Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Helsinki Old Town (Kruununhaka) Gezisi

Yazı Dizisi : Helsinki Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Finlandiya’nın yakın tarihini yerinde görmek için mutlaka Helsinki Old Town (Kruununhaka) Gezisi yapmalısınız. Burası şehrin 1660’lı yıllardan itibaren hem limanı ve hem de merkezi görevini görmüş.

Şehre ait tüm eski yapılar bu semte yapılmış, en başından beri yüksek makamlı devlet memurları bu semtin sakinleri olmuş.  

Helsinki Old Town genel olarak şeklini 19. yy. Rusya döneminde almış. 1809 yılında şehir Rusya tarafından ele geçirilince Çar Aleksandr Nikolayeviç (II. Aleksandr) tarafından St.Petersburg’a alternatif olarak düşünülmüş ve 1812 yılında başkent yapılmış. Çar, güzel ve imparatorluğa yakışır bir başkent olsun diye Avrupa’nın en iyi mimarlarını getirip şehri yeniden yaptırmış.

Helsinki Old Town

Şehrin yaratıcısı ise mimar Carl Ludvig Engel olmuş. Kendisi dönemin Barselonalı Gaudisi olarak görülüyor. Hakikaten şehri güzelleştirmek için bayağı emek harcamış. 

Ben de bugün turistlerin en çok ilgi duyduğu şehrin old town bölümünü gezdiğim ve gördüğüm kadarıyla size kendi fotoğraflarımla aktarmaya çalışacağım. 

Helsinki Old Town (Kruununhaka) Gezilecek Yerler

Gezilecek yerler daha çok Katajanokka Semtinde bulunan Senaatintori (Senato Meydanı) ile Kauppatori (Pazar Meydanı)’nin etrafında bulunuyor. Bunun dışında kısmen de olsa yürüme mesafesindeki Katajanokka Semtinin batı kısmı da bu alana dahil edilebilir.

Kruununhaka

-Senaatintori (Senato Meydanı)

Çok sevimli buram buram tarih kokan ve iyi korunmuş pitoresk Senaatintori (Senato Meydanı), Neoklasik Mimarinin en önemli örneklerinden birini oluşturuyor. 

Senaatintori (Senato Meydanı)

Carl Ludvig Engel tarafından tasarlanan meydanda yine aynı mimarın eserlerinden Helsingin Tuomiokirkko (Helsinki Katedrali), Valtioneuvoston Kanslia (Hükumet Sarayı), bugün müze olarak kullanılan Helsingin Yliopistomuseo (Helsinki Üniversitesi Ana Binası) ve Kansalliskirjasto (Finlandiya Ulusal Kütüphanesi) bulunuyor.

Meydanın güneydoğu köşesinde Helsinki’nin en eski binası kabul edilen Helsingin Kaupunginmuseo (Helsinki Şehir Müzesi) var.

Helsinki Old Town Senaatintori (Senato Meydanı)

Meydanın ortasında ise II. Aleksandr’ın bir heykeli bulunuyor. Görünce şaşırmamak elde değil. Sonuçta Ruslar burada 1809 yılından itibaren işgalci olmasına rağmen Finlandiya’yı 1863 yılından itibaren geliştirmek için öyle reformlar ve yatırımlar yapmış ki halk onu burada Ruslardan ayrı tutarak bir kahraman (İyi Çar) olarak görüyor. (İsveç Sendromu).

Hatta bu heykeli 1899’dan itibaren yürütülen Ruslaştırma politikasına karşı sembol olarak bile kullanmışlar. Anlamakta bile güçlük çekiyorum. 1917 yılında bağımsız olunca heykel halk tarafın kaldırılmak istenmiş ancak nedense yapılmamış.

Çar II. Aleksandr burada melek olarak görülüyor ancak 1876 yılında Bulgarların Osmanlıya karşı ayaklanmasını desteklemiş, 1877-1878 yıllarındaki Osmanlı Rus savaşın sonrasında Bulgaristan’ın bağımsız bir devlet olmasını sağlamış. O yüzden buna benzer bir heykel bugün Sofya’da da var. 

Helsinki Old Town Helsingin Tuomiokirkko (Helsinki Katedrali) Merdivenleri

Helsingin Tuomiokirkko (Helsinki Katedrali)’nun yüksek basamaklardan çıktıktan sonra meydan manzarası da ayrı bir güzel.

