Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Teos Plajı ve Teos Antik Limanı Gezisi

Yazı Dizisi : İzmir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Malum yaz geliyor ve bugünkü yazımın konusu de en güzel Sığacık plajlarından biri olarak kabul edilen Teos Plajı ve Teos Antik Limanı Gezisi.

Aslında bu gezi için Teos Antik Kenti’ni gezme niyetiyle çıkıp tamamen tesadüfi olarak kente ana kapısından değil de antik limandan girmeye kalkınca şekillenen bir durum da diyebilirim. Ne de olsa biz de yabancısıyız buraların. 

Açıkçası tarih kokan antik liman beni o kadar büyüledi ve değişik geldi ki gördüğüm görüntüleri size daha iyi aktarabilmek adına Teos Antik Limanı ile Teos Antik Kenti yazılarımı ayırmaya karar verdim. Teos Antik kenti ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Teos Antik Kenti Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Bahse konu Teos Antik Kenti, aynı zamanda döneminde oldukça önemli bir liman kenti. Kent, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş ve gelişmiş. Bugün ise kentin güneyinde kalan antik liman alanın çevresinde plajlar ve kamp alanları bulunuyor.

Teos Antik Limanı Gezisi

Teos Plajı ve Teos Antik Limanı’na Ulaşım

Seferihisar İlçesi’nin Sığacık Mahallesi’nde yer alan Teos Antik Limanı, İzmir’in yaklaşık olarak 60 km güneybatısında bulunuyor.

Eğer arabanız yoksa plaj ve antik liman yakınlarından otobüsler geçse de bunu tavsiye etmiyorum.

Antik limana en kolay ulaşım şekli Sığacık Taksi Durağı’ndan taksiye binmek. Mesafe 3,5 km 20 TL (2019). Dönerken de taksinin numarasını mutlaka alın çünkü işiniz bitince aramanız gerekecek.

Mavi Teos Sitesi Plajı

Antik kente girişi bilinen girişten değil antik liman bölgesinden yaptık. Olay ise şöyle gelişti. Sığacık’taydık ve denize girecek yer arıyorduk. Taksi ile Sığacık’tan Akkum Plajı’na geçtik. Pazar günü olmasının etkisi miydi bilemiyorum adı gibi yani kum gibi insan doluydu. Bu da yetmiyormuş gibi tüm plaj özel işletmeye verilmiş ve kişi başı 50 TL (2019) istiyorlardı. Hakikaten böyle bir yere bırakın bu para vermeyi hemen uzaklaşmayı tercih ettik. 

Mavi Teos Sitesi Plajı

Geri dönmek üzere bindiğimiz taksi şoförüne hem Teos bölgesinde denize girmek istediğimizi hem de Teos Antik Kenti’ni gezmek istediğimizi söyleyince sağ olsun bizi ablasının da yazlığının olduğu Mavi Teos Sitesi’ne getirdi. Burası yine ünlü bir plaj olan Akarca Plajı‘nın karşısında bulunuyor. Oturduğumuz yerden Sisam Adası’nı görebiliyorsunuz.

Mavi Teos Sitesi Plajı

Normalde dışarıdan girişe izin verilmiyor ancak yine kendisi devreye girerek bizi plajın hemen üst tarafında güzel bir kafeyi işleten yeğenine teslim etti. Döneceğimiz zaman aramak üzere de kartını verdi. Hakikaten böyle bir zamanda daha uzaklara adam götürüp kazıklamak varken daha yakın bir mesafeye götürüp yabancı olmamızı istismar etmeyen ender taksicilerden biriydi sanırım.

Mavi Teos Sitesi Plajı

Zamanımız değerli olduğu için gitmeden önce antik kenti gezip sonra denize girmek ve bir şeyler yemek üzere hemen ağırlıklarımızı bırakıp çok yakınımızda olan antik kente doğru yola çıktık. (Dönünce denize de girdik. Suyu çok güzel. Soğuk değil. Rüzgar olsa da çok dalga almıyor.)

Teos Plajı

Mavi Teos Sitesi Plajı’nın ilerisinde antik limanın güneye bakan kıyılarında bir plaj oluşturulmuş. Teos Plajı da diyorlar. Tabii ki sit alanı olduğu için kolaylık tesisleri yok. Bir halk plajı kıvamında. Eğer isterseniz havlunuzu yayıp denize de girebilirsiniz. Ya da kişi başı 10 TL (2019) ödeyerek şezlong ve şemsiye alabilirsiniz. Kolaylık olarak kullanabileceğiniz ya da yemek yiyebileceğiz tek yer Özcan Restaurant. Zaten plajı da kamp, plaj ve piknik alanı olarak burada çalışan görevliler işletiyor.

