Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Balıkçı Adası Isola Superiore (dei pescatori)

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Borromeo Adalarının tek ikametgah edilen adası Balıkçı Adası Isola Superiore (dei pescatori). Tam 700 yıldır bu ada da ikamet varmış. İlk olarak buraya gelip yerleşenler göl çevresinde yaşayan balıkçılar ve rahipler olmuş. O zamandan beridir de ada bir balıkçı adası olarak biliniyor.

375 m uzunluğunda ve 100 m genişliğindeki adanın en önemli özelliği Borromeo Adaları içerisinde Borromeo ailesine ait olmayan tek ada olması.

Geleneksel balıkçılık yapılan adada 1971 yılında 208 nüfusa sahipmiş. Bugün ise yaz kış sadece 28 kişi yaşıyor.

Isola Superiore Haritası

Adanın sakinleri esas olarak bugün balıkçılık ve turizm ile geçiniyor. Tutulan balıklar adadaki yerel restoranlarda tüketiliyor. 

Isola Superiore Gezisi

Isola Superiore‘ye Ulaşım

Ada Verbano-Cusio-Ossola İli’ne bağlı ve  Maggiore Gölü’nün tam ortasında Stresa’nın 1 km açığında bulunuyor.  Dolayısıyla buraya Stresa’dan gelebilmenin tek yolu feribot.

Stresa Carciano İskelesi

Bizim adalar için kullanacağımız hat Stresa-Intra hattı. Bu hat Stresa-Isola Bella-Isola Superiore (dei pescatori)-Baveno-Pallanza-Intra arasında gidiş ve dönüş olarak çalışıyor. 

Isola Superiore’ye Ulaşım

Tekneler Stresa Carciano İskelesi’nden kalkıyor. Arabayla geldiyseniz burada arabanızı bırakacak bir otopark da bulunuyor.

Isola Superiore’ye Ulaşım

Bu seferler ile Stresa’dan Isola Superiore‘ye 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Bilet ücreti Isola Isola Bella’ya ulaşım da dahil 2 ada için 9,5 €, 4-11 yaş için 5,4 €. 

Isola Superiore (dei pescatori)

Tam bir balıkçı adası. Güzel bir yer. Adada birçok restoran ve dükkan var. Tabii ki gezilecek yerler de..Neyse ki, her şeyi burnunuzun altında tutan satıcı yok. 

-Ada Limanı ve Meryem Ana Heykeli

Adanın iskeleleri dışında küçük bir korumalı limanı var. Limanda ise adalıların ulaşım, tur ve balık avlamak için kullandığı küçük tekneleri var.

Ada Limanı ve Meryem Ana Heykeli

Adalılar limanın mendirek bölümüne bir Meryem Ana Heykeli koymuşlar. 

Isola Superiore (dei pescatori) Meryem Ana Heykeli

Bu heykel adanın da Aziz Vittore Kilisesi (Chiesa di San Vittore) gibi bir nevi sembolü haline gelmiş. Meryem Ananın adayı ve balıkçıları koruduğuna inanıyorlar.

-Balıkçı Köyü

Yeşillikler içerisinde bir ada ve yemyeşil bir ada köyü. Her yer rengarenk çiçek ve her yer ağaç.

Isola Superiore (dei pescatori)

Ama küçük sokakları kendine has bir çekiciliğe sahip. Buradaki evler ise karakteristik olarak balık kurutmak için çok uzun balkonlu evlere sahip.

Ada Evleri

En çok hoşuma giden de evlerin arasında dolaşırken birden her yerden karşınıza ördeklerin çıkması oldu.

Adanın en büyük sorunu sonbahar ve ilkbahardaki çok yüksek yağışlar sonucunda göl sularının yükselmesiymiş. Özellikle kıyı şeridi olmak üzere ada kısmen su altında kalıyormuş.

Isola Superiore (dei pescatori)

Ancak eski evler, mimari bir bilgelik sergileyip baskından etkilenmiyormuş. Zaten adanın iç sokakları da kıyıdan daha yüksek seviyelerde inşa edilmiş. Böylece evlere de su girmiyormuş.

Ada Kıyılarındaki Tekneler

Ada boyunca uzanan dar bir sokak var. Adı Via Ugo Ara. Bunun dışında bir de tüm adayı çevreleyen arnavut kaldırımlı Via del Porto gezinti yolu var. Bu gezinti yolunda mutlaka yürüyün. Harika görüntüler görüp harika fotoğraflar çekeceksiniz. 

-Yeşil Alan ve Plaj

Belki bizim pek anlam veremediğimiz cinsten bir yaklaşım olacak ama adanın büyük bölümü bir park ve plaja ayrılmış.

Isola Superiore (dei pescatori)

Bu parkta isterseniz göle karşı çimlere uzanıp güneşlenebiliyorsunuz.

