Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Mersin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Türkiye’de şimdiye kadar gezdiğim yerlere yönelik yazmış olduğum yemek yazılarım içerisinde en kapsamlı olanı sanırım Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? olacak.

Açıkçası Mersin çarşısında yedikleri fastfood ürünlerini Mersin Yemek Kültürü zannedenleri düzeltmek yine bana düştü.  

Mersin benim rahmetli annemin memleketi. Yani bir yarım Mersinli sayılır. Haliyle çocukluğumdan beri yediğim ancak çoğunuzun büyük şehirlerde ne olduğunu hala bilmediği bir çok tat var.

Övünmek gibi olmasın ama Mersin Türkiye’de kendi tatlarını üretmiş ve hala da üretmeye devam eden ender yerlerden biri.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Mersin Aydıncık Soğuksu

Üretmiş diyorum çünkü Mersin’deki hali hazır Yörük Türkmenleri hakimiyeti mutfaklara da yansımış durumda. Yörükler bugün şehirlerde yaşasa da neredeyse her Yörük ailesinin yaşadığı yere yakın kendi toprakları, gideceği bir yaylası var.

Tarım ve hayvancılık ise hala Yörükler için çok önemli ve birinci elden kendilerini ve akrabalarını doyurabilecek besin kaynağı olmayı sürdürüyor. Sadece Yörükler için değil ülkemiz için de çünkü ülkemizin küçükbaş hayvancılık ürünleri ile sebze ve meyve üretiminin önemli bir kısmı Mersin kaynaklı. Hatta ileri gidip şunu söyleyebilirim. Mersin üretmese Türkiye aç kalabilir.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Köseçobanlı Çatılarda Kurutulan Biberler

Üretmeye devam etmektedir diyorum çünkü Mersin en az 30 senedir bugün de olduğu gibi çok fazla göç almakta, göçmenler kendi kültürlerinin yanında yemek kültürlerini de Mersin’e taşımakta.

İşte tüm bu kültür karışımı içerisinde Mersin bir taraftan kendi öz yemek kültürünü korurken son yıllarda bu kültürü tüm Türkiye’ye de yaymaya başlamış durumda…

Bu kapsamda ben de bu yazımda değişik bir yöntem kullanıp Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında tüm deneyimlerimi sadece mekan bazında değil il bazında bir literatür taraması şeklinde sizlerle paylaşacağım.

Mersin Yemek Kültürü

Öncelikle Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? özelinde keskin bir çizgi olmamakla birlikte merkez bölge ve Tarsus bölgesinde Güneydoğu ve Arap Mutfak Kültürü, Yörük Türkmenlerinin hakim olduğu Toroslara dayanan tüm Mersin yaylalarında Yörük Mutfak Kültürü ve Turizmin yeni yeni yeşermeye başladığı sahil şeridinde Mersin Fastfood Kültürü hakim. Şimdi bu konuları biraz detaylandıralım.  

-Mersin Yemeklerini Özel Yapan Dört Şey

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? özelinde bir yazı yazmak istiyorsak aşağıda detaylandıracağım Mersin yemeklerini özel yapan dört şeyden mutlaka bahsetmeliyiz.

–Keçi Eti ve Sütü

Mersin’de diğer illerimizin tersine keçi eti ve sütü ürünlerinin tüketimi inanılmaz yüksek. Hatta Yörükler Orta Asya’dan beri özellikle keçi eti olmak üzere küçükbaş hayvan eti yiyorlar.

Toroslarda Yüksek Kayalıklarda Gezen Keçiler Manavşa Kalesi

Bugün Mersin toplam küçükbaş hayvan varlığında ülkemiz genelinde 4. sırada bulunuyor. Kıl keçisi varlığında ise Türkiye’de ilk sırada.

Toros Meralarında Dolaşan Küçükbaş Hayvanlar Manavşa Kalesi

Sizler kokuyor ya da kolesterolü azdırıyor gerekçesi ile İstanbul, Ankara ve İzmir’de kasaplarda keçi eti bulamazken burada insanlar neredeyse sadece keçi eti yiyor, yemeklerde keçi eti kullanıyor.

Keçi Sütünden Yapılan Çökelek Gülnar

Keçi sütünden tereyağı, ayran, peynir, çökelek vb. yapıyor. Sizce bu işte bir gariplik yok mu yıllarca doktorlar tereyağı yemeyin dedikleri gibi küçükbaş hayvan eti de yemeyin kolesterolünüz yükselir deyip sizi kandırdılar.

