Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Eskişehir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Eskişehir‘i gezip Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bir yazı yazmadan olmaz tabii ki. Özellikle baştan belirtmeliyim. Bu bölgeye göç eden Kırım Tatarları bugün yörede bölgesel diyebileceğimiz yemeklerin de çıkış kökü.

Ancak Eskişehir’de Çibörek, Kırım Mantısı, Balaban Kebabı gibi yerel lezzetlerin dışında olağanüstü tatlar arıyorsanız baştan söyleyelim orijinal bazda çok fazla bir şey bulabileceğinizi düşünmeyin.

Bu duruma biraz da modernleşme gerçeğinin de etkisinin olduğunu bir kenara bırakamayız. Hem üniversite hem de turizm ile birlikte malesef yöresel tatlar da ister istemez yerlerini bilindik fastfood tatlarına bırakıyor.

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Şehirde yukarıda anlattığımız nedenlerden ötürü olağanüstü yöresel bir yemek kültürüne rastlamadık. Bu nedenle de siz gezginlere sadece deneyimlediğimiz yerleri ve görüşlerimizi aktarmaya çalışacağız.

Kahvaltı

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kahvaltı için Eskişehir’de deneyimlediğimiz 3 yer var.

-Kocatepe Kahve Evi

Kahvaltı için ilk önerimiz Kocatepe Kahve Evi. Park güzel, mekanın yeri de güzel. Sazova Parkı‘nın ortasında bulunan mekan kaliteli ve göze hitap eden bir kurgu ile düzenlenmiş. 

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kocatepe Kahve Evi

Saray kahvaltısının fiyatı 52 TL (2019). Türk kahvesi 9 TL (2019). Tatlı fiyatları 10-20 TL (2019) arasında değişiyor. Kahve mükemmel (latte, karamel latte, Irish) Magnolia çok lezzetli, sufle ve cheescake ise çok başarılı.

Burasını özellikle kahvaltı ya da öğleden sonra çayı için önerebiliriz.

Mekan her gün 10:00-22:00 saatleri arasında açık. Otopark sorunu yok. 

Adres: Sazova, sazova mahallesi, sazova bilim kültür parkı içi, 26140 Odunpazarı/Tepebaşı/Eskişehir Tel: 0222 324 24 25

-Odunpazarı Keyf Konağı

Kahvaltı için ikinci önerimiz Odunpazarı Keyf Konağı. Sonuç olarak otantik bir konakta kahvaltı yapmak çok hoş. Leziz kahvaltısı, el emeği reçel ve diğer çeşitleri, kumda kahve ve yanında gelen yine el emeği şerbeti. En önemlisi ilgi alaka ve tabi ki güler yüzleri…

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Odunpazarı Keyf Konağı

Merak edenler için serpme kahvaltı kişi başı 35 TL (2019). Çay servisi çok güzel, kahvaltı boyunca sürekli gelip bir isteğiniz olup olmadığını soruyorlar. Kesinlikle gidilmesi görülmesi gereken otantik bir ortam.

Mekan her gün 08:00-21:00 saatleri arasında açık. Otopark sorunu olabilir. Araba ile gelmemekte fayda var.

Adres: Şarkiye, Işıklar Sk. No:16, 26030 Odunpazarı/Eskişehir Tel:0545 542 72 74

-Kırım Tatar Kültür Çiğ Börek Evi

Eskişehir denince ilk akla gelen yemek. Çibörek için her öğün yiyebileceğiniz bir yemek ya da ara sıcak diyebilirim. Ancak benim kişisel tercihim kesinlikle kahvaltı ya da çay saati olur çünkü diğer saatlerde biraz ağır kaçar.

Çiğböreğin esas çıkış yeri Kırım. Ancak gördüğüm için söylüyorum Tatarların yaşadığı Eskişehir ile Litvanya arasındaki tüm hatta Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek vb. değişik adlarla Çiborek yiyebilirsiniz.

Kırım Tatar Kültür Çiğ Börek Evi

Bu güzel tat; kıyma, soğan ve baharat karışımının yufkaya yerleştirilmesi ve yağda kızartılmasından sonra müşterilere sunuluyor. Burada önemli olan tabii ki öncelikle içine konulan karışım ve böreklerin yağ çektirilmeden kızartılması.

