Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında ortaya koyacağımız yazı yemek konusunda muhafazakar gördüğüm vadi insanlarının geçmişten beri direndikleri kültür değişimi ile üzerinde bulundukları kuzey güney ticaret yollarının bir bakıma savaşı gibi. 

Bir tarafta et, tavuk, sebze ve meyve her şeyi günlük taze yemeye alışmış evlerinde dolap bile olmayan insanlar diğer tarafta onları diğer kültürler üzerinden harmanlayarak dondurucular üzerinden tüketim toplumu haline getirmeye çalışan garip bir sistem. 

Gördüğüm kadarıyla dayatılmaya çalışılan sistem hala başarılı olmamış ki geçmişte ve bugün altyapı ve dış ticaret eksikliği nedeniyle yerel olarak yetiştirilen ürün ve tahıllara dayanan lokal diyebileceğim bir mutfak hala söz konusu ve göçlerin etkisi dışında sapasağlam duran bu mutfak her ne kadar bizim ağız tadımıza aykırı olsa da cidden saygı gösterilmeyi de hak ediyor. 

Katmandu’da Ne Yenir? Nepal Mutfağı

Biliyorum yazı biraz uzun ancak aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam bizzat gittim, yedim ya da içtim. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır. Keyifli okumalar diliyorum

Katmandu Yemek Kültürü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

-Para/Hesap

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Ülkede $ ihtiyacı çok fazla olduğu için her yerde hesabı peşin $ olarak ödeyebilirsiniz. Bu konuda emin olun kimse sizi sıkmaz. Ancak kredi kartı ile hesap ödemeye kalkarsanız gelen hesaba en az % 5 komisyon eklerler. Başta bunu anlamakta zorlanabilirsiniz belki ama bu da ucuz olan ülkede sizden vergi almanın başka bir yolu. 

Kredi kartı demişken ülkede VISA her yerde geçerken diğerleri her yerde geçmiyor. Bu yazdığımı çok ciddiye alın. Sonra bu da kredi kartı değil mi? demeyin.

Yemekten sonra gelen fişlerde hesabın altında % 10 hizmet bedeli, % 13 KDV bedeli göreceksiniz. Nepal’de kuveri bu şekilde alıyorlar. Diğer rakam ise hükumetin satış hizmetinden aldığı vergi.

Nepalli Bir Garson

Böylece garsonlar vergi kaçırmayı bırakın fiş kesmek için çırpınıyor. Önce hesaba kuver ekleniyor sonra bu rakam üzerinden de KDV alınıyor. Bir de hesabı kredi kartı ile öderseniz hesap kafadan % 30 artıyor. Yani gördüğünüz her yemek fiyatını baştan % 30 fazlası olarak kabul edin.

Bence çok yüksek ama bizim paramız burada değerli olduğu için çok da göze batmıyor. Bu durumda ödemeyi yaptıktan sonra bahşiş verip vermemek de size kalmış. Ben şahsen özellikle kredi kartı ile ödemelerde bahşiş vermedim.

Restoranlarda et ve tavuk yemek fiyatları neredeyse aynı,  salata ise oldukça pahalı. İçki ücretleri vergiye rağmen Türkiye ile karşılaştırılamayacak kadar düşük.

-Restoranlar

Ülkenin tarihte ve bugün bir geçiş yeri olması yemek kültürü hareketini de beraberinde getirmiş. Genel olarak Tibet, Hindistan, Newar ve Vejeteryan Mutfağı hakim. Tabii ki başta Bangladeş, Çin veya Tayland yemekleri olmak üzere Asya’nın tüm ülkelerinin mutfaklarını da özellikle Thamel’de olmak üzere rahatlıkla bulabilirsiniz, ancak fiyatlar turistik olmayan alanlardan önemli ölçüde daha yüksektir.

Tibet Mutfağı, Çin’in Tibet’i işgali sonrasında buraya göçen Tibetlilerin Nepal’e getirdiği bir kültür ve bugün tüm ülkeye yayılmış durumda. 

Nepal’de Bölge Mutfaklarını İçeren Bir Restoranı Levhası

Hindistan mutfağı da tarihten gelen bir etkileşim. Sonuçta akrabalar. Yemeklerin adları değişse de birbirine yakın hatta aynı bir sürü yemek var.

Çoğunlukla Katmandu Vadisi’nde ikamet eden Newar halkı, tarım ve ticarette aktif bir halk. Bu durum da onları Nepal’in daha zengin ve daha etkili gruplardan biri haline getirmiş. Mutfakları da ülkeye hakim olmuş. Dolayısıyla Newar Mutfağı özellikle yerel tatları denemek isteyen gezginler için ideal. 

Ülkede hem inançlar hem de fakirlikten dolayı halk çok fazla et tüketmediği için çok geniş kapsamlı bir vejetaryen mutfağı var. Bu artık mutfaktan da öte bir kimlik olmuş durumda. Kendini direkt veg diye niteleyen insanlar oldukça çok. Bu nedenle tüm restoranlarda bu durumu hissedeceksiniz. Garsonlar bile daha sipariş almadan veg olup olmadığınızı soruyor. 

