Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Varenna, Como Gölü’nün En Pitoresk Kasabası

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bence Varenna, Como Gölü’nün En Pitoresk Kasabası. Burada o kadar güzel ve unutulmayacak sahnelerle karşılaştık ki bence bu kasaba bu ifadeyi kesinlikle hak ediyor.

Çünkü çok eski bir tarihe sahip olan kasaba neredeyse ortaçağdaki otantik halini tamamen koruyarak günümüze kadar gelmiş durumda. Bununla da kalmamış muhteşem bir Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)’na da ev sahipliği yapıyor. 

Kasaba, Como Gölü’nün doğu kıyısında 383 m yükseklikteki Vezio Tepesi’nin dibinde kayalık bir yamaç üzerine inşa edilmiş. Kasaba Lecco İli’ne bağlı ve tüm Lecco İli’nin de aynı zamanda en çok turist çeken yeri. Kış nüfusu ise sadece 1000 kişi civarında.

Varenna

Bizim buraya geliş hikayemize gelince, aslında biz Como Gölü planımız kapsamında Cernobbio’da kaldığımız süre içerisinde araba ile göl etrafında bir tur yapmaya karar verince üçüncü durağımız da Varenna oldu. 

Şehirde Bir Ressam ve Onu İzleyen Çocuklar

Gelince gördük ki göl boyunca uzanan gezinti yolu ve ona paralel uzanan sokakları ile Varenna, Bellagio ve Cernobbio ile birlikte gölün etrafında mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri. 

Varenna

Tabii ki havasını da es geçmeyelim. Çamlar ve çınar ağaçları ile kaplı bir doğaya sahip. Yumuşak ve tatlı bir iklimi var. Buradaki coğrafi yapı kasabayı mevcut rüzgarlardan ve Akdeniz ikliminin sıcaklığından açık şekilde koruyor. En sıcak dönemde bile Alpler kaynaklı hafif Como Gölü esintisi sayesinde sıcaklık 25°-28° C arasında seyrediyor. Benim gördüğüm kadarıyla bu kasabanın tek sorunu var o da yazın çok kalabalık olması. 

Varenna

Akdeniz iklimi demişken merak edenler için denize girilir mi? diyorsanız muhteşem bir plaj beklemeyin ama evet kasaba halkı göle giriyor.

Varenna Gezisi

Varenna’ya Ulaşım

Kasaba, konum itibariyle ters çatal şeklindeki gölün tam merkezinde Bellagio’nun kuzeydoğu tarafında yer alıyor.

Varenna Ulaşım Haritası

Kasaba, Milano’nun 77 km kuzeyinde, İl merkezi Lecco’nun 22 km kuzeyinde ve Como’dan 52 km uzaklıkta bulunuyor.

-Araba İle

Arabanız varsa önce Lecco’ya kadar gidip sonra sahilden SP72 (Daha Kısa) ya da SS36 yolu üzerinden devam edip 1 saat 10 dakikalık sağlam bir sürüşten sonra buraya ulaşabilirsiniz. Sağlam diyorum bu muhteşem manzaralı yol aynı zamanda oldukça virajlı ve sürücüleri güçten düşürecek cinsten.

Como Gölü

Biz bu yolu önce Bellagio’ya uğrayıp oradan feribot ile buraya geçtiğimiz için dönüşte tercih ettik. Malesef iş çıkış saatine denk geldiğimiz için Lecco-Como arasında Milano trafiği bizi de vurdu ve tüm yolu 2 saatte tamamlayabildik. Otoyol ücreti olarak da toplam 8 € verdik.

Bellagio Varenna Yolunda

Diğer seçenek ise Como’dan Bellagio ya da Menaggio’ya kadar araba ile gelip ayrıntısını aşağıda anlatacağım şekilde buralardan feribot ile Varenna’ya geçmek. Tabii ki bu yolun maliyetine arabalı vapur maliyetini eklemeniz gerekecek. 

Ancak ben burada size kesinlikle araba kiralamanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü yollar çok dar ve şoförler aşırı hızlı araba kullanıyor.

Otopark Alanları

Otopark ise çok büyük dert. Bölgede nereye giderseniz gidin turistik merkezlerde saati 4 € civarında otopark ücreti alınıyor. Saatinde otoparkı terk etmezseniz de sistem yeni saat açmıyor tersine ceza yiyorsunuz. 

-Otobüs İle (En Ucuz)

Arabanız yoksa otobüs temel seçeneğiniz. Bölgede otobüsleri ASF Autolinee Srl adlı İtalyan şirketi işletiyor.