Adres: 00170 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 31013300 

Int: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/sights/senate-square

-Helsingin Tuomiokirkko (Helsinki Katedrali)

Katedral için Helsinki’nin resmi olmayan simgesi diyebilirim. Gerçekten de Helsinki Old Town bölgesinde görülmesi gereken en önemli yapı. Özellikle de fotoğrafçılar için muhteşem bir sahne oluşturuyor. 

Helsinki Old Town Helsingin Tuomiokirkko

Bir Lutheran katedrali olan bina aynı zamanda şehrin de sembolü. Meydanın kuzeyinde bulunan binanın tasarımı Helsinki’nin yaratıcısı mimar Carl Ludvig Engel’e ait.

İkonik yeşil bir  kubbeye sahip ve neoklasik tarzda inşa edilmiş. Çatısında görülen 12 heykelin şehrin de koruyucusu olduğuna inanılıyor. Katedralin içerisi binanın dış yapısına göre aksine daha sade ve sakin.

Helsinki Old Town Helsingin Tuomiokirkko

Aslen 1830-1852 arasında Finlandiya Grandüklüğü için Rus Çarı I. Nikolay adına yaptırılmış. Finlandiya’nın bağımsız olduğu 1917 yılına kadar da Aziz Nikolay Kilisesi olarak da bilinmekteymiş. Zaten Avrupa mimarisinden daha çok Rus esintilerini görebileceğiniz bir yapıt.

Helsinki Old Town Helsingin Tuomiokirkko

Finler için de son derece önemli olan bu eser günümüzde Dünya’nın en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor.  Katedrali her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Katedrale giriş ücretsiz. 

Adres: Unioninkatu 29, 00170 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 23406120 

-Helsingin Yliopistomuseo (Helsinki Üniversitesi Ana Binası)

Helsinki Üniversitesi Finlandiya’nın en eski üniversitesi ve Finlandiya’daki bilim ve kültür beşiği. Üniversite, Finlandiya tarihi ile büyük oranda iç içe geçmiş zengin bir tarihe sahip.

Üniversite Müzesi’nin sergileri ve koleksiyonları, 1640 yılında günümüze kadar gelen Turku Kraliyet Akademisi’nin büyüleyici hikayesini anlatıyor.

1828 yılında üniversite Helsinki’ye taşınınca bütçeyi iki katına çıkaran Çar I. Aleksandr adına adı da İmparator Alexander Helsingin Yliopistomuseo yani Helsinki Üniversitesi olmuş. 1880 yılına gelindiğinde üniversitenin 1000 öğrencisi varmış. Bağımsızlıktan sonra ise üniversitenin adı Helsinki Üniversitesi olarak değiştirilmiş.

Helsingin Yliopistomuseo

Burada üniversitenin tarihi ve Fin icatları hakkında epey bilgi sahibi olabilirsiniz. 1640 sonrası ilaçlar, öğrencilerin eğitimi gelişimi ve akademik özgürlük alanlarında çok güzel çalışmalar var. 

Müze binanın üçüncü katında bulunuyor ve hafta içi 12:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzeye giriş ücretsiz. İsterseniz rehberli tur da yapılıyor ancak 1 saatlik tur 60 €.

Adres: Fabianinkatu 33,00170, 00170 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 29 41911

Int: https://www.helsinki.fi/en/helsinki-university-museum

-Helsingin Kaupunginmuseo (Helsinki Şehir Müzesi)

Müze kurulduktan itibaren günümüze kadar bize Helsinki yaşamından kesitler sunuyor. Müze meydanın görünen köşesindeki binanın dışında 4 binaya daha sahip. 2018 yılında Avrupa’nın en iyi müzesi seçilmiş.

Helsingin Kaupunginmuseo (Helsinki Şehir Müzesi)

Müze hafta içi 09:00-17:00, hafa sonu 11:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzeye giriş ücretsiz. İsterseniz rehberli tur da yapılıyor ancak 1 saatlik tur ücreti 80-200 € arasında değişiyor.

Adres: Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 31036630

Int: http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/en/your-visit/new-helsinki-city-museum/

-Aleksanterinkatu Caddesi

Görünen cadde Helsinki’nin istiklali ve en uzun caddesi Aleksanterinkatu. Senato meydanı ile Esplanadi Parkı’nı birbirine bağlıyor. Mecburiyet caddesi de diyebilirsiniz.

