Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi (Glaciarium Museo del Hielo Patagónico) öncelikle buzul nedir ile başlayıp oluşumları hakkında bilgi vermek daha sonra ise Arjantin ve Şili Patagonyası’nda bulunan buzulları keşfedilmelerinden itibaren tüm gelişmeleri ile birlikte tanıtmak amacıyla kurulmuş bir müze. 

Bu da normal çünkü Patagonya Antartika ve Grönland’dan sonra Dünya’da en büyük buzul alanına sahip bölge.

Onlarda bunu bilimsel olarak ortaya koymak için Lago Argentina’nın en güzel manzaralarından birine hakim tam bir bilgi merkezi oluşturmuşlar. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi

Buzullara yönelik genel bilgileri Buzullar Üzerine Bilgilendirici Bir Yazı başlıklı yazımda vermiştim. Bu yazıyı mutlaka okuyun. Şimdi size bu müze ile ilgili detayları ve gezerken gördüklerimi aktarmaya çalışacağım.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Gezisi

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi’ne Ulaşım

Şehir merkezinde 1 de mayo caddesi üzerinde bulunan El Calafate şehir içi otogarından buraya buçuklarda ücretsiz servis yapılıyor.

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi’ne Ulaşım

İlk araba 10:30’da kalkıyor, son araba ise 20:05’de geri dönüyor. Müze şehrin 8 km batısında bulunuyor.

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi’ne Ulaşım

Araç yaklaşık 10-15 dakikada müzeye varıyor. Taksi ile de gidebilirsiniz ama güzel bir hizmet veriliyor, buna değmez.

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müze 11.00-20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Otopark sorunu yok. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Giriş Bileti

Kişi başı giriş ücreti 800 ARS. 12 yaşından küçükler 300 ARS, öğrenci kimliğiniz varsa 600 ARS ödüyorsunuz. Müzede bir Ice Bar da var ancak onun ücretlendirmesi ayrı.

Patagonya Buzulları

Patagonya buzulları 25 bin yıl önce oluşmuş. Bazı bilim adamlarına göre 25 bin yıl önce buzul çağına girildiğinde şimdiki Ushuaia’nın olduğu bölge karın 1200 m altındaymış.

Patagonya Buzulları, sahip oldukları 17.200 km² büyüklük ile Dünya buzul literatüründe çok önemli bir yere sahip. Üstelik yer kürenin ana buzul katmanları arasında. Güney yarım küredeki en büyük buz kütlesini oluşturuyor ama toplanan veriler oldukça az. 

Bunun olası nedenleri olarak

-Bölgedeki seyrek yerleşim olması,

-Bölgenin Kuzey Amerika ve Avrupa’dan uzak olması,

-Yerel bilim adam sayısı azlığı,

-Buz sahalarına erişimin zorluğu ve sürekli kötü hava koşulları olarak gösteriliyor.

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Güney Patagonya Buzul Alanı

Patagonya buzullarının da yaklaşık 13.000 km² büyüklüğü Güney Patagonya’da bulunuyor.  1944 yılında 13.500 km² olarak ölçülmüş. 1986 yılında ise 13.000 km² bir büyüklük tespit edilmiş. Yani 41 senede yüzde 4 oranında bir daralma tespit edilmiş durumda.

Buradaki buzul kütlesi yaklaşık olarak km 372 km bir uzunluğa sahip. Genişliği ise 30-40 km civarında. En dar kısmı sadece 8 km genişliğinde.

Güney Patagonya’da göllere doğru çıkışı olan 48 buzul var. Bunun dışında 100 kadar da küçük buzul tespit edilmiş. Bunlar daha çok dağlık küçük alanlara sıkışmış vadi buzulları.

Bu buzullar bölgenin başlıca tatlı su kaynağı olarak yarı kurak Patagonya için de çok önemi. En Önemli Patagonya Buzulları’ndan aşağıda bahsettim. 