Bellagio

Como Lungo Lario Trieste Otobüs Durağı’ndan neredeyse saatte bir kalkan ve Bellagio’ya giden C30 Numaralı Otobüs’e binip Bellagio sahilinde inebilirsiniz. Bu otobüs yolculuğu yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor.

Bilet fiyatlarına gelince tek bilet ücreti 2,1 €. Bilet alabileceğiniz yerler için tıklayınız. Rotalar, duraklar ve tarife ile ilgili tüm bilgiler için tıklayınız.

Bellagio

Daha sonra ise ayrıntısını aşağıda anlatacağım şekilde buralardan feribot ile Varenna’ya geçebilirsiniz.

-Feribot İle (En Hızlı Seçenek)

Arabanız yoksa ikinci seçeneğiniz Como’dan Gestione Navigazione Laghi Italia Şirketi’nin işlettiği feribotlara binerek direkt Varenna’ya gitmek. 

Como Gölü

Günde 10 sefer yapılıyor. Ortalama 1 saat süren bu yolculuk için kişi başı ücret 11.6 €. 4-11 yaş arası çocuklar için 5,8 € alıyorlar. Aile bileti alırsanız bu yaştaki çocuklar için ücret alınmıyor. Biletleri iskeledeki satış ofislerinden alıyorsunuz. Rotalar ve iskeleler ile ilgili tüm bilgiler için tıklayınız. 

Como Gölü

Bunun dışında kasabanın yolcu ve araç geçişi için Cadenabbia, Bellagio ve Maneggio ile de bağlantısı var.

Bellagio

Ortalama 15 dakika süren bu yolculuklar için kişi başı ücret 4,6 €. 4-11 yaş arası çocuklar için 2,3 € alıyorlar. Aile bileti alırsanız bu yaştaki çocuklar için ücret alınmıyor.

Varenna Yolunda

Araç ücreti ise büyüklüğüne göre 8,6 € ile 14,4 € arasında değişiyor. Biz Bellagio Varenna yönünde 5 yolcu dahil araba için tek yön 29 € ödedik. Biletleri iskeledeki satış ofislerinden alıyorsunuz. Rotalar ve iskeleler ile ilgili tüm bilgiler için tıklayınız.

-Tren

Como’dan buraya aktarmalı olarak tren ile gitmek mümkün. Önce Como’dan Lecco’ya kadar 15 dakika arayla kalkan RE_10 ya da S11 (Kişi başı ücret yaklaşık 5 €) Trenlerinden birine binip 30 dakikada Monza Tren İstasyonu’na ulaşmanız lazım.

Kasabadan Geçen Demiryolu Hattı

Kasaba, Tirano-Lecco hattında bulunuyor. Monza Tren İstasyonu’ndan 20 dakika arayla geçen RE_8 Treni’ne binip (Kişi başı ücret yaklaşık 5 €) 50 dakikada Varenna Esino Perledo Tren İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. 

Geri dönerken burada elektronik bilet makinesi bulunmadığından biletinizi yolun aşağısındaki ofisten ya da kişi başı ekstra 1 € ödeyip satın kondüktörden satın almanız gerekli.

Varenna Yolunda

Lecco’da arabanızı bırakıp RE_8 Treni’ne binmek de bir seçenek ancak saat ayarlaması önemli. Biz şahsen Como’ya Varenna Lecco üzerinden araba ile döndük ve iş çıkış saatli Milano’nun trafiği bizi bile etkiledi. 

Varenna’nın Tarihi

Kasaba, kayıtlara göre 769 yılında göl balıkçıları tarafından kurulmuş. Ancak daha öncesinde bu bölgede büyük olasılıkla Keltler ve daha sonra Galyalıların yaşadığına inanılıyor. Onlardan sonra da bölgeye Romalılar ve Lombardiyalılar egemen olmuş.

Hatta aslen Alman ve pagan olan Lombardiyalıların bu kasabayı başkent yaptığı bile söyleniyor ancak bu döneme ilişkin bilgiler çok net değil. Bu nedenle de kasabanın tarihi 769 yılından başlatılıyor.

Çok uzun süre barış içerisinde yaşanan kasaba 1126 yılında Milano’ya bağlı Como Donanması ile Bellagio Donanmaları arasında geçen  göl muharebelerinden nasibini alarak rakip Como Donanması tarafından yerle bir edilmiş. 

