Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sonbaharda Eymir Gölü Gezisi

Yazı Dizisi : Ankara Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü yazımın konusu olan Sonbaharda Eymir Gölü Gezisi. Göl, Ankara’nın ikinci büyük şehir gölü. 565 km² yüz ölçümü olan gölün bir diğer özelliği ise aynı zamanda kendine has bir fauna ve floraya sahip olması.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne ait olan göl aynı zamanda ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanı. Zaten göl kenarında takımlara ait kayıkhane var.

Ankaralıların özellikle yürüyüş için hafta sonu etrafında yürüyüş için çok tercih ettiği göl, Ankara şehir merkezi sınırları içerisinde ODTÜ Ormanı içerisinde kalıyor. 

Eymir Gölü

Güney sınırını Ankara Çevre Yolu oluşturuyor. Mogan Gölü ile bağlantısı olan göl doğu güney ekseninde bir kavise sahip.

Eymir Gölü

Aslında Cumhuriyetin ilk yıllarında böyle bir yok. Gölün etrafı o dönem kıraç bir araziymiş.

Eymir Gölü

Göl ve çevresi 1961-69 yılları arasında görev yapan ODTÜ Rektörü Mustafa Kemal Kurdaş’ın özel çabasıyla ağaçlandırılarak günümüzdeki halini almış. Şimdi ise Ankaralıların hafta sonu önemli bir kaçış noktası haline gelmiş.

Eymir Gölü’ne Ulaşım

-Arabayla

Eymir Gölü’nün biri güneyde biri doğuda iki girişi var. Arabayla gelecekseniz 3 seçeneğiniz var.

İlki nerede olursanız olun D-20 Ankara Çevre Yolu’nu kullanarak Gölbaşı’na sapmak ve Gölbaşı’ndan Çevre Yolu’nun altından geçen yolu Eymir Gölü yolunu kullanarak gölün güney girişine ulaşmak. Buradaki otoparka arabanızı bırakabilirsiniz.

Eymir Gölü’ne Ulaşım Haritası

İkincisi yine nerede olursanız olun TRT girişinden sapıp kuzeyden göle inen Oran-Eymir Gölü yolunu kullanmak ya da üçüncü seçenek olarak Imrahor Deresi’ne paralel devam eden 9. Cadde üzerinden devam edip doğudan göle yaklaşan Oran-Eymir Gölü yolunu kullanmak ve Eymir Gölü doğu girişine ulaşmak. Buradaki otopark imkanı güney girişine göre 5 kat daha fazla. 

-Otobüsle

Toplu ulaşım kullanacaksanız tek şansınız Kızılay’dan ve Güvenpark geçen 190 Numaralı Otobüs. Bu otobüsü kullanarak 9. Cadde üzerinden doğudan göle ulaşabilirsiniz. Tarife için tıklayınız.

-Taksiyle

TRT Genel Müdürlüğü Eymir sapağından Taksiye binerseniz gölün doğu girişine mesafe 3 km. 15 TL (2019) bir ücret karşılığında Eymir Gölü doğu girişine ulaşabilirsiniz. 

Eymir Gölü’ne Giriş ve Ücreti

Giriş ücreti alınmıyor. Ancak arabayla da içeri giremiyorsunuz. Hafta içi sadece ODTÜ giriş kartı olanlar araçlarıyla içeri girebiliyor. Hafta sonları ise herkes için otobüs servisi var.

Restoranlar saat 23.00 ‘a kadar hizmete açık, göl çevresine 05.00-22.00 saatleri arasında dolaşabilirsiniz.

Eymir Gölü

Önce seçeneklerle başlayalım. Burası AVM’lere sıkışıp kalmak istemeyenler için doğa ile iç içe vakit geçirebilecekleri güzel bir yer. Üniversitenin kontrolü altında ziyaretçi alması gölü ve çevresini insansılardan korumuş.

Eymir Gölü Haritası

İster yürüyüş yapın, ister bisiklete binin, isterseniz göl kenarına oturup piknik yapın, isterseniz kafanızı dinleyin ya da yüzen ördekleri izleyin.