Keçi Sütünden Yapılan Tereyağı Gülnar

Tam tersine küçükbaş hayvan eti oldukça sağlıklı, oldukça güzel ve doğru zamanda kesim yapılırsa et ise kesinlikle kokmuyor.

Toroslarda Bir Yörük Çobanı Manavşa Kalesi

Bu etin bu kadar güzel olmasının ve tercih edilmesinin sebebi ise keçilerin kapalı alanda yemle değil özgür şekilde Toros meralarında Yörük Çobanları tarafından beslenmesi.

Ormanda Yaprak Yiyen Bir Keçi Manavşa Kalesi

Bir de tabii ki çok pozitif olmasa da ormanlarda ağaç yapraklarını yemeleri. Bunu mutlaka hafızanıza not edin.

–Taze ve Organik Sebzeler

Daha önce de belirttiğim gibi Mersin sakinlerinin neredeyse hepsinin kendi topraklarına sahip olması ve bu toprakları işlemeleri sebebiyle taze ve organik sebzelerin yemeklerde kullanımını artırıyor.  

Taze Organik Sebzelerden Yapılmış Patlıcan Ezme Mersin
Taze Organik Sebzelerden Yapılmış Patlıcan Yemeği Gülnar

Sebzelerin organik olması ve tazeliği de ister istemez çorbalardan mezelere kadar sebze kullanılan tüm yemek çeşitlerinin tatlarını pozitif yönde etkiliyor.

–Baharat ve Acı Biber

Mersin’de neredeyse tüm yemeklerde istisnasız çok değişik baharatlar kullanılmakta. Bu husus da yemekleri lezzetli yapan ek bir unsur.

Gülnar Baharatları (Sumak, Kırmızı Biber ve Kara Biber)

Burada öne çıkan husus baharatların bu topraklarda yetiştirilen ürünlerden elde edilmesi. Organik ve katkısız olması. Özellikle hanımlar için yeri gelmişken yazıyorum bu bölgeye gelirseniz ya da akrabalarınız/tanıdıklarınız varsa baharatlarınızı istisnasız buradan satın alın. Hem uygun hem de en iyisini almış olursunuz.

Acı Biber Gülnar

Gördüğün baharatları da yeterli görülmediğinden neredeyse tüm Mersin’de tüm öğünlerde yemeklerin yanında mutlaka acı biber de sunuluyor. Olmaması eksiklik olarak görülüyor.

–Salça

Bugün ülke genelinde sığır etinde gördüğümüz ithalat kalitesizliği malesef salçalara da sirayet etmiş durumda. Marketlere giderseniz et ve tavuk yemekleri için alacağınız kaliteli sosların neredeyse hepsi ithal malı. Domatesi biberi kahvaltıda yiyen ender ülkelerden olan Türkiye’de neredeyse yerli kaliteli bir sos yok ya da piyasadan silinmiş durumda.

Gülnar Biber Salçası

Bu durumda domatesin biberin sera olduğu kış döneminde evlerinizdeki salçanın kalitesi de soslarınız ya da yemeklerinin için hayati hale geliyor. Sizler evinizde bunu yapar mısınız bilmiyorum ama Mersin’de insanlar kahvaltıda bile kendi ürettikleri salçayı yerler. Salça o kadar kalitelidir ki yemeğe olan katkısını yerken hissedersiniz. Özellikle hanımlar için yeri gelmişken tekrar ediyorum bu bölgeye gelirseniz ya da akrabalarınız/tanıdıklarınız varsa salçanızı istisnasız buradan satın alın. 3 kiloluk kap 65 TL (2019). Hem uygun hem de en iyisini almış olursunuz.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

-Çorbalar

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında size önerebileceğim ağız tadınıza uygun tek çorba Arabaşı Çorbası.

–Arabaşı Çorbası

Çorba Yörük Mutfak Kültürü’nün en güzel öğelerinden. Hayatınızda hiç içtiniz mi? bilmiyorum ancak şansınız olursa mutlaka deneyin.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Arabaşı Çorbası Mersin

Çorba un ile didiklenmiş tavuk ya da keklikten yapılıyor. Kızdırılan zeytinyağı un ile kavruluyor. Daha sonrada salça ve tavuk suyu ekleniyor. En son da didiklenmiş tavuk ya da keklik parçaları ekleniyor. Konulan acı biber sayesinde ağzı yakmayan acı bir tat da hissediliyor. Gerçekten muhteşem bir tat. Salçanın katkısını unutmamak lazım tabii ki. 