1169 yılında yine Como Donanması tarafından yok edilen Isola Comacina sakinleri kasabaya göçmüş. Kasaba bugünkü halini esas olarak o dönemde almış.

13. yüzyılın sonlarına doğru Bellagio, Visconti Hanedanlığına bağlı olarak Milano Dükalığı’na katılmış. 1449 yılında ise Milano ve Lombardiya Dükü olan Francesco Sforza’ya teslim olmuş.

Tarihi Sokaklar

1535 yılında Milan’ın son Dükü Francesco II Sforza ölünce buradaki topraklar 200 yıl İspanyol yönetimine geçmiş.

Bu dönemde kasabaya hakim olan Sfondrati Ailesi kasabayı refaha kavuşturmuş. Bu dönem 1800’lü yılların başına kadar devam etmiş. Bu dönemde bölgeye Avusturya İmparatorluğu egemen olmuş. 

-Turizm Kasabası

1838 yılında gölde ilk vapur çalışmaya başlamış. Kasaba o dönemde Lombardiya asilleri tarafından en sık ziyaret edilen yerlerden biri olmuş. 

İtalyan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1859 yılında Garibaldi’nin birlikleri Avusturya birliklerini yenince kasaba da İtalya’nın Savoy Hanedanı’nın egemenliğine girmiş.

Varenna

Kasaba, uluslararası hale gelen ilk İtalyan turizm beldelerinden biri olmuş. Bu dönemde turizm sakinlerin başlıca ekonomik geçim kaynağı haline gelmiş.

Bir çok ünlü otel kurulmuş. Örneğin Villa Cipressi 1980 yılında Varenna Belediyesi’ne bağlı bir otel olmuş. Günümüze kadar da bir turizm kasabası olarak gelmiş.

Kasabanın yetiştirdiği en önemli kişi ise Pirelli’nin kurucusu yatırımcı, mühendis ve politikacı Giovanni Battista Pirelli (1848–1932).

Varenna Gezilecek Yerler

Vezio Kalesi (Castello di Vezio)

Kale, kasabaya tepeden bakacak şekilde efsanevi Lombard Kraliçesi Theodolinda tarafından inşa ettirilmiş. Net tarih verilmemekle birlikte kalenin Romalılar zamanında genç antik dönemde inşa ettirildiği düşünülüyor.

Göl seviyesinden 383 m yükseklikte olan kaleye ilk kesin atıf, 1169 yılında Como ile yapılan savaşı takiben Comacian sürgünleri ile başlıyor. O dönemde kale her saldırı öncesi hakın sığınağı olmuş. 

Vezio Kalesi (Castello di Vezio)

Bugün insanlar bu kaleye muhteşem ve benzersiz 360 ° göl manzarası, zeytin ağaçları, rengarenk bitki ve çiçekleri ile özellikle bahar mevsiminde en güzel halini alan bahçesi ve baykuş, şahin vb. yırtıcı kuşların muhteşem uçuşlarını yakından görmenizi sağlayan yırtıcı kuşlar sağlık ve eğitim merkezini görmek için geliyor.

Böylece antik şahin yetiştirme sanatının sırlarını da burada görüp öğrenebiliyorsunuz. Kaleye isterseniz arabayla Venezio Köyü üzerinden ulaşabilirsiniz.

Green Way dei Patriarchi
Green Way dei Patriarchi

Bunun dışında benim tavsiyem haritada görülen ünlü Patriklerin Yeşil Yolu denilen Green Way dei Patriarchi’yi kullanmanız.

Green Way dei Patriarchi

Ben buraya haritanın sağ tarafında bulunan yolu kullanarak tam da belirtildiği gibi 40 dakikada çıktım.

Varenna Green Way dei Patriarchi

Bu yolu izlerken ki manzara ise gerçekten inanılmazdı. Kale, Mart-Kasım döneminde her gün 10:00-17:00 (Yazın 20:00) saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 4 € (7-12 Yaş 2 €).

Adres: Via al Castello, Località Vezio, Varenna (LC) Tel: +39 348 8242504

Int: http://www.castellodivezio.it/IT/il-castello.html

-Green Way dei Patriarchi

Patriklerin Yeşil Yolu anlamına gelen Green Way dei Patriarchi adından da anlaşılacağı gibi eskiden ruhban sınıfının Roma’ya gitmek için izlediği yolmuş.

Green Way dei Patriarchi

Green Way dei Patriarchi’yi Vezio Kalesi (Castello di Vezio) başlığına koyduğum haritadan takip edebilirsiniz.

