Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Santa Cruz Eyaletinin güneyinde bulunan Brazo Rico, Buzulun Oluşturduğu Doğal Bir Baraj. Nasıl Yani? dediğinizi duyar gibiyim.

Normalde bildiğiniz gibi barajları oluşturmak için içerisinden nehir ya da ırmak geçen bir vadide su tutmak üzere 50-100 m yüksekliğinde betondan bir set yapılır ve bu sette tutulan su kontrollü olarak bırakılarak oluşan hareket tribünler vasıtasıyla enerjiye çevrilir. 

Benim burada bahsedeceğim olay ise enerji üretiminden bağımsız olarak Perito Moreno Buzulu’nun ön cephesinin ilerleyerek karayla birleşip Argentino Gölü (Lago Argentino)’nün güney kolu olan Brazo Rico’ya set çekmesi ve bir baraj oluşturması ile ilgili.

Dünya üzerinde tek olduğunu düşündüğüm bu durum ilginç olmasının yanında her sene bölge halkının yüreklerinin ağzına gelmesine de sebep oluyor. İşte bunun nedenini de bu yazımda bulabilirsiniz.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Brazo Rico Gezisi

Brazo Rico’ya Ulaşım

Brazo Rico, El Calafate’nin 50 km batısında bulunuyor. Göle arabayla 11 Numaralı Yol’u izleyerek 45 dakika ulaşmanız mümkün. Gölü ilk gördüğünüz yerde Parque Nacional Los Glaciares girişi bulunuyor.

Park Girişinde Bir Kamyon

Buradan devam ederseniz kişi başı 13 $ tutarında parka giriş ücreti ödemek zorunda kalırsınız. Eğer gölün güneyine Lago Roca tarafına gidecekseniz göle gelmeden önce soldan çıkarak 60 ve 15 Numaralı Yolları takip etmelisiniz.

Brazo Rico 

Öncelikle durumu daha iyi anlayabilmeniz için gölün coğrafi yapısından bahsetmek istiyorum. Gördüğünüz gibi gölün yapısı üç ayaklı. 

Brazo Rico Haritası
11 Numaralı Karayolu

Gölün kuzeyi boyunca uzanan 11 Numaralı yol parka girdikten itibaren gölün tüm kuzey sahilini yalayarak 35 km daha devam ederek Perito Moreno Buzulu’na ulaşıyor. Haritada da göreceğiniz gibi orada boğaz şeklinde çok dar bir kanal var.

Perito Moreno Buzulu Brazo Rico Girişi
Perito Moreno Buzulu Canal de los Tempanos Çıkışı

İşte o kanal Perito Moreno Buzulu’nun ön cephesinden geçen Brazo Rico ile Lago Argentino’nun güneye inen girintisi Canal de los Tempanos arasındaki bağlantıyı oluşturuyor. Böylece Lago Argentino en güney kolu Brazo Rico ile güneyde Şili sınırına kadar uzanıyor. 

Perito Moreno Buzulu

İşte barajın oluştuğu yer tam olarak burası. Perito Moreno Buzulu zaman zaman ilerleyerek bu bağlantıyı kapatıyor ve Brazo Rico çıkışı olmayan bir iç göle dönüşüyor.

Brazo Rico

Durum böyleyken kuzeye göre daha düz bir yapıya sahip olan güney kısmındaki Río Mitre ve Río Rico eriyen buzullarla birlikte gölü beslemeye devam ediyor ve su yükselmeye başlıyor. Böylece yükselen su gölün doğal sınırlarını aşıp yaklaşık 100 km² bir alanda bir çevre felaketine dönüşüyor.

Brazo Rico Meydana Gelen Sel Olayları

Yukarıda anlattığım olay malesef 1942 yılından itibaren defalarca gerçekleşmiş ve yetkililerin anlattığına göre bölgedeki en büyük doğal felaket kaynağı.

Brazo Rico

Yine yetkililerin kayıtlarına göre 1942 yılından beri gölün 14 m kadar yükseldiği görülmüş. Bu aşamaya geldiğinde günde 1 milyon ton su gölden taşarak sel oluşturuyormuş.