Bu çorbayı içebileceğiniz  yerlere gelince malesef bunları sahil şeridindeki ya da ana yol kenarlarındaki gel geç lokanta ya da restoranlarda bulamazsınız. Bu paha biçilmez tatları bulabileceğiniz yerler malesef sadece Mersin Yayla Köyleri…..

-Et Yemekleri

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında size önerebileceğim ağız tadınıza uygun deneyimlediğim çok fazla çeşit ve yer var.

–Keçi Pirzolası, Kavurması veya Tas Kebabı

Keçi eti Yörük Mutfak Kültürü’nün en güzel öğelerinden biri. Hayatınızda hiç keçi pirzolası, kavurması ya da tas kebabını yediniz mi bilmiyorum ancak şansınız olursa mutlaka deneyin.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Mangalda Keçi Pirzolası Korucuk Köyü

Kasaplardan aldığınız tatsız tuzsuz yemlenmiş sığır etleri ile karşılaştırın. İnanın neler kaçırdığınıza siz bile şaşıracaksınız.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Keçi Etli Tas Kebabı Mersin

Bu yemekleri yiyebileceğiniz yerlere gelince malesef bunları sahil şeridindeki ya da ana yol kenarlarındaki gel geç lokanta ya da restoranlarda bulamazsınız. Bu paha biçilmez tatları bulabileceğiniz yerler malesef sadece Mersin Yayla Köyleri……….ya da en iyi ihtimal ile yayla yolları kenarında bulunan salaş lokantalar.

–Tantuni

Bence Yörük Mutfak Kültürü’nün Mersin Fastfood Kültürü hatta Türkiye Fastfood Kültürü’ne kattığı en önemli lezzet sanırım tantuni. Kaburgadan ya da biftekten ufak ufak doğranmış dana etinin önce haşlanıp daha sonra saçta pamuk yağı ile tekrar kavrulması ile elde edilen tantuni Mersin’in her tarafında yiyebileceğiniz oldukça lezzetli bir yiyecek. 

Mersin’in her tarafında saat kaç olursa olsun mutlaka tantuni yiyebileceğiniz bir yer bulabilirsiniz.

Denizhan, Hasan Usta, Tantuni, Şişko, Göksel, Yaprak, Salih Usta, Özkan, Abidin Usta ve Melek Mersin merkezde bilinen markalar. Diğer taraftan bu markalardan bazıları tüm Mersin’e yayılmış hatta İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde şube açmış durumdalar.

Göksel Tantuni Pozcu Sahil

Göksel Tantuni de bunlardan biri. Neredeyse tüm Mersin merkeze yayılmış durumda. Bizim tercihimiz Göksel Tantuni Pozcu Sahil şubesi oldu.

Göksel Tantuni Pozcu Sahil

Tantuni siparişlerinizi almadan önce bol miktarda başlangıç getiriyorlar. Yani daha baştan gözünüz doyuyor.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Göksel Tantuni

Tantuni ise tercihinize göre lavaşta (13 TL 2019) ya da somunda (15 TL 2019)  servis ediliyor. Yanında acılı şalgam ya da maşrapada köpüklü soğuk bir ayran alabilirsiniz (3,5 TL 2019).

Göksel Tantuni Pozcu Sahil

Genel olarak tantuninin lezzeti güzel ancak çift lavaş yemeden doyacağınızı pek zannetmiyorum. Göksel Tantuni Pozcu Sahil 09:00-02:00 saatleri arasında açık.

Adres: Dumlupınar, Adnan Menderes Blv. 122/A, 33130 Yenişehir/Mersin Tel: (0324) 327 56 50-51

Int: http://www.gokseltantuni.com/lezzet-noktalari/sahil-mersin

–Ciğer Şiş

Güneydoğu ve Arap Mutfak Kültürü’nün Mersin Fastfood Kültürü’ne kattığı en önemli lezzet bence ciğer şiş.

Ciğerci Ustası

Küçük küçük doğranmış kuzu ciğeri ve kuyruk yağının şişe dizilmesinden sonra mangalda pişirilen ciğer şiş Mersin’in her tarafında yiyebileceğiniz harika bir lezzet. 

