Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Beyaz Geceler Şehri Helsinki Gezisi

Yazı Dizisi : Helsinki Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Baltık gezimize Beyaz Geceler Şehri Helsinki Gezisi ile devam ediyoruz. Helsinki; Finlandiya’nın başkenti ve 600000 nüfusuyla en büyük şehri. 

1550 yılında ünlü İsveç kralı Gustav Vasa tarafından o zaman Danimarkalılarca yönetilen Tallinn ile rekabet etsin diye kurulmuş. Zaten Helsinki, Baltık Denizi kıyısında Tallinn’in tam karşı kıyısında 80 km kuzeyinde bulunuyor. 

Fince ve İsveçce resmi dil olarak kabul ediliyor. Çünkü Finlandiya’da azımsanmayacak büyüklükte bir İsveç topluluğu da var.

Helsinki Çevresi

Ülke hem zengin hem de gelişmiş bir ülke. Çeşitli uluslararası endekslerde, gelişmişlik ile ilgili göstergelerde Finlandiya her zaman en üst sıralarda yer alıyor. Örneğin, yolsuzluklar konusunda (yani, kişi başına en az yolsuzluk oranında).

Kişi başına düşen en fazla göl, ağaç, sauna, Nokia, F1 pilotu, bedava eğitim ve sağlık, tasarımcı, heavy metalci, reçel, güzel kız, kablosuz İnternet, geyik ve somon konusunda da açık ara birinciler iyi mi?

Helsinki ve Bir Eski Araba

Genel olarak şehrin sade ama güzel olduğunu söyleyebilirim. Finlilerin yaşam kalitelerine hayran olduğumdan sadece gezilecek yerlere değil genel hayata da odaklandım. Yazdığım her şey bizzat gözlemlediğim hatta fotoğrafladığım şeyler. Bu nedenle bu yazımı beğeneceğinizden eminim.

Helsinki Gezisi

Özgürlük

Şehir ben de havası hariç Barselona benzeri imajı yarattı. Sebebi tabii ki özgürlük.

Helsinki’de Bir Park

Özgür olmak kimse kaldırmadan çimlere uzanabilmek ve özellikle kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi, kimsenin sana aldırmaması…. el alem ne der korkusu olmadan yaşayabilmek ..Adamların en çok özgürlüklerini ve kendilerine güvenini sevdim zaten..

Doğa ve Deniz

Uzun süre Finlandiya’da yaşayanlar, Finlilerin doğa aşığı, gösterişten uzak ve çağdaş etiketlerin ardına saklanmak zorunda olmayan insanlar olarak tanımlıyor.

Helsinki’de Bir Yelkenli

Bunun dışında yaşayanların çoğunun yatı var ve bu doğa ortamında rüzgar kullanarak seyir yapmayı da çok seviyorlar.

Helsinki Adaları

Dikkatimi çeken bir başka husus adaların neredeyse hepsinde yaşam olmasıydı. Sanki herkes bir ada kapmış gibi.

Helsinki Adaları

Dünyanın teknolojisi en gelişmiş ülkelerinden biri olsa da buralılar sıcak aylarda sade ahşap yaz evlerine gidip teknolojiden uzak yaşamayı seviyor. Deniz/göl kenarındaki yazlık evleri grup olarak kiralayıp kişi başına 15 € civarı bir paraya kapatmak mümkün.

Sosyal Adalet

Sosyal adalet konusunun da ibretlik örnekler duydum.

Finlandiya’da yiyecek fiyatları epey pahalı. Ancak, ülkenin “herkesin hakkı” politikası doğrultusunda bazı temel gıda maddeleri ucuz. Markette 1 litre süt 1 € çünkü herkesin hakkı. Yarım kiloluk somun ekmek 2 €, yerli peynirin kilosu 8 €, 1 kg tavuk eti 10 €, domates 3 €. Belki bizim için pahalı gibi görülse burada kişi başı gelir çok yüksek olduğu için aslında bu rakamlar oldukça ucuz. 

