Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bir Haftasonu Eskişehir Gezisi

Yazı Dizisi : Eskişehir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sonbaharda deniz ve doğa dışında nereye gidelim derseniz Bir Haftasonu Eskişehir Gezisi planlayın derim. Gerçekten de hafta sonu nereye kaçalım diyenler için güzel bir şehir.

Eskişehir son dönemde yıldızı parlayan bir şehir. Günümüzde ülkemizin İç Anadolu’da Bölgesinde gezilecek yerleri arasında adına çokça rastladığımız bir yer.

Sanıyorum Eskişehir’i en son 15 sene önce görmüştüm. Küçük neredeyse kurumuş Porsuk Çayı’nın etrafında kafelerin olduğu adalar bölgesi dışında dikkatimi hiç bir şey çekmemişti.

Eskişehir Porsuk Çayı Köprüleri

Şimdi ise Anadolu’nun ortasında bir vaha görüyorum. Merkez bölgedeki eskinin bina çirkinliği ve şehir içi yol düzensizliği düzeltilemese de bu olumsuzlukları mümkün olduğunca giderecek şekilde insan odaklı müthiş bir Avrupai şehircilik anlayışı kente yansıtılmış, günümüzün tabiriyle şehir her türlü hayat tarzına hitap edecek şekilde herkese göre güncellenmiş.

Buna genel olarak diğer büyük şehirlere göre yeme, içme, ulaşım, müze giriş vb. ucuzluğu da eklenince şehir hafta sonu geçirilecek yer olmuş.

Eskişehir Gezisi

Kültür Turizm Merkezi Eskişehir

Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Seyyid Battal Gazi gibi ilin tarih ve kültürüne zenginlik katan şahsiyetlere, 800.000 kişilik eğitimli bir nüfusa, 100.000 öğrencinin devam ettiği iki üniversiteye, bireysel çabalar ve emeklerle oluşturulmuş ve entelektüel bakış açısına sahip belediyecilik hizmetleri, sanatsal faaliyetleri, farklı konseptlere sahip müzeleri, her kesime hitap eden sosyal yaşam seçenekleri ile kültür turizm merkezi olmayı fazlasıyla hak ediyor.

Eskişehir Odunpazarı

Sanıyorum sanal ortamın da etkisiyle artan bir şekilde kültür turisti çekmekte. Şehirde faaliyet gösteren oteller hafta sonu dolmaya başlayınca uzun yıllar beklediği ilgiyi görmeye başlamış, kültür turizminin başlamasına vesile olmuş.

Şimdiye kadar yaptığım gezilere ve tecrübeme istinaden şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kültür turistlerinin deniz kum güneş odaklı tatil turistine göre en önemli farkı diğer turistlerden daha fazla kazanan, tatildeyken daha fazla harcayan,  gidilen yörede yaşayanlara göre eğitim seviyesi daha yüksek, daha ziyade gruplar halinde seyahat eden turistler olmasıdır.

Eskişehir Odunpazarı

Bu tür turistlerin tercih ettiği yerlerde bölge halkı turizm hareketinden geniş oranda pay aldığı gibi artan gelir, bölgenin yaşam standartları ve kültür düzeyini de yükseltir. İşte bunu gözleriniz ile yaşayarak görebiliyorsunuz.

Bu sinerji kocaman bir eğitim kampüsünü andıran şehri de hem ekonomik hem de kültürel yönden ciddi bir şekilde etkilemiş. Şehirde her kesimden her görüşten gruplar halinde gezen yerli turistleri, artık yer yokluğundan sağa sola bırakılan tur otobüslerini görünce bu anlayışla devam edildiği takdirde bir kültür turizm merkezi olmaması için hiçbir neden olmadığını söyleyebilirim.

Eskişehir Mavi Köprü

Köprüler ve heykeller kullanılarak görsel bir zenginlik katılmış. Bunlar yapılandırılırken engelli vatandaşlar ve çocuk arabaları için gerekli düzenlemelerin yapılmış olması çok hoş.

Eskişehir’in 2013 yılında “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak gösterilmesinin de bu durumun bir sonucu olduğunu düşünüyorum.

Biz yapmış olduğumuz hafta sonu gezimizde Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’na, Adalar ve Odunpazarı bölgesi ile Kent Park’a gitme imkanı bulduk. Ben de size detaylı linkleri ile gezdiğimiz ve deneyimlediğimiz yerler ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

Eskişehir’e ve Eskişehir’de Ulaşım

Şehre ulaşmanın en kolay yolu kuşkusuz hızlı tren. Halihazırda İstanbul, Ankara ve Konya’dan direkt ulaşım imkanı var. Yani geleceğiniz şehirden tren bağlantılı otobüslerle de gelebiliyorsunuz.

İstanbul-Eskişehir arası yaklaşık 3 saat,  Ankara-Eskişehir arası ise yaklaşık 1,5 saat ve  Konya-Eskişehir arası yaklaşık 2 saat 15 dakika sürüyor.

