Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Günübirlik Sirmione Gezisi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Kuzey İtalya gezimiz kapsamında Verona’dan Como’ya giderken Garda Gölü’nde Günübirlik Sirmione Gezisi yapma imkanımız da oldu. Bu konu benim için önemli çünkü böylece İtalya’nın göller bölgesi olarak nitelenen bölgesindeki tüm önemli gölleri de görmüş olduk.

Lombardiya Eyaletinde Brescia İli’ne bağlı bir belediye olan Sirmione Garda Gölü’nün güney tarafını 2’ye bölen tarihi Sirmione Yarımadası’nda bulunuyor. 4 km uzunluğundaki göle doğru uzayan tarihi yarımada bilenleriniz varsa aynen bizdeki Eğirdir Gölü’nü hatırlatıyor. 

Tarihe yarım adadaki kaplıcaları ile geçmiş şehirde o zamanlar zengin Veronalıların villaları varmış. Bugün ise kışları sadece 10.000 kişinin yaşadığı kasaba özellikle sezonda evlenenler ve maiyeti ile yakındaki Verona merkezli turist akını sayesinde oldukça kalabalık oluyor.

Sirmione ve Çevresi

Sirmione’ye Ulaşım

Sirmione, Verona’nın sadece 40 km batısında, Milano’nun ise 134 km doğusunda bulunuyor. Arabanız varsa E70 Otobanı’nı kullanarak Verona’dan 40 dakikada; E64 ve  E70 Otobanı’nı kullanarak Milano’dan 1,5 saatte buraya ulaşabiliyorsunuz.

Otopark ise çok büyük dert. Bölgede nereye giderseniz gidin otopark ücreti alınıyor. Sezonda neredeyse yarım saat park yeri arıyorsunuz.  Saati 4 € kadar tutuyor ve saatinde otoparkı terk etmezseniz de bu sefer ceza yiyorsunuz.   

Sirmione’ye Ulaşım

Arabanız yoksa Verona’dan buraya otobüs ile gelmek temel seçeneğiniz. Otobüsleri Arriva SIA adlı İtalyan şirketi işletiyor. Tren istasyonunun hemen karşısındaki Verona Stazione Fs Otobüs Durağı’ndan kalkan ve Brescia’ya giden LN026 Numaralı Otobüs’e binip Sirmione sahilinde size uygun olan durakta inebilirsiniz.

Bilet fiyatlarına gelince aynı yönde 75 dakika geçerli tek bilet ücreti 4 €. İlk otobüs Verona’dan 06:20’de son otobüs ise 18:10’da kalkıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. Zaman çizelgesi, otobüs durakları ve harita için tıklayınız.

Tren de bir seçenek ama Desenzano del Garda Stazione FS’de aktarma yapıp tekrar binmeniz gerektiğinden ve beklemeler ile bu yolculuk en az 2 saat süreceğinden çok da tavsiye etmiyorum.

Garda Gölü Sirmione İskelesi

Garda Gölü çevresinden Sirmione’ye gelecekseniz şehrin göldeki bir çok nokta ile bağlantısı var. Gölde Gestione Navigazione Laghi Italia Şirketi’nin işlettiği ortalama yarım saatte bir kalkan feribotlar çalışıyor.

Garda Gölü Sirmione İskelesi

Biletleri iskeledeki satış ofislerinden alıyorsunuz. Rotalar ve iskeleler ile ilgili tüm bilgiler için tıklayınız. Göl seferleri ücret tarifesi için tıklayınız

Sirmione’nin Tarihi

Sirmione bölgesindeki insan varlığının ilk izleri MÖ 6. ve 5. binyıllara kadar dayanıyor. MÖ 1. yy. dan başlayarak şimdiki Sirmione de dahil olmak üzere Garda Gölü, o zamanlar kuzeydoğu İtalya’daki ana Roma kenti olan Verona’dan gelen zengin aileler için favori bir tatil yeri olmuş. O dönemde çok zengin olan Veronalıların burada yazlık villaları varmış.

Gaius Valerius Catullus Heykeli

Verona tarih içerisinde zenginlerin tatil beldesi olmaya hep devam etmiş. Tabii ki bu gelişmeye kısmen de olsa dönemin ünlü şairi Gaius Valerius Catullus (MÖ 84-54)’un şiirleri yol açmış. 

Sirmione

Geç Roma döneminde (MS 4.-5. yüzyıllar) şehir, gölün güney kıyısını savunan müstahkem bir güçlü nokta haline gelmiş. Kuzey İtalya’nın Lombard fethinden sonra bölge direkt Lombardiya Kralına bağlanmış. Kral Desiderius’un karısı Ansa Sirmione’ye bir manastır ve kilise inşa ettirmiş. 