Helsinki’de Bir Mahalle

Ayrıca, bizdeki kenar mahalle kavramı bu ülke için geçerli değil. Kötü görünümlü dökülen bir ev yok, ama bizde olduğu gibi malikane türünden evler de neredeyse yok. Gelir dağılımının son derece adil olduğu bu ülkede yaşam standartları arasında uçurum bulunmuyor.

Trafik cezaları kişinin gelir seviyesine göre kesiliyor. Kırmızı ışıkta geçen bir gariban Finli 60 € ceza öderken, çok zengin bir Finli’ye 20000 euro ceza kesilebiliyor. Neden diye sordum. Acıyı aynı şekilde hissetmeliler dediler. Şaşırıp kaldım. 

Helsinki’de Bir Yaya Geçidi

Trafikteki düzen; kornasız bir dünya… yayaların önlenemez geçiş hakkı!!! Sakın ola bunlar geri zekalı mı deyip yollar boşta olsa kırmızı ışıkta geçmeyin sağa baktım araba yok sola baktım araba yok ama herkes duruyor. Sakın denemeyin bile acayip aşağılanırsınız.

Helsinki’de Bir Kadın Tramvay Sürücü

Tabii ki de bir de kadın ve erkeklerin özellikle iş dünyasındaki neredeyse her alandaki eşitliğini……..

Tasarım ve Teknoloji

Helsinki demek tasarım demek. Zaten şehir 2012 Dünya Tasarım Başkenti olmuş. 20-25 sokağı kapsayan bir tasarım bölgesi var. Yani mesela oturduğunuz mobilyaların çoğu, avizeleriniz vb. burada dizayn ediliyor. Bilin diye yazıyorum.

Hızlı şoför dışında, Finlilerin iddialı olduğu konular tabii ki ileri teknoloji ürünleri. Örneğin Nokia. Şehir merkezinde Nokia’nın bir prestij mağazası var ama kapısında Nokia yazmıyor. Cep telefonu bile satılsa, vitrindeki konsept kitap!

Zaten kişi başına düşen kitapçı sayısında da Helsinki ilk sıralarda… Nokia’dan sonra en büyük teknoloji ürünleri Linux.

Bill Gates’in korkulu rüyası olan Linux, Linus Torvalds isimli bir Finlinin icadı. Büyük bir farkla, Bill Gates gibi ismini en zenginler sıralamasında görmüyorsunuz, çünkü Linux’u bir açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürmüş. 

Gayet tok gözlü, adil, hırslarından arınmış Finliler, refaha ulaşmanın tek yolunun vahşi kapitalizm olmadığını çok iyi biliyorlar.

Gece-Gündüz Farkı ve Sıcaklık

Dünya’nın en kuzeyindeki ikinci başkenttesiniz. Yazın günler çok uzun oluyor hatta neredeyse gün batmıyor. Gördüğünüz fotoğrafı gece yarısı 02:00’da çektim. Ne garip değil mi?

Helsinki Länsisatama saat 02:00

…evet yazın da iyi tarafı bu herhalde ama kışın hele ki Aralık ve Ocak aylarında hava çok geç “aydınlanıp”, saat 15:00 gibi tekrar karanlığa bürünüyormuş her yer. Neredeyse 21 saat karanlıkta yaşamak hiç kolay olmasa gerek…

Helsinki Evleri

En sıcak dönem Temmuz, Ağustos geldiğinde yaz da bitmiş oluyor. Ağustosta dışarıda ısıtıcılarla oturabilirsiniz. Sabahları geceye göre daha serin ona göre. Tabii ki bu durum yapılara da yansımış. Çok basit, az enerji harcayan ama sıcak tutan bir mimari anlayış şehre hakim kılınmış. 

Güneşli Bir Günde Esplanadi Parkı

Memlekette sıcak ve güneşli gün dışında her şey var. Burada en değerli şey sıcak ve güneşli bir gün. Güneşli gördükleri an herkes buluşmak ya da güneşlenmek üzere parklara koşuyor. İnanılmaz değil mi? 

Helsinki’de Ulaşım

-Vantaa Uluslararası Havalimanı (HEL)’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Helsinki’ye girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2018). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor. 

