Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sadece Milano‘nun değil İtalya’nın en büyük bilim ve teknoloji müzesi olan Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia “Leonardo da Vinci”) 1953 tarihinde ünlü bilim adamının doğumunun 500. yıl dönümünde  ziyarete açılmış bir müze. Avrupa’nın ve Dünya’nın da en önemli bilim ve teknoloji müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Adından da anlaşılacağı gibi 14.yy.ın efsane bilim adamı Leonardo da Vinci’ye adanmış. Leonardo da Vinci’nin çizimlerine dayanarak, dünyadaki en geniş makine modelleri koleksiyonu ile dikkat çekiyor. 

Müzede;, ulaşım, malzeme, enerji, iletişim, sanat ve bilimin etkileşimini görmek mümkün.  Bilim ve teknolojinin sınırlarındaki çalışmalar ise dikkat çekici. Çocuklara bilimi yerinde göstermek ve sevdirmek için de ekstra bir çaba gösterilmiş. 

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi

Zaten müzenin kurulma amacı, herkesin keyif alabileceği etkileşimli atölye çalışmalarını kullanarak bilimsel olaylarla ilgili tüm izleyicileri pratik bir şekilde eğitmek ki bunu da her yaş için başarmışlar. 

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne Ulaşım

Via San Vittore, 21, 20123 Milano MI, İtalya adresinde bulunan Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne ulaşım ise son derece basit.

Yapacağınız tek şey M1 (Kırmızı Hat) Numaralı Metrolara binip S. Ambrogio Metro İstasyonu’nda inmek. Bunun dışında 94 Numaralı Otobüsler S. Ambrogio m2 Otobüs Durağı’ndan geçiyor.

Bölgeye kiraladıysanız bile mümkünse araba ile gelmeyin. S. Ambrogio bölgesindeki otoparklarda yer bulmak oldukça zor. Toplu taşıma en uygun ulaşım yöntemi. Milano’da otopark ücretleri inanılmaz yüksek. Bunun dışındaki ulaşıma yönelik tüm ayrıntılar için Milano Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin Tarihi

Müzeyi ilk gördüğünüzde şaşıracaksınız. Çünkü beklediğiniz gibi modern bir bina göremeyeceksiniz. Müzeyi bünyesinde barındıran bina 16. yy başlarında Olivetan rahiplerine ev sahipliği yapmak üzere  inşa edilmiş bir manastır.

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi

Napolyon’un bölgeyi işgalinden sonra 1805 yılında yine Napolyon’un emriyle manastır 1808 yılına kadar bir askeri hastaneye dönüştürülmüş. Daha sonra ise İtalyan Ordusu’nun bir kışlası olarak….

1947 yılına gelindiğinde binanın burada bulunan binaların birleştirilerek bilim ve teknoloji müzesine dönüştürülmesine karar verilmiş ve müze 1953 yılında ziyarete açılmış.

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Müze, 09:30-18:30 (Cuma 17:00) saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi kapalı. Tel: +39 02 485551

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi Bileti

Kişi başı giriş ücreti 10 €. 18-26 yaş ücreti ise 7,5 €. Milano City Pass sahibiyseniz %25 indirimli. Müze farklı konseptlerde çok geniş bir alana kurulduğu için rahat takip edebilmek adına size girişte verilmesi gereken müze gezi haritasını almayı unutmayın. 

Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi

-Ana Bina Birinci Kat

Binanın birinci katında ilk olarak sizi Regina Margherita karşılıyor. Gördüğünüz makine 1800’lü yıllarda bir ipek fabrikasında dokuma tezgahlarının çalışması ve aydınlatma için güç sağlayan bir buhar jeneratörü.

Regina Margherita

Kraliyet ailesinin de tanıklığında ilk defa çalıştırılan jeneratör İtalyan endüstrisinin buhar gücünden elektrik gücüne dönüşümünün de sembolü.

Manastırın Eski Eczanesi

Ortaçağ döneminden itibaren manastırlar aynı zamanda ilaçların da geliştirildiği yerler olmuşlardır. Gördüğünüz eski eczanede bulunan tüm parçalar 1600-1900 dönemine ait. O dönemde manastırın bahçesinde yetiştirilen bitkilerden ilaç elde edilmeye çalışmış. Elde edilen ürünler ise ağaç kap ve kristal vazolarda tutulmuş. 

Otomatik Olarak Çalışan İlk Endüstri Cihazı Dokuma Tezgahı

Görmüş olduğunuz dokuma tezgahı 18. yy.ın başlarında üretilmiş ve Milano’da ev mobilyası üreten Schmid fabrikasında kullanılmış. Otomatik olarak çalışan ilk endüstri cihazı olarak kabul ediliyor.

Astrofizikte, elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmeyen, varlığı yalnızca diğer maddeler üzerindeki kütle çekimsel etkisi ile belirlenebilen maddelere Karanlık madde deniyor. Müzede bu konuya da girilmiş. Galaksi merkezine göre gaz bulutları ve yıldızların dönme süratini normal ve karanlık maddenin oluşturduğu kütle yoğunluğu belirliyor. Yani kütle ne kadar büyükse dönüş hızı da o kadar yüksek oluyor.