–Kuver

Nepal’de restoranlarda başlangıç olarak kuver adı altında bir başlangıç getirildiğini görmedim. Sadece içki alırsanız fıstık getiriyorlar. 

–Kahvaltı

Kahvaltı denince bizim anladığımız zeytinli peynirli bir sofra beklemeyin. Öğle yemeğinde yedikleri turşu, mercimek yemeği ve pilavı kahvaltıda da yiyorlar.

Kahvaltı

Böyle olunca da kahvaltınızı otelde almayı tercih ediyorsunuz. Beğenmezseniz belki biraz büyük restoranlarda kendinize pancake, yumurta ya da omlet yaptırabilirsiniz. 

–Çay, Kahve ve Su

Kahvaltıda ya da diğer öğünlerden sonra Masala Çayı’nı deneyin. Çay, diğer çaylardan biraz farklı bir tada sahip. Çayda tarçın, karanfil, karabiber, anason, zencefil vb. karışık baharatlar ve manda sütü var. İsterseniz bal da koyuyorlar. Ben denedim ve çok beğenmedim. Takdir sizin.

Yeşil Çay

Chay dediğinizde anlıyorlar bir şey demezseniz çayı sütlü getiriyorlar. Bir de burada çaya tereyağ koyma olayı var. Bunları istemediğinizi baştan belirtin.

Çayı çok beğenmedim ama Himalaya Kahvesi için aynı şeyi söylemem, çok güzel. Kahvenin özelliği sadece Himalaya Dağları’nın eteklerinde oldukça yüksekte yetişiyor olması. Çok kaliteli Arabica çekirdeği diyorlar. Zaten toplasanız ülkede 2000 çuval kahve çıkıyor onun da yarısından fazlası ülkede tüketiliyor. Bu nedenle bizim kahve evlerinde Dünya’nın tüm kahvelerini bulabilirsiniz ama Himalaya ya da Nepal Kahvesi bulamazsınız. Mutlaka deneyin, sakın kaçırmayın.

Bir Su Peti

Su konusunda bir sıkıntı yok çünkü Avrupalıların tersine Nepalliler de bizim içtiğimiz suyu içiyorlar. Siz yine de yeşil kapaklı petleri tercih edin.

–Ekmekler

Ekmek olarak ise Papad dedikleri çok ince küçük yuvarlak gözleme, bizim bazlamaya benzeyen mayasız gözleme Çapati, bizde yağ sürmek için getirilen şişkin lavaşa benzeyen mayalı ekmek Roti, bildiğimiz lavaş olan mayalı Nan Ekmeği ya da Tandoori Bread dedikleri tandır ekmeği kullanılıyor.

Lüks restoranlarda da Nan Ekmeği sadesinin yanında yağlı, sarımsaklı, peynirli, peynirli patatesli (Bharwan Kulcha) olanlarını da göreceksiniz.

Ancak ekmek yerine pirinç yedikleri için bu ürünlerin neredeyse hepsi için ayrı ücret ödüyorsunuz.

–Çorbalar

Çorbalar baharat bombası gibi. Dal ya da Dhal denen mercimek çorbası neredeyse tüm yemeklere eşlik ediyor. Tavuk çorbası acılı ama güzel. Restoranlarda normal içebileceğiniz çorbalar vejetaryenler için yapılan domates, pırasa, mantar ve sebze çorbaları.  

–Soslar

Neredeyse tüm yemek ve ızgaralarda köri sosu kullanılıyor. Köri; başta zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, kakule, biber gibi baharatların olduğu bir sos.

–Pirinç Yemekleri

Nepal’de temel yemek öğesi inançlarla ilgili olarak başka ülkelerde olduğu gibi et değil pirinç. Bhat dedikleri haşlanmış pirinç özellikle körü soslu sebzeler olmak üzere tüm yemeklere eşlik ediyor. 

—Dal-bhat

Gittiğiniz her restoranda istisnasız göreceğiniz diğer bir lezzet Nepal’in milli yemeği Dal-bhat. Mercimek ve pirinci de Dal Bhat olarak buluşturup milli yemek haline getirmişler. 

Dal ya da Dhal mercimek çorbasını ifade ediyor. Bhat ise Hint-Aryan dilinde haşlanmış pirinç demek. Özeti baharatlı mercimek çorbası ve tatsız tuzsuz lapa kıvamında buğulanmış pilav ve bunu elleriyle yiyen insanlar. Çorba bir tarafa neden ünlü olduğu ve çok sevildiğini anlayamadığım diğer bir yemek de Dal-bhat.

Bu yemek daha çok restoranlarda diğer sosları ve Nan Ekmeği ile birlikte bir tepside set olarak servis ediliyor. Çoğu insan beğense de çok da sevdiğimi söyleyemem. Tavsiye de edemem. Takdiri de size bırakıyorum.

–Et Yemekleri

Turistlere hizmet veren restoranlar hariç inançlar gereği sığır eti yemeği bulmanız zor. Bunun yerine tüm Nepal’de manda eti, yak eti, kuzu eti ve keçi eti kullanılıyor. 