Gölde Bulunan Bir İskele

Ama şunu unutmayın burada ateş yakmak yasak ve zaten yakmayın da. Diğer taraftan yüzmek yasak ama olta ile balık da tutabilirsiniz.

Öncelikle göl etrafında yürüyüş ya da bisiklet turu için bir karar vermeniz lazım.

Bisiklet Kiralama

Bisiklet sürecekseniz girişlerde bisiklet kiralayanlar göreceksiniz.

Bisiklet Kiralama Saatlik Ücreti 15 ₺ (2019). Tabii ki standart bisiklet için geçerli o kadar çok ikili üçlü seçenek var ki değişik seçimler için tıklayınız.

Eymir Gölü

Yürüyecekseniz gölün uzunluğu 4,2 km. Eğer etrafında dolaşmak isterseniz 9 km yürümeniz gerekiyor. Yolların bakıma ihtiyacı var. Bilhassa belli noktalarda umumi tuvalet olmalı.

Gölde Bisikletler

Bisiklet kiralayanların çoğu sanırım ilk defa orada bisiklete biniyor. Ciddi bir bisiklet terörü var. Yollar aynı anda hem yürüyenlere hem bisiklete binenlere hem de arada geçen araçlara dar geliyor.

Karnınız acıkırsa büfelerden uygun fiyata ekmek arası balık, köfte, ayran, kola veya çayınızı alıp karnınızı makul rakamlara doyurabilirsiniz.

Eymir Gölü Bağevi

Bağevi, eski taş ve ahşaptan yapılma 2 katlı bir bina. Eğer göl çevresini gezdikten sonra biraz soluklanıp manzarada bir şeyler yemek isterseniz bağ evi konum olarak çok iyi bir yerde. Manzarası çok güzel.

Eymir Gölü Bağevi

Hafta içi gelmek daha doğru. Hafta sonunun tersine dilediğinizce oturup sessiz ve sakince manzara eşliğinde kafanızı dinleyebilirsiniz.

Bağevine Bisikletle Gelenler

Park sorunu yaşamak istemiyorsanız buraya kesinlikle bisikletinizle ya da bisiklet kiralayıp gelmenizi tavsiye ederim.

Bağevi Kolaylıkları

Ancak yemekler için aynı şeyi söylemek zor. Hayal kırıklığı. Servis kalitesiz ve ücretler lezzetsiz yemeklere göre çok pahalı.

Bağevi Açık Büfe

Kahvaltı hafta sonu açık büfe ve ücreti 45 ₺ (2019).  Sadece peynir zeytin domates salatalık ve reçel, balla süslenmiş bir tabak ve bayat ekmek. Normal kahvaltı tabağı 30 ₺, menemen 16 ₺ (2019). Kahvaltı gerçekten vasat. Köftenin porsiyonu 30 TL (2019). 4 tane köfte, incecik 3 dilim domates ve birazda kurumaya yüz tutmuş yeşillik. Bir su 5 TL (2019).

Bağevi

En kötüsü arı istilası var. Bir de işletmenin özellikle çaya önem vermesi lazım. Çay acı ve soğuk olmamalı. İnsan içtiğinde tekrar içmek istemeli ve keyif almalı. Genel olarak sizlere söyleyeceğim giderseniz yüksek beklentiniz olmasın.

Bağevi Bahçesi

Adres: Oran, Eymir Gölü Kenarı, Çankaya Merkez, Çankaya, Ankara, 06830 Gölbaşı/Çankaya/Ankara

Çalışma Saatleri : 10:00-22:00 Tel: (0312) 490 98 99

Fotoğrafçılar İçin Birkaç Cümle

Fotoğrafçılar için de bir kaç cümle paylaşmak ve yazımı bitirmek istiyorum.

Sonbaharda Eymir Gölü

Gölün manzarası harika, gün içerisinde değişen ışıkları izlemek için mutlaka zaman ayırın hatta bir gününüzü buraya ayırın. Emin olun pişman olmayacaksınız. 

Sonbaharda Eymir Gölü

Özellikle sonbaharda yansımaları, renkleri izleyin birde fotoğraf merakınız varsa nefis kareler yakalayabilirsiniz.

Ankara ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Ankara Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version