Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Garda Gölü, İtalya’nın En Büyük Gölü

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Garda Gölü, İtalya’nın En Büyük Gölü. İtalyancası Lago di Garda. Lombardiya, Veneto ve Trentino-Alto Adige/Südtirol Eyaletlerine kıyısı bulunuyor.

Gölün sol sahili Brescia İline, sağ sahili Verona İline ve kuzey sahili Trento İline bağlı.

Gölün maviliği ile Lombardiya Alplerinin yeşilliği Orta Çağ kasabaları, eski ve lüks malikaneler ve muhteşem bahçeler ile birleşince ortaya oldukça pitoresk bir sahne çıkmış.

Garda Gölü

Doğal olarak da bu Lombardiya güzeli tüm sahil ve çevresi ile birlikte sanat, doğa, gastronomi, spor ve rahatlama özelinde tam bir tatil destinasyonu haline gelmiş.

Garda Gölü Gezisi

Garda Gölü’nün Özellikleri

Garda Gölü buzul kökenli bir göl ve Alplerin bu bölümü son buzul çağında buzullar tarafından biçimlendirilmiş. Buzulun etkisiyle 5 ila 6 milyon yıl önce yaratılan vadi Sarca Nehri’nin buzlu suları ile beslenerek Garda Gölü ortaya çıkmış. 

Garda Gölü Haritası

Göl, 370 kmyüzölçümü ile İtalya’nın da en büyük gölü. Gölün kuzey bölümü daha sarp iken gölün aktığı Po Nehri’ni besleyen Mincio Nehri etrafını oluşturan güney kısmı tarıma daha uygun alanlara sahip. 

Gölün uzunluğu 52 km, en geniş yeri ise güneyinde 17 km. Gölün kuzey kısmı daha dar ve çoğunluğu Gruppo del Baldo’ya ait dağlarla çevrili. Şekil itibariyle Paleolitik bir buzulun etkisi altında oluşan bir bir vadi örneği. 

Garda Gölü

Kuzeyden güneye Po Vadisine doğru yönlenmiş bu vadi burada kendi iklimini de yaratmış. Alpler ile Po Ovası arasındaki yükseklik farkı sabah dağlardan ovalara inen ve öğleden sonra dağlara geri dönen rüzgarlar oluşuyor. Özellikle ılıman iklim, zeytin ağacı da dahil olmak üzere bazı Akdeniz bitkilerinin büyümesini sağlıyor. Hatta burada bu enlemde son derece nadir olan limon ağaçlarını görünce sakın şaşırmayın.

Sirmione

Gölün ortalama derinliği 136 m, azami derinliği ise 346 m ve yüzeyinin rakımının 136 m olduğu düşünüldüğünde gölün büyük kısmının deniz seviyesinin altında olduğu görülüyor. Garda Gölü Alabalığı çok ünlü. 5 sene yaşıyor ve 50 cm uzunluğa kadar ulaşabiliyor. Ancak aşırı avlanma ve kirlilik son dönemde göl balık popülasyonunu da kritik seviyeye indirgemiş durumda. 

Diğer taraftan Garda Gölü 159 km sahil uzunluğuna sahip. Gölün sol sahili Brescia İline, sağ sahili Verona İline ve kuzey sahili Trento bağlı.

Garda Gölü’ne Ulaşım

Garda Gölü’ne ulaşım için çok fazla seçeneğiniz var.

-Araba

Garda Gölü, Verona’nın sadece 40 km batısında, Milano’nun ise 134 km doğusunda bulunuyor. Arabanız varsa E70 Otobanı’nı kullanarak Verona’dan 40 dakikada; E64 ve E70 Otobanı’nı kullanarak Milano’dan 1,5 saatte buraya ulaşabiliyorsunuz.

Garda Gölü

Otopark ise çok büyük dert. Bölgede nereye giderseniz gidin otopark ücreti alınıyor. Sezonda neredeyse yarım saat park yeri arıyorsunuz.  Saati 4 € kadar tutuyor ve saatinde otoparkı terk etmezseniz de bu sefer ceza yiyorsunuz.   

-Otobüs

Arabanız yoksa Verona’dan buraya otobüs ile gelmek temel seçeneğiniz. Otobüsleri Arriva SIA adlı İtalyan şirketi işletiyor. Tren istasyonunun hemen karşısındaki Verona Stazione Fs Otobüs Durağı’ndan kalkan ve Brescia’ya giden LN026 Numaralı Otobüs’e binip Garda Gölü sahilinde size uygun olan durakta inebilirsiniz.

Bilet fiyatlarına gelince aynı yönde 75 dakika geçerli tek bilet ücreti 4 €. İlk otobüs Verona’dan 06:20’de son otobüs ise 18:10’da kalkıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. 

