Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Milano Sanat Merkezi Brera Gezisi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü programımızda Milano Sanat Merkezi Brera Gezisi var. Şehirde sanat denince ilk akla gelen yer Brera. Bu ifademin baş sebebi semtin 1776 yılından bu yana Güzel Sanatlar Akademisi (Accademia di Belle Arti di Brera Milano)’ne ev sahipliği yapıyor olması.

Ayrıca, semt sanatsal kafe ve galeriler ile adım başı sokak sanatçıları ile dolu. Yani burası için sanatsal bir semt de  dememiz mümkün. 

Via Pontaccio

Semtin diğer bir özelliği ise Navigli ile birlikte Milano gece hayatında ön planda olması. Özellikle gün batımından sonra semte doğru hissedilir bir hareketlilik yaşanıyor. 

Brera Gezisi

Brera’ya Ulaşım

Semte ulaşım ise son derece basit. Yapacağınız tek şey M2 (Yeşil Hat)  numaralı metrolara binip Lanza Metro İstasyonu’nda inmek.

Foro Buonaparte

Bunun dışında 57 ve 61 Numaralı Otobüsler Cairoli  ya da P.za S. Marco Otobüs Duraklarından geçiyor.

Bölgeye kiraladıysanız bile mümkünse araba ile gelmeyin. Via Pontaccio üzerindeki otoparklarda yer bulmak oldukça sorun. Toplu taşıma en uygun ulaşım yöntemi. Milano’da otopark ücretleri inanılmaz yüksek. Bunun dışındaki ulaşıma yönelik tüm ayrıntılar için Milano Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Brera’da Gezilecek Yerler

Milano’nun her bölgesinin kendine has özellikleri var. Burası ise hem sanat hem de gece hayatı ile ünlü bir yer. Modayı da unutmamak gerek. Her yerde yeni fikirlerin tasarımlara döküldüğü butik tasarımcılar da göze çarpıyor.

-Aziz Kırmızı Meryem Ana Kilisesi (Santa Maria del Carmine Church)

Semtteki ilk durağımız Aziz Kırmızı Meryem Ana Kilisesi. 1268 yılından beri aynı yerde kiliseler olsa da yangın, deprem vb. hepsi yıkılmış. 

Aziz Kırmızı Meryem Ana Kilisesi (Santa Maria del Carmine Church)

Son halini gördüğünüz kilise ise 1400-1446 yılları arasında Friardo Bernardo da Venezia tarafından barok tarzında inşa edilmiş. İnşaatın bu kadar uzun sürmesinin nedeni yapım aşamasında defalarca meydana gelen göçmeler.

Çalışma Saatleri: 08:30-17:00 Müzeye giriş kişi başı 10€ (Her ayın son günü giriş ücretsiz.)

Adres: Via Brera, 28, 20121 Milano MI, İtalya Tel:+39 02 7226 3264

-Güzel Sanatlar Akademisi (Accademia di Belle Arti di Brera Milano)

Kilisenin sol tarafından devam ederseniz ünlü Via Brera’ya çıkacaksınız. Yolun sol tarafında ise üniversite seviyesindeki Güzel Sanatlar Akademisi kompleksini göreceksiniz. Halihazırda bu üniversiteye 3000-4000 öğrenci devam ediyor. 

Brera Sanat Galerisi

Kompleksin en dıştaki binası ise 1100’lü yıllarda inşa edilen Brera Sanat Galerisi (Pinacoteca di Brera). Bina ve avlusu çok güzel. 1776 yılında akademi ile birlikte aynı dönemde öğrencilere açılmış ve günümüzde adı bilinen bir çok sanatçıya eğitim vermiş. 1800’lü yılların başından itibaren ise halk müzesi olarak kullanılmaya başlanmış. Ortaçağ ve Rönesans sanat eserlerini bünyesinde barındıran binayı Napolyon da kullanmış. 

Brera Sanat Galerisi

Şu anda da Milano’nun önemli müzelerinden biri olarak işlevine devam ediyor. Müzede 400 yıllık çeşitli tablolar, fotoğraflar, çizimler vb. sergileniyor. Hali hazırda aynı komplekste paha biçilmez kitapların da bulunduğu Çağdaş Sanat Kütüphanesi (Biblioteca d’Arte Contemporanea)’de bulunuyor. Napolyon’u tanrı olarak betimleyen Antonio Canova’nın sansürsüz bronz heykelini görebilirsiniz.

Çalışma Saatleri: 08:30-19:15 Müzeye giriş kişi başı 10 € (Her ayın son günü giriş ücretsiz.)

Adres: Piazza del Carmine, 2, 20121 Milano MI, İtalya Tel:+39 02 8646 3365

-Via Brera

Burası ise semtin kalbinin attığı yer. Aslında uzun bir yol olsa da en yoğun bölümü son bölümü. En yoğun bölümü lüks restoranların yer aldığı son bölümü. Bu bölüm gündüz çok olmasa da akşam üstünden itibaren oldukça yoğunlaşıyor. Burada en dikkatimizi çeken husus ise etrafta gördüğümüz herkesin son derece lüks biçimde giyiniyor olması. Buraya gelirseniz bunu göz önünde bulundurun.

Via Brera

Sokak aralarında gezerken genel olarak ayakta ve hararetli sohbetler eşliğinde hafif bir şeyler yiyip içen gençlere rastlıyoruz. Ön planda ise Navigli’deki gibi yine daha çok kokteyller var. Campari Spritz ya da Negroni Sbagliato ise en çok tercih edilen kokteyller. 

Brera’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Burası da Galleria Vittorio Emanuele II gibi oldukça pahalı bir yer. Zaten görünen o ki öyle de olmasını istiyorlar. 

Brera New Art Restaurant

Brera için tercihimiz klasik bir İtalyan Restoranı olan New Art Restaurant oldu. Buradaki tüm deneyimlerimizi Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Semt hem sanat, hem moda hem de gece hayatı ile ünlü.  Bu semtte Zamanınıza bağlı olarak öğle ya da akşam yemeklerinden birini mutlaka burada alın. Yalnız oldukça da asortik bir yer. Giyime biraz dikkat etmekte fayda var. Yapacağınız planlamada yarım günün yeterli olacağını düşünüyorum. Şimdiden iyi eğlenceler.

Milano ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Lombardia Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version