Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Maggiore Gölü; Lombardiya’nın Yazlık Sayfiyesi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

İtalya İsviçre arasında Alplerin eteğinde bulunan Maggiore Gölü; Lombardiya’nın Yazlık Sayfiyesi gibi. Göl ve çevresi dağları, tarihi villaları, meyve bahçeleri, bahçeleri ve terasları ile ünlü.

Lago Maggiore tam anlamıyla ‘Büyük Göl’ demek. Zaten 212 kmyüzölçümü ile İtalya’nın da 2. büyük gölü.

Gölün kuzeyinde küçük bir bölüm İsviçre’nin Ticino Kantonu yer alırken güneyi aynı zamanda Lombardiya ve Piyemonte Eyaletlerinin sınırını oluşturuyor. Güney kısmının batı yakasında Verbano-Cusio-Ossola ve Novara İlleri var. Doğu yakası ise Varese İli’ne ait.

İklim hem yaz hem de kış aylarında ılıman. Burada da Como Gölü gibi Akdeniz İklimi yaşandığından Akdeniz bitki örtüsü hakim ve birçok bahçede nadir ve egzotik bitkiler yetişiyor. 

Gölün maviliği ile Alplerinin yeşilliği, Orta Çağ kasabaları, eski ve lüks malikaneler ve muhteşem bahçeler ile birleşince ortaya oldukça pitoresk bir sahne çıkmış. Doğal olarak da bir Como Gölü kadar olmasa da bir tatil destinasyonu haline gelmiş.

Maggiore Gölü’nün Özellikleri

Maggiore Gölü buzul kökenli bir göl ve bu süreç yaklaşık 10 bin yıl önceki son Buz Devri’ne kadar uzanıyor.

Maggiore Gölü Haritası

Kuzey kıyıları Alplere dayandığından sarp, orta tarafları yumuşak tepeli ve güneyi düzlüklerden oluşur. Bu nedenle gölün güney bölümü tarıma daha uygun alanlara sahip ve kuzey bölümü nüfus yoğunluğu daha az. 

Göl, 69 km ile İtalya’nın en uzun gölü. Genişliği 3-5 km olup Stresa’da 10 km’yi buluyor. 

Gölün denizden yüksekliği ise 193 m. Gölün azami derinliği ise 372 m. Yani gölün dip kısmı yükseklik olarak deniz seviyesinin altında kalıyor.

Maggiore Gölü

Gölün coğrafi şekli ve sahilleri çok kıvrımlı. Bu nedenle gölün tamamını görmek imkansız. Göl; Ticino Nehri; Maggia Nehri, Toçe Nehri ve Tresa Nehri ile beslenirken suyunu Ticcino Nehri ile Po Nehri’ne aktarır. 

Bölge yılda yaklaşık 2300 saat güneş ışığı alıyor  ve yıllık ortalama sıcaklık 15.5 ° C. Gölün suyu Temmuz ve Ağustos aylarında 20 ° C ila 22 ° C arasında göle girilebilecek bir sıcaklığa ulaşıyor. En çok yağış ise Mayıs ayında görülüyor.

Bölgede önce çıkan  şey kesinlikle doğa. Bu nedenle bölgede kısa da olsa bir yürüyüşe çıkmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Maggiore Gölü Gezisi

Maggiore Gölü’ne ve Maggiore Gölü’nde Ulaşım

Maggiore Gölü (Stresa), Milano’nun 90 km kuzeyinde bulunuyor. Gölün en çok gezilen bölümü ise Isole Borromee yani Borromeo Adaları. Bizim de günübirlik gezeceğimiz yer bu adalar. 

Borromeo Adaları (Isole Borromee)

Sadece 50 dönümlük bir alana sahip Borromeo Adaları gölün batı yakasında kuzeyde Verbania ile güneyde Stresa arasında yer alan 3 küçük ada ve 2 adacık grubundan oluşuyor.

-Araba

Arabayla Milano’dan Stresa’ya E62 otobanından 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Otoyol ücreti 4 €. 

Bölgeye en yakın hava alanı Milano-Malpensa Havalimanı (Aeroporto di Milano-Malpensa). Uçağınız buraya indiyse arabanızla yine E62 otobanından Stresa’ya 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Göl 69 km uzunluğunda olduğu için arabayla tüm sahili dolaşmak oldukça zamanınızı alabilir. Ancak ben burada size kesinlikle araba kiralamanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü yollar çok dar ve şoförler aşırı hızlı araba kullanıyor.

Otopark ise çok büyük dert. Bölgede nereye giderseniz gidin turistik merkezlerde saati 4 € civarında otopark ücreti alınıyor. Saatinde otoparkı terk etmezseniz de sistem yeni saat açmıyor tersine ceza yiyorsunuz. 

