Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Galleria Vittorio Emanuele II

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Çoğu kişiye göre Milano’nun merkezinde yer alan Galleria Vittorio Emanuele II;  Güzellik, Sanat ve Lüksü İçeren Bir Milano kimliği.

Duomo di Milano‘nun hemen yanı başında yer alan bu olağanüstü bir mimari eserin başlıkta da belirtiğim gibi müdavimlerine bir kimlik veren değişik bir ruhu var.

Bu konuyu bizim için şöyle de açabilirim. Burası hani o “Ben Milano’dan giyiniyorum şekerim” diyen kodamanların hava atmak için alışveriş yaptıkları pasaj. Gördüğüm ve izlediğim kadarıyla Milano‘ya hatta Kuzey İtalya’ya gidip de bu şaheseri görmeyen yok. Diğer taraftan galerinin içerisinde mümkünse alışveriş sonrası marka çantalı fotoğraf çektirmeyen de. 

Galleria Vittorio Emanuele II

Katedral Meydanı (Piazza Del Duomo)’ndan  Galleria Vittorio Emanuele II ‘ye de bir giriş var. Özellikle gün batımında gerçekten ışıklandırma ile birlikte güzel bir obje haline geliyor. 

Galleria Vittorio Emanuele II Gezisi

Galleria Vittorio Emanuele II’ye Ulaşım

Galeriye ulaşım ise son derece basit. Yapacağınız tek şey M1 (Kırmızı Hat)  ve M3 (Sarı Hat) numaralı metrolara binip Duomo Metro İstasyonu’nda inmek. Bunun dışında 61 Numaralı Otobüs ve 1 ve 2 Numaralı Tram da buradan geçiyor.

Galleria Vittorio Emanuele II’ye giderken

Bunun dışındaki ulaşıma yönelik tüm ayrıntılar için Milano Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Galleria Vittorio Emanuele II Terasa Çıkış ve Ücretler

Galeri 24 saat boyunca açık.  İçerideki mağazalar ise sabah 09.30-19.30 saatleri arasında çalışıyor.

Mayıs 2015’ten itibaren galerinin çatısına da çıkmak mümkün olmuş. Bu etkinliğin adı Highline Galleria. Asansörle galerinin çatı katına çıkıp buradan da terasa geçiliyor. Fotoğraf severler  için cazip noktalardan biri de burası. Özellikle hem Milano’nun hem de katedralin akşam üstü ya da gün batımında çok güzel fotoğrafları alınabilir. 

Terasa çıkış (Highline Galleria) 12.00-21.00 saatleri arasında mümkün. Kişi başı ücret 12 €. Bilet ofisinin adresi Highline Galleria, Via Silvio Pellico 2, 4th floor. Milan City Pass sahibiyseniz ilk 20 kişiye ücretsiz.

Galleria Vittorio Emanuele II’nin Tarihi

Bu muhteşem galeriyi anlayabilmek için tarihini de bilmekte fayda var.

Dünya’nın en eski ticaret merkezlerinden biri olan yapı, İtalya’nın birleşmesini kutlamak için İtalya’nın ilk kralı olarak adlandırılan Galleria Vittorio Emanuele II’ye atfen 1865 ve 1867 arasında Neo-Rönesans tarzında inşa edilmiş. Mimarı Giuseppe Mengoni.

Galleria Vittorio Emanuele II

50 m yüksekliğindeki galeri, Milano’nun Dünya’nın ekonomik ve kültürel merkezi olduğunu göstermek amacıyla 4 koridorlu (Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa) olarak inşa edilmiş.

Galleria Vittorio Emanuele II Merkez Kubbe Süslemeleri

4 koridorun birleştiği kubbe ise Dünya’nın farklı bölgelerini temsil eden mozaikler ile süslenmiş. 

Galleria Vittorio Emanuele II Merkez Kubbe Süslemeleri

Galeri’nin bütün kolları ise tamamen dönemin sanat anlayışında resim ve heykeller ile donatılmış.

Galerinin açılışından itibaren burada onlarca şık mağaza açılmış. Milano burjuvazisi, sanatçılar, akademisyenler ve müzisyenler için yürüyüş, buluşma ve gösteri yeri haline gelmiş. 

Neredeyse 150 yıldır da şehrin nabzının attığı  seçkin mağaza ve restoranlara ev sahipliği yapan kapalı bir anıt çarşı olmuş.

Galleria Vittorio Emanuele II

Galeri bugün lüks giyim markaları ve restoranlar içeren üstü camla kaplı bir alışveriş merkezi kimliğinde.