Yer tavsiyesi derseniz çok fazla yer var ancak biz Kırım Tatar Kültür Çiğ Börek Evi’ni tercih ettik. Porsiyon ücreti 22 TL (2021). Börek yanında değişik kırmızı acı turşu ikram ediliyor.

Mekan her gün 09:00-22:00 saatleri arasında açık.

Adres: Şarkiye, Işıklar Sk. No:16, 26030 Odunpazarı/Eskişehir Tel:0222 220 65 10

Öğle Yemeği

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği için Eskişehir’de deneyimlediğimiz 2 yer var.

-Abdüsselam Balaban Kebap Salonu

Eskişehir’de Balaban Kebabı denince Trip Advisor bilgesine göre akla ilk gelen yer 1938 yılında kurulan Absüsselam Balaban Kebap Salonu. Biz de bu tecrübeye saygı duyduk arkadaşlarımızla geldik.

Bir Tatar yemeği olan Balaban Tatarca “bol” anlamına geliyormuş. Dana kıyması, bayat ekmek içi, ince kıyılmış sarımsak, yumurta, karabiber kimyon, kekik ve karbonat karıştırılarak iyice yoğuruluyor. Hazır olan malzemeden küçük parçalar koparılarak elde yuvarlanarak köfteler oluşturulup kızgın yağda kızartılıyor.

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Balaban Kebabı

Sayısı isteğe bağlı olarak değişen pideler bayat olmak şartıyla kare kare kesilerek üzerine salçalı kemik suyu ardından da çırpılmış yoğurt dökülüyor. Pidelerin üzerlerine köfteler yerleştirildikten sonra kızdırılmış tereyağı gezdiriliyor. Ardından maydanoz, domates ve közlenmiş biberle birlikte servis yapılıyor.

Tatmak ve bilmek adına güzel bir kebap ancak kişisel yorumumu söylemem gerekirse yemezseniz de bir şey kaybetmezsiniz. 

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Abdüsselam Balaban Kebap Salonu

Bunun dışında bir hanın içinde olmasından dolayı çok da temiz olmayan herkese açık ayrı bir tuvalet kullanılması da hiç hoş değil. Sonuçta adı olan ünlü bir yer olduğu için taşınmasının çok zor olduğunu düşünmüyorum.

Fiyatlara gelince bir porsiyon köfte 25 TL, karışık 30 TL (2019). Doyacağınız şüpheli.

Sonuç olarak olağan üstü değişik bir tat değil. İllaki tavsiye edemeyiz. Karnınızı doyurmak adına deneyebilirsiniz. 

Mekan pazartesi hariç 10:00-21:00 saatleri arasında açık. Yer kısıtlı oluğu için rezervasyon yapmak istemiyorlar. Bu nedenle beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Bir de şehrin en kalabalık yerinde han içerisinde olduğu için otopark sorunu var. Mümkünse buraya araba ile gelmeyin.

Adres: Arifiye, Belediye Sk. No:11, 26010 Odunpazarı/Eskişehir Tel:(0222) 231 14 44

-Tatar Mantısı

Eskişehir denince yine ilk akla gelen yemeklerden biri Tatar Mantısı. Tabii ki mantı için yöresel diyemem çünkü bu yemeği değişik sunumlar ile Doğu Avrupa’dan Nepal’e kadar her yerde yedim. İster sulu ya da kuru sunumları var.  Türkiye dışında genelde sulu sunum göremezsiniz ama bana sorarsanız en güzel mantı açık ara Türkiye’de yapılıyor.

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Tatar Mantısı

Bu nedenle mantı için size bir yer tarifi yapmak istemiyorum. Çünkü bana göre Sinop ve Kayseri Mantısı Tatar Mantısı’ndan bir tık daha güzel. Tabii ki tatlar zevke göre değişir notumu da buraya koyuyorum.

Akşam Yemeği

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği için Eskişehir’de deneyimlediğimiz tek yer var.

-Travellers Cafe

Adalar Bölgesi hareketli yaşantısı ile ünlü. Porsuk’un çevresine kurulu olan kafe ve restoranlar, gece gündüz bu bölgenin çok hareketli olmasında etken.