Vantaa Uluslararası Havalimanı (Helsinki-Vantaan lentoasema) Finlandiya’nın da ana havalimanı olup şehir merkezinin 17 km kuzeyinde yer alıyor.

Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için en iyi yöntem tren. Burada iki çeşit tren var. I ve P trenleri. Trenler Helsinki Tren Garı (Helsingin Päärautatieasema)-Havalimanı (Lentoasema)-Helsinki Tren Garı (Helsingin Päärautatieasema) arasında 1 saatlik ring yapıyor. 30 dakikalık bir mesafe var. I Trenleri, her gün 04:36-00:36 saatleri arasında 15 dakika arayla çalışıyor. P Trenleri, her gün 04:18-00:48 saatleri arasında 15 dakika arayla çalışıyor. Tarife ve duraklar için için tıklayınız.  İki tren arasındaki tek fark birbirlerinin tersi yönde hareket etmeleri. 

Vantaa Uluslararası Havalimanı şehir merkezine göre C zone da yer aldığı için alacağınız bilet ABC bileti olacak. Havalimanında biletleri alacağınız birçok nokta var. Bu noktalar için tıklayınız.  Dönüşte Helsinki Tren Garı (Helsingin Päärautatieasema)’nda I Trenleri 1-3, P Trenleri 16-18 Numaralı Peronlardan kalkıyor. Merkez Tren İstasyonunda biletleri alacağınız birçok nokta var. Bu noktalar için tıklayınız.

Fiyatlara gelince 90 dakika geçerli tek yön bilet 6,5 €. (7-16 Yaş % 50 indirimli). Günlük ya da Helsinki Card Region sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Helsinki Tren Garı (Helsingin Päärautatieasema) aynı zamanda Finlandiya demiryolu ulaşımının da merkezi konumunda. Buradan hem bölgesel hem de St. Petersburg’a tren seferleri var. Bölgesel zamanlama ve bilet fiyatları için tıklayınız.

İsterseniz Tikkurila Tren İstasyonu üzerinden sadece 39 € karşılığında direkt St. Petersburg geçişi de yapabilirsiniz. Bu konu ile ilgili bilgi ve bilet almak için tıklayınız.

Diğer bir ulaşım yöntemi de otobüs. Her gün 05:16-23:05 (06:02-23:48 dönüş) saatleri arasında yarım saat arayla çalışan 415 Numaralı Otobüs, havalimanı şehir merkezi (Elielinaukio) arasında ulaşımı 40 dakikada sağlıyor. 

Biraz daha geç saatler için her gün 04:55-03:57 (05:30-04:28 dönüş) saatleri arasında yarım saat arayla çalışan 615 Numaralı Otobüs, havalimanı şehir merkezi (Rautatientori) arasında ulaşımı 40 dakikada sağlıyor. 

Fiyatlara gelince 90 dakika geçerli tek yön bilet 4,6 €. (7-16 Yaş % 50 indirimli) Bileti sürücülerden (6,5 €) ya da bu noktalardan alabilirsiniz. Günlük ya da Helsinki Card Region sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Taksi kullanmak isterseniz açılış ücreti 8,5 € ve 1,4 €/km  olduğu düşünülürse merkeze 30-40 € arası bir ücret karşılığında varabileceğinizi değerlendiriyorum. Saat 23:00-06:00 saatleri arasında daha yüksek bir tarife uygulanıyor. Bir de 4 (43 €) ve 8 (60 €) kişi için fiks tarife veren şirketler var.

-Helsinki Card (Region)

Ücretsiz ulaşım, Suomenlinna Adası Gezisi, 25’in üzerindei müze ve cazibe merkezi, şehir turu ve tekne turu ile belirli noktalarda indirim için mutlaka Helsinki Card alın. Havalimanı ulaşımı dahil 24 saatlik kart ücreti 54 €, 48 saatlik kart ücreti 68 € ve 72 saatlik kart ücreti 71 €. 17 yaş altındaki çocuklar için 27 €, 34 € ve 39 €.  Kartı havalimanında 2 Numaralı Terminaldeki  Turist Bilgi Merkezinden veya bu adreslerdeki her yerden alabilirsiniz. Verdiğim kart fiyatları Region yani havaalanı ulaşımı da dahil olan kart fiyatlarıdır.