Mersin’in her tarafında saat kaç olursa olsun mutlaka ciğer şiş yiyebileceğiniz bir yer bulabilirsiniz. 

Ciğer Şiş

Nasıl ki tantuni ustaları varsa ciğer ustaları da var. Ciğerci Bahattin, Ciğerci Yakup, Ciğerci Saboş, Ciğerci Hakan, Ciğerci Apo, Kuzum ciğerim, Ciğerci Sarı Mehmet, Ciğerci Cengiz, Ciğerci Hacı ve Ciğerci Doğan merkezde bilinen markalar. Bu markalardan bazıları tüm Mersin’e yayılmış hatta İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde şube açmış durumdalar.

Bir çok şehirde dana ciğeri ile taklit edilmek istense de burada alacağınız lezzeti bulamazsınız. Denerseniz malesef hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz çok yüksek. Biz Mersin’de bu sefer 2 ayrı nokta’da ciğer yedik.

—Ciğerci Apo

Ciğerci Apo bunlardan ilki. Neredeyse tüm Mersin merkeze yayılmış durumda. Ciğerci Apo’nun Yoğurt Pazarı’nda bulunan şubesi benim 20 yıl önce ilk ciğer şiş yediğim yer aslında. Bundan 12 sene öncede aynı yere ailemi getirmiş ilk defa ciğer şişi yedirmiştim.

Bugünkü tercihimiz ise Aydınlık Evler’de bulunan Ciğerci Apo oldu.

Ciğerci Apo

Mersin’deki ciğerciler sunuma çok önem veriyor. Ciğer siparişlerinizi almadan önce bol miktarda Ezme, közlenmiş soğan, sumaklı soğan, envai çeşit salata vb. başlangıç getiriyorlar. Yani daha baştan gözünüz doyuyor.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Ciğerci Apo

Ciğer şişi ise tercihinize göre yağlanmış ya da yağsız lavaş parçaları ile 10 şişlik porsiyonlarla (32 TL 2019) ya da dürüm olarak (16 TL 2019)  servis ediliyor. Bir porsiyon ciğer şiş ile rahatlıkla doyabilirsiniz. Yanında acılı şalgam ya da maşrapada köpüklü soğuk bir ayran alabilirsiniz (4 TL 2019).

Ciğerci Apo

Ciğerci Apo Pozcu Sahil 06:00-00:00 saatleri arasında açık.

Adres: Aydınlıkevler, 395, Gazi Mustafa Kemal Blv., 33140 Çavak Köyü/Yenişehir/Mersin Tel: (0324) 328 68 73

—Kızkalesi Akdeniz Restoran

Mersin’de ciğer şiş yediğimiz ikinci yer Kızkalesi Akdeniz Restoran oldu. Burayı bize yaptığımız gezi sonrası Antik Kız Kalesi memurları tavsiye etti. Biz de onları kırmadık.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kızkalesi Akdeniz Restoran

Ciğer şişi ise tercihinize göre lavaş parçaları ile 10 şişlik porsiyonlarla (26 TL 2019)  ya da dürüm olarak (13 TL 2019) servis ediliyor. Bir porsiyon ciğer şiş ile rahatlıkla doyabilirsiniz. Yanında şalgam ya da açık ayran alabilirsiniz (4 TL 2019). Burası sadece bir ciğerci değil. Her türlü kebap ve sac tava çeşitlerini de servis ediyorlar. Fiyatlar da uygun sayılır çorba 10 TL, Adana Kebabı 24 TL, tavuk tantuni 10 TL ve et tantuni 14 TL (2019).

Akdeniz Restoran 06:00-00:00 saatleri arasında açık. 

Adres: Kızkalesi, 33740 Erdemli/Mersin Tel: (0324) 523 20 23

–Kavurmalı Sıkma

Bence Yörük Mutfak Kültürü’nün Mersin Fastfood Kültürü’ne kattığı en önemli lezzetlerden biri sıkma. Ancak büyük şehirlerde henüz görmeniz mümkün değil. 

Yaylada Sıkma Bazlaması Açan Kadınlar Köseçobanlı

Önce bildiğimiz lavaşa göre daha kalınca açılan bazlama açılıp saca konur.

Saçta Sıkma Börek Yapımı Köseçobanlı

Saçta pişen sıcak bazlamanın arasına çökelek, pişmiş soğan, ıspanak ya da patates konup dürülür. Eğer gözleme şeklinde yapılırsa buna sıkma börek denir. Dışarıdan gelenlerce daha çok kahvaltı da tüketileceği düşünülse de Mersin’de her öğün afiyetle yenir. 