Sirmione

1000’li yıllarda ise bölge  özgürmüş ancak 13. yy.ın başlarında Scaliger’in eline geçmiş. 13. ve 14. yy.lar arasında kasabaya Verona’yı da yöneten Della Scala Ailesi hakim olmuş. Kalenin de bu dönemde Mastino I della Scala tarafından inşasının başlatıldığı ve sonrasında ardıllarınca bitirildiği değerlendiriliyor. 

Sirmione

Kasabanın askeri rolü bu şekilde 16. yy.a kadar devam etmiş. 19. yy.a kadar da kale bir garnizon olarak kullanılmış. Kasaba 1405-1797 yılları arasında Venedik Cumhuriyeti’ne bağlı kalmış. 1797 yılında ise Habsburg İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş. 1860 yılında da İtalya Krallığı’nın bir parçası olmuş.

Sirmione Gezilecek Yerler

-Catullus Mağaraları (Grotte di Catullo)

MÖ 1. yy.ın başına tarihlenen merkez Romalılara ait bölgedeki en çarpıcı yapı.  167 m × 105 m ölçeği ile dikdörtgen planlı yapı döneminin en ihtişamlı yapılarından biriymiş.

Bu muhteşem arkeolojik alanda kalıntılar ve tarihi zeytinlik içerisinde dolaşabilmek için farklı rotalar mevcut. Alanı yaklaşık olarak 40 dakikada gezmek mümkün.

Burada bir de 1999’dan beri halka açık olan Arkeoloji Müzesi var. Müze bünyesinde Catullus Mağaraları’ndan çıkan çok sayıda mimari unsur, mozaik ve önemli buluntular sergileniyor. 

Zaman yetersizliği nedeniyle biz bu bölgeye geçmedik ancak vaktiniz olursa siz mutlaka uğrayın.

Adres: Piazza Orti Manara, 4, 25019 Sirmione BS, İtalya Tel: +39 030 916157

-Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)

Sirmione’deki Scaligero Kalesi göl kenarı surlarının olağanüstü bir örneği ve en görkemli ve en iyi korunmuş Scaliger kalelerinden biri. Kalenin inşasına 1277 yılında Verona Lordu Mastino I della Scala döneminde başlanmış. 14. yüzyılın ikinci yarısında bitirilen kale adını Verona’yı ve Venedik bölgesinin büyük bir bölümünü 1259’dan 1387’ye kadar yöneten Della Scala Ailesinden almış.

Sirmione Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)

Kalenin mimari özellikleri Cansignorio ve Antonio II della Scala dönemine, yani 1360-1380 dolaylarına işaret ediyormuş. Kalenin inşasında esas olarak sadece düşmanlara karşı değil, aynı zamanda yerlilere karşı da koruma sağlamak amaçlanmış. 

Sirmione Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)

Kale, yarımadanın girişinde stratejik bir yerde duruyor. Bir hendek ile çevrili ve sadece 2 asma kapıdan girilebiliyor. Scaliger Filosu tarafından da bir üs olarak kullanılan Kale, Orta Çağ liman tahkimatının nadir bir örneği. Etrafı hendeklerle kaplı ve Garda gölünün suyu bu hendeklere doluyor. Kaleye kıyıdan tekneyle girilebiliyor olması güzel bir duygu.

Sirmione Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)

Kalenin köşelerinde 3 kule var. 37 m yüksekliğindeki en yüksek kule aynı zamanda zindan olarak kullanılmış. Giriş cephesinde 2 mermer Scaligeri arması, San Marco Aslanı Heykeli ve Venedik egemenliğinin simgesini bugün de görebilirsiniz. 

Napolyon döneminde ve daha sonra Avusturya hakimiyeti altında, kale birlikler için cephanelik ve kışla olarak kullanılmış. Yakın zamana kadar ise kalede belediye ofisleri, postane, polis konaklama yeri ve küçük bir hapishane varmış.

Sirmione Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)

Bugün kaledeki müzede Roma döneminden kalma yerel buluntular ve Orta Çağ eserleri sergileniyor. Kişi başı giriş ücreti 6 €. Girişte, bilet ofisinde Sirmione Kalesi ve Müzesini, Catullo Mağaralarını ve Müzesini ve Desenzano del Garda’yı içeren kombine bilet almak da mümkün. 

Adres: Piazza Castello, 34, 25019 Sirmione BS, İtalya Tel: +39 030 916468

-Old Town

Kasabanın en dikkat çekici kısmı old town kısmı. Bir zamanlar zengin Romalıların burada tatil yapmak için servet döktükleri hatta zengin Veronalılardan yer kalırsa yazlık bile yaptırdıkları yerlerden bahsediyorum.