Güncel sefer saatleri için tıklayınız. Güncel otobüs bağlantısı olan iller ve sefer saatleri için tıklayınız. Güncel bilet fiyatları ve satışı için tıklayınız.

Şehirlerarası Otobüs Terminali Kentpark’ın karşısında bulunuyor. Otobüs ile gelirseniz tramvayı kullanarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Şehir içi ulaşıma son dönemdeki gelişmelere paralel olarak trafik ve otopark tam bir sorun haline gelmiş. Genel olarak gidilecek yerler yürüme mesafesinde. Bu nedenle şehri çok iyi bilmiyorsanız buraya sakın araba ile gelmeyin. Bunun yerine taksi ya da diğer ulaşım vasıtalarını kullanın. Böylece kısıtlı zamanınızı yolları anlamaya çalışmak ya da otopark bulmaya çalışmak yerine sadece gezmek için kullanabilirsiniz.

Şehir içi ana ulaşım aracı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tramvay (ESTRAM). Hatlar ve sefer saatlerine ulaşmak için tıklayınız.

Adalar Bölgesi Eskişehir’de Bir Tramvay

Tramvayın gitmediği yerlerde otobüs kullanabilirsiniz. Bunların dışında ise dolmuş da kullanabilirsiniz. 

Esbotlar

Şehir merkezi ile Kentpark arasında bot ulaşımının yapıldığına dair yazılar olsa da biz bu tür bir ulaşıma rastlamadık. 

Porsuk Çayı ve Bir Bisiklet

Şehir içi benim tavsiyeme gelince özellikle tüm Porsuk Çayı hattında rahatlıkla bisiklet kullanabilirsiniz.

Eskişehir Heykelleri

Şehir bir bakıma heykelleri ile ünlü. Heykeller ise daha çok mesaj verme niteliğinde. Son haliyle Eskişehir gerçekten bir heykel şehri olmuş.

Porsuk Konuk Evi Önü

Şehirde bulunan heykellerin çoğu bizzat belediye başkanı tarafından yapılmış olması ise benim için ayrıca takdir edilecek bir konu.

Porsuk Konuk Evi Önü

Ancak, genel bir eleştiri yapmadan da edemeyeceğim. Heykeller şehrin her kesimini sembolize etmekle birlikte tek bir elden ya da atölyeden çıktığı için farklı tarzları yansıtmıyor.

Porsuk Çayı

Diğer taraftan heykellerin Avrupa’daki heykellerle karşılaştırılmasını da acımasız buluyorum. 

Porsuk Çayı

Bölgemizdeki heykellere bakış maalesef bu konudaki eğitimi ve gelişimi her zaman sekteye uğrattığını, hatta bu durumun mimarimizin bile gelişememesinin baş sebeplerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Porsuk Çayı

Ayrıca; Avrupa’da karmaşık ve düzensiz olan şehirlerdeki yıkılamayan apartmanların çirkin görüntüsünü farklı renkte cephe boyamaları kullanarak kapatmaya çalışıyorlar hatta başarılı da oluyorlar. Tabii ki bu işleri de belediye sanatçılar eliyle yapıyor. Eskişehir bunu denemeli. Güzel olacağına inanıyorum.

Işıklandırma

Gelelim bana göre en önemli eliyle konuya Eskişehir’in gece aydınlatmasının birkaç nokta dışında güzel olduğunu düşünmüyorum.

Porsuk Çayı (Gece)

Bunu da çektiğim fotoğraflara bakarak söylüyorum. Aydınlatma sadece daha iyi görmemizi sağlamak için yapılmaz aynı zamanda ona bakmamız için bizi uyarmalı.

Porsuk Çayı (Gece)

Gerçekten şehirlere farklı bir “bakış” kazandırmak adına aydınlatma oldukça önemli bir araç. Dünya’daki aydınlatma enstelasyonu (yerleştirme sanatı) çalışmaları mutlaka takip edilerek Eskişehir’e uyarlanmalı ve şehrin gelişimine paralel olarak bu konu da ele alınmalı.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

-Adalar Bölgesi

Porsuk Çayı’nın geçtiği ve Köprübaşı Caddesi ile M.K. Atatürk Caddesi arasında bulunan hat ve çevresine halk arasında “Adalar” deniyor. 

Porsuk Çayı ve Esbotlar

Eskişehir’in gelişimini en doğru şekilde merkez bölge olan Adalar Bölgesi’nde görebilirsiniz. 

Porsuk Çayı ve Gondol Turu

Porsuk Çayı şehri ikiye bölüyor ve şehre hayat veriyor. Tüm aktiviteler genel olarak Porsuk Çayı etrafında toplanmış durumda. Bu alan aynı zamanda Eskişehir’in yaşadığı, akşamları çay ve çevresinin oldukça hareketli olduğu alan.

Porsuk Çayı ve Köprüler

Eskişehir Adalar Bölgesi ile ilgili tüm bilgi ve fotoğrafları Eskişehir Adalar Bölgesi Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Odunpazarı

Odunpazarı için eski ahşap evleri ile Eskişehir’in Oldtown bölgesi demek mümkün. Bu bölgenin en önemli özelliği diğer şehirlerimizin tersine çok iyi korunmuş olması. 