—Sukuti

Ben bir kaç yerde yak etini Sukuti adlı yemekte yedim. Sukuti, baharatlarla marine edilmiş kurutulmuş bir et. Bu nedenle de yağsız bir et. Et, zencefil, sarımsak, kırmızı soğan, kimyon, kişniş ve acı biber ile yapılan Sandheko adlı sos ve turşu ile servis ediliyor. Tüm Himalaya ve Thakali Restoranları’nda bulabilirsiniz. Mutlaka deneyin.

—Samay baji

Dal-bhat gibi set olarak sunulan diğer bir yemek Newar Mutfağı’ndan Samay baji. Genellikle bizim yaptığımıza benzer pilavı pirinç gevreği ile servis ediyorlar. Yemekte ızgara manda (Choyla), baharatlı fasulye (Bodi ka achar), salamura patates (Aloo achar), körili hardal (Saag) ve dilimlenmiş zencefil (Palu) var. Geleneksel olarak manda eti kullanılsa da günümüzde yemekte koyun eti, tavuk eti ve ördek eti de kullanılıyor. 

—Momo

Gittiğiniz her restoranda istisnasız göreceğiniz bir kaç yemekten biri. Aslen bir Tibet yemeği ya da Tibet Mantısı. Buharda pişmiş ya da kızartılmış olarak servis ediliyor. Manda ya da yak etli, tavuklu, sebzeli ve peynirlisi yapılıyor. Sepen denen Seşuan Biberli acı Tibet sosu ya da turp turşusu ile servis ediliyor. 

Samimi olmak gerekirse Doğu Avrupa’dan Orta Asya ve Himalayalara kadar her yerde aynı mantıyı farklı adlarla tattım. Size çok samimi olarak söyleyebilirim en güzel mantı Kayseri ve Sinop Mantısı. Ben bu Momo’yu ya da diğer adlarıyla hiç bir yerde beğenmedim. Özellikle buharla pişenin çok kötü bir tat olduğunu düşünüyorum. Çok beğendim diyen arkadaşların nesini beğendiklerini de anlamıyorum. Kesinlikle de tavsiye etmiyorum.

—Pakuwa

Tas kebabının köri soslu değişik versiyonu diyebilirim. Yerel restoranlarda bulunan bir yemek. Bulursanız kaçırmayın.

Choila

Baharatlı ızgara manda etinin köri soslu değişik versiyonu diyebilirim. Newar yemekleri yapan restoranlarda bulabilirsiniz. Tavuklusu da yapılıyor. Severek yiyeceğinizi düşünüyorum.

Sekuwa 

Basitçe şişe geçirilmiş köri soslu et ya da tavuk diyebilirim. Bu yemek bizim mutfağa en yakın tat.

Katmandu’da Ne Yenir? Sekuwa 

Keşke şu körü sosu hiç koymasalar ancak bir kaç kere de söyleseniz şişler yine köri soslu geliyor. Şu sos olmadan yemek yapılamayacağına inanıyorlar sanırım.

—Kebaplar

Kebap kültürü daha çok Hindistan Mutfağı olarak biliniyor. Bu yemekler ızgaralar bazen Sekuwa bazen Kebap oluyor ama zaten herkes ne dendiğini anlıyor.

–Balık

Katmandu Vadisi’nde en yakın balık yiyebileceğiniz restoranlar Trishuli Nehri kıyısında bulunuyor. Burada çeşitli soslarla yapılan kurutulmuş balıkları (Maachaa ko Sukuti) yiyebilirsiniz. 

–Pizzalar

Nepal’de pizza olayına girmeyin. Yazılan yazılarda yine burada ne yediklerini  pek anlamadığım liste paylaşan arkadaşlar pizzaları muhteşem diyor.

Farklı bölgelerdeki tüm denemelerimde pizzaların malzeme ne olursa olsun güzel olmadığını gördüm. Bu konunun malzeme ile değil peynir ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü peynir olarak yak peyniri kullanıyorlar. Onlar eski kaşar ile parmesan arası olduğunu iddia ediyor ama bence pizzaya hiç uyumlu bir peynir değil. 

Gelelim bir çeşit street food kabul edilen sokaklarda çok göreceğiniz Chatamari olayına. Nepal Pizzası da diyebilirsiniz. Aslında bu yemek Newar Mutfağı ürünü. Sebzeli ve ya etli yapılıyor. Üzerine tercihinize göre yumurta da koyabiliyorlar. Ben çok beğenmedim ama siz yine de deneyin. 

–Salata ve Patates

Patates kızartmasının baharatlı olanına Aloo tareko diyorlar. Restoranlarda çokça tüketiliyor. Beğenmezseniz French Fried Potatoes deyin bizim sevdiğimiz patatesi getirirler. Patates kızartması için ayrıca ücret alınıyor.  

Nepal’e ait tek salata çeşidi Nepal Salatası dedikleri Badam Sadheko. Salatanın ana malzemeleri; soya fasulyesi, soğan, domates ve biber. Zencefil, sarımsak, kişniş gibi keskin baharatlar da salataya konuyor.