Brazo Rico

Ancak bilim adamlarınca yaptıkları çevre izleri değerlendirmesi sonucunda bu bölgenin keşfinden önce gölün tarihte 20 m kadar yükseldiğini değerlendiriliyor.

Mirador Curva de los Suspiros

Burası Brazo Rico’yu izleyebileceğiniz en güzel teraslardan biri. 

Mirador Curva de los Suspiros

Hal böyle olunca bir çok turun da uğrak yeri. Buradaki en büyük sorun saatte 60 km hızla esen rüzgar insan deviren soğuk rüzgarlar.

Mirador Curva de los Suspiros

En önemli özelliği ise göl ile birlikte yaklaşık 3-4 km uzaklıktaki Perito Moreno Buzulu’nu da görebilmeniz. Sabit kalabilirseniz güzel fotoğraflar da çekebileceğiniz harika bir nokta.

Mirador Curva de los Suspiros Carancho

Ben çekim için etrafta dolaşırken bölgeye özgü bir kuş çeşidi olan Carancho denilen Güney Amerika akbabası ile de karşılaştım. Doğal olarak ilk defa gördüğüm için onun da fotoğrafını çektim..

Puerto Bajo las Sombras

Burası Perito Moreno Buzulu’na çıkmak ya da yakından görmek isteyenlerin tekneye bindiği liman. 

Brazo Rico Puerto Bajo las Sombras

Limanı Hielo y Aventura S.A. şirketi işletiyor. Milli park içinde çok güzel bir yer, her şey çok iyi muhafaza ve çok iyi organize edilmiş. 

Brazo Rico Puerto Bajo las Sombras

Limana girmeden önce kafanızdaki plana göre bir ücret ödüyorsunuz. Burada bilmeniz gereken en önemli husus turların 08:30-15:30 saatleri arasında yapıldığı.

Brazo Rico Puerto Bajo las Sombras Ücret Tarifesi

Gördüğünüz gibi tekne+trekking ya da sadece tekne turu seçenekleri var. Seçim için detaylı bilgilere buradan bakabilirsiniz.

Brazo Rico Puerto Bajo las Sombras

Şirketin 6 gemilik bir filosu var. Küçük olan fiyord tipi deniz otobüsleri (Catamaran Yagán) 10 saatlik mini trekking veya 12 saatlik (7 saat buz yürüyüşü) büyük buz turları için kullanılıyor.

Brazo Rico Puerto Bajo las Sombras

Büyük olan fiyord tipi deniz otobüsleri (Catamaran Victoria Argentina) günde 3 kez yapılan (10:00, 11:30 ve 14:30) 1 saatlik Safari Náutico turları için kullanılıyor. Hepsi mükemmel bir deneyim.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

Bu bölgede hayvanları tembelleştirip öldürebileceği gerekçesi ile yiyecek verilmesi kesinlikle yasak. Bu konuda çevrede çok fazla uyarı bulunuyor. Buna dikkat edin. 

Yemek Torbası

Etrafta da yiyecek alabileceğiniz her hangi bir nokta yok. Dışarıda yemek yemeniz de yasak. Bu nedenle kaldığınız otelde yolculuk öncesi bir yemek çantası yaptırın. Bu yiyecekleri de sadece buraya geldiğiniz arabada tüketin. Kalan çöpü de arabada bırakın. Çünkü burada insan kaynaklı çöp depolaması da yasak ve dışarıda hiç bir yerde çöp tenekesi yok. Bu konuya çok dikkat ediyorlar tersi bir durum tespit edilirse ciddi manada ceza yersiniz.

Brazo Rico’da Nerede Kalınır?

Burada kalma imkanları doğal parkın yanabileceği korkusuyla oldukça kısıtlı. Bu imkan daha çok haritada da görebileceğiniz gölün güneyinde bulunan Lago Roca etrafında var.

Lago Roca

Doğayla bütünleşip kubbe çadırlarda inzivaya çekilmek isteyen için Adventure Domes Glamping Patagonia tavsiye edebileceğim bir yer. Böylece oltanız da varsa tadı da çok ünlü olan göl alabalığını da tutabilirsiniz. Ya da etrafta görebileceğiniz Zorro Colorado denen And Tilkisi ile karşılaşabilirsiniz. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız.  Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version