Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Borromeo Adalarının En Güzeli Isola Bella

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Borromeo Adalarının En Güzeli Isola Bella, Maggiore Gölü’nün tam ortasında yeniden yaratılmış bir ada. 

Yeniden yaratılmasının hikayesi de şu. 16. yy.da oldukça zengin olan Borromeo Ailesi kendi şanlarına yakışır şekilde Avrupa’dan gelecek asil misafirlerini ağırlamak için değişik ama çekici bir saray yaptırmaya karar vermiş.

Sarayın yapılması için de o gün sadece bir kayalık olan bu ada seçilmiş ve burası Kont Carlo III tarafından bölgedeki tüm adalarla birlikte satın alınmış. Kont sarayı yaptıracağı adaya eşi Kontes Isabella’nın adını vermiş. 

Isola Bella Haritası

Şimdi biz de Isola Bella’ya gidiyoruz.

Isola Bella Gezisi

Isola Bella’ya Ulaşım

Ada Verbano-Cusio-Ossola İli’ne bağlı ve  Maggiore Gölü’nün tam ortasında Stresa’nın 400 m açığında bulunuyor.  Dolayısıyla buraya Stresa’dan gelebilmenin tek yolu feribot.

Stresa Carciano İskelesi

Bizim adalar için kullanacağımız hat Stresa-Intra hattı. Bu hat Stresa-Isola Bella-Isola Superiore (dei pescatori)-Baveno-Pallanza-Intra arasında gidiş ve dönüş olarak çalışıyor. 

Isola Bella’ya Ulaşım

Tekneler Stresa Carciano İskelesi’nden kalkıyor. Arabayla geldiyseniz burada arabanızı bırakacak bir otopark da bulunuyor.

Isola Bella’ya Ulaşım

Bu seferler ile Stresa’dan Isola Bella’ya 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Bilet ücreti Isola Superiore (dei pescatori)’ye ulaşım da dahil 2 ada için 9,5 €, 4-11 yaş için 5,4 €. 

Isola Bella’ya Ulaşım

Bunun dışında kalırsanız ada otellerinin de Stresa ile bağlantıları var. 

Isola Bella Gezilecek Yerler

Maggiore Gölü Isola Bella

320 m uzunluğunda ve 400 m genişliğindeki adayı saray ve botanik bahçesi, küçük balıkçı köyü ve plaj olarak 3’e ayırmak mümkün. 

-Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

Borromeo Sarayı, 1629 ve 1652 yılları arasında Kont Carlo III tarafından mimar Angelo Crivelli’ye yaptırılmaya başlanmış.

Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

Ancak, Barok tarzındaki sarayın inşası yıkıcı veba salgını nedeniyle yarım kalmış.

Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

Daha sonra Carlo’nun oğulları Kardinal Giberto III ve Vitaliano VI tarafından bitirilmiş. 

Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

Ada, 1751-1837 döneminde Edward Gibbon, Napoleon ve eşi Joséphine de Beauharnais ve Galler Prensesi Brunswick Caroline’i ağırlamış.

Maggiore Gölü Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

Burayı çok seven Brunswick Caroline aileden Isola Madre veya Castelli di Cannero Adalarından birinin kendisine satılmasını istemiş ama reddedilmiş.

Maggiore Gölü Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

O da Villa d’Este’yi Como Gölü’nün kıyısına Cernobbio’da inşa ettirip oraya yerleşmiş. 

Maggiore Gölü Borromeo Sarayı (Palazzo Borromeo)

Sarayı gezebilmek için ayrıca bilet almak gerekiyor. Kişi başı ücret 17 €. Bu ücrete botanik bahçesi de dahil.

-Isola Bella Bahçesi (Giardino dell’isola Bella)

Aslen Vitaliano VI tarafından 1690 yılında hizmete açılmış. Kendisinin amacı saray ile birlikte burayı Avrupalı asillerin gelebileceği ve görkemli parti ve tiyatro etkinliklerinin yapılabileceği bir yer haline dönüştürmekmiş. Bunda da başarılı olmuş. Bahçeler günümüzdeki haline 1734 yılında Charles IV zamanında gelmiş.

Bahçe gerçekten harika Akdeniz İklimi ve emek ile 9 teraslı flora ve faunası muhteşem bir botanik bahçesi olmuş. Heykeller ve süslemeler  de bahçeye renk katmış.

Isola Bella Bahçesi (Giardino dell’isola Bella)

Terasın en yüksek noktası da Massimo Tiyatrosu. İşte zamanında Avrupa’nın en asil aileleri burada tiyatro seyredip yapılan partilerde eğleniyormuş. 