-Otobüs

Bölgeye en yakın hava alanı Milano-Malpensa Havalimanı (Aeroporto di Milano-Malpensa). Uçağınız buraya indiyse 3 kez aktarma ve bekleme yapacağınızdan aşağıda anlattığım şekilde otobüse değil trene binmeniz daha uygun.

-Feribot

Gölde İtalya tarafında ulaşım Navigazionelaghi Şirketi’nce işletilen feribotlarla sağlanıyor. Arona-Angera, Stresa-Intra, Intra-Laveno (Arabalı Feribot) ve Cannero-Luino-Cannobio arasında devamlı bir feribot bağlantısı bulunuyor. Biletleri iskeledeki satış ofislerinden alıyorsunuz. Aile bileti alırsanız bu yaştaki çocuklar için ücret alınmıyor. Rotalar, iskeleler ve zaman çizelgesi için tıklayınız.  Tüm göl seferleri ücret tarifesi için tıklayınız. Intra-Laveno (Arabalı Feribot) ücret tarifesi için tıklayınız.

Bizim adalar için kullanacağımız hat Stresa-Intra hattı. Bu hat Stresa-Isola Bella-Isola Superiore (dei pescatori)-Baveno-Pallanza-Intra arasında gidiş ve dönüş olarak çalışıyor. Sezonda ise bu hatta Isola Madre’de dahil oluyor.

Stresa Carciano İskelesi

Tekneler Stresa Carciano İskelesi’nden kalkıyor. Arabayla geldiyseniz burada arabanızı bırakacak bir otopark da bulunuyor.

Borromeo Adaları

Bu seferler ile Stresa’dan Isola Bella’ya 10 dakikada, Isola Superiore (dei pescatori)’ye 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Bilet ücreti 2 ada için 9,5 €, 4-11 yaş için 5,4 €. 

Maggiore Gölü İsviçre İtalya Turu Yapan Bir Feribot

Bunun dışında gölün İsviçre bölümünde İtalya geçişli de olabilen Lakelocarno Şirketince düzenlenen günlük turlar yapılıyor. İlgileniyorsanız her türlü bilgi için tıklayınız. 

Bu arada tekneler ile aranız iyiyse yarım gün için bir tekne kiralamak da kesinlikle daha fazla alan görmek için harika bir yol.

-Tren

Tren düşünüyorsanız Milano ile Maggiore Gölü arasında bağlantı var. Gölün güneybatı kıyısındaki Arona, Stresa ve Verbania kasabaları Milano-İsviçre ana tren güzergahında bulunuyor. Şehirlerarası trenler bu küçük istasyonlarda da duruyor ve Milano’dan bu istasyonlara ulaşmak ortalama 1 saat sürüyor.

Milan Porta Garibaldi İstasyonu (Stazione Milano Porta Garibaldi)’ndan Stresa Tren İstasyonu’na Domodossola Trenitalia Bölgesel Treni ile 1,5  saatte ulaşabilirsiniz. Ücret 8,6 €. Tren saatleri ve bilet almak için tıklayınız.

Uçağınız Milano-Malpensa Havalimanı (Aeroporto di Milano-Malpensa)’na indiyse önce havaalanından S50 Trenord Mendrisio Treni’ne binmeniz 4 durak sonra Gallarate Tren İstasyonu’nda 10402 Domodossola Trenitalia Bölgesel Treni’ne aktarma yapmanız gerekiyor. Toplam ücret 9,45 €. Tren saatleri ve bilet almak için tıklayınız.

Bunun dışında Centovalli Vadisi (İsviçre tarafı) ve Val Vigezzo (İtalyan tarafı) arasında çalışan Centovallina Demiryolu Hattı da çok övülen bir hat. Bu yolculuk Locarno (İsviçre)-Domodossola (İtalya) arasında yapılıyor. 2 saat süren yolculuğun büyük kesimi gölün kuzeybatı sahilinden geçiyor. Bu hatta tam fotoğraflık köyler, güzel manzaralar, köprüler ve geçitler görmek mümkün. Kişi başı ücret 38 CHF. 4-12 yaş 19 CHF. Ücrete ek olarak trende peşin 1,5 € ya da 2 CHF destek parası da alıyorlar. 

-Taksi

Taksi kısa mesafelerde çok kişiyseniz değerlendirebileceğiniz bir araç. Kullanırsanız km başına 3 € ücreti gözden çıkarın. Çok kişiyseniz kesinlikle beklemenize değmez.

