Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Eskişehir Adalar Bölgesi Gezisi

Yazı Dizisi : Eskişehir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Eskişehir‘in gelişimini görebilmek için en doğru bölge merkez bölge olduğundan semtsel olarak son yazımızın konusu Eskişehir Adalar Bölgesi Gezisi olacak.

Şehir merkezinde anladığım kadarıyla kabaca Porsuk Çayı’nın geçtiği ve Köprübaşı Caddesi ile M.K. Atatürk Caddesi arasında bulunan hat ve çevresine halk arasında “Adalar” deniyor. 

Bu alan aynı zamanda Eskişehir’in yaşadığı, akşamları çay ve çevresinin oldukça hareketli olduğu alan. Bu nedenle de ayrı olarak ele almayı daha uygun gördük.

Adalar Bölgesi Gezisi

Eskişehir Adalar Bölgesi’ne Ulaşım

Bölge aynı zamanda Eskişehir’in kalbi de olduğu için tüm ulaşım modları ile bağlantısı var yani ulaşım bakımından rahat bir yer.

Adalar Bölgesi Eskişehir’de Bir Tramvay

Eğer toplu taşıma ile bölgeye gelecekseniz mutlaka tramvayı tercih edin. Bölgeye yaklaşınca Çarşı ya da İsmet İnönü tramvay duraklarından uygun olanda inebilirsiniz.

Eskişehir Adalar Bölgesi Gezilecek Yerler

-Merkez Ada

Porsuk Çayı’nın üzerindeki ıslah çalışmalarından sonra kalan tek ada olan merkez ada ile gezmeye başlayalım.

Adalar Bölgesi Porsuk Konuk Evi

Adanın üzerinde şehrin sembol binalarından olan Porsuk Konuk Evi bulunuyor.

Adalar Bölgesi Porsuk Konuk Evi (Gece)

1924’te otel olarak inşa edilen eski Tepebaşı Belediyesi binası tarihe uygun olarak tekrar restore edilerek 32 odalı nostaljik Porsuk Konuk Evi’ne dönüştürülmüş. Gece için de ışıklandırılmış.

Adalar Bölgesi Porsuk Konuk Evi

Şahsen ben sabah erken saatlerde fotoğraf çekimi esnasında kısa süreli de olsa oteli gezme imkanı buldum. Gerçekten de çok güzel çalışılmış olduğunu söyleyebilirim. 

Adalar Bölgesi

Ada aynı zamanda Porsuk Çayı’nı da ikiye ayırıyor. Sanırım bu kanallar aynı zamanda çayın temizlenmesi için de kullanılıyor.  

Adalar Bölgesi

Adayı ana karaya bağlayan nostaljik köprü ise fotoğraf çekimi için çok güzel bir sahne oluşturuyor.

Merkez Ada

Porsuk Konuk Evi’nin ön cephesi ise oldukça güzel şekilde dekore edilmiş. Gece geç saatlerde bile halkın hizmetine açık.

Merkez Ada

Bence sıcak ya da soğuk bir şeyler içerken Eskişehir sahnesinde en iyi fotoğrafı alabileceğiniz yer işte burası.

-Köprüler

Porsuk Çayı üzerinde fotoğraf çektirebileceğiniz birçok köprü bulunuyor.

Adalar Bölgesi İki Eylül Köprüsü

Bunlardan en önemlisi İki Eylül Köprüsü. 02 Eylül 1922 tarihi Büyük Taarruz sonrası şehrin Yunanlılardan geri alınış tarihi. 

İki Eylül Köprüsü

Bu köprü için şehrin atardamarı desem yeridir. Eskişehir’in tüm ulaşım faaliyeti İstanbul’da Galata Köprüsü gibi mutlaka bu köprü ile ilişkili.

Adalar Bölgesi İki Eylül Köprüsü 

Köprüye yan hatlarında yapılan heykel eklemeleri ile Paris havası verilmek istenmiş, oldukça da güzel olmuş.

Merkez Ada Köprüsü

Merkez Ada’ya geçiş sağlayan köprü de tekneler ile birlikte sahne olarak değerlendirilebilecek özelliklere sahip.

Şair Fuzuli Köprüsü

Batıya doğru devam edelim. Şair Fuzuli Köprüsü, İki Eylül Köprüsü geçiş ihtiyacını karşılayamadığı için inşa edilmiş bir köprü.

Adalar Bölgesi Şair Fuzuli Köprüsü

Bu köprü özellikle süslemeleri ile ünlü. Bu köprü girişlerinde de Paris benzeri heykelleri yerleştirilmiş. 

Adalar Bölgesi Beyaz Köprü

150 m kadar batıya doğru devam edince de bu sefer beyaz bir köprü görüyorsunuz. Demir işemeleri harika bir köprü.

Beyaz Köprü

Köprü yapmakla kalınmamış tabii engelliler için de her şey düşünülmüş. Rampaların köprü ile bütünleşmesi sağlanmış.