Adadaki Plaj

Ya da isterseniz göle girebiliyorsunuz. Tabii ki duş şezlong vb. mükemmel bir plaj beklemeyin.

Adadaki Plaj

Daha çok güneşlenme amacıyla kullanılıyor ama böyle bir göl için yeterli olduğunu düşünüyorum.

-Aziz Vittore Kilisesi (Chiesa di San Vittore)

Gölün neredeyse her tarafından görülen çan kulesi ile kilise kırmızı çatılı evler ile birlikte adanın da sizi uzaklardan karşılauyan sembolü. 

Aziz Vittore Kilisesi (Chiesa di San Vittore)

Aslında kilise 11. yy.da bir şapelmiş. Rönesans döneminde Romanesk tarzda genişletilmiş. 700 yıldır bir cemaate sahip olan kilise 1627 yılında da Aziz Vittore’ye adanmış.

Isola Superiore’de Alışveriş

Yaz aylarında burada adada üretilen yerel el sanatlarının satıldığı küçük bir pazar kuruluyor. Özellikle de hanımlar, buradan adayı hatırlatacak ya da gündelik hayatta da kullanabileceğiniz hediyelik ya ev aksesuarları alabilirsiniz.

Isola Superiore’de Alışveriş

Bunun dışında benim daha çok adayı boydan boya geçen Via Ugo Ara boyunca uzanan dükkanların dekorasyonları dikkatimi çekti. Ne kadar özgün. Bu konuda gerçekten profesyoneller.

Isola Superiore’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Ada balıkçı adası ne de olsa. Bu nedenle de adada taze balıklara dayalı yemekleri tadabileceğiniz bir çok restoran var. burası balıkları ile o kadar ünlü ki 1935′ yılında Mussolini Stresa Konferansı için toplanan liderleri program dışı olarak buraya balık yemeye getirmiş. 

Isola Superiore Restoranları

Çok ilginç gelecek ama bu küçücük adada 10 restoran var. Bazıları oteller tarafından işletiliyor. Bazıları da bağımsız. Genel olarak sezon dışında kapalılar.

Isola Superiore’de Ne Yenir? Nerede Yenir? New Bar

Bizim buradaki tercihimiz adanın kuzey tarafına bakan hafif yemek büfesi kıvamındaki New Bar oldu. Bar dediğime bakmayın burası çok nazik hanfendilerce işletilen şirin bir restoran. Yazları daha çok göl kıyısında bulunan bir kaç masasında servis yapıyorlar.

Menüden biraz bahsetmek istiyorum. Başlangıç olarak bruşetta çeşitleri 6-8 €, makarna çeşitleri 8-9, pizzalar 6-9 €, balık çeşitleri 11-13 €. Bir de günün yemeği, salata ve kahveden oluşan 11,5 € değerinde bir günün menüsü mevcut. Biralar 5 €, Spritz 8 €. İçecekler 2,5 €. 

Isola Superiore’de Ne Yenir? Nerede Yenir? New Bar

Ana yemek olarak göl alabalığı fletosu (filetto di trota) 13 € tercih ettik. Ancak fileto yerine patates eşliğinde sunulan hazır lokma şeklinde kızartılmış parçalar geldi.

Isola Superiore’de Ne Yenir? Nerede Yenir? New Bar

İçecek olarak yerel bir bira olan Media Alla Spina (5 €) ve Spritz (8 €) aldık.Spritz aperatif biramsı bir içki. Hikayesi şu. 2. Dünya Savaşı’nı kaybetmekte olan Almanlar İtalya’da biraya hasret kalınca şaraba soda dökerek (Spritz Almanca dök demek) biraya yakın bir tat elde etmişler. Bu içki de zamanla yayılmış.

Genel olarak aperol, beyaz şarap, limon ve soda ile yapılıyor. Ancak burada dikkat edilecek husus şu. Aperol pahalı olduğu için çoğu yerde muadili biterol kullanılıyor ama aynı ücret isteniyor. Buna dikkat etmek lazım.

Genel olarak burayı çok sevdim. Garson hanfendinin bize olan ilgisi ve verdiği aydınlatıcı bilgiler de harikaydı.

Burası sezonda her gün 08:30-18:30 arasında açık. Tel: +39 345 440 7878

Dönüş Vakti

Artık adadan ayrılma vakti geldi. Burada bizim yaptığımız gibi  direkt olarak Isola Bella’ya geçebilir ya da Stresa’ya geri dönebilirsiniz.

Isola Superiore

Eğer buraya gelirseniz adadaki otellerde konaklamalı gelmeye çalışın. Çünkü sezonda ada inanılmaz kalabalık oluyor. Eğer burada kalırsanız akşam ortalık sakinleştikten adanın tadını çıkarabilirsiniz. Isola Bella ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Bölge ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere… 

Exit mobile version