Katmandu’da Ne Yenir? Nepal Tarzı Salata

Bir de Nepal tarzı salata diye bir şey çıkarmışlar. Biz sanırım buna söğüş diyoruz. Bir de buna para ödüyorsunuz. 

Fiyatlama da en garibime giden ödediğiniz ücret. Türkiye’de yemeğin yanında ikram edilen salataların fiyatları burada neredeyse yemek ile aynı. 

–İçecekler

Neredeyse her restoranda ayrı olarak bir bar var. Barı olmayan restoran yok gibi. Yöresel içki arıyorsanız Kodo denen bir çeşit darıdan elde ettikleri Rakshi dedikleri güçlü bir içkileri var. Ben tattım ama çok beğenmedim.

Katmandu’da Bir Restoranın Barı

Şarap tercih ediyorsanız yerel bir üretim yok. Şaraplar daha çok Hindistan markaları ve şişesi 2000-3000 NPR arasında satılıyor. Ben daha çok Hindistan Sula markasını tercih ettim.

Bira olarak ise Himalaya’ya özgü isimler olan Gorkha,  Sherpa, Everest gibi Avrupa menşeli biraları var. Hepsi de çok güzel biralar. Burada ortalama şişe büyüklüğü bizdekilerden farklı olarak 65 cc. Tüketirken buna dikkat etmekte fayda var.

Bir de burada Somersby Apple Cidar yani elma şarabı çok fazla tüketilen ve sevilen bir içecek. Bu da bilinmeli. 

–Tatlılar

Genel olarak özel bir tatlıları olduğunu düşünmüyorum. Restoranlarda sunulanlar Avrupa’da hatta Türkiye’de de yiyebileceğiniz şeyler.

 Burada yoğurda King Curd yerel olarak ise Juju Dhau diyorlar. Yoğurdu manda sütünden yapmışlar ve toprak güveçte servis ediyorlar. Bunun dışında bizim yoğurdumuzu kendilerinin Dünya’ya yaydığına inanıyorlar. Daha komiği bir de içerisine bal koyup ya da meyveler ile tatlandırıp Skiarni adıyla yemek sonrası tatlı olarak için sunuyorlar.  

-Yemekler

–Kahvaltı

Ülkede genel olarak kahvaltı anlayışı öğle yemeği ile aynı. Zeytin, peynir vb. hiç bir bilgileri yok. Yani kahvaltıda olarak da turşu, mercimek çorbası ve pilav yiyorlar. 

Ekmek olarak ise bizim bazlamaya benzeyen mayasız gözleme Çapati, bizde yağ sürmek için getirilen şişkin lavaşa benzeyen mayalı ekmek Roti ya da bildiğimiz lavaş Nan Ekmeği yiyorlar.

Katmandulular güne ise masala çayı ve yoğurt ile başlamayı seviyorlar.

Katmandu’da Ne Yenir? Yoğurt ve Bhatura
Katmandu’da Ne Yenir? Samosa Böreği

Bunun yanında ise Bhatura dedikleri bizim kızarmış hamurlarımız, simide benzeyen Nepal tarzı pirinç çöreği Sel Roti ile patatesle yapılan baharatlı Samosa Böreği revaçta.

–Diğer Öğünler

Mutfak kültüründe Tibet, Hindistan ve Newar Mutfağı hakim. 

Çoğu hanede ise dolapta meyve ve sebze depolama adeti yok, çünkü her gün pazarlardan taze olarak satın alıp hemen pişiriyorlar. 

Bu durum et ve tavuk için de geçerli. Et açıkta satılan hijyeni uygun olmayan kasaplardan temin ediliyor. Sokak kasaplarında istendiği an kesilen tavuklar ise çok fazla rağbet görüyor. Mutfak kültürü acı, baharat ve köri sosu kültürü gibi. İstisnasız her yemekte çok yoğun bir acı, baharat ve köri sosu kullanımı söz konusu. 

Çorbalar oldukça baharatlı ve acılı pişiriyorlar. Dal ya da Dhal denen mercimek çorbası neredeyse tüm yemeklere eşlik ediyor.  

Hiç bir Nepalli her gün pirinç yemeden sofradan kalkmıyor. Bu nedenle Başta Bhat olmak üzere pirinç yemekleri Nepal’de evlerde neredeyse her gün standart olarak yenen tek yemek çeşidi. 

Pirincin daha ucuz alternatifi ise halkın gündelik olarak tükettiği Dhido. Geleneksel olarak bir demir tavada tere yağı kavrulduktan sonra kaynamış su ilave ediliyor. Kaynayan suya mısır unu, darı unu ve karabuğday unu karışımı atılıyor ve devamlı karıştırılıyor. Ortaya katı bir püre kıvamında meze çıkıyor. Turşu, Dhal ve köri ile servis ediliyor.

Dal-Bhat en çok sevdikleri yemek. Özellikle körü soslu sebzeler olmak üzere tüm yemeklerin yanında mutlaka Dhal ve Bhat ayrı olarak servis ediliyor.  

En değerli sebze kuşkonmaz. Genelde zengin aileler tüketebiliyor.