Scaligero Kalesi (Castello Scaligero) Old Town Kapısı

Kasabanın old town girişi de 700 yıl önce olduğu gibi hala Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)’nin içerisinden sağlanıyor. Kasabayı girip dolaşmaya başlıyoruz.

Sirmione Old Town

Burası söylenene göre yeni evli gençler için aynı zamanda bir bir balayı şehri aynı zamanda. Gerçekten de ne kadar çok gelin var etrafta. Burada evlenmeyeni dövüyorlar sanki. Aynı ortamı Portofino’da da yaşamıştım.

Sirmione Old Town

Kasabanın etkileşim merkezi Via Vittorio Emanuele . Alışveriş ve yemek ile ilgili tüm seçenekler pek çok seçenek bu cadde üzerinde bulunuyor. Bir de tabii ki sitelerde muhakkak fotoğrafını göreceğiniz hatta mutlaka fotoğraf da çekileceğiniz begonvil kaplı bu evi geçmeyelim. Burası artık tam olarak kasabanın merkezi diyebiliriz.

Carducci Meydanı Meydanı (Piazza Piazza Carducci)

Kasabanın ana meydanı ise aynı zamanda göle de bakan Carducci Meydanı Meydanı (Piazza Piazza Carducci). Meydanın etrafında ise onlarca restoran bulunuyor.

Sirmione Feribot İskelesi

Meydandan batıya doğru devam ederseniz feribot iskelesine ulaşabilirsiniz. Burası da Garda Gölü’ne karşı harika fotoğraflar alabileceğiniz bir yer.

-Aziz Maria Maggiore Kilisesi (Chiesa di Santa Maria Maggiore)

Sirmione’nin tarihi merkezindeki güzel eski bir kilise. Catullus Mağaraları gibi antik Roma zamanlarından beri bu tarihi şehrin bir parçası. 

Aziz Maria Maggiore Kilisesi ( Chiesa di Santa Maria Maggiore)

15. yy.ın sonlarında 8. yy.da inşa edilen eski bir Lombard kilisesinin yanına inşa edilmiş.

Aziz Maria Maggiore Kilisesi ( Chiesa di Santa Maria Maggiore)

Surlarının hemen ardında Via S. Maria Maggiore’de bulunan kiliseye “Lido delle Blonde” plajına giderken de ulaşılabilirsiniz.

Adres: Via S. Maria Maggiore, 21, 25019 Sirmione BS, İtalya

-Kiss…please

Burası plaja ve göle hayran kalacağınız Aziz Maria Maggiore Kilisesi ( Chiesa di Santa Maria Maggiore)’nin arkasındaki panoramik bir teras.

Kiss…please

Hatta şair Gaius Valerius Catullus’un bir çok anıtı ve şiiriyle güzel ve küçük bir seyir noktası. Garda Gölü’nün muhteşem manzarasını size sunuyor.

Sirmione Kiss…please

İsterseniz aldığınız dondurmaları burada banklara oturup yiyebilirsiniz. Burası kesinlikle görülmeye ve ziyaret etmeye değer.

Adres: 25019 Sirmione, Province of Brescia, İtalya

-Plajlar

Garda Gölü (Lago di Garda) 2,350 km² büyüklüğü ile İtalya’daki en büyük göl. Dolayısıyla çevresi için bir yaşam kaynağı. Buna plajlar da dahil tabii ki.

Tabii ki plajlar derken bizdeki gibi altın sarısı kumsalları olan plajlardan bahsetmiyorum. Daha çok kayalık şeklinde dar, girerken zorlandığınız plajlar. Ancak yine de Akdeniz İkliminin hakim olduğu bölgede kesinlikle serinlemenin en önemli yolu bu plajlar.

Garda Gölü

Old town bölgesinden itibaren Catullus Mağaraları (Grotte di Catullo)’na kadar olan hat plajlar bölgesi. Burada yürüyüşe çıkın ve gölün harika manzarasının tadını çıkartın.

Spiaggia del Prete

İlk plaj Spiaggia del Prete. Bir halk plajı. Aziz Maria Maggiore Kilisesi ( Chiesa di Santa Maria Maggiore)’nden hemen sonra, surların dibinden başlıyor.

Sirmione Spiaggia del Prete

Kum yok çakıl bir plaj. İnsanlar göle kayalıklardan giriyor. Hava da çok sıcaksa bayağı kalabalık oluyor. 

Sirmione Spiaggia del Prete

Gölde 1 m ye ulaşan bir gelgit olayı var. Bunu suyun yanına geldiğinizde izleyebiliyorsunuz.

Sirmione Spiaggia del Prete

Biz oradayken su biraz daha yüksekti ama yine de Garda Gölü’nün muhteşem renklerine hayran kalacaksınız.