Maggiore Gölü’nün Tarihi

Maggiore’deki insan yerleşimlerinin tarihi, Demir Çağı’na uzanıyor. Göl çevresindeki ilk arkeolojik bulgular, tarih öncesi bölgede yaşayan göçebe insanlara ait. İlk yerleşim yerleri Bakır Çağından kalma. Bölgeye ilk olarak Ligurler daha sonra Keltler yerleşmiş.

Göl ve çevresinin tarihi çok eskilere dayansa da kayıtlı tarihi İmparator Augustus döneminde Romalıların bölgeyi işgali ile başlamış. Romalılar göle Verbanus Lacus veya Lacus Maximus Gölü demiş. 

Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra göl Orta Çağ boyunca Della Torre, Visconti, Borromeo ve Habsburg aileleri hakimiyeti altına girmiş. Gölün kuzey kısmının İsviçre’de kalması 15. yy.da onaylanmış. 17. yy.da gölün batı kıyısı Savoy Hanedanının hükmü altına girmiş.

Metan ilk olarak 1776 ve 1778 yılları arasında Maggiore Gölü’nden bataklık gazını analiz ederken Alessandro Volta tarafından keşfedilmiş. 

1796-1815 arasında kısa bir süre için bölge Napolyon’un hakimiyetine girmiş ancak  Viyana Kongresi ile tekrar Avusturya’ya bırakılmış. Giuseppe Garibaldi, San Fermo Muharebesi’nde Avusturyalıları yenince Savoy Hanedanlığı altında İtalya’nın bir parçası haline gelmiş. 

Maggiore Gölü

18. ve 19. yy.da bölge barış ve refah dönemi yaşanmış. Aynı dönemde yazın Milano’nun baskıcı sıcağından kaçmak isteyen zengin Milanlılar tarafından göl çevresinde günümüzde de ünlü olan bahçeli büyük villalar inşa edilmiş.

2. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında bölgede Naziler tarafından Yahudi katliamları yapılmış. Yine göl, Amerikalı yazar Ernest Hemingway’in romanlarında da kendine yer bulmuş. 

Bugün ise Maggiore Gölü ve çevresi Dünyaca ünlü turistlerin gözdesi bir destinasyon olarak gündemde bulunuyor.

Maggiore Gölü Gezilecek Yerler

Como Gölü’nün en ilgi çeken yeri hiç şüphesiz Borromeo Adaları (Isole Borromee). Bu isim, 16. yy.da Isola Madre’yi satın almaya başlayan ve bugün hala Isola Madre, Bella, San Giovanni Adalarına sahip olan  Borromeo Ailesinden geliyor.

Borromeo Adaları (Isole Borromee)

Adaların en büyük sorunu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde suların yükselmesi. Onlarda birer mimarlık harikası yaratarak suların evlerine girmemesine yönelik tedbirlerini almışlar.

Biz bu adalardan Isola Bella ve Isola Superiore (dei pescatori) Adalarını gezdik. Eğer zamanınız varsa siz diğer adaları da gezin.

-Isola Bella

Borromeo Adalarının En Güzeli Isola Bella, Maggiore Gölü’nün tam ortasında yeniden yaratılmış bir ada. 

Maggiore Gölü Isola Bella

Yeniden yaratılmasının hikayesi de şu. 16. yy.da oldukça zengin olan Borromeo Ailesi kendi şanlarına yakışır şekilde Avrupa’dan gelecek asil misafirlerini ağırlamak için değişik ama çekici bir saray yaptırmaya karar vermiş.

Isola Bella

Sarayın yapılması için de o gün sadece bir kayalık olan bu ada seçilmiş ve burası Kont Carlo III tarafından bölgedeki tüm adalarla birlikte satın alınmış. Kont sarayı yaptıracağı adaya eşi Kontes Isabella’nın adını vermiş. 

Maggiore Gölü Isola Bella

320 m uzunluğunda ve 400 m genişliğindeki ada Verbano-Cusio-Ossola İli’ne bağlı ve  Maggiore Gölü’nün tam ortasında Stresa’nın 400 m açığında bulunuyor. 

Maggiore Gölü Isola Bella

Isola Bella’ya ulaşım, gezilecek yerler, alışveriş ve Isola Bella Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklarındaki detaylı bilgi ve fotoğrafları Borromeo Adalarının En Güzeli Isola Bella başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

-Isola La Malghera

Borromeo Adalarının en küçük adası. Isola Bella ile Isola Superiore (dei pescatori) arasında bulunuyor. 

Isola La Malghera

Tamamen ağaçlarla kaplı bir ada. Malesef toplu ulaşım imkanı yok. 