Vittorio Emanuele II Heykeli (Monumento a Vittorio Emanuele II)

Duomo di Milano’nun hemen yanı başında yer alan galeri aynı zamanda Duomo Meydanı (Piazza del Duomo) ile arka tarafındaki Scala Meydanı (Piazza della Scala) arasında bir geçit görevi görüyor.

Galleria Vittorio Emanuele II’yi meşhur eden bu özel görünümü olsa da, bugün bile bünyesinde bulunan otel, lüks mağaza, sanat galerisi, kitapevi, restoran ve kafeleri ile Milan’da sosyal yaşam merkezlerinden biri kabul ediliyor.

Katedral manzaralı Townhouse Duomo Oteli galleri bünyesinde faaliyet gösteriyor. 2 kişilik standart bir odanın gecelik fiyatı 890 €.

Galleria Vittorio Emanuele II Vitrinleri

Modanın merkezi burasıdır dercesine Prada, Gucci and Louis Vuitton gibi markaları yan yana görebiliyorsunuz. Ancak pahalı bir yer. Kravatların bile en ucuzu 80-100 € civarı.

Galleria Vittorio Emanuele II  Biffi Caffè

1867 yılında kraliyet şefi Paolo Biffi tarafından kurulan Biffi Caffè, Savini Restoranı ve Camparino Barı en meşhur mekanlar arasında. Dikkat çeken bir diğer nokta galerinin kalitesini düşürmemek için sanırım içeride fast food ile ilgili hiç bir mekan yok.

Galleria Vittorio Emanuele II

4 koridorunun kesiştiği noktada, cam kubbenin tam altında; İtalya Krallığı’nın 3 başkenti olan Torino , Floransa ve Roma ile  Milano’nun armalarını gösteren 4 mozaik bölüm var.

Torino’ya Ait Olan Boğa Figürlü Mozaik

Bu mozaiklerden en ünlüsü Torino’ya ait olan boğa figürlü mozaik. Efsane dünyası burada da ortaya çıkmış.

Torino’ya Ait Olan Boğa Figürlü Mozaik

Bereket getireceğine inananlar topuklarını bu boğanın üzerine koyup kendi etraflarında 3 kere dönmeye çalışıyorlar. İnsanlar da onları fotoğraflıyor. 

Torino’ya Ait Olan Boğa Figürlü Mozaik

Topuğunuzun üzerinde 3 kere dönmek de öyle sanıldığı kadar kolay değil. Denedim ama başarılı olamadım. 

Çıkış Tarafı

Leonardo da Vinci Heykeli (Monument to Leonardo da Vinci)

Burası ise galerinin diğer çıkışında bulunan Skala Meydanı (Piazza della Scala). Adını burada bulunan Dünyaca ünlü La Scala opera Binası’ndan almış. Meydanın tam ortasında Leonardo da Vinci Heykeli (Monument to Leonardo da Vinci) var. Önemli bir insan. Herkesi etrafına topluyor ve ders veriyor gibi bugün bile. Heykeltraş Peter Romani 1872 yılında açılan bu anıt heykelde ders verdiği 4 ünlü öğrencisi ile tasvir etmiş onu.

Aziz Fedele Kilisesi (Chiesa di San Fedele)

Yine aynı yerde yükselen diğer bir tarihi yapı Aziz Fedele Kilisesi (Chiesa di San Fedele). 1579 yılında açılan kilisenin mimarı Pellegrino Tibaldi. 

Galleria Vittorio Emanuele II’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Burası oldukça pahalı bir yer. Zaten öyle de olmasını istiyorlar. Nereye oturursanız oturun bir biraya 15 €, bir kolaya 10 € ve bir suya 6 € ödeyebilirsiniz.

Benden size küçük bir tavsiye. Terasa çıkarsanız Milan City Pass sahibiyseniz sadece 15 € karşılığında burada muhteşem manzara eşliğinde öğle ya da akşam yemeği yemeniz de mümkün. Menü malesef sadece pizza, içecek ve kahveden oluşuyor. Eğer normal içecek almak isterseniz fiyatları galeri fiyatlarında. Bir değerlendirin derim. 

Değerlendirme

Galleria Vittorio Emanuele II, Milano’ya gelenler için top ten gezilmesi görülmesi gereken yerler arasında gösterilse de bence zamanınız kısıtlı ise ve vitrinlere bakıp burjuvazi yaşam tarzı hayalleri kurmayacaksanız gezginler için elzem de değil. 

Milano ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Lombardia Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version