Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ege’nin Uyuyan Güzeli Sığacık Gezisi

Yazı Dizisi : İzmir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2020 Revize) Bugünkü yazımın konusu Ege’nin Uyuyan Güzeli Sığacık Gezisi. Bu başlığı kullanmamın sebebi şu. Dünya’da bilinen ve çok önem verilen “CittaSlow” diye bir marka kavram var artık. Türkçesi ile ifade edersem “Yavaş Şehir” ya da “Sakin Şehir” diye açıklayabilirim.

“Yavaş Şehir” ya da “Sakin Şehir” ne demek diye soruyorsunuz tabii ki. Bu bir unvan. Günümüzde 30 ülkeden 208 şehir bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. Türkiye’den de 14 şehrin almayı başardığı bu unvanı ilk olarak kim almış biliyor musunuz? Seferihisar…

Yavaş şehir olabilmeniz için ise Uluslararası Bilim Komitesi tarafında belirlenmiş 70 kriteri karşılamanız lazım.

Sığacık

Özetle içinde karmaşıklık ve koşuşturma olmayan stressiz yaşayabileceğiniz, denizine girebileceğiniz doğasında yürüyebileceğiniz bir şehir olmanız lazım.

Mavi bayraklı plajları, tarihi ve yaşam anlayışı ile Sığacık bir mahallesi olmasına rağmen Seferihisar’ın bu unvanı hak etmesinin bence en büyük sebebi.  Plajları, tarihi ve üretimi ile bu koşulları fazlasıyla karşılıyor zaten.

Sığacık Gezisi Teos Antik Kenti

Burası halihazırda tatilciler için deniz, kum ve güneş hizmeti veren büyük bir turizm bölgesi olarak görülse de Teos Antik Kenti olarak tarihteki yerine bakarsanız bundan çok çok daha önemli olduğunu görebilirsiniz. Yani burası Osmanlı Dönemi de dahil öyle sıradan bir yer hiç olmamış….

Sığacık ve Çevresi

Sığacık Ulaşım Sistemi

Sığacık, İzmir’in 55 km güneyinde yer alıyor. Ulaşım sisteminin bileşenlerini ise kendi aracınız dışında otobüs ya da minibüs ile taksiler oluşturuyor.

-Uçak

Sığacık için en yakın havaalanı karayolu ile 62 km mesafede bulunan Adnan Menderes Havaalanı. Adnan Menderes Havaalanı-Sığacık arasında direkt bir toplu ulaşım imkanı yok. Bunun için önce havaalanı İZBAN İstasyonu’ndan (Hilal Durağı üzerinden Fahrettin Altay Aktarma Merkezi yönüne giden metroya aktarma yaparak) otobüs için Üçkuyular İskele Durağı’na ya da minibüs için Üçkuyular Semt Garajı (Fahrettin Altay Aktarma Merkezi)’na gitmeniz gerekiyor.

Bunun dışında IZBAN ile Cumaovası’na da geçebilirsiniz. ESHOT tarafından işletilen 829 Numaralı Otobüsler ile; 06:00-20:05 saatleri arasında Cumaovası-Seferihisar arasında karşılıklı seferler yapılıyor. Bu seferler malesef 1,5 saat sürüyor ve çok sık değil. Sefer saatleri için tıklayınız.

Kişi başı ücret ise 5 TL (2019). Bu yolu kullanırsanız Sığacık yol ayrımında ya da otogarda inip dolmuşla Sığacık’a geçebilirsiniz.

Her iki seçenek de yorucu ve elinizde bavullarla gerçekten değmez. Bu nedenle en az 3-4 kişiyseniz 200 TL (2019) karşılığında havaalanı transferi almanız zaman tasarrufu ve yorulmamanız için daha ideal gibi gözüküyor. 

-Otomobil

Eğer buraya aracınız ile gelecekseniz Sığacık; İstanbul’a 557 km (6 saat) , Ankara’ya  654 km (7,5 saat) ve İzmir’e 55 km mesafede bulunuyor.

-Otobüs

Sığacığa otobüs ile gelmeyi tercih ederseniz öncelikle Seferihisar Otobüs Terminali’ne geleceksiniz. Geri dönüş için de böyle olacak.