Sıkmaya Konulacak Dondurulmuş Kavurma Köseçobanlı

Benim size tavsiyem ise sıkmanın kavurmalısını yemenizdir. Önce saçta bazlama pişirilir. Bazlama piştikten sonra donmuş yağlı kavurmayla dürüm yapılır.

Kavurmalı Sıkma Yapımı Köseçobanlı

Bazlama o kadar sıcaktır ki kavurma sıcağa dayanamaz ve yağıyla erir.

Sıkma Yiyen Çocuk Köseçobanlı

Sonrada çayın yanında afiyetle yenir. Sayısı ise bundan sonra sizin kapasitenize değil iştahınıza bağlıdır. Canınız istedi biliyorum ama bu hayatınızda yiyebileceğiniz en muhteşem tatlardan biri.

Kavurmalı sıkmayı yiyebileceğiniz yerlere gelince malesef bunları da sahil şeridindeki turistik yerlerde ya da ana yol kenarlarındaki gel geç kahvaltı veren restoranlarda bulamazsınız. Bu paha biçilmez tadı bulabileceğiniz yerler malesef yine sadece Mersin Yayla Köyleri…..

—Durdane Abla’nın Yeri

Tabii ki daha önce yazdığımız  gibi kavurmalısı olmasa da gerçeğine yakın sıkmayı Mersin’de her yerde bulabilirsiniz.  Tırak Obası, Maide, Özlem, Yörük Sofrası Mersin merkezde bilinen markalar. 

Durdane Abla’nın Yeri

Biz ise tercihimizi Silifke Olba Antik Kenti dönüşü Uzuncaburç’taki Durdane Abla’nın Yeri’nde kullandık. Bir köy kahvesini andıran mekan kahvaltı ve çorba da veriyor.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Sıkma Durdane Abla’nın Yeri

Patatesli, peynirli ve patlıcanlı sıkma da yapıyorlar. Fiyatlar ise gerçekten ucuz. Sıkma 6 ₺, çay 1,5 ₺ (2019). Bu fiyata gördüğünüz ikramlar da dahil. 2 sıkma ile doyup kendinizi çok mutlu hissedebilirsiniz. Malesef internete işlenmemiş olduğu için sizlere başka doyurucu bilgi veremiyorum ancak Olba Antik Kenti için buraya gelirseniz bu mekan da aklınızda olsun.

–Haşlama İçli Köfte

Bence Yörük Mutfak Kültürü’nün en önemli lezzetlerden biri. Ancak büyük şehirlerde henüz görmeniz mümkün değil. Çünkü büyük şehirlerde Arap kökenli kızartılmış içli köfte sunumu yapılıyor.  

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Değirmençay Köyü Haşlama İçli Köfte

Mersin’de ise kızartmanın tersine haşlama yöntemi kullanılarak daha sağlıklı ve nefis bir yiyecek elde ediliyor. Gördüğünüz gibi yanında ayran ve salata ile de yeniyor.

Kavurmalı sıkmayı yiyebileceğiniz yerlere gelince malesef bunları de sahil şeridindeki turistik yerlerde ya da ana yol kenarlarındaki gel geç kahvaltı veren restoranlarda bulamazsınız. Bu paha biçilmez tadı bulabileceğiniz yerler malesef yine sadece Mersin Yayla Köyleri…..

-Bulgur Yemekleri

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında size önerebileceğim ağız tadınıza uygun deneyimlediğim birkaç da bulgur yemeği var.

–Kısır

Mersin yöresinde çok sevilen kısır artık her öğün yenen bir yemek olarak görülüyor.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kısır Mersin

Ana öğesi bulgur olan kısır yanında turşu, salata ve yeşillik ile gelen misafirlere  mutlaka ikram ediliyor. 

–Bulgur İçli Dolmalar

Mersin yöresinde özellikle dolmalarda pirinç yerine bulgur kullanmak Yörüklere has bir gelenek olarak yaşatılıyor. 

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Bulgurlu Yaprak Dolması Gülnar

Üstelik bahse konu dolmalar zeytinyağlı olarak pişiriliyor.