Işıklar Sokağı

Öncelikle şunu söyleyeyim başta Odunpazarı bölgesi olmak üzere özellikle fotoğraf çekmek için güzel bir yer. Bugün UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Odunpazarı Kentsel Siti güçlü bir tarihsel kültür potansiyel arz ediyor. Sokakları, meydanları, çeşmeleri ve konutları ile Eski Türk Şehri görünümünü muhafaza eden bir müze kent durumunda.

Müftüler Sokağı

Restore edilen evlerin çoğu ise işletme sahiplerine kiralanmış durumda. Evlerin çoğu dükkan, kafe, otel ya da restoran olarak işletiliyor.

Arpacılar Türmen Hoca Sokağı

Odunpazarı ile ilgili tüm bilgi ve fotoğrafları Tarihi Odunpazarı Fotoğraf Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı Gezisi

Merkez bölgeyi gördükten sonra yapılabilecek en iyi aktivite Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’na gitmek. Açıkçası Türkiye’nin en güzel parklarından birisi, özellikle de çocuklar için tabii ki…. 

Masal Şatosu

400.000 m2 alan üzerine kurulu olan park, sahip olduğu tasarım ve içinde barındırdığı yapılar ile sanırım ülkemizin en özgün parkı olma yolunda.

İçerisinde yer alan çok çeşitli yapı ve etkinlik alanları ile büyük küçük her yaştan gezginin gün boyu eğlenceli vakit geçirebileceği bir yer. Özellikle de şehre ilk kez gelenler için. 

Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı

Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı ile ilgili tüm bilgi ve fotoğrafları Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Kentpark

300.000 m2 alan üzerine kurulu olan park, yapay plajı ile ülkemize ilk örneği oluşturmuş durumda. Bir çok şehir yöneten insana örnek olabilecek güzellikte bir yer. İnsan isterse neleri başarabilir bunu görebiliyorsunuz.

Porsuk Çayı

Söz konusu plaj Kentpark bünyesinde bulunuyor. Plajı oluşturmak için Porsuk Çayı‘nı kullanmışlar ve gerçekten de kurak Anadolu topraklarında harika bir iş çıkarmışlar.

Eskişehir Kentpark Yapay Plajı

Kentpark ile ilgili tüm bilgi ve fotoğrafları Türkiye’nin İlk Denizi Olmayan Plajı Kentpark Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Eskişehir’de Çibörek, Kırım Mantısı, Balaban Kebabı gibi yerel lezzetler ile öne çıkan bir şehrimiz.

Eskişehir Abdüsselam Balaban Kebap Salonu

Bu kapsamda öğün bazında deneyimlediğimiz yerler ve görüşlerim kapsamdaki tüm bilgi ve fotoğrafları Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Eskişehir’de Nerede Kalınır?

Eskişehir’de kalınacak oteller daha çok Adalar Bölgesi’nde Porsuk Çayı çevresinde bulunuyor. Bu bölgede 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 200-300 TL (2019) civarında kalmak mümkün.

Eskişehir Porsuk Konuk Evi

Bölgede kalmak için tavsiyemiz hem butik hem de otantik bir konsepte sahip olan Porsuk Konuk Evi. Burada standart odada 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 250 TL (2019) bir ücret karşılığında kalabilirsiniz.

Eskişehir’de Alışveriş

İlk aklımıza gelen tabii ki lüle taşı. Lüle taşı demişken özellikle hanımların ilgisini çeken bu taştan da kısaca bahsetmek lazım. Lüle taşı, Eskişehir’in sembolü. Dünya’nın en büyük rezervi de Eskişehir ve çevresinde bulunuyor. 

Eskişehir Odunpazarı Atlıhan

Yeraltından çıkarıldığında oldukça nemli ve yumuşak olan taş kolayca ve incelikle yontulabiliyor. Lületaşından pipo, satranç takımı, bilezik, kolye, hayvan figürleri vb. çeşitli süs eşyaları üretiliyor.

Eskişehir Odunpazarı Atlıhan

Lüle taşı hediyelik eşya ya da ev aksesuarları için mutlaka Odunpazarı Atlıhan’a uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Değerlendirme

Yapılacak tarihi koruma projeleri ile şehrin bir prestij noktası haline dönüşmemesi için hiçbir sebep yok. Çalışmalar daha başlangıç noktasında olmasına rağmen şimdiden kültür turizmine yaptığı katkı oldukça sevindirici boyutta. Tüm Dünya’da böyle eskiyi koruyan her zaman kazanıyor.

Genel bir değerlendirme yaparak bu küçük geziyi bitirmek isterim. Eskişehir’in turizm geleceği kültür turizminde yatıyor. Kent sahip olduğu kültürel turizm potansiyelini doğru bir şekilde değerlendirirse şehir “Üniversite Kenti” ya da “Avrupa Kenti” imajını rahatlıkla “Kültür ve Sanat” kenti imajına bırakacaktır.

Şehir ile ilgili diğer yazılarımız için Eskişehir Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version