İzmir üzerinden gelecekseniz, ESHOT tarafından işletilen 985 Numaralı Otobüsler ile 05:50-00:30 saatleri arasında Üçkuyular İskele hattı-Seferihisar arasında 20 dakika aralıklı düzenli ve karşılıklı seferler yapılıyor. Sefer saatleri için tıklayınız. Kişi başı ücret ise 5 TL (2019). Buradan da Sığacık yol ayrımında ya da otogarda inip otobüs ya da dolmuş ile Sığacık’a geçebilirsiniz.

Sığacık Otobüs Bekleyenler

ESHOT tarafından işletilen 640 Numaralı Otobüsler ile 06:35-22:20 saatleri arasında Seferihisar-Sığacık arasında 30 dakika aralıklı düzenli ve karşılıklı seferler yapılıyor. İsterseniz Sığacık yol ayrımında bu otobüse binebilirsiniz. Sefer saatleri için tıklayınız. Kişi başı bilet ücreti ise 2 TL (2019).

-Minibüs

Üçkuyular Semt Garajı (Fahrettin Altay Aktarma Merkezi)-Seferihisar Otogarı arasında düzenli ve karşılıklı minibüs seferleri yapılıyor. 

Seferihisar-İzmir Minibüsü

Seferler hafta içi 5-10 dakika aralıklarla Seferihisar’dan 05:00-22:30, İzmir’den 06:40-23:59 aralığında yapılıyor. Fiyatları ise 55 km uzunluğundaki yol için gerçekten komik 5 TL (2019). Sığacık yol ayrımında ya da otogarda inip otobüs, dolmuşla ya da taksi ile Sığacık’a geçebilirsiniz.

Seferihisar Otogarı-Sığacık Minibüs Rotası

Seferihisar Otogarı-Sığacık arasında 15 dakika aralıklarla karşılıklı kalkan minibüs seferleri var. Fiyatları ise kişi başı 3 TL (2019).

İzmir-Gümüldür-Sığacık Minibüsleri

Eğer İzmir Otogarı’ndan direkt Sığacık yapayım İzmir’in trafiğine girmeyeyim derseniz İzmir-Gümüldür Minibüsleri ile bunu yapabilirsiniz.

İzmir Otogarı ilçe Terminali’nden yarım saatte bir hareket eden Gümüldür dolmuşları İzmir-Aydın Otoyolu’nu kullanarak Gümüldür’e ulaşıyor. Kişi başı 11 TL (2019) ücret alıyorlar. Burada sizi Sığacık arabalarına ücretsiz olarak aktarıyorlar. Ancak Özdere’de bekleme dahil bu yol neredeyse 2 saat sürüyor. 

-Taksi

Genel olarak taksilerden memnun kaldık. Herhangi bir kazıklama durumu ile karşılaşmadık. Zaten azami gidebileceğiniz mesafe 5 km ve yaklaşık 20 TL (2019) yazıyor. 

Sığacık Gezilecek Yerler

-Sığacık Kalesi  

Sığacık içerisinde kalan en dikkat çekici yapı Sığacık Kalesi. Kalenin geçmişi Selçuklular Dönemi’ne kadar uzanıyor. Ancak bölgede meydana gelen şiddetli depremler her seferinde kaleye çok zarar vermiş. 

Son olarak bölgenin Ege Denizi’ndeki stratejik önemini gören Kaptan-ı Derya Piri Reis’in tavsiyesi ile Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521-1522 yıllarında onartılmış ve bugünkü görünümüne kavuşmuş.

Bu onarım işlerinde de Teos Antik Kenti’nden getirilen taşlar kullanılmış. Kalenin köşe bölgelerinde sanırım daha önce cephanelik ya da hapishane olarak kullanılan zindan tipi bölümler var. 

Sığacık Kalesi  

O dönemde Osmanlı İmparatorluğu için Ege Denizi’ndeki adalara yönelik önemli bir deniz üssü görevi gören kale malesef bugün pazar yeri olarak kullanılıyor. 

Adres: Sığacık Mahallesi, Liman Cd., 35460 Seferihisar/İzmir

-Sığacık Camii

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rodos fethi öncesi sefer hazırlıkları sürecinde kale içinde inşa edilmiş 500 yıllık tarihi olan bir camii.

Sığacık Camii

Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Tuvalet işletmecisinden tarihi konusunda bilgi alabilirsiniz.

