Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Etna Yanardağı Gezim

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Nesrin Orçun Ciritci

Bugünkü yazımın konusu Avrupa’nın En Aktif Volkanı Etna Yanardağı Gezim. İtalya’nın kuzeyini çok iyi bilen biri olarak ilk defa en güneyine yani Sicilya’ya gitmek doğrusu beni bir hayli heyecanlandırmıştı.

Bunun en büyük sebebi ise sanırım  Etna Yanardağı’na çıkış planımdı. Bazen aktif hale gelen bu dağ, doğrusu beni biraz ürkütüyordu.

Etna Yanardağı

THY ile Katanya (Catania)’ya inerken uçağın penceresinden dışarı baktığımda ilk gözüme çarpan Etna Yanardağı idi. Üstelik tepesi de tamamen kar ile kaplıydı…. Rehberimiz dediğine göre 1 hafta önce böyle karlı değilmiş çok şanslıydık yani… fırsatı kaçırmadım ben de otobüsten birkaç fotosunu aldım. Sanırım Etna Yanardağı ile ilk tanışmam da böyle oldu.

Avrupa’nın En Yüksek ve Faal Yanardağı

..ve işte o gün geldi çattı. Sicilya gezimiz kapsamında bugünkü programımız Etna Yanardağı. Katanya’dan gördüğümüz kadarıyla dağda kar da yoktu.  Programımız ise Etna Yanardağı’nın belli bir bölgesine kadar çıkış ve krater etrafında yürüyüş. Bu arada Etna 3350 m yüksekliği ile sadece faal değil Avrupa’nın en yüksek yanardağı unvanını da taşıyor bilginize.

Dağa Çıkış

Katanya’dan hareket ettikten kısa bir sonra dağ yoluna saptık. Otobüsümüz virajlı yolda kıvrılarak yukarı çıkarken, daha önce lavların geçtiği yerlerde yaptığı tahribatı görüyorduk.

Dağa Çıkış

Lavların geçtiği yer adeta lav taşları ve tüflerle yol haline gelmiş ama hemen sağında ve solunda yemyeşil bitkiler oluşmuş.

Mola Yeri

Biraz çıkınca bir bina önünde durduk.

Mola Yeri
Mola Yeri

Burası hem hediyelik eşya satan hem de çeşitli lav taşlarını sergileyen [içlerinde en büyük lav taşı da vardı].

Burada 2014 yılındaki meydana gelen yoğun patlamanın videosunu da hep beraber seyretme imkanımız oldu.

Yola Devam

Rehberimizin anlattıklarını dinleyip bir kaç hediyelik birkaç eşya alıp tekrar yola koyulduk.

Etna Yanardağı Lavlar Altında Kalmış Bir Ev

Yola devam ederken lavlar altında kalmış bir evin çatısını gördük. Daha önce yerleşim varmış buralarda, lavların ulaşmasından sonra terk edilmiş. Yine de bence çok cesurlarmış çünkü rehberimizin söylediğine göre yakın tarihte aynen filmlerde gördüğümüz gibi püsküren lavların denizdeki gemilere bile ulaştığı zamanlar olmuş.

ve Etna Yanardağı Zirve

2900 m civarında bir noktaya ulaştığımızda karşı tepenin üzerinde yürüyen turistleri gördük.

Meğer kraterin kenarıymış orası.. tabii bizde heyecanla indik [bu arada bendeki endişe tamamen yok olmuştu..] taşlara basa basa ilerledik, turumuzu attık.

Etna Yanardağı Krater

Meğer kraterin kenarıymış orası.. tabii bizde heyecanla indik [bu arada bendeki endişe tamamen yok olmuştu..] taşlara basa basa ilerledik, turumuzu attık.

Etna Yanardağı Krater

Kraterin derin çukurunda hayallere daldık , çukura inenler oldu.. elbette , lav taşı da topladık , video ve fotoğraf çektik. Katanya’yı birde yukardan seyrettik. Ve çok özel bir deneyim daha yaşamanın mutluluğuyla dağ turumuzu tamamladık.

İşin ilginç tarafı yanardağ ziyaretimizden sadece 6 gün sonra tekrar faaliyete geçmiş duman ve lav püskürtmeye başlamış. Olan turistleri indirmişler ve şimdi yeni çıkışa izin vermiyorlarmış. Düşündüm ki çok şanslıymışız, kıl payı bu güzel doğa oluşumunu görüp yaşayabilmişiz. Tüm gezgin dostlarıma da tavsiye ederim.

İtalya ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni deneyimlerde buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın.

Exit mobile version