Spiaggia del Prete

Arka tarafta 1 € karşılığında kullanabileceğiniz wc duş var. Plajın en önemli avantajı merkeze en yakın plaj olması.

Lido delle Bionde

Aynı hatta kuzeye doğru devam ederseniz bölgenin en ünlü plajı Lido delle Bionde’ye varacaksınız.

Lido delle Bionde

Göl manzaralı güzel bir yer. Üstelik yemek imkanı da var.

Lido delle Bionde

Ücret ise 2 şezlong 1 şemsiye 20 €. Ancak şunu belirtmekte fayda görüyorum. Gölden gelen kanalizasyon kokusunu burada net olarak hissediliyor.

Villa Cortine Palace Hotel, Viale Gennari, Sirmione, Brescia ili, İtalya

Int: http://lidodellebionde.it/en/home-2/

Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Günübirlik olarak gezdiğimiz Sirmione’de değişik tatları da deneyimleme imkanımız oldu.

Meyve Bardakları ve Limonata

Öncelikle dikkatimi çeken bir hususu aktarmak istiyorum. İtalyanlar soğuk meyve bardaklarına ve limonataya bayılıyor. Sıcakta da gerçekten iyi gidiyor

Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir? San Lorenzo Restaurant

Bu şirin kasabada yemek için tercihimiz hemen begonvilli tarihi evin karşısında bulunan San Lorenzo Restaurant oldu.

Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Marine Akdeniz Midye (Cozze del Mediterraneo alla Marinara)
Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Bossa Peynirli Kabak (Gnocchi al Formaggio Bagoss e Zucca)
Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Deniz Mahsullü Pizza (Pizza ai Frutti Di Mare)

Burada Marine Akdeniz Midye (Cozze del Mediterraneo alla Marinara) (13 €), Bossa Peynirli Kabak (Gnocchi al Formaggio Bagoss e Zucca) (12,5 €), Deniz Mahsullü Pizza (Pizza ai Frutti Di Mare)(13 €) ve salata (6 €) aldık. İçecek olarak da yöresel bira 1 lt Foscaro (13 €) ve Spritz (8 €) aldık.

Öncelikle şunu belirteyim genelde Internette pahalı olması ve garsonların ilgisizliği ile öne çıkan bir yer ancak pahalı olmasının dışında bence yemekler ve içecekler güzeldi. Tavsiye ediyorum.

Restoran her gün 11:30–22:30 saatleri arasında hizmet veriyor. Int: https://ristorantesanlorenzo.it/en/

Adras: Via S. Salvatore, 7, 25019 Sirmione BS, İtalya Tel: +39 030 916186

Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Mirkoz Gelateria dal 1988

Yemeği yedik şimdi sıra dondurmada. Buranın dondurmacıları ünlü diyorlar ama gerçeği söylemek gerekirse şimdiye kadar İtalya kötü bir dondurma yemedim. Bu işi biliyorlar ve ustalar. Bizim buradaki tercihimiz buranın en ünlüsü olduğu söylenen Mirkoz Gelateria dal 1988

Mirkoz Gelateria dal 1988

Fiyatlar da gördüğünüz gibi. 3-3,5 € dan başlayıp yukarı doğru ekonomikleşiyor. Tabii ki fiyatlar yüksek olmakla birlikte miktarının da doyurucu olduğunu belirtmeliyim. 

Dondurmacı her gün 10:00-23:59 saatleri arasında hizmet veriyor.

Via Vittorio Emanuele, 26, 25019 Sirmione BS, İtalya Tel: +39 030 916104

Sirmione’de Nerede Kalınır?

Açıkçası genel olarak pahalı zenginlerin tercihi olan bir yerden bahsediyoruz. Eğer gölü gören bir oda istiyorum diyorsanız sezonda en az 2 kişi gecelik 200 € bir ücreti gözden çıkarmalısınız.

Hotel Sirmione

Ancak şehir merkezinden 2-3 km uzaklaşırsanız düşük yıldızlı otellerde 2 kişi kahvaltı dahil 50-80 € ‘ya bile oda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Eğer bölgeye geliyorsanız özellikle bölgedeki büyük şehirleri kalmak yerine onları sadece ulaşım bacağı olarak kullanıp göller bölgesinde kalmayı birinci amaç haline getirin. Böylece hem hayatınızın en güzel seyahatlerinden birini yaparken diğer yandan hayatınızın kareleriyle de buluşabilirsiniz.

Sirmione

Sirmione de işte böyle bir yer. Genel olarak Verona’da kalanlar günübirlik olarak geliyor. Benim size tavsiyem ise 2-3 gün burada kalıp göl çevresini gezdikten sonra günübirlik Verona gezisi planlamanız. Verona ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımıza Verona Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Kuzey İtalya planlaması yapacaksanız İtalya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere..

Exit mobile version