Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Aperitivo İçin Gidilen Yer Navigli

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Milano‘da Aperitivo İçin Gidilen Yer Navigli. Özellikle gün batımında neredeyse Milano’da Navigli’ye doğru hissedilir bir hareketlilik yaşanıyor. 

Eğer siz de bir akşam üstü iş çıkışı buraya gelirseniz “aperitivo” saatinde Milano’yu ve Milano’nun canlı sokaklarını halkın arasında yerinde yaşayabilirsiniz.

Hatta elinizde birer içecek ve atıştırmalıklarla Milanolular gibi ortamın tadını da çıkarabilirsiniz. 

Naviglio Grande

Bu bölgenin tek özelliği Aperitivo değil tabii ki. Aynı zamanda bölge şehri Como Gölü, Maggiore Gölü, Po ve İsviçre’ye bağlayan kanal sistemine de ev sahipliği yapıyor. 5 kanalın bulunduğu Navigli, zaten İtalyanca “kanallar” demek (‘navilyi’ diye okunuyor).

Navigli Gezisi

Navigli’ye Ulaşım

Semte ulaşım ise son derece basit. Yapacağınız tek şey M2 (Yeşil Hat)  numaralı metrolara binip P.TA Genova FS Metro İstasyonu’nda inmek.

Porta Genova Otobüs Durağı

Bunun dışında 74,164 ve 325 Numaralı Otobüsler ve 2,9,10 ve 14 Numaralı Tramlar da Porta Genova Otobüs Durağı’ndan geçiyor.

Navigli Sokakları

Bölgeye kiraladıysanız bile mümkünse araba ile gelmeyin. Otoparklarda yer bulmak oldukça sorun. Toplu taşıma en uygun ulaşım yöntemi. Milano’da otopark ücretleri inanılmaz yüksek.

Gördüğünüz yazıya gezi sonrası park ettiğimiz noktaya yürürken rastladık. Sanırım ne demek istediği şimdi daha iyi anladınız. Bunun dışındaki ulaşıma yönelik tüm ayrıntılar için Milano Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Navigli

Navigli; kanalları, aperitivo ve gece hayatı ve ile ünlü bir yer. Semt dahilinde 12. ve 16. yy. arasında inşa edilmiş 5 kanalı var.  Söz konusu kanalların en büyüğü ise Naviglio Grande.

Öncelikle şehrin inşaatı için kullanılan kanallar zamanla savunma, sulama ve ulaşım için de kullanılmaya başlanmış. Bugün ise bu kanallardan 2 tanesi (Naviglio Grande ve Naviglio Pavese) tur ve eğlence hayatı için kullanılırken diğerleri sadece sulama amaçlı kullanılıyor. 

-Via Casale

En yoğun yer ise Genova FS Metro İstasyonu ile Naviglio Grande Kanalı’nı birbirine bağlayan Via Casale.

Via Casale

İş çıkış saatinde şehir bir bakıma söz konusu semte doğru akıyor. Herkes de Via Casale üzerinden Navigli Grande’ye…

Via Casale

Via Casale’nin sonunda ise Navigli Grande üzerinde bulunan Pont de fer var. Burası için semtin merkezi de demek mümkün. En azından akşamları böyle.

-Naviglio Grande

Milan’ın en eski kanalı. 1177-1257 yılları arasında inşa edilmiş. O dönemde şehir için çok önemliymiş. 50 km uzunluğundaki kanal en başta şehri inşa etmek için kullanılmış. Bu kanal üzerinden mermer blok vb. bu günkü harika binaların inşasında kullanılacak malzeme taşınıyormuş. Örneğin Duomo di Milano bu kanal üzerinden gelen mermerler ile inşa edilmiş.

Naviglio Grande (Pont de fer)

Bugün ise bu kanal da Alzaia Naviglio Grande kalkışlı tekne turları var. Bence kesinlikle değmez. Kanal boyunca kendiniz de gezip tur programına bakarak aynı yollarda fotoğraf çekebilirsiniz.

Naviglio Grande S. Maria delle Grazie at Naviglio

Kanal boyunca gördüğüm tek tarihi yapı S. Maria delle Grazie at Naviglio, 1905-1989 yılları arasında Cesare Nava tarafından kırmızı tuğla kullanılarak inşa edilmiş.

Naviglio Grande Ponte Di Via Corsico

Kanallar üzerindeki en çok dikkat çeken köprü ise Ponte Di Via Corsico. Kanal fotoğraflarını çekmek için en uygun yer burası ancak oldukça da kalabalık. Özellikle akşamları ceplerinize mutlaka dikkat edin.

-Aperativo ve Gece Hayatı

Sokak aralarında gezerken genel olarak ayakta ve hararetli sohbetler eşliğinde hafif bir şeyler yiyip içen gençlere rastlıyoruz. Ön planda daha çok kokteyller var. Campari Spritz ya da Negroni Sbagliato ise en çok tercih edilen kokteyller. Navigli bira evlerinde buraya has bira sunumları ile de karşılaşıyorsunuz. 

Naviglio Grande

Buraya yönelik talebe göre 3 alkollü içecek ile son durakta Aperitivo’nun dahil olduğu 2 saatlik Navigli yürüyüş turları var. Kişi başı 40 € isteniyor. Bence son derece gereksiz bir tur. Gün batımına doğru semti kendiniz de gezip aynı tatları kendiniz de alabilirsiniz. Üstelik daha uyguna da gelir.

Naviglio Grande 

Gün batımı ile birlikte Milanolular akşam yemeği için sokak aralarında ya da kanallar boyunca masalarının başına geçiyor. 

Naviglio Grande S. Maria delle Grazie at Naviglio Ponte Di Via Corsico

Yemekten sonra ise Milano’nun en ünlü gece hayatı bölgelerinden biri olan Navigli yavaş yavaş ısınıp değişik bir havaya bürünüyor. Bundan sonrasında ise gece kanal boyunca uzanan kulüplerde bitiyor.

Navigli’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusuna bölgesel olarak baktığımızda Milano’da ilk önce değerlendirilmesi gereken yerlerden ilkinin kesinlikle Navigli olduğunu söyleyebilirim.

Navigli Buona Forchetta

Navigli için tercihimiz klasik bir İtalyan Restoranı olan Buona Forchetta oldu. Buradaki tüm deneyimlerimizi Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Navigli, hem kanalları hem de aperitivolu, sohbetli gece hayatı ile ünlü. Milano’ya gelirseniz az fotoğraf ama çok eğlenmek için buraya takılın. Aperitivo yapmayı unutmayın. Çok eğleneceğinize eminim.

Milano ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Lombardia Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version