Green Way dei Patriarchi

Bugün bahse konu yol 6 km lik kısmı tamamen bölgedeki turistik noktalara yürüyerek ulaşmak için kullanılıyor. 

Green Way dei Patriarchi

Tabii ki yol boyunca Como Gölü ve kasabanın çok güzel manzaraları sizi bekliyor.

Green Way dei Patriarchi

Yol boyunca benim için en ilgi çekici olanı ise 2. Dünya Savaşı’nda bölgeyi korumak için kullanılan topçu bataryaları ile karşılaşmam oldu. Vaktiniz varsa mutlaka bu yolda yürümeyi de planlamanıza alın.

-Aziz Georgio Kilisesi (Chiesa di San Giorgio)

Varenna’nın sembol binası olan Aziz Georgio Kilisesi (Chiesa di San Giorgio) aynı isimli Piazza S. Giorgio’da yer alıyor.

Barok ve Neoklasik tarzın bir karışımı ile Lombard mimarisinin mükemmel bir örneği olarak kabul edilen kilise 1313 yılında bir Roma tapınağı üzerine inşa edilmiş.

Varennna Aziz Georgio Kilisesi (Chiesa di San Giorgio)

Kilisenin yanındaki sarı bina ise belediye binası. Meydanın etraftaki birkaç restorandan oturup ortamın tadını çıkarabilirsiniz.

Adres: Piazza S. Giorgio, 25, 23829 Varenna LC, İtalya Tel:+39 0341 830228 

-Aziz Giovanni Battista Kilisesi (Chiesa di San Giovanni Battista)

Küçük antik bir kilise olan Aziz Giovanni Battista Kilisesi (Chiesa di San Giovanni Battista) Piazza S. Giorgio’da Aziz Georgio Kilisesi (Chiesa di San Giorgio)’nin karşısında yer alıyor.

Varenna Aziz Giovanni Battista Kilisesi (Chiesa di San Giovanni Battista)

Romanesk tarzı ile Lombard mimarisinin mükemmel bir örneği olarak kabul edilen kilise kasabanın en eski kilisesi. İnşa tarihi 11. yy.a tarihlenen kilise muhtemelen bölgedeki ilk Hristiyan tarafından inşa edilmiş. Kilisenin çanı ise 1730 yılından kalma. Burada meydanın etraftaki birkaç restorandan oturup ortamın tadını çıkarabilirsiniz.

Adres: 275M+X6 Varenna, Province of Lecco, İtalya Tel:+39 0341 830228 

Il giardino botanico di Villa Cipressi

Burası yer olarak kasabanın güneyinde kasabanın sahilini saran bir botanik bahçesi.

Kasabaya kimliğini veren Serponti Ailesi tarafından 1400’lü yıllardan itibaren oluşturulmuş. Aslında adı gibi bugün otel olarak kullanılan Villa Cipressi‘nin bahçesi de denebilir. 

Il giardino botanico di Villa Cipressi

Eşsiz güzelliği ve paha biçilmez kültürel değeri olan bir bahçe ülkenin her tarafından getirilen biyolojik çeşitliliği, çağdaş mimari ve antik bahçe kültürü ile harmanlamış bir karaktere sahip.

Internetten araştırırsanız özellikle fotoğrafçı arkadaşlarım için muazzam bir bahçe olduğunu göreceksiniz.

Bahçe otel müşterilerine açık. Otel müşterisi olmayanlar da ücretini ödeyerek bahçeyi ziyaret edebiliyor.

Bahçe Nisan-Kasım aylarında her gün 10:00-18:30 (Yazın 09:30-20:00) saatleri arasında açık. Diğer aylarda ise belirli günlerde açık oluyor. Kişi başı ücret 8 €. 12-18 yaş ve öğrenciler için ise 3 €.

Varenna Il giardino botanico di Villa Cipressi

Bilete isterseniz Villa Monastero ziyaretini de dahil edebiliyorsunuz. Bu durumda kişi başı ücret 15 €. 12-18 yaş ve öğrenciler için ise 6 € oluyor. Vaktiniz varsa gezebilirsiniz.

Adres: Via 4 Novembre, 18, 23829 Varenna LC, İtalya Tel: +39 0341 830113

Int: https://www.hotelvillacipressi.it/1/86/EN/The_Botanic_Garden_of_Villa_Cipressi_Varenna.htm

-Villa Monastero

Varenna Belediyesi’ne ait olan Villa Monastero;  tarihi, bahçesi ve manzarası ile her yıl 80.000 kişinin ziyaret ettiği kasabanın önemli cazibe merkezlerinden biri. 