Bulgurlu İçli Dolma

Bu dolmaları yiyebileceğiniz yerlere gelince malesef bunları de sahil şeridindeki turistik yerlerde ya da ana yol kenarlarındaki gel geç restoranlarda bulamazsınız. Bu paha biçilmez tadı bulabileceğiniz yerler malesef yine sadece Mersin Yayla Köyleri…..

-İçecekler

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında size önerebileceğim ağız tadınıza uygun deneyimlediğim tek bir içecek var. Aslında bölgenin en güzeli bana göre yayık ayranı ancak bu ayran açık ayran olarak neredeyse ülkemizin her yerine yayıldığı için özel bir yer vermek istemiyorum.

–Atom

Mersin’de güne enerjik başlamak isteyenlerin vazgeçilmezi Mersin Yemek Kültürü’nün son zamanlarda öne çıkardığı en önemli içeceği. Ayva, yeşil elma, armut, kivi, muz,  çilek, havuç,  portakal, mandalina, kırmızı üzüm,  antep fıstığı, bal ve süt kullanılarak yapılıyor. Tabii ki kullanılan ürünleri varsa mevsimine göre koyuyorsunuz. 

Mersin sakinleri bu içeceği kış aylarında hastalıklardan korunmak, yazın ise buz katıp serinlemek için içiyor.  

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Hayat Kafe (Atomcu)

Hayat Kafe (Atomcu) ve Ak Kafe Mersin merkezde bilinen markalar. Bizim tercihimiz ise Kushimato Sokağı’nda bulunan Hayat Kafe (Atomcu) oldu. Sahibi Ahmet Usta aynı zamanda Atom’u mersine sevdiren kişi olarak tanınıyor. Atom gençler tarafından çok seviliyor. Zaten giderseniz göreceksiniz burası gençlerin buluşma yeri haline gelmiş. 

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Hayat Kafe (Atomcu)

Atom gördüğünüz bardaklarda (6 TL 2019)  servis ediliyor. Tadına gelince Yunan Adaları’nda içtiğimiz frappeye çok benziyor. Hayat Kafe (Atomcu) 08:00-22:00 saatleri arasında açık.

Adres: İnönü, Kushimato Sk No:13, 33130 Yenişehir/Mersin Tel: (0324) 329 20 29

-Tatlılar

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında size önerebileceğim ağız tadınıza uygun deneyimlediğim çok fazla tatlı var ancak ben seveceklerini anlatacağım.

–Kerebiç

Hala Türkiye’nin bilinmezleri arasında bulunan Kerebiç Mersin Yemek Kültürü’nün son zamanlarda öne çıkardığı en önemli tatlı. 

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kerebiç

İçli köftenin tatlı versiyonu dersek yanlış söylemeyiz. Tabii ki bulgursuz irmiğin içerisinde kıyma değil antep fıstığı ya da ceviz bulunuyor. Çöven otundan yapılan köpük ile de servis ediliyor. Tadı görünenin aksine çok hafif seveceğinizden eminim. Diğer taraftan Mersin’in her tarafında mutlaka kerebiç yiyebilirsiniz. 

Kerebiçci Oğuz, Yürü Künefe&Börek, Kerebiçci Hayri Usta, Künefeci Emin Usta ve Dondurmacı Halil Mersin merkezde bilinen markalar. 

Bu markalardan bazıları tüm Mersin’e yayılmış hatta İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde şube açmış durumdalar.

Kerebiçci Oğuz

Kerebiçci Oğuz da bunlardan biri. Neredeyse tüm Mersin merkeze yayılmış durumda. Bizim tercihimiz Viranşehir’de bulunan Kerebiçci Oğuz oldu.

Kerebiçin kilosu fıstıklı 56 ₺, cevizli 44 ₺ (2019). Paketlere konulan kerebiç 5 gün tazeliğini koruyabiliyormuş. 

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kerebiçci Oğuz

Kerebiçci Oğuz 08:30-00:00 saatleri arasında açık.

Adres: Viranşehir, Gazi Mustafa Kemal Blv. No:921 D:No:921, 33340 Mezitli/Mersin Tel: (0324) 502 56 84

–Cezerye

Mersin Yemek Kültürü’nün Türkiye’nin her tarafında tadı bilinen en önemli tatlısı. Mersin’de döner şeklinde satıldığını bile görebilirsiniz.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Cezerye

Cezerye; havuç, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Rendelenen havuç önce haşlanıyor sonra püre haline getiriliyor sonra da şeker ve cevizle kavruluyor. Tepside soğuyan karışıma daha sonradan hindistan cevizi ekleniyor. 