-Pio XI Buzulu

1265 km² bir alana yayılan 64 km uzunluğundaki Pio XI Buzulu Şili Patagonyası’nda yer alıyor. G. Amerika’nın en büyük ve en uzun buzulu. ELA değeri ile ilgili bir tahmin yapılmış değil.

Pio XI Buzulu

1944-1976 yılları arasındaki uydu fotoğrafları ve saha çalışmaları buzulun 600 m geri çekilerek küçüldüğü gözlemlenmiş.

-Viedma Buzulu

975 km² bir alana yayılan Viedma Buzulu Arjantin Patagonyası’nda yer alıyor. G. Amerika’nın 2. ve Arjantin’in ise en büyük buzulu. ELA değeri ile ilgili bir tahmin yapılmış değil.

-Upsala Buzulu

902 km² bir alana yayılan 64 km uzunluğundaki Upsala Buzulu Arjantin Patagonyası’nda yer alıyor. Lago Argentino’ya doğru bir buzullaşma oluşturmuş. ELA’nın 1150 m olduğu değerlendiriliyor.

Lago Argentino ve Uzakta Upsala Buzulunun Olduğu Bölge

1960-1990 yılları arasındaki uydu fotoğrafları ve saha çalışmaları buzulun 3 km geri çekilerek küçüldüğü gözlemlenmiş. 1984 yılında geri çekilmenin ötesinde 2100 m büyüklüğünde bir de kopuş olmuş. Buzulun geri çekilme ortalama hızı yıllık 300 m olarak ölçülmüş. Bu süreçte burun yüksekliği de 120 m azalmış.

Daha sonra yapılan ölçümlerde sadece 1996-2000 yılları arasında buzulun 4,8 km² daha kaybettiği görülmüş. Bu oran 1945-1986 yılları arasında yıllık 0.29 km² olduğu düşünüldüğünde durumun 3 kat hızla negatife döndüğü vahameti net olarak ortaya çıkıyor.

-Perito Moreno Buzulu

254 km² bir alana yayılan 64 km uzunluğundaki Perito Moreno Buzulu Arjantin Patagonyası’nda yer alıyor. ELA’nın 1100 m olduğu değerlendiriliyor.

Burası turizm merkezi de olması da dikkate alındığında oldukça meşhur bir yer. 50-70 m yüksekliğindeki buzul cephesini  görmeyen yoktur sanırım. Ancak buranın diğer bir özelliği Patagonya’daki buzullar içerisinde hakkında en çok araştırma ve bilimsel makale yazılan buzul olması.

Canal de los Tempanos

1900’lü yılların başlarında buzul Magellan Yarımadası’na kadar uzanıp Lago Argentino’nun bölgeye uzanan burnu 160 m derinliğe sahip Canal de los Tempanos’u kapatmış.

Brazo Rico

Böylece güneye devam eden Brazo Rico neredeyse bir göl haline gelmiş. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Perito Moreno Perito Moreno Buzulu Geri Çekilme Hattı

1947-1990 yılları arasındaki uydu fotoğrafları ve saha çalışmaları ile net olmamakla birlikte buzul cephesinde toplam 500 m değerinde bir geri çekilme ölçülmüş. Yukarıdaki fotoğrafta ise 1899-2010 yılları arasındaki fark 750 m.

Perito Moreno Buzulu Cephesi

Bugün ise malesef Canal de los Tempanos ile Brazo Rico arasında neredeyse bir geminin geçebileceği bir boğaz oluşmuş durumda.

Ancak bu hala devamlılık sağlamıyor çünkü buzul cephesi günde 2 m ilerliyor. Diğer taraftan cephe kırılmaları ile durum dengeleniyor. 

Özellikle havalar soğuduğunda buzul cephesi ilerleyip bu kanalı kapatıyor. Çekilme alanı bir baraj görevi görüyor. 60-120 m arasında bir derinliğe ve engebeli bir tabana sahip çıkışı kalmayan Brazo Rico ise yükselmeye başlayıp sel oluşturmaya hazır bir baraj haliyle çevresi için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu olay 1966 yılında yaşanmış ve  Brazo Rico 26 m yükselerek büyük bir sel meydana getirmiş. 