Üniversite öğrencileri başta olmak üzere yerli halk tarafından da yoğun ilgi gören bölgede sevdiklerinizle birlikte oturabilir, Porsuk Çayı’na karşı bir şeyler içebilirsiniz.

Şehre özgü kafelerin yer aldığı bölgede her tarz ve kalitede mekanların yer aldığı kafelerde bir şeyler yiyip içmeniz de mümkün. Yer tavsiyesi isterseniz bölgede meşhur olan Traveller Cafe biçilmiş kaftan.

Travellers Cafe

Dünya mutfaklarından seçilmiş lezzetleri, içecek zenginliği, güzel atmosferi ve Dünya standartlarına göre bu tarz yerler için oldukça uygun olduğunu söyleyebileceğim fiyatları ile arkadaşlarınızı ya da ailenizi alıp gidebileceğiniz bir mekan.

Travellers Cafe Eskişehir’de Ne Yenir?

Kapısından dönmek istemiyorsanız akşamları özellikle de hafta sonları mutlaka rezervasyon yaptırın. Çünkü özellikle akşamları çok kalabalık oluyor.

Travellers Cafe

Yemek olarak da arkadaşlarımın da çok hoşuna giden benimse farklı seçim yapmam nedeniyle sadece tattığım Traveller’s Special Beef adlı kendilerine özgü yemeği tavsiye ediyorum.

Fiyatlara gelince Eskişehir’e göre pahalı, Ankara-İstanbul’a göre normal. Porsiyonlar da doyurucu olunca bize de gidin demek düşüyor. 

Travellers Cafe Eskişehir’de Ne Yenir?

Mekan pazartesi hariç 10:00-23:59 saatleri arasında açık. Yer kısıtlı olduğu için rezervasyon şart. Bu nedenle beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Bir de şehrin en kalabalık yerinde olduğu için otopark sorunu var. Mümkünse buraya araba ile gelmeyin.

Adres: İstiklal, Porsuk Bulv. No:7, 26010 Merkez/Odunpazarı/Eskişehir Tel:(0222) 230 30 11

Akşam Yemeği Sonrası

Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği sonrası için Eskişehir’de deneyimlediğimiz tek yer var.

-Şelalepark

Eskişehir’de son dönemde ön plana çıkan yerlerden biri de Odunpazarı‘nda bulunan Şelalepark park. 

Şelalepark

Eskişehir manzarasını alabildiğine gözler önüne seren, piknik yerleri, nezih kafe ve restoranların yer aldığı, eğlenceli saatler geçirebileceğiniz, adı üzerinde yapay da bir şelalenin bulunduğu açık alan parkı.

Şelalepark

Burası şehir manzarasını seyretmek için ideal nokta.  İlk olarak görsel olarak sizi etkileyen bir mekan. Doğaya hiç zarar verilmeden düzenleme yapılmış çok güzel dinlenme alanı olmuş. Eskişehir’in seyir tepesi olmuş.

Özellikle hava kararmaya yakın giderseniz hem güneşin batışını hem de şehrin ışıklarını zevkle izleyebilirsiniz.

Şelalepark

Seyir terasında fotoğraf çekilip harika bir Eskişehir manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlamadan oradan ayrılmamanız şiddetle tavsiye olunur. Mümkünse gün batımında orada olmalısınız.

Şelalepark

Şehir ayağınızın altında manzara izleyin doya doya. Tramvay ile ulaşabiliyorsunuz. Tavsiye ediyoruz uğramadan gitmeyin.

Burası her gün 08:00-01:00 saatleri arasında açık. Yer kısıtlı olduğu için rezervasyon şart. Bu nedenle beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Adres: Çankaya, Şht. Mustafa Yıldız Sk. No:6, 26240 Odunpazarı/Eskişehir Tel:(0222) 219 19 11

Değerlendirme

Belki zamanın kısa olması belki kişisel zevklerimiz sebebiyle Eskişehir’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında Çibörek, Kırım Mantısı, Balaban Kebabı da dahil olmak üzere yöreye ait mutlaka yenmesi gereken özel bir tada rastlamadığımız için bir tavsiye de veremiyorum.

Eskişehir ile ilgili diğer yazılarımız için Eskişehir Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version