-Tramvay  ya da Otobüs (AB)

Helsinki’de ana ulaşım aracı tramvay. 10 hat ile neredeyse şehrin her tarafını kuşatmış durumda. Tek gidişlik bilet 2,8 €.

Helsinki’de 2 Numaralı Tramvay

Biletleri sadece biletmatiklerden alabiliyorsunuz. Tramvay tarife ve hatlarını görmek için tıklayınız. 

Otobüsler daha çok merkez bölgenin dışında çalışıyor. Tüm biletleri araçtan alabilirsiniz. Otobüs tarife ve hatlarını görmek için tıklayınız.

Eğer yurt içi ya da yurt dışı çevre şehirlere otobüs ile gitmek isterseniz Helsinki Uluslararası Otobüs Terminali (Helsingin Linja-Autoasema)’ne gitmelisiniz. Fiyat, zaman ve yön bilgisi için tıklayınız.

Eğer Hop-On, Hop-Off  Otobüslerini kullanacaksanız ücretsiz kullanım için Helsinki Card almanızı tavsiye ediyorum. Bu durumda kişi başı 30 € ödemiyorsunuz. 10:00-16:00 arasında çalışan otobüsler 1 hatta 18 durakta duruyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

-Suomenlinna Feribotu

12 saat geçerli tek gidişlik bilet 5 €. Biletleri sadece biletmatiklerden alabiliyorsunuz. 

Suomenlinna Feribotu

Feribot iskelesi tekne turu  iskelesi ile birlikte Kauppatori (Pazar Meydanı)’nin güneyinde bulunuyor.

Suomenlinna Feribotu Sırası

Suomenlinna Adası Feribotu Sırası özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. Bu nedenle Helsinki Card almanızda fayda var. 

-Taksi

Taksi kullanmak isterseniz açılış ücreti 8,5 € ve 1,4 €/km. Burada nasıl olsa çok kişiyiz deyip sakın taksiye binmeyin. 2 kişiden fazla iseniz fiyat daha da artıyor. Bavullara da ayrı para veriyorsunuz. Saat 23:00-06:00 saatleri arasında daha yüksek bir tarife uygulanıyor. 

-Bisiklet

Helsinki oldukça düz bir şehir olduğu ve yollar da müsait olduğu için gezmek maksadıyla bisiklet de kiralayabilirsiniz.

Helsinki ve Bisiklet

Kilit ve başlık dahil günlük 20 € ödeyerek çok iyi bir bisiklet kiralayabilirsiniz.

-Tallinn Helsinki Feribot Geçişi

Eğer bölge ile ilgili bir gezi planı yapacaksanız Tallinn gidiş Helsinki dönüş ya da tam tersi olarak planlama yapmaktan çekinmeyin.

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi

İki şehrin arası cruise ile yaklaşık 2,5 saat. Hem 2 şehir hem de 2 ülke görmüş olursunuz.

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi

Bu konu ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Tallinn Helsinki Feribot Geçişi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Helsinki’de Gezilecek Yerler

Şehir genel olarak her tarafı denizlerle çevrili yarımadalar ve adalar şehri. Şehrin merkezini 1600’lü yıllardan itibaren gelişmeye başlayan old town oluşturuyor. Old town çevresi ise oldukça modern yapılar ve parklarla çevrelenmiş durumda. Biz tabii ki otelimizin merkezde olması ve şehrin küçük olmasının rahatlığıyla anlatacağım yerleri daha çok  yürüyerek gezdik. 

-Helsinki Old Town

Finlandiya’nın yakın tarihini yerinde görmek için mutlaka Helsinki Old Town (Kruununhaka) Gezisi yapmalısınız. Burası şehrin 1660’lı yıllardan itibaren hem limanı ve hem de merkezi görevini görmüş. Şehre ait tüm eski yapılar bu semte yapılmış, en başından beri yüksek makamlı devlet memurları bu semtin sakinleri olmuş.  