Perito Moreno Kimdir?

Francisco Pascasio Moreno, Arjantin’in önde gelen kaşif ve akademisyenlerinden biri. Daha çok kullanılan Perito ise uzman anlamına geliyor. Perito Moreno, Patagonya’nın keşfinin yanında bu toprakların çok büyük bir kısmının Arjantin’e katılmasını sağlayan en etkili figür olarak tanınıyor. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Buzul Masaları Perito Moreno

Moreno 31 Mayıs 1852 tarihinde Buenos Aires’te doğmuş. Baba tarafı İspanyol, anne tarafı İngiliz kökenli. Anne tarafından dedesi bir İngiliz subayı.

Muhafazakar bir ailenin çocuğu olarak ilk okulu muhafazakar bir okulda okumuş. Boş zamanlarını babasıyla eski eser ve fosil aramış. 14 yaşına geldiğinde geniş bir  koleksiyondan oluşan bir ev müzesi sahibi olmuş. 

1872 yılında mezun olduktan sonra Arjantin Bilim Derneği’ne katılmış. O dönemde henüz keşfedilmemiş olan Río Negro Bölgesi keşif gezisine katılmış. 

Nahuel Huapi Gölü

Ocak 1876’da Güney And Dağlarındaki Nahuel Huapi Gölü’ne ulaşmış ve oraya Arjantin bayrağını dikmiş.

15 Şubat 1877 tarihinde Lago Argentino Gölü’nü keşfetmiş ve adını vermiş. 2 Mart’ta Fitz Roy Dağını keşfetmiş ve adını vermiş.

1880 yılında Patagonya’daki ikinci büyük keşif gezisine çıkmış. Ancak, hükumete düşman Tehuelche Kabilesi tarafından esir alınmış ​​ve ölüm cezasına çarptırılmış. Şanslı bir şekilde infazdan bir gün önce kaçmayı başarmış.

1881 yılında Şili-Arjantin sınır anlaşması için 1878 yılında survey çalışması yapmış. Bu anlaşmaya yaptığı katkılardan ötürü ünlü buzula Perito Moreno ismi verilmiş.  

1882-1883 yıllarında Bolivya’nın güneyini, 1884-1885 yıllarında Patagonya’nın güneyinde Río Negro ve çevresini keşfetmiş. 

Bu keşiflerden sonra Arjantin Güney Bölgeleri Keşif Komisyonu Başkanı olmuş. Magellan Boğazı dahil Şili ile yaşanan bir çok sınır anlaşmazlığını savları ile çözmüş.

Patagonya’nın özel olduğunu görüp bir çok yerin ilk defa ulusal park ilan edilmesini sağlamış. Bir çok onur madalyası almış. 22 Kasım 1919 Buenos Aires’te ölmüş. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Kafesi ve Ice Bar

Seyredeceğiniz 2 film ile birlikte her şeyi okumak, anlamak ve seyretmek yarım gününüzü alabilir. 

Glaciarium Patagonya Buzul Müzesi Kafesi

Ancak bu konularla çok ilgili değilseniz en azından kafeteryaya geçip Lago Argentina’ya karşı bir kahve içmek de eminim hoşunuza gidecektir. Daha sert bir şeyler derseniz müzede bir de Ice Bar bulunuyor. Deneyebilirsiniz. 

Genel olarak Patagonya özelinde gördüklerimi de birleştirip sizlere buzullar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Eğer siz de buralara gelirseniz zaten buzullara meraklısınızdır. Bu nedenle buzul gezilerine başlamadan önce müzeyi gezmenizin daha sonra göreceklerinizi pekiştirmek için oldukça yararlı olacağını düşünüyorum. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version