Adres: Sığacık, 131. Sk., 35460 Seferihisar/İzmir

-Sığacık Kaleiçi Sokakları 

Sığacık bir yavaş mahalle. Peki bu yavaşlığı yani huzuru sağlayan baş bileşen ne? Tabii ki Sığacık Kaleiçi Sokakları. Sokaklar oldukça iyi korunmuş ve günümüze kadar gelebilmiş. Burada belediyenin katkısı tartışılmaz. İnanın o sokaklarda dolaşmak ayrı bir zevk. 

Sığacık Kaleiçi Sokakları 

Bu tür ev dış cephe çalışma ve aksesuarları malesef Alplerde, Provence‘de ya da Kuzey İtalya’da görebiliyorsunuz. İtiraf etmeliyim ki benzerini sadece Bozcaada’da gördüğüm film setini andıran bu sokakları görmek beni hem çok şaşırttı hem de sevindirdi. 

Sığacık Kaleiçi Sokakları 

1. Derece Sit Alanı olduğu için kale içinde daha çok pansiyonculuk ön plana çıkmış durumda. Pansiyonculuk ön plana çıkınca pazarlanan binalar da haliyle güzelleştiriliyor. Arnavut kaldırımlı sokaklar ise her biri avlulu, cumbalı bu güzel evlere tam da uyum sağlamış. 

-Sığacık Köy Pazarı 

Pazar günleri Sığacık sokaklarında bildiğiniz bir köy pazarı kuruluyor. Ne şanslıydık ki en azından ilk saatlerinde de olsa oradaydık. 

Sığacık Köy Pazarı 

Bu pazarın en önemli özelliği direkt olarak yerel üretimin desteklenmesi. Burada satılan ürünler halden gelmiyor. Belediye de buna izin vermiyor zaten. 

Sığacık Köy Pazarı 

Çiftçiler, ev hanımları ve tabii ki sanatçılar ürettikleri ne varsa organik sebze ve meyveler ile suları olsun, pasta, poğaça, kek, börek vb. ev yapımı hamur işleri olsun ya da el işi, resim, seramik vb. eserler olsun pazarda serbest bir şekilde satıyor.

Sığacık Köy Pazarı 

Burada amaç sadece üreticinin desteklenmesi değil sakin şehir kentler birliği kriterlerine de uyulması amaçlanıyor. Bilmiyor olabilirsiniz yavaş şehir olabilmenin kriterlerinden biri de pazarlarda satılan tüm ürünlerin tamamen yörede üretilen organik ürünlerden oluşması.

Sığacık Köy Pazarı

Burada en çok hoşuma giden ise naylon poşetin paralı değil yasak olması. Taşıma işi için ise file ve kese kağıdı kullanılıyor. Hatta isterseniz yiyeceğinizi seçip yine hemen burada yeme imkanınız bile var. Harika değil mi?

-Sığacık Limanı

Sığacık’ın oldukça şık ancak bir o kadar da sevimli küçük bir limanı var. Günün her saati de oldukça hareketli.

Sığacık Limanı

Önce Sığacık Çarşısı’nı gezip sonra liman civarında turlayabilirsiniz.

Sığacık Limanı

Daha sonra da Liman Caddesi üzerinden tüm sahil boyunca yürüyüp sabah ya da akşamüstü güneşinin tadını çıkarabilirsiniz.

Sığacık Limanı

Yorulunca yine sahilde bir yerde soluklanıp ortamın keyfini çıkarabilirsiniz.

Sığacık Limanı

Foto sever arkadaşlarıma gelince limanın kuzey istikametinde olması nedeniyle güzel bir gün batımı ya da doğumu fotoğrafı çekmek pek de mümkün olmuyor.

Sığacık Limanı

Ancak bu saatlerde sığ denizde balık avlayan balıkçılar oldukça ilginç bir görüntü oluşturuyor.

Sığacık Limanı

Gün batımında rengarenk tekneler de çok güzel bir fotoğraf objesine dönüşüyor.

-Teos Antik Kenti 

Sadece Seferihisar İlçesi’nin değil İzmir’in en önemli antik kentlerinden biri. Antik kentin batı girişi Sığacık merkezinden 2 km uzaklıkta yer alıyor. 