Bir Karnabahar Tarlası

En çok kullanılan sebze ise karnabahar ve patates. Bunların köri soslu karışımı olan Aloo cauli ko tarkari en çok tüketilen yemeklerden biri. 

—Et ve Tavuk Yemekleri
Katmandu’da Ne Yenir? Manda Eti

Et tüketimi hanelerde çok yüksek değil. Et olarak yasak olduğu için sığır eti yerine manda, yak, kuzu ve koyun eti kullanıyorlar. 

Katmandu’da Ne Yenir? Sokak Arası Momo Satıcıları

En geleneksel yemeklerden biri Tibetlilerin Nepal’e getirdiği Momo. Bugün bütün evlerde etli, sebzeli ve tavuklu olarak yapılıyor. Bu yemekle ilgili düşüncelerimden yukarıda bahsettim.

Katmandu’da Ne Yenir? Bir Sukuti tabağı

Yine bir Nepal et yemeği Sukuti de çok fazla tüketiliyor. Yak, manda, kuzu ve keçi etlerinden yapılan kurutulmuş et; tuz, biber, kimyon ve zerdeçal ile soslanıp ızgara ya da kızartılarak pişiriliyor. Yeşil soğan, kişniş yaprakları ve  domates ile karıştırılarak servis ediliyor. 

Başka bir Nepal et yemeği ağır ateşte pişirilen körili kuzu eti Pakuwa. Tas kebabının biraz kurusu diyebilirim. Bu gerçekten güzel bir tat. Baharatlı ızgara manda etinin köri soslu değişik versiyonu Choila da evlerde tüketilen başka bir Newar Yemeği.

Tavuk tüketimi ise inanılmaz yüksek. Çok da seviliyor. Özellikle de baharatlı tavuk yemeği Chicken Masu. 

Hem et hem de tavuk ile yapılan ve en çok tercih edilen lezzet Nepal barbeküsü Sakuwa ya da kebap. Yani köri soslu et, kıyma ya da tavuk şiş.

Tatlı anlayışları bizim yoğurt üzerine. Yoğurdu kaseye koyunca kral yoğurdu Juju dhau oluyor. Ya da güzelim yoğurdu tatlandırıp Lassi ya da meyve koyup Skiarni diye tatlı niyetine yiyorlar. Bir de yemedim ama pilav puding gördüm.  Tatlı olarak bir tek yağda kızartılan hamur tatlısı Jalebi dikkatimi çekti. Sokak aralarında çok satılıyor. Hoş bir tat yiyebilirsiniz.

Kahvaltı Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz hiç bir yer yok. Çünkü kahvaltı anlayışları yok.

Gaju Suite Hotel Kahvaltı
Gaju Suite Hotel Kahvaltı

Böyle olunca da kahvaltınızı otelde almayı tercih ettim. İşte koca açık büfede yediklerimiz. Yoğurt, baharatlı patates, ağır yağlı omlet, bir dilim tost ekmeği ve poşet çay. 

Öğle Yemeği Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğim hiç bir yer çünkü tüm öğlenleri şehir dışında geziyordum.

Akşam Yemeği Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim ve bazılarına 2 kere gittiğim 5 yer var. Bunların hepsi de gezginlerin kaldığı Thamel’de bulunuyor. Zaten akşam Thamel’in dışına çıkmanız da çok uygun değil.

-Roadhouse Cafe

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim ilk yer 2 kez geldiğim Roadhouse Cafe oldu. Mekan, Thamel’in tam merkezinde özellikle yabancılarca çok tercih edilen bir yer.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Roadhouse Cafe

Burayı The Doors grubunu çok seven Ranjan ve Chandan adlı 2 kardeş “Roadhouse Blues” şarkısından esinlenerek 1991 yılında açmış. 

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Roadhouse Cafe

Chandan’ın İtalya’da gıda endüstrisinde çalışması, işletmeleri için büyük bir nimet olmuş. Deneyimi, Avrupa mutfağını ve estetiğini buraya taşımış. Bugün başkentin en önemli restoranlarından biri haline gelmiş. 

Akdeniz renklerinin dekoru ve ahşap mobilyalar kafeye Alplerden gelen güzel bir hava katmış. Arka tarafta rahat bir bahçe verandası var. Açık havada oturmanın keyfini çıkarabiliyorsunuz. 

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Roadhouse Cafe

Buraya ilk olarak kapanışa yakın geldim. Ancak yine de beni kırmayıp servis açtılar. Daha sonra ise Nepal yemeklerini denemek için daha geniş bir saatte geldim.

Burada filmlerde gördüğünüz gibi tırmanış başlangıcı için hem bir şeyler içip hem de son toplantılarını yapan bir sürü dağcı ile karşılaşabilirsiniz. Benim de Katmandu’daki ilk sohbetlerim burada oldu. 

–Menü

Menüsü daha çok Avrupa turistlerine yönelik ama ben yine de size bir özet geçeyim. Çorbalar 300-350 NPR, makarnalar 600-1000 NPR, pizzalar 550-750 NPR, patates kızartması 275 NPR, salatalar 400-700 NPR, beynelmilel tatlılar 280-400 NPR arasında değişiyor.