Senaatintori (Senato Meydanı)

Helsinki Old Town genel olarak şeklini 19. yy. Rusya döneminde almış. 1809 yılında şehir Rusya tarafından ele geçirilince Çar Aleksandr Nikolayeviç (II. Aleksandr) İsveç’e karşı bir hamle olarak Finlandiya Dükalığı’nın merkezini Turku’dan Helsinki’ye almış. Bu hareket de Helsinki için bir dönüm noktası olmuş. 

Helsingin Tuomiokirkko (Helsinki Katedrali)

Çar şehri her zaman St.Peterburg’a alternatif olarak düşünmüş güzel ve imparatorluğa yakışır bir başkent olsun diye Avrupa’nın en iyi mimarlarını getirip şehri yeniden yaratmış. Tabii ki şehrin güzelleştirmek için bayağı emek harcayan Barselonalı Gaudi mimar Carl Ludvig Engel’i de unutmamak gerek. neredeyse Old Town bölgesinin her yerinde emeği var. 

Uspenski Katedrali

Helsinki Old Town (Kruununhaka) Gezilecek Yerler, Kruununhaka, Senaatintori (Senato Meydanı), Helsingin Tuomiokirkko (Helsinki Katedrali), Helsingin Yliopistomuseo (Helsinki Üniversitesi Ana Binası), Helsingin Kaupunginmuseo (Helsinki Şehir Müzesi), Aleksanterinkatu Caddesi, Kauppatori (Pazar Meydanı), Esplanadi Parkı, Helsingin Kaupungintalo (Helsinki Belediye Binası), Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi, Helsinki Tekne Turu, Katajanokka, Uspenski Katedrali ve SkyWheel Helsinki ile ilgili geniş kapsamlı bilgi ve fotoğraflar için Helsinki Old Town (Kruununhaka) Gezisi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

-Sibelius Park

Sibelius Park adını Finlandiya’nın yetiştirdiği en büyük besteci kabul edilen Jean Sibelius’tan almış. 1945 yılında kendisinin 80. yaş gününde parkın adı onu onurlandırmak için değiştirilmiş. 

Sibelius Park ve Sibelius Anıtı

Ünlü besteci için kendi adının verildiği parka ölümünden sonra yine kendi adına bir anıt yapılmış. 1962 yılında açılan anıtın mimarı Eila Hiltunen. 600 borudan oluşan bir organın betimlendiği heykel bugün Helsinki’de en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.

Sibelius Park

Buraya 24 Numaralı Otobüslere binerek Rajasaarentie Ortobüs Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz.

Adres: Sibeliuksen puisto, Mechelininkatu, 00250 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 31087041

Int: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/sights/sibelius-monument

-Eduskunta (Finlandiya Parlamentosu)

1863 yılından itibaren görüşmelere başlanan Finlandiya Parlamentosu kurulduktan itibaren özellikle Rus egemenliğini ve dayatılan modelleri hiç bir zaman kabul etmeyen bir parlamento olmuş. 1904 yılında Rus-Japon Savaşı’ndaki yenilgiden sonra Rusya 1906 yılında Finlandiya Parlamentosu’nu tanımış. 

Eduskunta (Finlandiya Parlamentosu)

Bu parlamentonun en önemli özelliği 1907 yılında Dünya’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini ilk tanıyan parlamento olması. 1917 yılında ilan edilen bağımsızlık ile birlikte karar alma organları da tamamen bağımsız hale gelmiş.

Görülen parlamento binası 1931 yılında açılmış. Mimarı Johan Sigfrid Sirén. Bina 1920’li yılların klasisizmini yansıtıyor. Parlamentoyu yazın ziyaret edebilmeniz için rehberli turlara Mayıs ayında kayıt yaptırmak zorundasınız. Turlar ücretsiz. 

Eduskunta (Finlandiya Parlamentosu)

Buraya 63, 213, 280, 455,456 ve 457 Numaralı Otobüslere binerek Kansallismuseo Ortobüs Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz.