Varenna Villa Monastero

Villa Monastero adından da anlaşılacağı gibi 11.-12.yy. döneminde Meryem Ana’ya adanmış bir rahibe manastırı olarak inşa edilmiş. 16. yy.ın ortalarında Mornico Ailesi tarafından satın alınmış. Aile burada 300 yıl yaşamış. 

18. yy.da dönemin önde gelen sanatçı ve politikacıları burada kalmış. Evin tamamen mobilyalı 14 odası halen korunuyor. 

Varenna ile Fiumelatte arasında bulunan Villa Monastero bugün bir müze, bir botanik bahçesi ve bir konferans merkezi kompleksinden oluşuyor.

Villa Monastero, birkaç nadir türün bulunduğu sahil boyunca uzanan 2 km uzunluğundaki botanik bahçesi ile çevrili. Teraslarda kurulan bahçe, yıllar içinde farklı desenlerde yapılandırılmış ancak tekrar eden ana temayı sürdürmüş.

Göle özgü iklim ise Dünya’nın dört bir yanından çok sayıda botanik türün burada büyümesine izin vermiş. 2013 yılında 1.000’den fazla yeni tür dikilmiş.

Varenna Villa Monastero

Bahçe Mart-Ekim aylarında her gün 10:00-17:00 (Yazın 09:30-20:00) saatleri arasında açık. Diğer aylarda ise belirli günlerde açık oluyor. Kişi başı ücret 8 €. 12-18 yaş ve öğrenciler için ise 3,5 €.

Bilete isterseniz Il giardino botanico di Villa Cipressi ziyaretini de dahil edebiliyorsunuz. Bu durumda kişi başı ücret 15 €. 12-18 yaş ve öğrenciler için ise 6 € oluyor. Ev müzesini de gezmek isterseniz tüm ücretlere 2 € daha eklemeniz gerekiyor. Vaktiniz varsa gezebilirsiniz.

Adres: Viale Giovanni Polvani, 2, 23829 Varenna LC, İtalya Tel: +39 0341 295450

Int: https://www.hotelvillacipressi.it/1/86/EN/The_Botanic_Garden_of_Villa_Cipressi_Varenna.htm

-Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Benim kasabada en çok dikkatimi çeken Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers) oldu.

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Kasabanın merkezinde hemen feribottan indiğimiz yerden sağa doğru başlayan yol sahilden devam ederek Casa Pergola’ya kadar devam ediyor.

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Buradan itibaren özellikle evler hatta dükkanlar inanılmaz derece güzel bir dekor ile donatılmış.

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Yol üzerinde etraflarındaki güzellikleri tablolarını yapan ressamlar bile ayrıca bir tablo malzemesi gibi…

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

O görüntüleri sağlayan çiçeklerin parfüm kokularını da unutmamak tabii ki…

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

ilginç kaldırımlar, kafeler, dükkanlar, tekneler, villalar ve bahçe kapıları da bu görselliğe katkı sağlıyor.

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Yol belli bir noktadan sonra muhteşem bitki örtüsüyle sarmalanmış şekilde denizin üzerinden devam ediyor.

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Tabii ki bu muhteşemliğin sebebinin Akdeniz İkliminin burada oluşturduğu denizle bütünleşen botanik dokusu olduğunu burada belirtmeliyim.

Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)

Son olarak ise hafızamdan çıkmayacak bu muhteşem sahneyi Varenna Aşıklar Yolu (Varenna’s Walk of Lovers)’nun bir özeti temasıyla sizlerle paylaşıyorum.

Adres: 23829 Varenna, Province of Lecco, İtalya Tel:+39 0341 830228 

Varenna’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Baştan belirteyim. Başka planlarımız olduğu için biz burada oturup yemek yemedik.

Varenna’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Riva

Sadece Varenna’nın ünlü dondurmacısı Riva’dan dondurma aldık. Yorgunluğumuzu bir nebze azaltmak için kalan kısa zamanımızda elimizde dondurma deniz kenarındaki kafelerden birine oturup içeceklerimiz eşliğinde plajda yüzenleri seyretmeyi tercih ettik.

Sahil Restoranları

Bölge meyvelerinden yapılan dondurmaları gerçekten de harikaydı. Bu bölgede bir ayrıntı ama özellikle dondurmacılar müşteri bile olsanız içeride fotoğraf çekilmesine pek sıcak bakmıyor.