İçki çeşitleri ise Hindistan şarapları 2000-3000 NPR, şişe bira çeşitleri 500-700 NPR ve içecekler 100-200 NPR civarında.

Roadhouse Cafe Domates Çorbası

İlk gelişimde ben burada ilk olarak veg domates çorbası (295 NPR) aldım. Tadı fena değildi. 

Roadhouse Cafe Etli Momo

Daha sonra da belki tadı değişiktir diyerek buharda pişen Etli Momo (300 NPR) ısmarladım. Domates sosuyla getirdiler. Tahmin ettiğim gibi tadı berbattı.

İçecek olarak ise Hindistan Sula marka bir şişe şarap (2100 NPR) denedim. Gördüğünüz gibi vergisiz fiyatlar bile Türkiye’den yüksek. 

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Roadhouse Cafe

İlk gelişimde mekandan vergiler ve bahşiş dahil 3000 NPR ödeyerek ayrıldım.

Roadhouse Cafe Nepal Tabağı (Napali Plate)

İkinci gelişimde ise tekrar geleceğime söz verdiğim garsonumun tavsiyesi üzerine öve öve bitiremediği Nepal Tabağı (Napali Plate) aldım (650 NPR).

Tabakta marine edilmiş ve buharda pişmiş tavuk, manda eti Sukuti, baharatlı patates, soya fasulyesi ve ortada ise dövülmüş pirinç ile karışık fıstık var. Bunu ekmek olarak Papad dedikleri çok ince yuvarlak gözleme eşlik ediyor. Hepsini yedim ancak olağan üstü bir tat görmedim. Vergiler ve bahşiş dahil 3000 NPR ödeyerek ayrıldım.

Yemekleri olağan üstü olmasa da kaliteli hizmet sunan, aynı zamanda şık ve konforlu bir ortam. Üstelik akşam yemek zamanı hınca hınç dolu. Mutlaka dağcı muhabbeti de oluyor. Grup olarak gelecekseniz önceden kesinlikle rezervasyon yaptırın ki gecenizin tadı kaçmasın.

Çalışma Saaatleri 11:00-22:00. Buraya gelmek için Thamel’de kalıyorsanız Chaksibari Marg’a gelmek yeterli. 

Adres: Chaksibari, Kathmandu 44600, Nepal, Tel: +977 1-5367885

Int: https://roadhouse.com.np/thamel

-Third Eye Restaurant

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim ikinci yer yine 2 kez geldiğim bir Hint Restoranı olan Third Eye Restaurant oldu. Mekan, gördüğüm kadarıyla Katmandu’nun en iyi restoranı. Thamel’in tam merkezinde Roadhouse Cafe’nin karşısında bulunuyor. Özellikle diplomatik seviyede bile yabancılarca çok tercih edilen buraya göre pahalı diyebileceğim bir yer. 

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Third Eye Restaurant

Burası 1989 yılında açılmış. Restoranın atmosferi, Nepalli sanatçılar tarafından yapılan orijinal yağlı boya tablolar ile daha bir sıcaklaşmış. Bu otantik mekana daha çok turistler ve Nepal’in zenginleri geliyor.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Third Eye Restaurant

Arkadaşlar sağ olsun bu yazıda restoranı da geçireceğimi duyunca makinemi alıp bir kaç foto da kendileri çektiler.

–Menü

Menüsü daha çok Hint ve Nepal Mutfağı’nı yansıtıyor ama Avrupa ve Çin Mutfağı da var. Özetlersem Roti, Nan ve Tandoori Ekmeği 100-350 NPR, çorbalar 350-400 NPR, Newari Tabağı 1000-1200 NPR, kuzu ve tavuk kebapları 700-1200 NPR, tavuk yemek ve ızgaraları 850-1200 NPR, pilav çeşitleri 180-250 NPR,  salatalar 400-700 NPR ve Hindistan tatlıları 280-400 NPR arasında değişiyor.

İçki çeşitleri ise İtalyan, Fransız ve Avustralya kökenli. Şişeleri 3500-10000 NPR arasında, şişe bira çeşitleri 600-800 NPR ve içecekler 150-250 NPR civarında.

—İlk Gelişim

İlk gelişimde içerisi bayağı kalabalıktı. Ben de kalabalık olmadığı için yan bahçede oturdum. Önden ikram olarak fıstık getirdiler.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Third Eye Restaurant

Yemek olarak Hindistan yemeği Tandır Tavuk (Tandoori Chicken) (780 NPR) tavsiye ettiler ben de kırmadım.  Malesef söylememe rağmen yine marine soslu geldi çünkü bizim gibi sossuz yemek yapamıyorlar.

Third Eye Restaurant Tandır Tavuk (Tandoori Chicken)

Bildiğiniz tavuk bacaklarını baharatlı soslar ile sıvamışlar yenmez değil ama bana göre bu garip soslar tavuğun da tadını bozuyor.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Third Eye Restaurant

İçecek olarak ise Nepal Everest marka bir şişe bira (550 NPR) söyledim. Gördüğünüz gibi şarap gibi bira fiyatları da vergisiz haliyle bile Türkiye’den yüksek. 