Eğer gölün batı yakasını kullanacaksanız Otobüsleri ATV adlı İtalyan şirketi işletiyor. Verona’da Piazza Bra, Garda’da Autostazione ana durak. 163,164 ve 185 Numaralı Otobüsler Verona-Garda arasında farklı rotalardan bağlantı sağlayan otobüsler. Bu otobüsler Verona’dan 05:35’de Garda’dan 06.15’de kalkmaya başlıyor. Son seferleri ise Verona’dan 23:05 ve Garda’dan 21:35’te. 483 Numaralı Otobüs San Benedetto-Peschiera del Garda-Gardaland-Garda-Malcesine arasında 484 Numaralı Otobüs Garda-Malcesine-Riva del Garda arasında bağlantı sağlıyor. Biletleri Verona ve Garda’daki ATV bilet ofislerinden ya da biletmatiklerden alabiliyorsunuz.

Garda Gölü

Eğer gölün batı yakasını kullanacaksanız Otobüsleri Arriva SIA adlı İtalyan şirketi işletiyor. S202 Numaralı Otobüs Brescia-Salò-Campione-Limone sul Garda-Riva del Garda hattında çalışıyor. Yine LN006, LN007 ve LN027 Numaralı Otobüsler Salò-Desenzano del Garda arasında farklı rotalardan bağlantı sağlayan otobüsler.

-Tren

Tren de bir seçenek ama Desenzano del Garda Stazione FS’de aktarma yapıp tekrar binmeniz gerektiğinden ve beklemeler ile bu yolculuk en az 2 saat süreceğinden çok da tavsiye etmiyorum.

-Feribot

Garda Gölü çevresindeki bir çok kasabanın birbiri ile feribot bağlantısı var. Gölde Gestione Navigazione Laghi Italia Şirketi’nin işlettiği feribotlar çalışıyor. Genel olarak parçalı zikzak rota izleniyor. Günde 5-6 kez Hydrofiller ile yapılan seferlerde Desenzano-Peschiera ile Riva del Garda arası 2 saat 45 dakika, normal seferler ise 3,5 saat sürüyor. Biletleri iskeledeki satış ofislerinden alıyorsunuz. Rotalar, iskeleler, zaman çizelgesi ile ilgili tüm bilgiler için tıklayınız. Göl seferleri ücret tarifesi için tıklayınız.

Garda Gölü’nde Bir Feribot

Bunun dışında ihtiyacınız olursa kuzeyde Limone sul Garda ile Malcesine, güneyde Toscolano Maderno ile Torri del Banaco arasında arabalı feribot seferleri yapılıyor. Arabalı feribot seferleri ücret tarifesini tıklayıp inceleyebilirsiniz.

-Taksi

Taksi kısa mesafelerde çok kişiyseniz değerlendirebileceğiniz bir araç. Kullanırsanız km başına 3 € ücreti gözden çıkarın. Çok kişiyseniz kesinlikle beklemenize değmez.

Garda Gölü’nün Tarihi

Garda Gölü’nün tarihi ile ilgili ilk kayıtlar 268 yılına ait. O zamanın ki adıyla Benacus Gölü Savaşı’nda Roma İmparatoru Claudius II emrindeki birlikler ile Alman Alamanni ve Juthungi Kabileleri karşı karşıya gelmiş ve Alman kabileleri savaşta ağır bir yenilgi almış ve göl ele geçirilmiş. 

Garda Gölü

Garda ismi ise 8. yy.a ait. O döneme ait belgelerde aynı adı taşıyan kasaba görülüyor. Garda isminin Almanca “Bekçi yeri” veya “gözlem yeri” anlamına gelen warda kelimesinden geldiği değerlendiriliyor. 

Gölde bulunan 5 adadan en büyüğü olan Isola del Garda’ya 1220 yılında Aziz Francis Assisi tarafından bir manastır kurulmuş.

1438 yılında yine Milano ve Venedik Cumhuriyeti arasındaki gölün hakimiyetine yönelik bir savaş gerçekleşmiş. 

Garda Gölü

1859 yılında İtalyan Birliğine giden yolda önemli bir mihenk taşı olan ve Kuzey İtalya’da Avusturya hakimiyetini sonlandıran Solferino Savaşı Garda Gölü’nün hemen güneyinde yapılmış. Bu savaş Cenevre Konvansiyonu ve Kızıl Haç’ın oluşumuna yol açmış. 

1866 yılında Avusturya ve İtalya arasında gölde deniz savaşı yapılmış.

Garda Gölü Plajları

II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın desteği ile 1943 yılında Benito Mussolini tarafından kurulan İtalyan Sosyal Cumhuriyeti ya da diğer adıyla “Salò Cumhuriyeti” 1943-1945 yılları arasında varlığını sürdürmüş. Cumhuriyetin başkenti ise gölün batı kıyısındaki Salò olmuş.