-Isola Superiore (dei pescatori)

Borromeo Adalarının tek ikametgah edilen adası Balıkçı Adası Isola Superiore (dei pescatori). İlk olarak buraya gelip yerleşenler göl çevresinde yaşayan balıkçılar ve rahipler olmuş. Tam 700 yıldır bu adada ikamet varmış. O zamandan beridir de ada bir balıkçı adası olarak biliniyor.

Isola Superiore (dei pescatori)

375 m uzunluğunda ve 100 m genişliğindeki adanın en önemli özelliği Borromeo Adaları içerisinde Borromeo Ailesine ait olmayan tek ada olması.

Isola Superiore (dei pescatori)

Tam bir balıkçı adası. Geleneksel balıkçılık yapılan adada 1971 yılında 208 nüfusa sahipmiş. Bugün ise yaz kış sadece 28 kişi yaşıyor. Adanın sakinleri esas olarak bugün balıkçılık ve turizm ile geçiniyor. 

Maggiore Gölü Isola Superiore (dei pescatori)

Adada birçok restoran ve dükkan var. Tutulan balıklar adadaki yerel restoranlarda tüketiliyor. Güzel bir yer. Tabii ki gezilecek yerler de..

Maggiore Gölü Isola Superiore (dei pescatori)

Isola Superiore‘ye ulaşım, gezilecek yerler, alışveriş ve Isola Superiore’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklarındaki detaylı bilgi ve fotoğrafları Balıkçı Adası Isola Superiore (dei pescatori) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Isola Madre

Borromeo Adalarının en büyük adası. 220 m genişliğinde ve 330 m uzunluğundaki ada özellikle bahçeleri ile ünlü. Mevcut kaynaklara göre 9. yy.da adada 1 kiliseye ve mezarlık varmış. Bir de burada zeytin yetiştirildiği yapılıyormuş. 

Isola Madre

1501 yılında Lancillotto Borromeo adada narenciye yetiştiriciliğine başlamış. 1580 yılında da Renato Borromeo tarafından da adada bir aile konutu inşa edilmiş. 16. yy.da bu aile konutu genişletilerek eski kilise ve mezarlığın üzerinde başka bir Borromeo Sarayı’na dönüştürülmüş. 

Maggiore Gölü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Tabii ki bölgede uzun soluklu kalmadığımız için bu başlığı yemeklerimizi aldığımız adalar özelinde yazdım. bu nedenle yemeklere yönelik düşünce ve değerlendirmelerimizi adalar özelinde yazdığımız yazılarda bulabilirsiniz.

Maggiore Gölü’nde Nerede Kalınır?

Como Gölü kadar burada kalmasak da aynı cümleleri rahatlıkla tekrar edebilirim. Bu kadar güzel yerler dururken Kuzey İtalya’daki büyük şehirleri gezmeyi ya da büyük şehirlerde kalmayı tercih edenleri anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun sebebinin bilgi eksikliği, turların yanlış yönlendirmesi ve bölgenin bilinirliği dolayısıyla çok pahalı imajı çizmesi olduğunu düşünüyorum.

Özellikle turlar ile Milano’ya gelen arkadaşlarımız Maggiore Gölü’ne yönelik gezi turlarına kişi başı ortalama 50-100 € civarında bir para veriyor. Tek başına belki katlanılabilir bir tutar ama bir ailenin bunu vermesi gerçekten zor.

Bizim size tavsiyemiz kısaca şu Buraya tur ile gelmeyin. Buraya kalmaya gelin. Çünkü; Milano, Torino ya da Verona’da kalmak ve hayatı idame etmek Maggiore Gölü’ne göre çok ama çok daha pahalı.

Örneğin Milano ve Verona’da ailece kalabileceğiniz  şehir dışı sıradan bir kongre otelinin bile günlüğü şehir vergileri ile birlikte en az 120 €.

Halbuki anlattığımız adalarda sezonda bile kahvaltı dahil 2 kişi 100 € karşılığında rahatlıkla kalabilir; eşinizle sevgilinizle ya da dostlarınızla 1 gün bile olsa unutulmaz vakitler geçirebilirsiniz.

Öncelikle şu bilinmeli ki göller bölgesinde kalırsanız buralarda harcayacağınız para hiç bir zaman büyük şehirlerden fazla olamaz. Hatta iyi bir planlama ile daha az para bile harcayabilirsiniz. Bu nedenle buralara gelirseniz göller bölgesinde kalmaktan çekinmeyin. Çok istiyorsanız günübirlik olarak büyük şehirleri gezebilirsiniz. Ulaşım imkanları son derece gelişmiş zaten. Fotoğrafçıların böyle yapması zaten şart. 

Bölge ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version