Third Eye Restaurant Tandır Tavuk (Tandoori Chicken)

Ancak tam yemeğe başlayacakken ekmek eksik olduğunu gördüm. Burada insanlar ekmek olarak pilav ya da pirinç ekmeği yiyor sonuçta. Ben ise ekstra olarak sarımsaklı Nan Ekmeği istedim (165 NPR). Yoksa doymanız imkansız. Kalkarken de vergiler ve bahşiş dahil 1700 NPR ödeyerek ayrıldım.

—İkinci Gelişim

İkinci gelişimde ise Jeena ve arkadaşını buraya akşam yemeği için getirdim. Bu sefer teras katına çıktık. Restoranın iç, dış ve yan derken çok fazla kabul alanı var zaten.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Third Eye Restaurant

Rezervasyonumuz olmadığı için erken geldik. İyi ki biraz erken gelmişiz bir anda her yer doldu insanlar sıra beklemeye başladı.

Third Eye Restaurant Sultana Jira Rice

Jeena ve arkadaşı et yiyemediği için bir Hindistan yemeği olan domates, soğan, kaju fıstığı ve tereyağı kremalı soslu Chicken Tikka Masala (750 NPR) ve yukarıda gördüğünüz fasulye, hindi sosis ve pilavlı Sultana Jira Rice yemeğini (180 NPR) aldılar. Yanına da Card dedikleri yoğurt istediler. 

Third Eye Restaurant Şiş Kebap (Sheek Kebab)

Ben ise çok merak ettiğim için yine Hindistan usulü yapılan Adana diyebileceğim Şiş Kebap (Sheek Kebab) denedim (655 NPR). Tabii ki doymayacağımdan 2 adet de Nana Ekmeği söyledim (125 NRP).

İçecek olarak ise 3 Everest (550 NRP) ve 3 Ice Beer (550 NRP) aldık. Güzel bir akşamdı. Bol bol sohbet ettik. Onların hiç bir şey yiyememeleri beni üzse de güzel bir akşamdı. 

Merak ediyorsanız Sheek Kebab berbattı. Kupkuru bir şey. Nerede bizim Adana Kebabımız. 

Günün sonunda vergiler ve bahşiş dahil 6200 NPR ödeyerek ayrıldık.

Yemeklerine alışmak zor olsa da kaliteli hizmet sunan, aynı zamanda şık ve konforlu bir ortam. Üstelik akşam yemek zamanı hınca hınç dolu. Uluslararası standartta hizmet veren profesyonel bir kadrosu var. Mekanın Hintli sahibi de defalarca gelip bir isteğim olup olmadığını sordu. Grup olarak gelecekseniz önceden mutlaka rezervasyon yaptırın.

Çalışma Saaatleri 10:00-22:00. Buraya gelmek için Thamel’de kalıyorsanız Chaksibari Marg’a gelmek yeterli. 

Adres: J.P. Road, Kathmandu 44600, Nepal, Tel: +977 1-4260289

Int: http://www.thirdeye.com.np/

-Fire and Ice Pizzeria

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim üçüncü yer Fire and Ice Pizzeria oldu.

Mekan, Thamel’in tam merkezinin biraz batısında Thamel’e gelen ana yolun üzerinde bulunuyor. Özellikle yabancılarca ve Nepalli gençlerce çok tercih edilen güzel bir pizza bar. 

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Fire and Ice Pizzeria

1995 yılından beri faaliyet gösteren mekan, arkadaşlarıyla hikayeleri paylaşmak isteyen gezgin ve dağcıların da çok sevdiği bir yer.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Fire and Ice Pizzeria

Mekanı 1988 yılında buraya gelip ülkeyi de çok sevince burada yaşamaya karar veren Annamaria Forgione kurmuş. Burası çok tutunca da bir şube de  Kolkata’da açmış.

–Menü

Adı üzerinde menüsü pizza ağırlıklı. Çeşitler 580-780 NPR arasında değişiyor. Tabii ki İtalyan Mutfağı olunca makarnalar da var. Fiyatları 500-650 NPR arasında değişiyor. Salatalar da 350-600 NPR arasında.

İçki çeşitleri ise İtalyan, Arjantin ve Hindistan şarapları 2000-2300 NPR, şişe bira çeşitleri 500-700 NPR ve içecekler 100-200 NPR civarında.

Fire and Ice Pizzeria Napoletana Pizza

Ben buraya çok övdükleri için pizza yemek üzere geldim. Bir klasik Napoletana Pizza söyledim (620 NPR).  Yanında ise burası için yine bir klasik Sherpa marka bir bira (450 NPR) söyledim.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Fire and Ice Pizzeria

Pizza çok güzel değildi. Bu tüm ülkede böyle buraya has değil ama ortam çok güzeldi. Bira çok iyiydi. Personel çok neşeli. Sizi de mutlu edecek bir yer. Yani pizza da çok güzel olmasa da olur. Akşam bayağı kalabalık oluyor. Mutlaka gelin görün en azından bir çaylarını için (170 NPR). 