Varenna’da Sahil Restoranları

Tabii ki burası hızlandırılmış olarak geçilecek bir yer değil. Bir gece de olsa mutlaka ama mutlaka kalınmalı. Peki öyle bir imkanım olsa idi nerede yerdim derseniz bu kesinlikle gördüğünüz sahil kesimi olurdu.

Mesela Bar Il Molo ya da Vecchia Varenna bu konuda güzel bir tercih olabilir. Genel olarak içki dahil adam başı 25-35 € gibi bir bedel ödeyerek muhteşem bir gece geçirebilirsiniz.

Risotto (Risotto al Pesce Persico)

Ne yiyeceğinize gelince her yerde size de söyleyecekler ama ben yine tekrar edeyim Como Gölü’nde Göl Levrekli Risotto (Risotto al Pesce Persico) buranın yerel ve en ünlü yemeği. Bunun dışında Lavaret dedikleri somon benzeri tatlı su beyaz balığı ya da göl alabalığı da alabilirsiniz.

-Varenna Sokakları

Neredeyse tüm sokaklar kasabanın yapısı gereği yokuş aşağı yönlü.

Varenna Sokakları

Ancak tüm sokakların her biri gözleriniz ve ruhunuz ile tadını çıkarabileceğimiz yaşayan bir hikaye gibi.

Dikkat Çeken Yokuşlar

Yaklaşık her biri 50 m uzunluğundaki bu dar merdivenli sokaklar enteresan şekilde hayat ve renk dolu bir sokaklar.

Dikkat Çeken Yokuşlar

Tabii ki özellikle burada benim gibi fotoğraf meraklısı bir insansanız çok güzel kareler yakalayacağınıza eminim.

Varenna’da Nerede Kalınır?

Biz planlamadığımız için burada kalmadık ama bölgeye gelirseniz siz mutlaka burada 1 gece geçirin. Bölge bir otelde kalmak için oldukça pahalı. Bu da normal çünkü Avrupa sosyetesinin de tercih ettiği bir yer.

En ünlü otel ise kasabanın güneyinde bulunan 1400 yılında inşa edilmiş Villa Cipressi. Bu malikane sırası ile Serponti, Baron Isimbaldi ve Andreossi ailesinin malı olmuş. 1800 yıllara kadar geliştirilmiş ve 1980 yılında ise lüks bir otele dönüştürülmüş. Kamulaştırılarak belediyenin mülkü yapılmış.

Hotel Villa Cipressi

Otel; bugün göl boyunca uzanan ve tüm yıl çiçek açan ve otelden göle doğru uzanan basamaklı anıtsal muhteşem bahçeleri ile ünlü. Olur ya burada kalmak isterseniz 2 kişi kahvaltı dahil göl manzaralı bir oda için en az 200 € bir bedeli gözden çıkarmalısınız.

Ben yine gölü göreyim ancak biraz daha insaflı olsun diyorsanız 50 m sahilden içeride 3 yıldızlı ama konforlu Albergo del Sole’de 2 kişi kahvaltı dahil bir odada 100 € bir bedel karşılığında kalabilirsiniz.

Varenna’da Alışveriş

Alışverişe gelince burası tarihinde de belirtildiği gibi mermeri ile ünlü.

Varenna Lavanta Ürünleri

Bunu dışında ise kasaba biraz pahalı ama lavanta koku, sabun ve yağları ile öne çıkan bir yer.

Varenna Lavanta Ürünleri

Bu ürünleri de feribot iskelesinin olduğu yerde bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Artık gitme vaktimiz geldi. Bir  kez daha tekrar edeyim burası gelip geçme değil en az 1 gün de olsa kalma yeri. Özellikle de fotoğraf çekmeye geldim diyenler.

Genelde şu kocaman yanlış yapılıyor.  Milano’da kalınıp günübirlik turlarla buralara geliniyor. Tam tersine yapılacaksa günübirlik turları buralarda kalıp Milano’ya yapın. Bu tip şehirleri her zaman görürsünüz ancak böyle güzellikleri her zaman göremez yaşayamazsınız.

Varenna, dış dünya ile tüm bağımı koparıp burada yaşarım burada yaşlanırım burada ölürüm denilecek nefis bir mini kasaba. Özellikle aşıklar yoluna bayıldım. Malesef o daracık güzel sokaklara veda edip doyamadan ayrılıyoruz.

Göl ile ilgili diğer yazılarımız için Como Gölü Gezi Rehberi‘ne, bölge ile ilgili yapacağınız planlar için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version