Tasarladığımız Karanlık Maddenin Galaksideki Etkileşimi

Evrende “gördüğümüz” her şeyin varlığının ve davranışının gerçekte görmediğimiz (karanlık madde) tarafından belirlendiğini öne süren etkileşimli bir multimedya sistemi ile karanlık maddeyi kendiniz tasarlayabiliyor etkilerini görebiliyorsunuz. Şu anda kendi tasarladığımız bir karanlık maddenin galaksideki etkileşimini izliyoruz.

Işığın Yansıtılması ile ilgili de Deneysel Alanlar

Işığın Yansıtılması ile ilgili de Deneysel Alanlar Yaratılmış. Burada özellikle beyaz ışığın etkilerini görebiliyorsunuz.

Dijital Masalar Tarafından Geliştirilen Yaratıcı Çarpışmalar

Dijital masalar ile geliştirilen ve iki nesneyi ışığa yakın hızlarda çarpışmasını sağlamanız durumunda ne olacağını tecrübe etmek için oluşturulan simülasyon gerçekten harika. Cenevre’de bulunan CERN bünyesindeki deneyi burada daha amatör şekilde kendiniz yapabiliyorsunuz. 

-Ana Bina Zemin ve İkinci Kat

Binanın ikinci karında tamamen uzayla ilgili bir bölüm var. Burada aydan getirilmiş bir taş ile daha önce Sovyet Kozmonotlar tarafından kullanılmış araç ve aksesuarlar bulunuyor.

Uzay Aracı Kullanım Simülasyonu

İşte burada bir simülasyon ortamı daha var. Yüksek çözünürlüklü monitörler, etkileşimli dokunmatik ekranlar, yakınlık dedektörleri, tabletler ve akıllı telefonlar ile bir uzay aracını kaldırım Dünya’nın çevresinde yörüngeye oturtabiliyor ya da aya indirebiliyorsunuz. 

Videoda oğlumla beraber 2 astronot olarak ve 2 paneli kullanarak bir uzay aracını Dünya etrafında yörüngeye oturttuk. Bu panellerde izlediğimiz süreç neredeyse detaylar dışında gerçeği ile birebir aynıymış. 

Kimyasal Oluşturma Simülatörü

Bu gördüğünüz ise kimyasal bir yapıyı oluşturma simülatörü. Maddeleri yan yana getirip kimyasal yapıyı elde ediyorsunuz. Eğer yanlış yaparsanız zaten yapı zaten oluşmuyor. Legonun elektroniğinin kimyasallara uyarlanması diyebiliriz.

-E ve F Binası

Bu bina tamamen lokomotiflere ayrılmış. Vagonları ile birlikte 1900-1930 dönemine ait lokomotif ve vagonlarını burada görebiliyorsunuz.

Buharlı Lokomotif (Lokomativa a Vapore) GR 552 036

Buharlı Lokomotif (Lokomativa a Vapore) GR 552 036, ilk defa 1889 yılında Paris’te düzenlenen uluslararası sergide görüşe çıkmış.

Buharlı Lokomotif (Lokomativa a Vapore) GR 552 036

O dönemde çok güvenilir ve hızlıymış. Bu nedenle Fransa-İtalya arasında bahse konu lokomotif kullanılıyormuş. Daha sonra tüm İtalya’yı baştan sona kat eden Milano-Brindisi hattında da kullanılmış. Bu nedenle bahse konu lokomotif için İtalya’yı birleştiren lokomotif de deniyor.

S 506 Enrico Toti

S 506 Enrico Toti, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra İtalya’da inşa edilen ilk denizaltı. Görevi Akdeniz’de dolaşan Sovyet Denizaltılarını tespit etmekmiş. 2005’den beri müzede sergilenen denizaltı buraya kadar 93 km karadan yol yapmış.

-A Binası

Ebe Schooner, Akdeniz’de yük taşımacılığı için 1921 yılında inşa edilmiş. 1950 yılında da eğitim gemisi olarak kullanılmaya başlanmış.

Ebe Schooner

Gemi 1964 yılında müzeye sokulabilmesi için parçalara ayrılmış. Bu gün müzedeki tek parça en büyük gemiyi oluşturuyor.

Conte Biancamano, 1925 yılında İskoçya’da kızağa konmuş. İlk seferini Cenova-Napoli-Newyork hattında yapmış.

Conte Biancamano Balo Salonu

G.Amerika’ya Uzakdoğu’ya İtalya’dan seferler yapmış. Amerikan birliklerini 2. Dünya Savaşı’nda İtalya’ya taşımış. Şu an geminin maketini gördüğünüz salon Geminin orijinal balo salonu. 

Değerlendirme

Sizin de gördüğünüz gibi Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia “Leonardo da Vinci”) ziyaretçilerini sıkmayan, özellikli ve orijinal parçalar ile donatılmış bir müze. Bu kapsamda eğer vaktiniz var ise Milano programınız içerisinde 2 saatinizi bu güzel müzeye ayırabilirsiniz. 

Milano ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Lombardia Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version