Adres: Mannerheimintie 30, 00100 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 4321

Int:https://www.eduskunta.fi/EN/Pages/default.aspx

-Luonnontieteellinen Museo (Finlandiya Tabiat Tarihi Müzesi)

Müze zaten bir bina olarak da görülmeye değer. Hayvan ve bitki dünyasına kapsamlı bakış diyebiliriz. Harika bir yer ve her yaş için uygun. Flora, fauna ve tüm canlıların evrimini izleyebiliyorsunuz. Sergilenen hayvanlar, doğal durumlarını taklit etmek için hoş bir şekilde yerleştirilmiş. 

Luonnontieteellinen Museo (Finlandiya Tabiat Tarihi Müzesi)

Müze pazartesi hariç 09:00-16:00 saatleri arasında açık. Giriş ayın ilk cuma günü ücretsiz. Kişi başı ücret 15 €. (6-17 7 €). Aile bileti 38 €.

Buraya 24, 63 ve 192 Numaralı Otobüsler ile Pohjoinen Rautatiekatu Otobüs Durağı’nda ve 1 veya 2 Numaralı Tramlar ile Luonnontiet.museo Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz. 

Adres: Pohjoinen Rautatiekatu 13, 00100 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 29 4128800

-Temppeliaukion Kirkko (Kaya Kilisesi) 

Dışarıdan baktığınızda bir kilise olduğunu anlamanız imkansız. Zaten bu kiliseyi özel kılan da kayaya oyulmuş olması.

Temppeliaukion Kirkko (Kaya Kilisesi)

Önce dinamit kullanılarak bir mağara oluşturulmuş. Daha sonra da burada bir kilise yapılmış. Çok büyük değil. Akustik olarak gerçekten çok iyi.

Temppeliaukion Kirkko (Kaya Kilisesi)

Kilise  10:00-17:00 saatleri arasında açık. Kişi başı ücret 3 €. Helsinki Card sahibiyseniz kiliseye giriş ücretsiz.

Buraya 24, 63 ve 192 Numaralı Otobüsler ile Pohjoinen Rautatiekatu Otobüs Durağı’nda ve 1 veya 2 Numaralı Tramlar ile Luonnontiet.museo Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz. 

Adres: Lutherinkatu 3, 00100 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 23406320

Helsinki’de Ne Yenir? Nerede Yenir? 

Finlandiya mutfağı ana malzemesi; patates, balık, et, süt ve krema.

Finlandiya’da yiyecek fiyatları epey pahalı. İstanbul ile Helsinki fiyatlarını restoran bazında karşılaştırırsak Helsinki İstanbul’dan % 200 daha pahalı. Orta halli bir restoranda 2 kişi 70-80 € ödeyerek ancak doyabilirsiniz. Restoranlarda bir çorbaya 20 €, dışarıda küçük bir suya 3 € vermeniz olası. İşin ilginci tüm kuzey ülkelerinde olduğu gibi akşam restoranlar tamamen dolu yer bile bulamazsınız.

Su demişken, Finlandiya dünyanın en temiz su kaynaklarına sahip ülke. Helsinki’nin musluk suyu bizim içtiğimiz şişe sularından daha temiz. Hatta bir ara Helsinki şehir suyu şişelenerek S. Arabistan’a satılmış.

Fastfood ile idare ederim derseniz Mcdonald’s menüleri bile 10-12 € civarında.  Aceleleri yok hatta fast food ifadesine bile çok kızıyorlar. Dükkanlardaki şu ifadeler dikkat çekiyor ” We dont make fast food, we make good food as fast as we can” 

Ben buradaki yemekleri yiyemem derseniz gezgin yöresel yer mantığı ile ben kesinlikle tavsiye etmem ama şehir pizzacı ya da kebapçı dolu bunların sahipleri de yıllar önce buraya yerleşmiş Türkler.

Fiyatların çok pahalı olması nedeniyle sizlere açık tavsiyem deniz ürünlerini de seviyorsanız Kauppatori (Pazar Meydanı).