Isola Bella Bahçesi (Giardino dell’isola Bella)

Saray ve bahçeyi gezmek için yaklaşık 1,5-2 saat gerekiyor. Malesef zaman yetersizliği nedeniyle hem sarayı hem de bahçesini gezme imkanımız olmadı. Ancak vaktiniz varsa mutlaka görmelisiniz.

-Aziz Maria Kilisesi (Chiesa Santa Maria)

Aziz Maria Kilisesi (Chiesa Santa Maria)

Aziz Maria Kilisesi (Chiesa Santa Maria) sarayın inşa sürecinde 18. yy. inşa edilmiş ve Santa Maria’ya adanmış. 

-Balıkçı Köyü

Pratik olarak saray ve bahçesi bütün adayı işgal ediyor. Ancak yine de burada küçük bir de balıkçı köyü var. Ancak bu köy artık balıkçı değil bir turizm köyü.

Isola Bella Via Del Voltone

Küçücük köyün sokaklarını bitki örtüsü ile birlikte o kadar güzel korumuşlar ki her yerde ayrı bir fotoğraf çektirmek istiyorsunuz.

Isola Bella Via Del Voltone

Tabii ki bunları yaparken yer dar bile olsa profesyonelce düşünüp sanatçı yardımı da almışlar. Böylece şirin mi şirin güzel mi güzel harika bir köy yaratmışlar.

Ada Sokakları

Bu arada gördüğünüz fotoğrafları adanın sanırım en muhteşem sokağı olan Via Del Voltone’de çektim. Fotoğrafçı arkadaşlarımın bilgisine..

Isola Bella

Saray ve botanik bahçesini gezdikten sonra küçük dükkanlar ve el sanatları tezgahları arasında daracık sokaklarda bir yürüyüş yapın. İnanın çok zevk alacaksınız.

-Plaj

Borromeo Ailesi bu adayı kendi adaları olarak gördüklerinden adanın diğer ucuna gelen asillerin de girebileceği güzel bir plaj yapmışlar. 

Isola Bella Plajı

Bu da normal. Çünkü Temmuz ve Ağustos aylarında gölün su sıcaklığı  20 ° C ila 22 ° C arasında bir yüksekliğe ulaşıyor.

Isola Bella Plajı

Bu sıcaklıkta Alplere karşı gölde yüzmek için ideal sayılır. 

Isola Bella Plajı

Tabii ki burada bugün her hangi bir plaj kolaylığı yok. Bu nedenle gelen turistler serinlemek üzere sadece ayaklarını sokup fotoğraf çektiriyor.

Isola Bella’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Çok ilginç gelecek ama bu küçücük adada 10 restoran var. Bazıları oteller tarafından işletiliyor. Bazıları da bağımsız. Genel olarak sezon dışında kapalılar.

Isola Bella Caffè Lago

Caffè Lago buradaki en göze batan restoran. Herkes bahçede takılıyor ama kapalı bölümü bildiğiniz hard rock kafe. Bir çok ünlünün her yerde imzası var.

Caffè Lago

Çevre ve dekoru çok güzel. En azından bir şeyler içmek, dondurma yemek ve tuvaleti kullanmak için uygun. Fiyatlarda göreceli olarak pahalı. Tabii ki adadayız sonuçta.

Ristorante Elvezia

Bir daha mı geleceğiz biraz daha lüks olsun diyorsanız Ristorante Elvezia da bir seçenek. Aslında buranın sokağa bakan kısmı değil de muhteşem manzaralı terası harika.

Isola Bella Ristorante Elvezia

Yemekler tabii ki et ve balık ağırlıklı ama burası bir balıkçı köyü olduğu için balıklar da gölden. Deniz mahsullü yemekler çeşit olarak Como Gölü ile aynı. Burada da göl levreği ve risotto çok ünlü. Bu nedenle mutlaka “Risulti” ya da “Risotto al Pesce Persico” denemelisiniz (14 €). 

Bunun dışında fileto olarak hazırlanan Lavaret dedikleri somon benzeri tatlı su beyaz balığı ya da göl alabalığı da alabilirsiniz (15 €) . Deniz Ürünlü Makarna (Pasta Di Frutti Di Mare)’yı da es geçmeyin (14 €).

Isola Superiore (dei pescatori) Yolunda

Benim ada ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Artık adadan ayrılma vakti geldi. Burada bizim yaptığımız gibi  direkt olarak Isola Superiore (dei pescatori)’ye geçebilir ya da Stresa’ya geri dönebilirsiniz. Eğer buraya gelirseniz adadaki otellerde konaklamalı gelmeye çalışın. Çünkü sezonda ada inanılmaz kalabalık oluyor. Eğer burada kalırsanız akşam ortalık sakinleştikten adanın tadını çıkarabilirsiniz. Isola Superiore (dei pescatori) ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Bölge ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere… 

Exit mobile version