Aleksanterinkatu Caddesi

Bu tarihi cadde Çar I. Aleksandr adına yaptırılmış. Şehrin en kalabalık yerlerinden birini oluşturuyor.

Aleksanterinkatu Caddesi

Bizim İstiklal Caddesi’nde yapamadığımızı onlar yapmış. Bizim mühendisleri göndersinler de İstiklal Caddesi’ni nasıl döşemeleri gerektiğini öğretsinler. Küçük bir vagonluk tramvayın arkasına sığınmasınlar. Ayrıca bu cadde trafiğe de açık. 

-Kauppatori (Pazar Meydanı)

Helsinki’nin Eminönü de diyebileceğim meydan artık Helsinki ile bütünleşmiş hatta önüne bile geçmiş durumda. Her gün saat 06:30-19:00 saatleri arasında bu meydanda Helsinki’nin ünlü pazarı kuruluyor. 

Kauppatori (Pazar Meydanı)

Özellikle yaz aylarında turistleri için bir çekim merkezi olan meydan, kentin sosyal kalbi niteliğinde. Kalabalığın sebebi, limana sürekli girip çıkan devasa cruise gemileri. Buradan Stockholm ve Tallinn’e devamlı çalışıyorlar, pazar meydanına sürekli hareket katıyorlar.

Buradaki stantlarda geleneksel pazar ürünlerinin yanı sıra el sanatları ve hediyelik eşyalar da satılıyor. Kışın en soğuk günlerinde bile rahatça buharda sıcak bir kahve içebileceğiniz ısıtmalı kafeler bulabilirsiniz.

Kauppatori (Pazar Meydanı)

Pazar Meydanı’nın solunda Esplanadi Parkı, kuzeyinde Helsingin Kaupungintalo (Helsinki Belediye Binası), doğusunda Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidinin yapıldığı otopark ve güneyinde adalara ulaşım sağlayan tur ve vapur hatları iskeleleri bulunuyor.

Adres: Eteläranta, 00170 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 31023565

Int: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/sights/market-square

-Esplanadi Parkı

Helsinki’nin Yeşil Kalbi Esplanadi Parkı 1818 yılından beri Finlilere şehir parkı olarak hizmet veriyor. Esplanadi aynı zamanda Finlandiya’nın da en ünlü parkı olarak görülüyor. 

Esplanadi Parkı

Halk arasında “Espa” olarak anılan park, şehre gelen turistler için Finlilerin yaşam anlayışlarını yerinde görmek için en iyi yerlerden biri. 

Esplanadi Parkı

Esplanadi Parkı’na Ulaşım, Esplanadi Parkı’nın Tarihi, Esplanadi Parkı, Havis Amanda Çeşmesi, Kappeli, Esplanadin Lava, Johan Ludwig Runeberg Heykeli, Eino Leino‘nun Heykeli ve Svenska Teatern (İsveç Tiyatrosu) ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Helsinki’nin Yeşil Kalbi Esplanadi Parkı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Pohjoisesplanadi, 00101 Helsinki, Finlandiya 

Int: https://vihreatsylit.fi/en/esplanadinpuisto/

-Helsingin Kaupungintalo (Helsinki Belediye Binası)

1833 yılında tamamlanan bina, başlangıçta Hotel Seurahuone olarak hizmet vermiş. Binayı yine Carl Ludvig Engel tasarlamış. 1913 yılında bina belediye tarafından satın alınmış ve 1933 yılından sonra belediye binası olarak kullanılmaya başlanmış.

Helsingin Kaupungintalo

Helsinki merkezinde yer alan yapının özellikle geceleri görüntüsü oldukça görkemli.

Helsingin Kaupungintalo (Helsinki Belediye Binası)

İçerisinde sergiler de yapılıyor. Bina hafta içi 08:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Girme şansınız olursa mutlaka ziyaret de edin. Ayrıca bir tiyo da benden. Meydana en yakın tuvaletler burada ve bu tuvaletler ücretsiz. 

Adres: Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 3101691

Int: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/sights/helsinki-city-hall

-Kauppatori Otoparkı

Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi şehri gezmeye gelenlerin genel olarak bilmediği biraz şansınız yaver giderse görebileceğiniz ya da yaşayabileceğiniz bir olay.

Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi

Bu etkinlik halihazırda Finlandiya kültürünün önemli olayları arasına girmiş durumda. İşte 30 yılı aşkın bir süredir devam eden bahse konu faaliyetin icra edildiği yerlerden biri de Kauppatori Otoparkı.

Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi

Helsinki Cruising Ne Zaman ve Nerede Yapılıyor?, Helsinki Cruising Ne Zamandır Yapılıyor? ,Helsinki Cruising Etkinliğine Kimler Katılıyor? ve Helsinki Cruising Etkinliği Kapsamında Neler Yapılıyor? soruları ile ilgili  tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Tur ve Vapur Hatları İskelesi

Helsinki’ye gelen arkadaşlarım için şehirde yapılacak en güzel faaliyetlerden biri adaları ziyaret etmek ya da körfezi gezdiren bir tura katılmak. 

Helsinki Tekne Turu

Seçiminiz ne olursa olsun gelmeniz gereken yer meydanın güneyinde yer alan tur ve vapur hatları iskelesi.

Helsinki Tekne Turu

Eğer tekne turu yapmayı tercih ederseniz Helsinki Tekne Turu Ücret ve Saatleri, Kanal Rotasında Helsinki Tekne Turu, Valkosaari ve Luoto Adaları, Suomenlinna Adası, Sandhamn Adası, Hevossalmi Adası, Degerö Kanalı, Tuorinniemi Plajı, Buz Kıran Filosu, Hylkysaari Adası ve Katajanokanluoto Adası ile ilgili  tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Kanal Rotasında Helsinki Tekne Turu başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Eteläesplanadi, 00130 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 20 7118333

Katajanokka

-Uspenski Katedrali

Batı Avrupa’daki en büyük Rus Ortodoks Katedrali. Aynı zamanda Finlandiya Ortodoks Kilisesi’nin ana katedrali. Helsinki Old Town’a hakim bir tepede 1868 yılında şehirdeki çok küçük bir Ortodoks azınlık için inşa edilmiş ve Kauppatori (Pazar Meydanı)’ye sadece 500 m uzaklıkta bulunuyor. 

Helsinki Old Town Uspenski Katedrali

Fin tarihi üzerindeki Rus etkisinin en açık sembollerinden birini oluşturuyor. Rus İmparatoru II. Aleksandr’ın desteği ile Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından tasarlanmış ancak kendisinin ölümünden sonra bitirilebilmiş. Buna kısaca bir Rus dayatması da diyebilirsiniz. Çünkü Finler çok büyük oranda Protestan.

Helsinki Old Town Uspenski Katedrali

Katedral her gün 09:30-19:00 ( Hafta sonu  15:00) saatleri arasında ziyarete açık. Katedrale giriş ücretsiz.

Adres: Kanavakatu 1, 00160 Helsinki, Finlandiya Tel: +358 9 85646100

Int: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/sights/uspenski-cathedral

-SkyWheel Helsinki

40 m yüksekliğindeki dönme dolap 6 kişinin binebileceği 30 gondola sahip. Bekarlığa veda partisi dahil her türlü parti verilebiliyor. Düğün ve Sauna hizmeti bile var.

SkyWheel Helsinki

Dönme dolap her gün 10:00-20:00 ( Hafta sonu  21:00) saatleri arasında açık. Kişibaşı ücret 13 € (2-11 yaş 9,5 €). Helsinki Card sahibiyseniz 2 € indirim yapılıyor.

Adres: Katajanokanlaituri 2, 00160 Helsinki, FinlandiyaTel: +358 40 4804604

Int: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/sights/uspenski-cathedral

Değerlendirme

Helsinki Old Town şehrin görülmesi gereken en önemli yeri. Bu nedenle özellikle bir tam gün ayrılarak gezilmesi önemli. Özellikle fotoğrafçı iseniz bahsettiğim semtlerde bir tur yapmanız elzem. Böylece tarihi bir şehir nasıl korunup bir kültür ve turizm merkezi haline getirilebiliyormuş yerinde görebilirsiniz.

Helsinki ile ilgili diğer yazılarımız için Helsinki Gezi Rehberi‘ne, Baltıklar ile ilgili planlama yapıyorsanız Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version