Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sempione Parkı (Parco Sempione)

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Milano‘nun en büyük şehir parkı olan Sempione Parkı (Parco Sempione) 19.yy’dan beri Milanolulara şehir parkı olarak hizmet veriyor. Park daha kapsamlı bir gezi yapmak isteyenler için aynı zamanda Sforzesco Şatosu (Castello Sforzesco)‘na da komşu.

1893 yılında açılan park yaklaşık olarak 47 hektar büyüklüğünde. Bizdeki anlayışın tersine açıldığı ilk günden itibaren küçülmek yerine yıllara sari daha da büyümüş.

İşin bizi ilgilendiren yanı ise 120 kusur senedir burası orasından burasından imar oyunlarıyla tırtıklanmamış önce halkın ihtiyacı denmiş.

Sempione Parkı (Parco Sempione)

Üstelik kimse orasına burasına zaten çok büyük şehirde de yer kalmadı  azıcık kenarından arazi tahsis edip AVM, Kilise, toplu konut, rezidans yapayım da dememiş. Hatta daha farklı söylemek gerekirse önce halkı ön planda tutan bir park olmuş.

Sempione Parkı Gezisi

Sempione Parkı’na Ulaşım

Sempione Parkı’na ulaşım ise son derece basit. Yapacağınız tek şey M1 (Kırmızı Hat) ya da M2 (Yeşil Hat) Numaralı Metrolara binip Cadorna FN veya Lanza Metro İstasyonlarından size hangisi uygunsa inmek.

Bunun dışında 18, 50, 37, 58, 61 ve 94 Numaralı Otobüsler ile 1, 2, 4, 12, 14 ve 19 Numaralı Tramvaylar şatonun hemen girişinde bulunan Cadorna Otobüs Durağı’ndan geçiyor.

Parkın Sforzesco Şatosu Girişi

Bölgeye kiraladıysanız bile mümkünse araba ile gelmeyin. Piazza Castello bölgesindeki otoparklarda yer bulmak oldukça zor. Toplu taşıma en uygun ulaşım yöntemi. Milano’da otopark ücretleri inanılmaz yüksek. Bunun dışındaki ulaşıma yönelik tüm ayrıntılar için Milano Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sempione Parkı Tarihi

Parkın ilk oluşturulma süreci 1890-1893 yılları arasında dönemi itibariyle çok popüler olan tipik bir İngiliz Bahçesi tarzında inşa edilmiş.

Parkın içerisinde La Triennale di Milano, Acquario Civico Milano, Arena Civica ve Arco della Pace gibi tarihi yapılar bulunuyor. 

Bu yapılardan La Triennale di Milano’da güzel sanatlar ve mimari ile ilgili eserler sergileniyor. 1906 yılında inşa edilen 36 tanklı Milano Halk Akvaryumu’nda 100’den fazla deniz canlısı türü görebilirsiniz. 1806 yılında inşa edilen Milano Halk Stadı (Arena Civica) ise bir amfi tiyatro. Halihazırda burada halka açık konser ve yarışmalar yapılıyor.

Parktaki en dikkat çekici yapı Barış Takı (Arco della Pace). Orijinal olarak 1807 yılında Napolyon’un zaferlerine atfen yapılmış Avrupa’daki taklardan biri.

Barış Takı (Arco della Pace)

Ancak daha sonradan bir takım eklemeler ile 1838 yılında İtalya’nın birliğine adanmış. Arena Civica ile Torre Branca arasında bulunuyor. Parkın giriş kapısı olarak kullanılıyor. Söz konusu tak Milano’daki neoklasik mimarinin en ilginç örneklerinden biri.

Sempione Parkı (Parco Sempione)

Bir şehir parkı olarak çok iyi dekore edilmiş. Ağaçları, çiçekleri, suni gölü ile oldukça güzel bir park. Aynı zamanda çok fazla kuşa da ev sahipliği yapıyor.

Sempione Parkı’ndan Sforzesco Şatosu

Yer itibariyle Sforzesco Şatosu’na da komşu sayılır. Şehrin merkezi sayılan Duomo di Milano Katedrali’nden buraya yürüyerek gelebilirsiniz.

Sempione Parkı ve Kaplumbağalar

Koşu ve bisiklet yolları ile bisikletçiler ve koşuculara da çok güzel spor yapma imkanı sağlanmış. Ayrıca parkın tam ortasında güzel bir gölet var. 

Sempione Parkı ve Kaplumbağalar

Bu gölette ise çok büyük bir  kaplumbağa nüfusu.

Siren Köprüsü (Ponte delle Sirenette)

Göletin hemen üzerinde ise tarihi Siren Köprüsü (Ponte delle Sirenette) var.

Sempione Parkı (Parco Sempione)

Ayrıca gençler tarafından da çok fazla sevilen vakit geçirilen bir park.

Sempione Parkı (Parco Sempione)

Bu da çok normal çünkü akşamları burada gençlere yönelik çok güzel gösteriler oluyor. Bölgedeki kulüp, bar ve eğlence yerleri daha çok bu kapı civarında toplanmış durumda. Çoğu Milanolulara göre “Milanese Movida” yani Milan gece hayatının en iyi yaşanacağı yer burası.

Değerlendirme

Sempione Parkı bir şehir parkının nasıl olması gerektiğine ilişkin güzel bir örnek. Şato ve park hem sanat hem de tarih yönüyle önemli bir cazibe merkezi. Bu nedenle gezgin arkadaşlarımın Brera ve Sforzesco Şatosu programları ile birleştirerek buraya yarım günlerini planlamasının uygun olacağını düşünüyorum.

Brera ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Milano Sanat Merkezi Brera Gezisi ve Sforzesco Şatosu ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Sforzesco Şatosu (Castello Sforzesco) başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Milano ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Lombardia Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version