Sığacık Gezisi Teos Antik Kenti Bouleuterion

Tarihe geçen 12 İyonya kentinden biri olan Teos’un öne çıkan en önemli özelliği ise özellikle Roma Dönemi’nde ihraç ettiği ünlü Teos Mermeri. 

Sığacık Gezisi Teos Antik Kenti Dionysos Tapınağı

Kentin bir diğer özelliği ise hala kent dahilinde domuz, tilki vb. evcil olmayan hayvanların görülmesi. Biz de bu önemli antik kent için ayrı bir yazı kaleme aldık. 

Sığacık Gezisi Teos Antik Kenti

Teos Antik Kenti’ne Ulaşım ve Giriş Ücreti, Teos Antik Kenti’nin Tarihi, Helenistik Surlar, Agora Tapınağı, Bouleuterion ve Dionysos Tapınağı ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Teos Antik Kenti Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Teos Plajı ve Teos Antik Limanı

Antik kentin tüm ekonomik kazanımlarını sağlayan antik liman bence bölgenin en dikkat çekici yeri. Teos Antik Kenti’nin o dönemde mermer ihracatı yaptığı 2 limanı var. Bunlardan ilki kuzeydeki Sığacık. Malesef bu liman ile ilgili günümüze gelen herhangi bir kalıntı yok.

Sığacık Gezisi Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

İkinci liman ise bugün Sığacık’ın 4 km güneyinde bulunan bugünkü Teos Antik Limanı. Bu limanında kuzey ve güney olmak üzere 2 iskelesi bulunuyor.

Sığacık Gezisi  Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Döneminde Teos Mermeri ihracatının yapıldığı ana liman işte burası. Aynı zamanda da bizim gezimizin de başlangıç noktası oldu.

Sığacık Gezisi  Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Burada bulunan 2000 yıllık iskelenin Anadolu’da bulunan en iyi korunmuş iskele olduğu belirtiliyor. Çevrede ise Teos Plajı ile çeşitli sitelerin özel plajları bulunuyor. Buradaki deniz de gerçekten çok güzel.

Antik kente giriş yapmak için kullandığımız bölge ile Teos Plajı ve Teos Antik Limanı’na Ulaşım, Teos Plajı, Teos Antik Limanı ve Teos Liman Kilisesi ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Teos Plajı ve Teos Antik Limanı Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Sığacık Plajları

Son dönemde çok fazla tercih edilen Sığacık özelinde plajlara yönelik bir listeleme yapmak yerine Denize Girebileceğiniz Sığacık Plajları başlığında deneyimlerimizi aktaran bir yazının sizler için daha yararlı olacağını düşündüm ve bu yazıyı kaleme aldım.

Sığacık Plajları Mavi Teos Sitesi Plajı

Sığacık, şehrin içinde şehirden uzak bir yer aslında arabanız var ise İzmir merkeze ortama bir saatlik mesafede olan doğanın ve denizin tadını çıkarabileceğiniz, mavi ve yeşilin görsel güzelliklerine doyabileceğiniz kısacası güzel bir gün geçirebileceğiniz bir yer.

Teos Plajı

Ancak malesef bu güzelliğin merkezinde denize girebileceğiniz bir tek kumsal yok. Plajlar daha çok Sığacık çevresinde bulunuyor. Buralarda da genel olarak sabahın ilk ışıklarına dek süren eğlenceler yok. Yalnızca buz gibi bir deniz ve dingin bir yaşam sürmeyi seçmiş emeklilerimiz var.  

Akarcalı Plajı

Akkum Plajı, Teos Plajı, Mavi Teos Sitesi Plajı, Akarcalı Plajı ve Ekmeksiz Plajı ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Denize Girebileceğiniz Sığacık Plajları başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Samos Adası Gezisi

Türkiye’den Samos Adası’na ulaşım sadece Sığacık ve Kuşadası’ndan sağlanıyor.

Sığacık Samos Adası Geçişi

Eğer buraya gelirseniz Samos Adası da birkaç günlük bir gezi alternatifi olarak düşünülebilir.

Sığacık Samos Adası Geçişi

Sığacık’tan bu güzel adaya yapılan karşılıklı seferler yaklaşık 2 saat sürüyor. Samos Adası’na gidiş planımızı biz de Sığacık ile beraber düşündük. Eğer adaya gitmeye karar verirseniz adaya gidiş ve adada gezilecek yerler ile ilgili tüm detayları Samos Adası Gezi Rehberinde bulabilirsiniz. 