Beyaz Köprü

Köprüde gezerken gördüğünüz köpek de dikkatimi çekti. Rahatlığına hayran oldum. Ne şeker şey değil mi?

Adalar Bölgesi Mavi Köprü

Bir 150 m daha ilerleyince  karşınıza Mavi Köprü çıkıyor. Özellikle güneş vurduğunda muhteşem bir görüntü çıkıyor. Son olarak Mavi Köprü’nün fotoğraflarını çektikten köprü fotoğraf gezimi noktalıyorum.  

Mavi Köprü

Merak edenler için belirteyim bu köprüden sonra benzer özelliklere sahip 2 köprü daha var. Daha sonra ise M.Kemal Atatürk Köprüsü var. Orada zaten Adalar Bölgesi de sona eriyor. 

-Gondol ve Esbot Seferleri

Eskişehir’i bir kanal şehri yapan en önemli özelliklerden biri kanal gezisi yapabilmeniz. Halihazırda bu işlem Porsuk çayında gezi botları, gezi tekneleri ve gondollar ile yapılıyor.

Kentaş-Köprübaşı İskelesi

Esbotlar Kentaş – Köprübaşı İskelesi’nden kalkıyor. Botlar 10:00-18:00 saatleri arasında çalışıyor. Seferler yaz ve bahar aylarında her gün yapılıyor. Seferler 15 dakika sürüyor. Ancak en büyük sıkıntı özellikle 2,5 saate kadar varan kuyruklar. Çok istememize rağmen özellikle turlardan gelen aşırı talep nedeniyle biletler önceden satıldığından 2 saat sonrası için randevu verdiler. Bizim de zamanımız kısıtlı olduğu için maalesef botlara el salladık.

Esbot Turu

Alınan dersler: Biletleri önceden alarak gezi planlamanızı yapın ya da özellikle tatil günlerinde ya çok erken gelin ya da planınızı hafta içine aktarın. Esbot seferleri güncel fiyat bilgisi için tıklayınız.

Gondol Turu

Gondol turları ise Şair Fuzuli Köprüsü’nün dibinden kalkıyor. Gondollar 10:00-18:00 saatleri arasında çalışıyor. Turlar yaz ve bahar aylarında her gün yapılıyor. 

Adalar Bölgesi Gondol Turu

Seferler 20 dakika sürüyor. Şehrin en önemli bölgelerini su içinden seyretme fırsatı sunuyor. Azami 4 kişi binebiliyor. Ancak, en büyük sıkıntı özellikle 2,5 saate kadar varan kuyruklar. Bu nedenle özellikle tatil günlerinde ya çok erken gelin ya da planınızı hafta içine aktarın. 

Adalar Bölgesi Gondol Turu

Venedik’e gidemeyen gençlere bir tiyo. Son dönemde bu gondollar özellikle evlilik teklifi için kullanılmaya başlanmış. Eğer önceden planlarsanız hoş sürprizler de hazırlayabiliyorlarmış. Bizim zamanımız kısıtlı olduğu için maalesef sadece fotoğraf çekebildik. Gondol turları güncel fiyat bilgisi için tıklayınız.

Adalar Bölgesi Tekne Turu

Bunu dışında Osmanlı padişah tekneleri de var. Ancak ben bunları kullanılırken göremedim bu nedenle de sadece fotoğraflarını çekmekle yetindim.

-Porsuk Çayı ve Çevresi

Adalar Bölgesi hareketli yaşantısı ile ünlü. Porsuk’un çevresine kurulu olan kafe ve restoranlar, gece gündüz bu bölgenin çok hareketli olmasında etken.

Porsuk Çayı ve Çevresi

Eskişehirlilerin neredeyse hayatları Porsuk Çayı’nın etrafında geçiyor ve bu konuda merkez bölgede sanırım yine adalar bölgesi.

Adalar Bölgesi Porsuk Çayı ve Çevresi

Eğer kalabalık yerlerden hoşlanmıyorsanız üniversite öğrencileri başta olmak üzere yerli halk tarafından da yoğun ilgi gören bölgede sevdiklerinizle birlikte oturabilir, Porsuk Çayı’na karşı bir şeyler içebilirsiniz. 

Eskişehir Adalar Bölgesi’nde Ne Yenir? Nerede Yenir? 

Şehre özgü kafelerin yer aldığı bölgede her tarz ve kalitede mekanların yer aldığı kafelerde bir şeyler yiyip içmeniz mümkün.

Travelers Cafe

Bölgede deneyimlediğimiz iki yer mevcut. Öğle yemeği bazında ve akşam ve sonrası için Abdüsselam Balaban Kebap Salonu ve Travelers Cafe. Bu kapsamdaki tüm bilgi ve fotoğrafları Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirmemiz

Adalar bölgesi sizin de gördüğünüz gibi beğenilmeyecek bir yer değil. Özellikle fotoğrafçı arkadaşlarım bu bölgede çok güzel sahneler eşliğinde harika fotoğraflar çekebilirler. 

Eskişehir ile ilgili diğer yazılarımız için Eskişehir Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version