Teos Plajı

Plaj alanı dar ve çok sık şemsiye dikilmiş. Kalabalık günlerde plajda yer bulmak sıkıntılı olabilir. Hem kumluk hem de taşlık alanları var. Plaj çok güzel fakat bakımsız. Kumsal ve çevrenin temizlenip düzenlenmesi gerekiyor. Benim burada en çok garipsediğim olay ise kalan kampçıların tam diplerinde olmasına rağmen etrafı çevrili antik kente giriş noktasını bilmemesiydi. Aslında bence Teos Antik Kenti ile ilgili de bir fikirleri yoktu…Yıllar geçiyor ama halkımız malesef aynı….

Teos Antik Limanı

Plajları geçtikten sonra beni çok etkileyen antik limana varıyoruz. Ionia bölgesinin önemli liman kentlerinden biri olan Teos Antik Kenti, antik dönemde deniz ticareti ile ekonomik açıdan öne çıkmış bir liman kenti. Zenginliklerinin ana kaynağı ise mermer ticareti.

Kentin biri kuzeyde biri de güneyde 2 limanı var. Kuzey limanından günümüze kadar gelebilen bir şey yok. Videoda da güney limanı ise tüm Anadolu sahillerindeki en iyi korunmuş liman iskelesi ile ünlü.

Teos Antik Limanı

Burada bulunan bilgilendirici levhada yazanlara göre Roma Dönemi’nden kalan limanın kuzey ve güneyde 2 iskelesi var. Kuzey iskelesi 15 m iken güney iskelesi 5 m.

Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Tabii ki bunu yerden değil en iyi şekilde havadan görebiliyorsunuz. Kuzey iskelesi açık denize kapalı olduğu için daha çok gemi yanaşacak şekilde tasarlanmış. Kayıtlara göre gördüğünüz limanı aynı anda 50 gemi kullanabiliyormuş. Tabii ki o zaman ki gemi boyutları ile….

Teos Antik Limanı Bilgilendirici Levha

Özellikle Roma Dönemi’nde büyük şehirlerde kullanılan ve ünlü Teos Grisi olarak da bilinen mermer limana çok yakın olan Karagöl mevkiinden çıkıyormuş dolayısıyla tam bir ticaret kaynağıymış. Antik kentin 2 limanının olması da bu görüşü destekliyor çünkü genellikle antik kentlerin o dönemde 2 limanı yok.

Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Biz de tabii ki Google fotoğraflarına göre bölgenin en çok çekilen sahnesi batık balıkçı teknesi ile antik limanda fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedik. 

Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Tecrübelerim çerçevesinde buradan çıkarılabilecek bir sonucu da söylemek zorundayım. Benzer örnekleri limanı olan tüm antik kentlerde görmek mümkün. Hepsinin ortak özelliği Romalılar zamanında gelişip zenginleşmeleri.

Teos Antik Limanı Kuzey İskelesi

Bugün de kuzey iskelesi ticaret değil belki ama hem balıkçılara koruma sağlarken hem de yine iskele olarak görev yapıyor. 

Teos Liman Kilisesi

Bunun dışında limanın doğu ucunda bugün sadece kalıntılarını görebileceğiniz dikdörtgen şeklinde bir Liman Kilisesi var. 2011 yılında tesadüfen bulunmuş.

Teos Antik Limanı Liman Kilisesi

Kayıtlara göre bu kilise Bizans Dönemi’ne ait. 1000-1200 yılları arasına tarihlenen kilisenin o dönemde limana gelen giden denizcilerin ibadeti için yapıldığı değerlendiriliyor.

Teos Antik Limanı

Balıkçılara göre ise burada deniz çok zengin. Balık bol ve lezzetli. Ancak günübirlik gelip etrafı kirletenlerden çok şikayetçiler. Lütfen sizde kıyıda çöpünüzü bırakmayın. Bir zahmet yol kenarındaki bidonlara taşıyın.

Teos

Liman Kilisesi’ni de fotoğrafladıktan sonra artık antik limanı arkamızda bırakarak kuzeye doğru Teos Antik Kenti’ne ilerliyoruz.

Sığacık ve İzmir ile ilgili diğer yazılarımız için İzmir Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın…

Exit mobile version