Sığacık’ta Alışveriş

Alışveriş denince aklıma direkt Sığacık Köy Pazarı geliyor ama gerçek şu ki buradan memlekete götürmek için pazar alışverişi kavanoz ürünleri hariç zor. Bu nedenle bu konuyu sizin takdirinize bırakıyorum.

Sığacık Gezisi Alışveriş Ağaç Ürünleri

Sığacık Kaleiçi Sokakları sağlı sollu dükkanları ile harika bir alışveriş bölgesi. Burada sanki bulamayacağınız hiçbir şey yok. Özellikle şehirlerde çok pahalı satılan ağaç ürünleri dikkat çekiyor.

Sığacık Gezisi Alışveriş Ev Aksesuarları

Bunun dışında buralarda orijinal ve harika parçalar bulmanız neredeyse kesin gibi. Keyifle yürüyüp vitrinlere bakabilir ve bu sokaklardan sizi tekrar buralarda hissettirecek ev aksesuarları ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Sığacık’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Sığacık’ın yemekler konusundaki en pozitif tarafı deniz kenarında çok fazla lüksü de olmayan son derece romantik ortamlar sunması. Gerçekten gün batarken böyle bir ortamda alacağınız keyif inanılmaz.

Sığacık Gezisi-Sığacık’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bir de kahvaltısı bence özel. O Ege’ye has gözlemeler, reçeller, zeytinyağlılar ve börekler mutlaka denenmeli, ortamı görülmeli.

Sığacık Gezisi-Sığacık’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Hal böyle olunca biz de özet geçmek yerine ayrı bir yazı kaleme aldık sizler için.

Sığacık Gezisi-Sığacık’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Tüm deneyimlerimizi ve fotoğraflarını Sığacık’ta Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Sığacık’ta Nerede Kalınır?

Bu sorunun cevabı aslında ne beklediğinize ve bütçenize bağlı. Sığacık son dönemde tatilciler için öne çıkan bir cazibe noktası ve doğal olarak bu durum da fiyatları etkiliyor. 

Sığacık Gezisi Neoss Butik Otel

Biz seçimimizi ek ulaşım masrafı yapmamak adına tam merkezde bulunan 3 yıldızlı Neoss Butik Otel’den yana kullandık. Bu seçimi yapmamızda ani kararımız ve hafta sonu fırsatı olarak sunulması etkili oldu. Tabii ki bu fırsatların elde kalan manzarasız odaların satılması olduğunu unutmamak gerek. 

3 kişilik oda için güzel bir kahvaltı dahil 350 TL (2019) para ödedik. Sezonda bu fiyatın 450 TL den aşağı olmayacağını belirtmeliyim. Fırsat ve yeri düşünüldüğünde çok güzel manzarası olmasa da bu oteli tavsiye edebilirim.

Adres: Sığacık Mahallesi, Eski Siğacik Yolu Cad.No:6 Siğacik Seferihisar/izmir, Tel: (0232) 745 77 57

Sığacık Gezisi-Değerlendirme

Sığacık; antik kenti ve limanı, plajları ve denizi ile çok büyük bir şansa sahip aslında. Örneğin rengarenk mimarisi ile bütünleşmiş bir Cinque Terre‘de ya da Venedik Lagün Adaları‘nda Sığacık’ın sahip olduğu deniz yok. 

Sığacık Gezisi

Cittaslow anlayışına paralel olarak sadece bunlar ön plana çıkarılırsa Sığacık gerçekten bir hazine haline gelebilir.

Sığacık Gezisi

Tabii ki bunun ilk şartı Sığacık’ı Teos Antik Kenti ve Limanı ile birlikte doğru kullanmak, amasız ve istisnasız korumak. Böylece kentin daha da sıradanlaşmasını önleyebilir ve kenti hak ettiği yere getirebiliriz.

Sığacık ve İzmir ile ilgili diğer yazılarımız için İzmir Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın…

Sığacık Gezisi-Sığacık Gezisi-Sığacık Gezisi-Sığacık Gezisi-Sığacık Gezisi-Sığacık Gezisi-Sığacık Gezisi

Exit mobile version