantarı da kullanıyorlar (bigoli all’anatra e tartufo). İkincisi Ricotta Peyniri ve ıspanak ile doldurulmuş Tortellini (Tortellini ripieni di ricotta e spinaci). Üçüncüsü ise Monte Veronese Peynirli Lazanya Turtası  (Pasticcio di lasagne al Monte Veronese). Yöresel yemeyi seviyorum diyenler deneyebilir.

Verona’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Trattoria Pizzeria Impero

Biz ise burada her seferinde akşam yemekleri için Piazza dei Signori’yi tercih ettik. Daha önce belirtiğim gibi  burası Verona’nın en eski meydanı. Restoran tercihimiz de Trattoria Pizzeria Impero oldu. 

Trattoria Pizzeria Impero Deniz Mahsullü Makarna (Spaghetti ai frutti di mare)
Trattoria Pizzeria Impero Bufala Classica

Burada yemek olarak hep birlikte Deniz Mahsullü Makarna (Spaghetti ai frutti di mare) (11 €) ve Bufala Classica denen el yapımı pizzalardan aldık. İçecek olarak da Spritz (6 €) söyledik.

Açıkçası yemek öncesi gelen yağ, acı ve ekmekten yediğimiz her şeye kadar mükemmeldi. Ortam ile birlikte çok beğendik. Güzel ambiyansı ve iyi hizmeti ile sizin de dikkatinizi çekecek. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Restoran hafta içi 12:00-15:00, 19:00-00:00 saatleri arasında hafta sonu ise arasız hizmet veriyor.

Adres: Piazza dei Signori, 8, 37121 Verona VR, İtalya Tel:+39 045 803 0160

Verona Gezisi-Verona’da Nerede Kalınır?

Verona malesef çok pahalı. Özellikle oteller el birliği etmişcesine gerçekten acımasız. Sezonluk ya da günlük ücretler ciddi anlamda fark gösterebiliyor. Verona kesinlikle arabayla gezilecek ya da kullanılacak bir yer değil. Otoparklar çok pahalı. Bu nedenle optimum çözümü de ihtiyaçlarınıza göre kendiniz bulmak zorundasınız. 

Hotel Brandoli

Bu kapsamda tercihimiz 3 yıldızlı Hotel Brandoli oldu. Sadece Verona’nın diğer otellerine göre daha uygun olduğu  ve şehrin doğu tarafında Venedik yolculuğumuz için de avantaj sağlayacağı için tercih ettik. 

Hotel Brandoli

3 kişi 2 gece için kahvaltı ve şehir vergisi dahil 237 € ödedik. Verona da kişi başı gecelik 1,5 € şehir vergisi alıyorlar. Çok iyi bir rakam çünkü Milano’da bu rakam 5 €.  Kahvaltısı çok muhteşem değil ama daha iyisini bulmanız da çok zor. Otoparkı da olması bir avantaj.

Hotel Brandoli

Adres: Via Antonio da Legnago, 11, 37141 Verona VR, İtalya Tel: +39 045 884 0155 

Int: https://www.hotelbrandoli.it/

Verona Gezisi-Verona’da Alıveriş

Bölge, hediyelik eşya açısından da oldukça zengin. Ancak bir o kadar da pahalı. Moda kapsamında ucuz bir şey bulmanız neredeyse imkansız. Bu nedenle size hem hediyelik hem de alışveriş için daha düşük bütçeli alışveriş önerisi yapacağım. Öncelikle şunu belirtmeliyim. Bu öneriler dönüşte hava alanına bırakılmayacak öneriler. 

Benvenuti Supermarketleri Kuzey İtalya’da neredeyse tüm otoyolların kenarlarında görebileceğiniz marketler. Bu marketlerde aynı zamanda yemek de yiyebiliyorsunuz. Bu marketlerin en önemli özelliği her zaman çoklu ürünlerde indirim olması.

Örneğin Türkiye’de kilosu 200-250 TL (2019) civarında satılan ve kumpir, güveç, şarap yanı peynir tabağı için eşsiz olan Padano Peynirini neredeyse Türkiye’deki fiyatların 1/3 fiyatına alabilirsiniz. Hatta ayrı bir hatta son tüketim tarihlerine 2 ay kalan peynirleri Türkiye’de Ezine Peyniri fiyatına bile almanız mümkün.

Yine aynı marketlerde sırf hediyelik olarak yapılmış kutulu makarnalar da mevcut. 8’li makarnalar sadece 10 € bir fiyata satılıyor. Eğer tercih ediyorsanız  şarap ya da aperol tarzı içeceklerinizi de bu mağazalardan alın çünkü bu tarz alışverişlerinizi dönüşte havaalanına bırakırsanız 2 kat ücret ödemeyi de göze almalısınız.

Verona Gezisi-Değerlendirme

Verona; gerek tarihi, gerekse kültürü ile çok güzel ve zengin bir şehir. Romeo ve Juliet dolayısıyla da deniz olmamasına rağmen gençlerin de oldukça ilgisini çeken bir şehir. Ayrıca fotoğrafçılar için de hazine gibi.

Verona Gezisi

Özellikle fotoğrafçı ve gezginlerin şehrin merkez bölgesinden çıkıp şehre gelenlerce ihmal edildiğini düşündüğüm Pietra Köprüsü (Ponte Pietra) ve çevresini görmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki Garda Gölü’nü de unutmuyorum. Özellikle de Sirmione’yi görün hatta orada kalıp Verona’ya günübirlik gelin. Bu güzel şehir ve çevresi için iyi bir planlama ile 3-4 günün yeterli olduğunu düşünüyorum. Verona ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Verona Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version