Bugün ise Garda Gölü ve çevresi Dünyaca ünlü turistlerin gözdesi bir destinasyon olarak gündemde bulunuyor.

Garda Gölü Gezilecek Yerler

Garda Gölü gezilecek yerler kapsamında birçok doğal ve pitoresk turistik noktaya ev sahipliği yapıyor.

-Sirmione

Gölün güneyinde yer alan tarihi şehir Sirmione, Virgilio & Catullo Spa Komplekslerinin yanı sıra çok sayıda restoran, bar, otel, moda mağazası ve bir pazara ev sahipliği yapan popüler bir destinasyon.

Garda Gölü Scaligero Kalesi (Castello Scaligero)

Burada bulunan Catullus Mağaraları (Grotte di Catullo) ve gölün de sembolü olan Scaligero Kalesi (Castello Scaligero) en önemli gezi noktaları. Yarımadanın ucundaki kükürt kaynakları özellikle kulak sorunları için birebirmiş.

Sirmione’ye Ulaşım, Sirmione’nin Tarihi, Sirmione Gezilecek Yerler ve Sirmione’de Ne Yenir? Nerede Yenir?başlıkları ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Günübirlik Sirmione Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Garda

Bir başka popüler kasaba Garda. Göle ismini veren bu güzel kasaba Verona’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kasabanın ekonomisi turizme dayanıyor. Yakınlarda ise İtalya’nın en ünlü tema parklarından biri olan Gardaland var.

-Riva ve Torbole

Gölün kuzey ucunda bulunan Riva ve Torbole kasabaları yelken, rüzgar sörfü ve kiteboard yapmak isteyenleri çeken rüzgarlarla ünlü.

Garda Gölü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Garda Gölü’nü tam manasıyla anlayabilmek ve tatsal bir deneyime dönüştürmek için mutfağını, yiyecek ve şarap spesiyaliteleri ile aromalarını ve lezzetlerini keşfetmek lazım. 

Soğuk Meyve ve Limonata Satıcıları

Öncelikle dikkatimi çeken bir hususu aktarmak istiyorum. İtalyanlar soğuk meyve bardaklarına ve limonataya bayılıyor. Sıcakta da gerçekten iyi gidiyor

Sirmione San Lorenzo Restaurant

Yemek olarak ise göle özgü Garda Gölü Alabalığı deneyebilirsiniz.

Garda Gölü Bir Dondurmacı

Buranın dondurmacıları ünlü diyorlar ama gerçeği söylemek gerekirse şimdiye kadar İtalya kötü bir dondurma yemedim. Bu işi biliyorlar ve ustalar.

Garda Gölü’nde Nerede Kalınır?

Özellikle turlar ile Verona’dan gelen arkadaşlarımız Garda Gölü’ne yönelik gezi turlarına kişi başı ortalama 50-100 € civarında bir para veriyor. Tek başına belki katlanılabilir bir tutar ama bir ailenin bunu vermesi gerçekten zor. Turların kapsamı ise yalnızca panoramik turlar 1-2 saatlik yemek arası ile sınırlı oluyor. 

Bizim size tavsiyemiz kısaca şu Buraya tur ile gelmeyin. Buraya kalmaya gelin. Çünkü; Milano ya da Verona’da kalmak ve hayatı idame etmek Garda Gölü ile neredeyse aynı. 

Örneğin Milano ve Verona’da ailece kalabileceğiniz  şehir dışı sıradan bir kongre otelinin bile günlüğü şehir vergileri ile birlikte en az 120 €.

Sirmione’de Bir Otel

Burada ise aynı parayı verip az yıldızlı otellerde kalabilirsiniz. Zaten siz Garda Gölü civarında kalırsanız ve arabanız da varsa gölün etrafında gidilmesi gereken her yere ulaşabilirsiniz. Benden söylemesi…

Sonuç olarak tek cümle ile fikrimi söyleyeyim. Bu kadar güzel yerler dururken Kuzey İtalya’daki büyük şehirleri gezmeyi ya da büyük şehirlerde kalmayı tercih edenleri anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun sebebinin bilgi eksikliği, turların yanlış yönlendirmesi ve bölgenin bilinirliği dolayısıyla çok pahalı imajı çizmesi olduğunu düşünüyorum.

Garda Gölü

Öncelikle şu bilinmeli ki göller bölgesinde kalırsanız buralarda harcayacağınız para hiç bir zaman büyük şehirlerden fazla olamaz. Hatta iyi bir planlama ile daha az para bile harcayabilirsiniz. Bu nedenle buralara gelirseniz göller bölgesinde kalmaktan çekinmeyin. Çok istiyorsanız günübirlik olarak büyük şehirleri gezebilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere..

Verona ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımızı da okumadan geçmeyiniz.

Exit mobile version