Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kazablanka Muhammed V Havaalanı ve Ücretsiz Sim Kartlar

Yazı Dizisi : Fas Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

5 saatlik keyifli bir uçuş sonrasında Kazablanka Muhammed V Havaalanı (Aéroport de Casablanca Mohammed V)  tahsisli apronunda Fas topraklarındayız.

Fas’a İstanbul’dan uçan yolcular ya bizim gibi Türkler, ya orada yaşayan Fas vatandaşları ya da oradan transit olarak kendi ülkesine geçecek Afrika ülkesi vatandaşları.

Uçağın içinde anonslar Arapça, Fransızca ve İngilizce. Personel de bu 3 dile hakim. Ama yolcular kendi dilleriyle konuşmaya başlayınca hangi ülkede olduğunuzu bir anda unutuyorsunuz.

Royal Air Maroc Manzarası

Neyse hangi ülkede olursak olalım, uçak durur durmaz cep telefonları açılıp insanlar kapılara yığılmaya başlıyorlar. Bizim acelemiz yok. İnsanların inmesini bekleyip eşyalarımızı alıp uçağı terk ediyoruz.

Muhammed V Havaalanı

Terminal

Muhammed V Havaalanı’na İner inmez terminale girip çıkış yazılarını  takip etmeye başlıyoruz. Bu arada halen vizemiz yok ve ben bunu oldukça garipsiyorum. 80 € ödeyip babamdan kalan tarlanın tapusuna kadar tüm mali ve diğer kayıtlarımı vermeden bir ülkeye giriş yapmak daha önce yaşadığım bir tecrübe değil.

Kazablanka Muhammed V Havaalanı Other Pasaports

Bir yol ayrımında Fas vatandaşları sağa dönün diğerleri devam edin yazısını görüyoruz. Bir görevlinin elinde sarı bir form var ve çıkanlara birer adet veriyor. Alıp okumadan devam ediyoruz. pasaport kontrolüne geliyoruz. Burada insanların formları doldurup teslim ettiklerini görünce biz de çantamızdan bir kalem çıkartıp formu dolduruyoruz.

Formlar Çin’den tüm dünyaya yayılan Corona virüsü ile ilgili. 3 ana soru var, Çin’e gittiniz mi? Çin’den gelen biri ile temasta bulundunuz mu ve bu virüs ile ilgilenen bir laboratuvarda çalıştınız mı diye. Hepsine NO diyip, kişisel bilgilerimizi ve kalacağımız yerin adres bilgilerini yazdıktan sonra pasaport polisi ile baş başa kalıyoruz. Polis formu inceliyor sonra pasaporttaki bilgileri önündeki ekrana giriyor şöyle bir tipimize bakıyor. Bana ayrıca ne iş yaptığımı soruyor. Sonra da teşekkür ediyor.

Ücretsiz Sim Kartlar

Oradan artık bagaj alımına giderken 4 tane stanttan görevliler Free Sim Kart diye bizi kendi yanlarına çekmeye çalışıyor. Biz bir yandan bavullar için endişeliyiz bir yandan da sigara bağımlısı arkadaşım 7 saatlik zorunlu sigara molasından etkilenince sim kart için beklememeye karar veriyoruz. Acelemizi gören Orange firmasının görevlisi elindeki sim kartı ve pasaportumuzun bilgiler kısmının fotoğrafını çekip bize veriyor ve bitti artık bir sim kartımız var.

Normalde sim kartı takıp tüm ayarlamaları yapıp içine kredi yüklemesi vs de yapıyorlar ve tüm işlemleri anlatıyorlar. Bizi bekleyen kişi ile biz bunu halledebileceğimizi düşünüp hemen hızlıca kartımızı alıyoruz. Sizi bekleyen biri yoksa ya da bu işlerden anlamıyorsanız biraz daha sabredip onların yardımcı olmalarına izin vermeniz en mantıklısı.