Dondurmacı Halil bütün Türkiye’de ve Mersin merkezde en çok bilinen marka. Ancak kaliteyi düşürmemek için ihracat yapmıyor, başka şehirlerde şube açmıyor. 

Cezeryenin kilosu fıstıklı atom 45 ₺, cevizli atom 45 ₺ (2019). Tatlı oda sıcaklığında 3-4 ay tazeliğini koruyabiliyor. Dondurmacı Halil 06:00-00:00 saatleri arasında açık.

Adres: Kiremithane, Silifke Cd., 33010 Akdeniz/Mersin Tel: (0324) 231 17 91

Int: http://www.dondurmacihalil.com/

–Künefe

Her ne kadar Hatay Yemek Kültürü’nün bir tatlısı olarak tanınsa da Türkiye’de en iyi künefenin Mersin’de yapıldığına yönelik genel bir kanaat hakimdir.

Mersin künefesinin Hatay künefesinden farkı daha bol peynir ve nispeten daha az kadayıf kullanılması. Ancak iki yerde de künefe yemiş biri olarak ben de Mersin’de daha iyi künefe yapıldığı kanaatindeyim.   

Emin Usta, Has, Köz, Dondurmacı Halil, bütün Türkiye’de ve Mersin merkezde en çok bilinen marka. Benim size tavsiyem ise künefeyi yemekten sonra 2015-2017 Mersin’de en iyi künefeci seçilen Emin Usta’da yemeniz.

Künefenin kilosu 75 ₺ (2019). Emin Usta 24 saat açık.

Adres: Kiremithane, İstiklal Cd. No:101, 33010 Akdeniz/Mersin Tel: (0324) 238 87 78

–Su Muhallebisi (Bici Bici)

Adana ve Mersin Mutfak Kültürü’ne ait bir tatlı olan bici bici özellikle yazın çok sıcak olan illerimizde bolca tüketilen bir tatlı. 

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Künefe Su Muhallebisi (Bici Bici)

Tatlının ana unsurları ise muhallebi, buz ve gülsuyundan oluşuyor. Fiyatı 5 TL (2019).

Videoda tatlının yapılışı var. Mersin’in her tarafında yiyebileceğiniz tatlıyı açıkçası ben çok lezzetli bulmadım. Ancak zevkler de farklı olabilir. Çünkü her zaman zevkle yerim diyen arkadaşlarım da var.

-Takılacak Yerler

Mersin bir Antalya değil. Yani halen bir turizm ili olduğunu söylemek zor. Halen sahil ve plajlarda sadece yerli ya da en fazla çevre illerden gelen sakinlerin hareketleri görülüyor.

Capito Cafe & Bar

Böyle olunca da bir şeyler yeme dışında bir şeyler içip takılabileceğiniz barlar sınırlı sayıda. Genel olarak ise merkezde Yenişehir sahil bölgesinde toplanmış haldeler.

Capito Cafe & Bar

Benim size tavsiyem ise biraz daha elit olan bir çok barın toplandığı Viranşehir bölgesi. Burada akşam üstü gün batımında takılıp bira patates keyfi yapabilirsiniz.

Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Capito Cafe & Bar

Seçenek olarak ise Capito Cafe & Bar’ı önerebilirim. Denize nazır biranızı yudumlayıp dinleneceğiniz bir yer. Aynı zamanda canlı müzik yapıyor. Gece nasıl oluyor bilmiyorum ancak akşam üstü ortamı güzeldi.

Mekan 10:00 02:00 saatleri arasında açık. 

Adres: Viranşehir, 34324. Sk., 33340 Mezitli/Mersin Tel: (0324) 357 54 55

Değerlendirme

Yazımın başında da belirtiğim gibi Türkiye’de şimdiye kadar gezdiğim yerlere yönelik yazmış olduğum yemek yazılarım içerisinde sanırım en kapsamlı olanı Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? olacak.

Ne kadar kapsamlı da olsa inanın yazdıklarım Mersin’de yenen yemeklerin sadece küçücük bir kısmı. Esas Yörük Yemeklerini ve Kültürünü tatları ile yaşayabileceğiniz yerler ise Toroslara dayanan Yörük Yaylaları. Tüm gezgin arkadaşlarım bu değerlendirmemi lütfen akıllarını bir köşesinde tutsun.

Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version