Çalışma Saaatleri 08:00-22:30. Buraya gelmek için Thamel’de kalıyorsanız Tridevi Sadak’a gelmek yeterli. 

Adres: Kathmandu 44600, Nepal, Tel: +977 1-4250210

Int: http://www.fireandicepizzeria.com/kathmandu.html

-Full Moon Cafe

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim dördüncü yer Full Moon Cafe oldu.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Full Moon Cafe

Mekan, Thamel’in tam merkezinde özellikle yabancılarca ve Nepalli zengin gençlerce çok tercih edilen güzel bir disko bar. 

–Menü

Hal böyle olunca menüsü de daha çok Avrupa turistlerine yönelik ve Thamel’de tercih edilen bir yer olduğu için de pahalı bile sayılır. Zaten internete de bakarsanız şikayetler daha çok pahalılık üzerine. Ancak Nepal gece hayatında yeri olan da bir yer. 

İçki çeşitleri ise Hindistan şarapları 2000-2500 NPR, şişe bira çeşitleri 500-700 NPR ve içecekler 100-200 NPR civarında değişiyor.

Full Moon Cafe Gorkha Bira

Ben buraya yemek sonrasında sadece müzik dinlemek ve eğlenmek için geldim. İçki olarak 2 Gorkha marka Nepal birası ve patates aldım. Hesap olarak da bahşiş ve vergiler dahil 2000 NPR ödedim.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Full Moon Cafe

Öncelikle şunu belirteyim çıkan gruplar çok iyi. Ortam güzel, insanlar güzel. Eğleneceğiniz garanti. Bu yüzden kesinlikle tavsiye ediyorum. Grup olarak gelecekseniz önceden mutlaka rezervasyon yaptırın.

Çalışma Saaatleri 06:00-02:00. Buraya gelmek için Thamel’de kalıyorsanız Chaksibari Marg’a gelmek yeterli. 

Adres: Chaksibari, Kathmandu 44600, Nepal, Tel: +977 980-2062622

-Reef Restaurant and Lounge Bar

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim beşinci yer Reef Restaurant and Lounge Bar oldu.

Mekan, Thamel’in tam merkezinde özellikle Nepalli zengin gençlerce çok tercih edilen ve canlı müzik yapılan bir  bar. İtalyan, Akdeniz ve Doğu mutfağından lezzetler sunuyor. Kahvaltı, Öğle ve Akşam yemekleri için her gün açık.  

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Reef Restaurant and Lounge Bar

Çok şanslıyım ki kaldığım Gaju Suite Hotel’in aynı zamanda en üst katı. Gündüz kahvaltı yaptığım yerin akşam İtalyan Restoranı adı altında şehrin en iyi eğlence yerlerinden biri olması beni bir hayli şaşırttı. Sadece bu ses nereden geliyor diye çıkıp sonra inemediğim yer. Ciddi sürpriz oldu ama iyi de oldu.

–Menü

İtalyan restoranı dense de bir barda ne olması gerekiyorsa onlar var. Menüsü İtalyan, Akdeniz, Çin ve Tayland ağırlıklı. Yöresel tatlar da var tabii ki…Hal böyle olunca çoğunun ne olduğunu anlayamayacağınız çok geniş bir menüye sahip. Çorbalar 200-350 NPR, kebaplar 300-100 NPR, makarnalar 400-900 NPR, pizzalar 450-800 NPR, patates kızartması 250 NPR, salatalar 200-700 NPR, beynelmilel tatlılar 200-300 NPR arasında değişiyor.

İçki çeşitleri ise Dünya ve Hindistan şarapları 3000-3500 NPR, şişe bira çeşitleri 500-700 NPR ve içecekler 100-200 NPR civarında.

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Reef Restaurant and Lounge Bar

Ben buraya yemek sonrasında sadece müzik dinlemek ve eğlenmek için geldim. İçki olarak 2 Gorkha marka Nepal birası ve patates kızartması aldım. Onlarda fıstık ikram ettiler. Hesap olarak da bahşiş ve vergiler dahil 2000 NPR ödedim.

Nepal müzikleri nasıldır. Nepalli gençler nasıl eğleniyorlar görmek isterseniz burası çok iyi. Öncelikle şunu belirteyim çıkan gruplar da çok iyi. Canlı müzik eşliğinde aile ve arkadaşlarla eğlenmek için harika, Katmandu gece hayatında yeri olan da bir yer. Personel cana yakın ve yardımsever. Ortam güzel, insanlar güzel. Eğleneceğiniz garanti. Bu yüzden kesinlikle tavsiye ediyorum. Grup olarak gelecekseniz önceden mutlaka rezervasyon yaptırın.

Çalışma Saaatleri 06:00-02:00. Buraya gelmek için Thamel’de kalıyorsanız Thamel Marg’a gelmek yeterli. 

Adres: 5F, A1 Business complex, Thamel Marg, Kathmandu 44600, Nepal, Tel: +977 1-4411523

Int: https://www.reefloungebar.com/

Değerlendirme

Katmandu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında şehirde karşılaşacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.

Daha sonra da çok sevdiğim deneyimlediğim mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için Katmandu özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum.

Katmandu ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımıza Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version