Kazablanka Muhammed V Havaalanı Ücretsiz Sim Kartlar

Orange dışında Imni, Maroc Telekom firmaları da var. Siz istediğinizi tercih edebilirsiniz. Hatta hepsinden birer kart bile alabilirsiniz.

Bu kartlar ön ödemeli bizde hazır kart diye tabir edilen kartlar. İçlerinde bir miktar konuşma ya da Internet için kredi var. Ayrıca belli miktarlardaki kartları alıp içine kredi yükleyip konuşma sms ya da Internet yüklemesi de yapabiliyorsunuz.

Kartı telefona takıp uygulamayı yükleyebilir ya da aldığınız kredi kodunu içeren kontör kartındaki şifreyi operatörü arayıp yükleyebilirsiniz. Mesela Orange için 555…….(kontör kartındaki şifre) ve sonuna *3 yaptığınızda kredinin Internet olarak yükleniyor. 20-30-50-100 Dirhem’lik kartlar 2-3-5-10 GB Internete eşit. Biz dakika yerine Interneti tercih ettik. Sosyal medya ve Internete girebileceğiz, aramalarımızı da whatsapp uygulaması üzerinden yapacağız. Uygulamanın olamayan numaraları aramak için de ben Skype uygulamasında daha önce yüklediğim krediyi kullandım. Siz kendi ihtiyacınıza göre şekillendirebilirsiniz.

Kazablanka Muhammed V Havaalanı Ücretsiz Sim Kartlar

Fas’ta 7 şehirde (Kazablanka, Rabat, Temara, Meknes, Azrou, İfran, Fes) Orange operatörünü kullandık. Bağlantı hızı Türkiye’deki hızdan daha iyi. Özellikle upload bize göre 3-4 kat yüksek. Onun dışında sadece köyler arasındaki dağ yollarında biraz sıkıntı yaşadık. Onun haricinde Internetimiz normaldi. Size de 1 haftalık seyahatlerinizde bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Döviz İşlemleri

Sim kartlar sonrası Muhammed V Havaalanı’nda bavulları almaya gidiyoruz. Sim kartlar ile uğraşırken bavullar gelmiş ve görevliler bizim yerimize dönen bavul taşıma bandından alıp ortaya bırakmışlar. Orada bavul taşıma araçları da var ve ücretsiz birine bavulları yükleyip dışarı çıkıyoruz ve bizi bekleyen arkadaşımızla buluşuyoruz. Kapıda taksiciler ve bavulunuzu aracınıza taşımak isteyen kişiler var. Biraz bahşiş karşılığı size yardımcı olmak isteyen bu kişilerden çekinmenize gerek yok. Yanınızda bahşiş için 2-5 dirhem arası bozuk paranız olursa uygun olur.

Bozuk Paralar 10,5,2,1 ve 1/2 dirhem, Bozukluklar 20 ve 10 kuruş

Bu arada her ülkede olduğu gibi havaalanında kurlar biraz daha düşük. Otele ya da gideceğiniz yere kadar ihtiyacınız olan parayı bozdurup daha sonra uygun kurdan bankalardan parayı bozdurmanız daha mantıklı olacaktır. 1 $ 9 dirhem, 1 € ise 10 dirhem civarı, 1 dirhem ise bu yazıyı yazdığımda 62 kuruş seviyelerindeydi.

Kağıt Paralar

Bizi alacak arkadaşımız olduğu için Muhammed V Havaalanı’ndan merkeze gidiş konusunda toplu taşıma ya da taksi ile maalesef bir deneyimim olmadı. O yüzden onlardan bahsedemiyorum. Kazablanka’ya ya da başka bir şehre gidenler için taksi tren ve kiralık araç gibi alternatifler mevcut. Araç kiralayacaksanız Fas’ta Araç Kullanma başlıklı yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Şimdiden iyi seyahatler…

Exit mobile version