Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Milano Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Aslında Milano Ulaşım Sistemi çok iyi oturmuş bir sistem olmasına rağmen şehrin kendisinin de Avrupa ulaşım ağı içerisinde bir merkez olması ve bölgedeki banliyöler dahil aşırı nüfus yoğunluğundan dolayı oldukça yoğun bir sistem olarak tanımlayabiliriz.

Bu nedenle özellikle araba kiralamayı düşünenler için Milano‘nun araba ile gezmek isteyenlere göre hiç de uygun bir şehir olmadığını söylemek zorundayım.

Çünkü Pazartesi-Cuma günleri 07:30-19:30 saatleri arasında şehir merkezine girişler ücretli (5 €), bunun dışında cadde kenarına park ederseniz 08:00-19:00 saatleri arasında ilk 2 saat 4 €, sonraki her saat 3 €; 19:00-24:00 saatleri arasında ilk 2 saat 4 € sonra ücretsiz. Kapalı otopark tercih ederseniz yerine göre 2 saati 18 €’ya kadar bir ücret ile karşılaşabiliyorsunuz.

Diğer taraftan Milano metro sistemi ve tamamlayıcı banliyö treni ve otobüs sistemi olan bir şehir. Uygun kartlar alındığı takdirde oldukça pahalı olan bu şehirde nerede kalırsanız kalın ulaşım maliyetlerini düşük tutmak mümkün.

Milano’dan Park Yaptığımız Yerde Gördüğümüz Yazı

Gördüğünüz fotoğraf Milano’dan. Park yaptığımız yerde gördüğümüz bir yazı. Muhtemelen ödediği park ücreti ile ilgili değerlendirme yapan bir vatandaşımıza ait. Bu duruma düşmeyi kimse istemez herhalde…

Bu kısa girişten sonra ben de sizlere Milano Ulaşım Sistemi ile ilgili detaylı işinize yarayacak bilgileri vermeye çalışacağım.

Milano Ulaşım Sistemi

Bergamo Uluslararası Havaalanı (BGY)’ndan Milano Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Havaalanı şehir merkezinin 45 km kuzey doğusunda 57 km mesafede bulunuyor. Yıllık 12 milyon uçuş yapılan havaalanı büyük havaalanları statüsünde bulunuyor. Sabiha Gökçen Havaalanı-Bergamo Uluslararası Havaalanı uçuşu yaklaşık 2 saat sürüyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Bergamo’ya girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2019). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor. 

Bergamo Uluslararası Havaalanı

Büyük kentlerin ulaşım sistemini anlatmak hakikaten zor. Ne tarafından başlayacağınızı bilemiyorsunuz. İlk tavsiye; her tarafı gezeceğim, her yeri göreceğim diyorsanız kendinize havalananından Milan City Pass alın. Niçinini aşağıda anlattım.

-En İyi Seçenek

Araba kiralamayacaksanız Bergamo Uluslararası Havaalanı’ndan  Milano şehir merkezine geliş ve gidişin en kolay yolu terminalden çıkınca hemen sağ taraftaki otoparkta göreceğiniz havaalanı otobüsleri. Bu otobüsler sizi 7 € (2-11 yaş 5 €)  karşılığında 1 saatte Milano şehir merkezine (Milano Staz. FS Centrale (Piazza Luigi Savoia)) bırakıyor ya da şehir merkezinden havaalanına getiriyor. Gidiş 04:25-23:40, dönüş 03:15-22:45 aralığında yapılıyor. Zaman çizelgesi için tıklayınız. Değişik firmalara ait otobüslerin otel konumunuza en uygun son duraklarını görmek için tıklayınız.

-Diğer Seçenekler

Bunun dışındaki diğer seçenek tren. Ancak, Bergamo Tren İstasyonu’nun Bergamo Uluslararası Havaalanı direkt bağlantısı yok. ATB şirketi tarafından işletilen ve 20 dk aralıklarla çalışan 1 Numaralı Otobüs ile kişi başı 2,3 € karşılığında 15 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Otobüs biletini şoförden almanız da mümkün. Bu otobüslerin güncel zaman çizelgesi için tıklayınız.

Eğer bu yolu tercih ederseniz Bergamo Tren İstasyonu-Milan Şehir Merkezi arası bölgesel trenler ile 48 dk sürüyor. Bu trenler 05.00-23.00 arası çalışıyor. İş gidiş dönüş saatlerinde tarife sıklığı 20 dk ya kadar düşüyor. Ücret ise kişi başı 5,5 €. Zaman çizelgesi ve istasyonlar için tıklayınız.

Bergamo Uluslararası Havaalanı (BGY)’ndan  Milano şehir merkezine taksi tutarsanız bu yaklaşık 100 €’ya mal olacaktır. 30 dk süren bu yolculuk 4 kişiyseniz bütçeniz de kısıtlı değilse kabul edilebilir bir seçenek. 

