Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Romeo ve Juliet, Bir Verona Hikayesi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Bildiğiniz gibi Romeo ve Juliet, Bir Verona Hikayesi. Öyle böyle bir hikaye de değil neredeyse Dünya edebiyatının en ünlü aşk hikayesi.

Hikayenin yazarı yine Dünyaca ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare. 1597 yılında yayınladığı ve İngiliz Edebiyatının klasiklerinden biri olarak kabul edilen eserdeki 2 ana kahraman Romeo ve Juliet. Hikayenin geçtiği yer ise Verona.

Sanırım Verona’nın eski bir orta çağ şehri olması da hikaye ortamı olarak kullanılmasını ideal hale getirmiş.

Via Cappello Juliet’in Evi’nin Bulunduğu Sokak

Sonuç olarak her yıl bir çok çift ve turist, Romeo ve Juliet’in izinden yürümek için buraya geliyor. Biz de bu yazımızda Verona’da Romeo ve Juliet’in izinden gideceğiz. 

Romeo ve Juliet Hikayesi

Önce bu güzel hikayeyi anlatalım. Aşıkların ikisi de yeminli düşman olan Capulet ve Montague adlı iki farklı aileden geliyor. Yani imkansız bir aşk yaşıyorlar. Ancak, Montague’ların tek oğlu olan Romeo bu kavgadan uzak durmaya çalışıyor.

Kavuşamayacaklarını anlayınca durumu bilen ve Juliet’i çok seven rahip Friar Laurence’in huzurunda gizlice evleniyorlar ancak aşklarını da gizli tutmaya karar veriyorlar.

Romeo, bir gün dostu Mercutio ile Juliet’in kuzeni Tybalt’ın kavga ettiğini görüyor ve ayırmak istiyor ancak kavgada Romeo’yu korumak isterken Mercutio ölüyor. Romeo onun yüzünden ölen dostunun öcünü almak için Tybalt’a meydan okuyor ve tüm uyarılara rağmen daha önce de kendisini defalarca tahrik eden Tybalt’ı öldürüyor. Bu olaydan sonra da Verona’dan sürgün ediliyor ve Mantua’ya gidiyor.

Romeo ve Juliet-Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Juliet ise herkesin düşüncesinin tersine Tybalt’ın ölümü için değil Romeo’nun sürgün edilişi için yas tutuyor. Olaydan bihaber olan ailesi teselli olsun diye Juliet’i evlendirmek isteyince genç aşık rahip Friar Laurence’tan tekrar yardım istiyor. Rahip de ikisini de kurtaracak bir plan yapıyor.

Plana göre rahip Juliet’e onu ölmüş gibi gösterecek bir kavanoz uyku iksiri verecek Juliet zehirlenmemek için verilen iksirin sadece bir kısmı içip 42 saat uyuyacak herkes onun kendini zehirlediğini sanacak tören sonrası rahip de boş tabutu gömdürürken Juliette Verona’dan kaçıp Mantua’da Romeo ile buluşacak ve bir daha dönmemek üzere bölgeyi terk edecekler. Tabii ki rahip öncesinde planını anlatan bir mektubu Romeo’ya da gönderiyor. Ne yazık ki bu mektup bir şekilde Romeo’ya ulaşmıyor.

Romeo ve Juliet-Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Sevgilisi Juliet’in öldüğünü öğrenen Romeo, Verona’ya geri dönüp mahzende bulunan Juliet’in açık tabutunun yanına geliyor ve orada gördüğü geriye kalan uyku iksirinin hepsini içerek zehirlenip ölüyor. Kısa bir süre sonra uykusundan uyanan Juliet de Romeo’nun cansız bedenini yanında görünce oracıkta hançerle kendini öldürüyor.

2 kan davalı aile olayı öğrenince yaptıkları için çok üzülüp barışıyor ve çocuklarının aynı mezara gömülmesini kabul ediyor. Böyle aşıklar da tanrı huzurunda birbirlerine  kavuşmuş oluyorlar.

Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Shakespeare’in draması hiçbir zaman gerçek olmasa da bugün Verona’da bulunan ve Juliet’in Evi (Casa di Giulietta) olduğu iddia edilen bina özellikle sevenler için gerçekten özel bir önem taşıyor.

Romeo ve Juliet-Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Tabii bunlar sadece hayali kahramanlar, bu evde Juliet adında biri yaşamamış, hatta tasvire uygun olsun diye balkon bile sonradan eklenmiş, tamamen turistik amaçlı ama bu aşka inananlar Romeo ve Juliet gerçekten varmış gibi buraya kadar gelip aşklarının büyüklüğünü göstermek ve kanıtlamak istiyorlar. 

Romeo ve Juliet-Juliet’in Evi (Casa di Giulietta)

Bunu da daha çok Juliet’in Romeo ile fısıldaştığı ünlü balkonunun altında fotoğraf çektirerek ya da o ünlü evin duvarlarına aşklarını anlattıkları notları yapıştırarak yapıyorlar. Böylece kendi aşklarının da artık Romeo ve Juliet’in aşkı gibi ölümsüzleştiğine inanıyorlar.

Bu arada evin balkonuna çıkıp özel fotoğraf vermek isterseniz 6 € ödemeniz gerekiyor. Verona Card sahibiyseniz ücretsiz. 

Adres: Via Cappello, 23, 37121 Verona VR, İtalya  Tel: +39 045 803 4303

Verona gezisi ile ilgili diğer yazılarımıza da bakmanızı tavsiye ederim. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Exit mobile version