Kauppatori (Pazar Meydanı) Balık Servisi

Burada rahatlıkla balık yiyebilirsiniz. Balıklar tabakla veriliyor ve bir tabak balık (8 €).

Kauppatori (Pazar Meydanı) Balık Servisi

Silakka – Baltık ringa balığı. Tütsülü somon. Muikku – Kızartılarak yenen küçük balık. (Kesinlikle Tavsiye Ederim.) Graavilohi – Çiğ tuzlama somon (lohi).

Kauppatori (Pazar Meydanı) Balık Servisi

Ekmek servisleri yok. Ekmek yerine kızartılmış büyük elma dilim patates servis ediyorlar. Pahalılık nedeniyle genel olarak yemek yemek için burası çok tercih ediliyor.

Helsinki’de Alışveriş 

Tüm Baltık Bölgesi’nde olduğu gibi Helsinki’de de en çok amber mücevher parçaları ve kışlık giyim ürünleri dikkat çekiyor.  Tabii ki bir de kullanıyorsanız votka çeşitleri.

-Aleksanterinkatu Caddesi

Alışverişin merkezi ise ünlü Aleksanterinkatu Caddesi.

Aleksanterinkatu Caddesi

Bu caddede hem alışverişten hem de gezmekten çok zevk alacağınıza eminim.

Aleksanterinkatu Caddesi

Caddelerde Marimekko ve Iittala başta olmak üzere Fin tasarım dünyasının önemli mağazaları bulunmakta. Ancak mağazalarda göreceğiniz ürünlerin fiyatları oldukça pahalı. 

Aleksanterinkatu Caddesi

Örneğin ben şahsen 200 €’dan aşağı ayakkabı göremedim.

-Hietalahden Kirpputori

Bu nedenle benim size tavsiyem pazarlar. Helsinki de 2 pazar ziyareti yaptık. İlki Kauppahalli Saluhall Deniz Ürünleri Marketi’nin hemen önünde kurulan Hietalahden Kirpputori yani Bir Pazarı.

Hietalahden Kirpputori

Bu tezgahlardan son derece kaliteli eldiven, patik, şal vb. her türlü kışlık eşyayı çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Yine bu tezgahlardan el yapımı sanat eseri hediyelik aksesuarlardan da alabilirsiniz.

Hietalahden Kirpputori

Eşimle burada hediyelik eşya ararken yaptığımız konuşmaları duyan bir satıcı bize merhaba hoş geldiniz deyince çok şaşırdık. Satıcı yıllar önce Antalya’dan göçmüş bayağı evrim geçirmiş bir Türk. Uzun uzun hasret sohbetlerinden sonra kendisine iklimi de öne sürerek dönüp dönmek istemediğini sordum. İstemediğini dönmektense pazarda çalışmaya devam etmek istediğini söyledi. Öncelikle buradaki özgürlüklerden bahsetti. Ben de uzatmadım.

-Kauppatori (Pazar Meydanı)

İkinci pazar yeri ise ünlü Kauppatori (Pazar Meydanı). Kendinizi Eminönü’nde hissedeceğiniz meydanda haftanın her günü pazar kuruluyor ve akşam saat 18:00’da pazar kalkmış meydan boşalmış oluyor. Kalabalığın sebebi, limana sürekli girip çıkan devasa cruise gemileri buradan Stockholm ve Tallinn’e devamlı bağlantı sağlıyor, meydana sürekli hareket katıyorlar. Bizim de kullandığımız Talinnk şirketine bağlı cruise gemileri 3 saatte sizi Talinn’e bırakıyor.

Kauppatori (Pazar Meydanı)

Helsinki çok pahalı olduğu için vatandaş Tallinn‘e gidip tüm alışverişini yapıp özellikle kuaföre de uğrayıp bavullarla geri dönüyor. Talinn’de erkek saç kesimi 15 €, Helsinki’de 30 € Euro… saç sakal yıkama derseniz yandınız zaten. Bu o kadar ciddi bir sorun ki esnaf devamlı belediye başkanına işler kesat diye şikayet ediyormuş. 