Bu mesafede shuttle rezerve etmeniz de mümkün. 45 dk süren bu yolculuk için ödeyeceğiniz ücret 3 kişi için 59 € , 5 kişi için 72 € civarında. Bir aile ya da çok kişiyseniz bu da iyi bir seçenek. Rezervasyon için tıklayınız.

Bergamo Uluslararası Havaalanı

Biz Bergamo Uluslararası Havaalanı’ndan 7 gün boyunca tüm Kuzey İtalya’da kullanmak için araba kiraladık. Bu konu ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları İtalya’da Araba Kiralamak başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Milan City Pass ve Milano Ulaşım Sistemi

Milano Ulaşım Sistemi (Banliyö Trenleri Hariç) Azienda Trasporti Milanesi (ATM) tarafından işletilen bir sistem. 

Sizin için Milano Ulaşım Sistemi ana elemanı Milan City Pass. Bu kart ile banliyö trenleri dahil her türlü toplu ulaşım aracına sınırsız binebilir örneğin La Scala, Gallerie d’Italia gibi 20’den fazla müzeyi ya da Giuseppe Meazza Stadyumu (Stadio San Siro)’nu ücretsiz gezebilir, Duomo Katedrali (Duomo di Milano)’nin çatısına asansörle ücretsiz çıkabilirsiniz. Restoranlar ve diğer etkinlikler için %10’dan %100’e varan indirimler kazanabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve haritası da veriyorlar. 

Duomo Katedrali (Duomo di Milano)

Fiyatlara gelince 2 günlük kart için kişi başı ücret 79 €,  (16-10 yaş 39 €). 10 yaş altı çocuklar ücretsiz. Ödeme yapıldığı andan itibaren kart geçerli oluyor. Kendinize uygun kartı seçmek için tıklayınız.  Kartı isterseniz telefonunuza indirmeniz de mümkün.

Ancak, internette bahse konu kart ile ilgili yapılan yorumlar online alım dışında karta Milano’da ulaşma zorluğu (Zani Viaggi – Milano Ziyaretçi Merkezi) ve bir de taahhüt edilen ücretsiz/indirimli kazanımların yetkililerce bilinmediğinden kullandırılmaması şeklinde oldukça olumsuz. Bunu da malesef burada belirtmeden geçemeyeceğim. Bunun sebebinin Milano’nun pahalı bir şehir olması ve şehir sakinlerinin genel olarak şehri pahalı ve kaliteli anlayışı ile Dünya’ya sunmak istemeleri olarak görüyorum.

O yüzden bu yazıyı okuduğunuzda kart ile ilgili tekrar bir araştırma yapın. Halen yorumlar olumsuz ise size tavsiyem en yakın metro istasyonuna gidip normal tek yön ya da günlük toplu ulaşım kartlarına yönelmeniz.

Metro ve Milano Ulaşım Sistemi

Metro için Milano Ulaşım Sistemi ana bileşeni demek mümkün. 1960 yılında bitirilmiş sistem için Avrupa’nın en modern sistemlerinden biri, İtalya’nın en kapsamlı ve en uzun sistemi deniyor. Milano, 111 istasyonlu 4 hatlı 95 km uzunluğunda bir metro sistemine sahip. 

Milano Metro Haritası

Turistlerin en yoğun kullandığı hat Duomo Metro İstasyonu’ndan da geçen sarı hat.

Mor hat ise bölgesel ve banliyö treni kullanacak gezginlerin daha çok kullandığı hat. Milano’nun ana banliyö garı olan Milano Porta Garibaldi Garı’na bu hat üzerinde bulunan Garibaldi FS Metro İstasyonu’ndan ulaşabilirsiniz. Bu hat aynı zamanda AC Milan maçlarını oynadığı Giuseppe Meazza (Stadio San Siro) Stadı’na kadar gidiyor. Sistem 2-4 dk periyotlu metrolar ile 06:00-12:30 arasında çalışıyor.

Milano Metrosu

Tek yön bilet 1,5 €. Biletleri metro gişesi, gazete bayi ya da otomatlardan alıyorsunuz. Bileti sadece turnikeden geçerken değil çıkarken de kullanacaksınız bu nedenle bileti sakın atmayın. Bu bilet ile gidiş yönünde metrolar arası aktarma yapabilirsiniz. 90 dk süresince banliyö trenleri dahil tüm ulaşım sisteminde geçerli. Milan City Pass sahibiyseniz metroya ücretsiz binebiliyorsunuz.

24 Saatlik Bilet

Bizim de kullandığımız metro, banliyö trenleri, tramvay ve otobüslerde geçerli 24 saatlik bilet 4.5 €, 48 saatlik bilet 8.25 €. 

