Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi

Yazı Dizisi : Helsinki Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Helsinki Cruising-Geleneksel Eski Arabalar Geçidi şehri gezmeye gelenlerin genel olarak bilmediği biraz şansınız yaver giderse görebileceğiniz ya da yaşayabileceğiniz bir olay.

Hepinizin bildiği gibi Finliler araba sporlarını seven bir millet. Özellikle Formula 1’de Finlandiya birçok Dünya Şampiyonası kazandı.

Bu sevgi sadece yarış arabaları için geçerli değil eski ve klasik arabalar için de geçerli. Stadin Cruising olarak da adlandırılan etkinlik işte bu sevginin vücut bulmuş hali.

Helsinki Cruising

Yani bu etkinlik için eski model Buick, Cadillac, Chevrolet vb. hayranları için ayağınıza gelen ücretsiz bir fırsat müzede de diyebilirim. Ben de bu güzel etkinliği sizlere aktarmaya çalışacağım.

Helsinki Cruising Ne Zaman ve Nerede Yapılıyor?

Bir grup insanın araba sürmek için toplanması ile başlayan bu etkinlik halihazırda Finlandiya kültürünün önemli olayları arasına girmiş durumda. 

Helsinki Cruising

Helsinki Cruising, her yaz ayının ilk cuma akşamı (Mayıs-Eylül) Kauppatori (Pazar Meydanı) ve (Helsinki Buz Salonu) Nordenskiöldinkatu Parkı’nda 18:00-24:00 saatleri arasında yapılıyor.

Helsinki Cruising Ne Zamandır Yapılıyor?

Etkinliğin kökleri  30 yılı aşkın bir süreye dayanıyor ve hiç aksatılmadan yaz sezonunda her ayın ilk Cuma günü gerçekleşiyor.  

Helsinki Cruising Etkinliğine Kimler Katılıyor?

Finlandiyalılar çevre konusunda inanılmaz hassas insanlar. Hatta bizim hayal bile edemeyeceğimiz şekilde Finlandiya’da sürüş ve otomobillerle ilgili çevre sorunları hakkında çok fazla tartışıyorlar. 

Çoğu Finli özellikle şehirlerde toplu taşımacılığın artırılması ve araba kullandırılmaması taraftarı, diğer taraftan ise toplu ulaşımın yetersiz olduğu her yerde herkesin araba kullanma ve sahip olma hakkını da kutsal bir hak olarak görüyor. 

Helsinki Cruising

Finlandiya’da eski veya klasik Amerikan arabalarını seven şaşırtıcı sayıda insan var. Kıştan yaza geçerken hem diğer klasik ve eski arabaları görmek hem de kendi arabalarını göstermek üzere Helsinki’de bir araya geliyorlar.

Helsinki Cruising

Genel olarak ortak özellikleri çok zengin olmaları. Bazıları aileleriyle bazıları da sevgilileri ile bu etkinliklerde boy gösteriyor.

Konvoy Alana Gelirken
Konvoy Alana Gelirken

Hangi arabaların katıldığına gelince….Helsinki Cruising veya Stadin Cruising Avrupa’nın en işlek araba toplantılarından biri. Her türlü araba bu faaliyete katılabilse de etkinliğe daha eski veya çok eski klasik ya da eski model arabalar bu faaliyete katılıyor. 

Helsinki Cruising

Bu etkinlik tamamen ücretsiz ve herkese açık. Ziyaretçiler ise herkes. Burada araba tutkunu turistleri, yerlileri, çiftleri, çocukları, fotoğrafçıları, gençleri veya yaşlıları yani eğlenmek isteyen herkesi görebilirsiniz. 

Helsinki Cruising Etkinliği Kapsamında Neler Yapılıyor?

Etkinlik kapsamında Finlandiya’nın her tarafından ve yakın ülkelerden Helsinki’ye gelen arabalar ilk olarak 17:00’da Helsinki Malmi Havalimanı’nda toplanıyor. Burada bir tanışma partisi yapılıyor.

Buradan hep beraber yola çıkarak şehri turladıktan ve şovlarını yaptıktan sonra 18:00 gibi Kauppatori (Pazar Meydanı)’de kendilerine ayrılan alana çok yavaş bir şekilde geliyorlar.

Park Halinde Bir Eski Araba

Tabii ki bu geliş alana gelip park etme şeklinde olmuyor. Çok yavaş bir şekilde gelip kendilerine ayrılan alana arabalarını park ediyorlar.

Sohbet Eden Bir Sürücü

Cannes Film Festivali ve kırmızı halıyı düşünün. Burada kırmızı halı yok ama arabaların süzülmesi, şoförlerin çok yavaş bir şekilde hareket ederek hatta yer yer durarak  fotoğrafçılara poz vermesi vb. inanın her şey aynı. Tam bir şov.

Helsinki Cruising

Saat 19:00 gibi artık alanda neredeyse yer kalmıyor. Etrafta sadece sarı, turkuaz, kırmızı, beyaz eski model Buick, Cadillac, Chevrolet vb. araba motorlarının kükreyen ve gürleyen karakteristik hırıltısı duyulmaya başlıyor.

Zaten burada kimse sessiz araba istemiyor. Hem sürücüler hem eski ve klasik araba hayranları hem de youtuberlar o sesleri duymak kaydetmek fotoğraflamak istiyor.

Helsinki Cruising

Yer kalmayan ya da bilerek geç gelen sürücüler bunu fırsata çevirip aynen bizim alışveriş merkezlerinde yaptığımız gibi park alanında ekstra tur atıyorlar. Tek fark yer bulmak istememeleri…..Bu sanırım ayrı bir tatmin durumu galiba…

Araba sahiplerinin bir çoğu park ettikten sonra talep edenlere arabaları ve hikayeleri ile ilgili bilgi veriyor, sohbet ediyor hatta beraber fotoğrafta çekilebiliyorsunuz. 

Meydanı Terk Eden Arabalar

Burada şovlarını yapan sürücüler geç saatlerde (gerçi burada yazın hava karmıyor) hareket ederek Esplanadi Park ve Kaivopuisto Park etrafından arabalarını sürerek şehir merkezinin yaklaşık bir mil kuzeyinde bulunan Helsinki Buz Salonu’nun yanındaki Nordenskiöldinkatu Parkı’na götürüp bir şov da orada yapıyorlar.

Değerlendirme

Eski, antika ve klasik arabaları seviyorsanız kesinlikle bu etkinlik tam size göre. Buick Rivieras, Chevrolet Corvettes ve Ford Mustang’den Ferrarilere her türlü arabayı burada görebilirsiniz. Eski araba tutkunları için daha fazla bilgi edinmek ve benzer düşünen insanlarla tanışmak için harika bir fırsat.

Helsinki ile ilgili diğer yazılarımız için Helsinki Gezi Rehberi‘ne, Baltıklar ile ilgili planlama yapıyorsanız Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version