Kauppatori (Pazar Meydanı)

Burada sebze meyveden kurt postu şapkalara, geyik derisine kadar her şey bulunabiliyor. Gördüğünüz Salihli tipi kiraz Finlandiya’da 5 € fiyattan satılıyor. Yani yaklaşık 33 TL (2019). Aslında bu fiyat bizdeki 20-25 TL/kg ile karşılaştırıldığında oldukça ucuz bir fiyat. 

Kauppatori (Pazar Meydanı)

Burada bilinmesi gereken en önemli nokta meyve ve sebzenin kilo ile değil litre ile satılıyor olması. Bu arada, reçeller olağanüstü. Helsinki’den eşe dosta mutlaka reçel götürmenizi tavsiye ederim. 

Helsinki’de Nerede Kalınır?

Kalacak yer açısından Helsinki gerçekten çok pahalı. Şehir merkezindeki otellerde 2 kişi gecelik 200 € altında kalmanız neredeyse imkansız. Hostel fiyatları bile kişi başı gecelik 50 € civarında.

Hotel Kämp

Özellikle Esplanadi Parkı çevresindeki oteller inanılmaz pahalı. Bizim Helsinki’deki tercihimiz merkezden Radisson Blu Seaside Hotel, Helsinki oldu.

Radisson Blu Seaside Hotel, Helsinki Länsisatama

Otel batı limanda direkt denize bakıyor. Burası aynı zamanda Tallinn Feribotlarının da kakış yeri. Hemen ön tarafında bulunan Hietalahti Tramvay Durağı’ndan 2 Numaralı Tramvay (Yeşil) geçiyor. Bu fotoğrafı kaldığımız odanın penceresinden çektim. Saat şu an 00:15

Radisson Blu Seaside Hotel, Helsinki Länsisatama

Lobideki kimsenin uğramadan geçmediği tavana bağlı salıncak…Aklıma gelmişken sadece otellerde değil her yerde kapılar dışarı açılıyor. Dikkat edin kafanızı vurmayın…..Bu resmi niye koydum. Helsinki’de tasarım baş köşede.

Bu otelin gecelik fiyatı 2 kişi kahvaltı dahil 230-240 € civarında. Oldukça da tarihi özellikle sahip bir otel. Girişteki yazıda otelin Finlandiya peynir üretimi tarihinde önemli bir yere sahip olduğu yazıyor. Otel zamanında Finlandiya’nın en büyük mandırasıymış. 1992 yılına kadar burası peynir deposu olarak kullanılmış. peynirlerin dayanıklı hale getirilmesi için gereken katkı maddesi burada bulunmuş ve uygulanmış. Hatta bunu bulan Artturi Ilmari Virtanen bu çalışması ile Nobel Ödülü de almış. 

Otelden hem hizmet hem de yer olarak oldukça memnun kaldık.  4 yıldızlı oteli şartlarınız da uygunsa kesinlikle tavsiye ediyorum.

Adres: Ruoholahdenranta 3Helsinki,00180,Finland Tel: +358 20 1234 707 Int: Fırsatlar için tıklayınız.

Değerlendirme

Şehir ile ilgili verebileceğim tüm bilgileri vermeye çalıştım. Internette bundan daha kapsamlı bir yazı bulabileceğinizi zannetmiyorum. Yazdığım her şey bizzat gözlemlediğim hatta fotoğrafladığım şeyler.  

Helsinki gerçekten güzel bir kent. Tam olarak korunmuş, günümüze kadar gelmiş. Çok seveceğinize eminim. Özellikle fotoğrafçılar için 2 gün bu romantik şehir için harika olur. 

Eğer şehir ile ilgili bir planlama yapacaksanız gidiş dönüş Helsinki-Tallinn olarak yapabilirsiniz. İki şehrin arası cruise ile 3 saat. Hem 2 şehir hem de 2 ülke görmüş olursunuz. 

Helsinki ile ilgili diğer yazılarımız için Helsinki Gezi Rehberi‘ne, Baltıklar ile ilgili planlama yapıyorsanız Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version