Eğer kabin bagajı dışında bagajınız var ise 1,5 € ekstra bagaj bileti almanız gerekiyor.

Otobüs ve Milano Ulaşım Sistemi

Otobüs için Milano Ulaşım Sistemi tamamlayıcı bileşeni demek mümkün. Milano’nun 80 otobüs ve az sayıda troleybüs hattından oluşan bir sistemi var.

Tek Yön Bilet

Şehir içi otobüs ve troleybüsler için tek yön bilet 1,5 €. Bu ücret yarım saatlik periyotlarda çalışan gece otobüsleri için 3 €. Biletleri metro gişesi, gazete bayi  ya da otomatlardan alıyorsunuz. Bu bilet ile gidiş yönünde otobüsler arası aktarma yapabilirsiniz. 90 dk süresince banliyö trenleri dahil tüm ulaşım sisteminde geçerli. Milan City Pass sahibiyseniz otobüs ve troleybüslere ücretsiz binebiliyorsunuz.

Milano Otobüs ve Troleybüs

Otobüs, troleybüs, metro, banliyö trenleri ve tramvaylarda geçerli 24 saatlik bilet 4.5 €, 48 saatlik bilet 8.25 €. 

Hop On Hop Off turlarına gelince 4 hatlı günlük bilet 22 € (çocuk 10 €), 2 günlük bilet 25 € (çocuk 10 €). 45 dakika arayla kalkan otobüsler 4 hatta 42 durakta duruyor. Her bir tur 1,5 saat sürüyor. Genel olarak saatinde gelmemesi ile ilgili de çok fazla şikayet olduğunu belirtmek isterim. Bu nedenle böyle bir niyetiniz varsa konuyu araştırın. Her hangi bir düzelme yoksa günlük biletler ile kendiniz gezmeyi deneyin.

Eğer bölgesel ya da şehirler arası olarak otobüs kullanmayı düşünüyorsanız gideceğiniz yer ise Lampugnano Otobüs Terminali. Burası kırmızı hat üzerindeki Lampugnano Metro İstasyonu ile bağlantılıdır. Ancak genel olarak şikayet edilen bir yer olduğu için imkanınız varsa gideceğiniz yere tren ile gitmenizi tavsiye ederim. 

Tramvay ve Milano Ulaşım Sistemi

Tramvay için Milano Ulaşım Sistemi tamamlayıcı bileşeni demek mümkün. Atlı olanlar da dahil edilirse 1876 yılından beri kullanılan bir sistem. Bugün kullanılan 1500 serisi tramvaylar ise neredeyse 90 yıllık. San Francisco’nun o meşhur eski tramvayları da Milan’dan götürülmüş. 18 hattı bulunan tramvay sistemi 04:30-02:30 saatleri arasında çalışıyor.

Tramvaylar için tek yön bilet 1,5 €. Biletleri metro gişesi, gazete bayi  ya da otomatlardan alıyorsunuz. Bu bilet ile gidiş yönünde tramvaylar arası aktarma yapabilirsiniz. 90 dk süresince banliyö trenleri dahil tüm ulaşım sisteminde geçerli. Milan City Pass sahibiyseniz tramvaya ücretsiz binebiliyorsunuz.

Tramvay, otobüs, metro ve banliyö trenlerinde geçerli 24 saatlik bilet 4.5 €, 48 saatlik bilet 8.25 €. 

Tram No 16 tarihi hat olarak kabul ediliyor. Bu hat Viale Monte Nero’dan başlayıp Duomo di Milano’dan geçip Giuseppe Meazza (Stadio San Siro) Stadyumu’na kadar gidiyor.

Taksi ve Milano Ulaşım Sistemi

Milano taksi ücretleri pahalı olan bir şehir. Taksi açılış ücreti  3,2 € (Pazar ve gece 6,2 €), 1,1 € km başına ücret artıyor. Bekleme ücreti 28 €/sa.  Gece 21:00-06:00 saatleri arasında da % 40 ek gece ücreti var.

Ayrıca, Milano’da taksiler bagaj ücreti olarak normal ücrete ek 3 € alıyor. 10 km kadar bir yol için ödeyeceğiniz ücret 20 € civarında. Bu nedenle mümkünse taksiye binmeyin. Toplu ulaşım kullanın.

Tren ve Milano Ulaşım Sistemi

Milano banliyö ulaşım sistemi Trenord tarafından işletiliyor. Trenler  şehrin tam ortasından geçiyor. Ana istasyon ise Milano Porta Garibaldi Garı.

Noktalamalardan da anlaşıldığı üzere gri banliyö alanı içerisinde metro hatları ile paralel olarak kullanılan banliyö tren ücretleri şehir içi sistem ile aynı. 

Banliyö trenleri için tek yön bilet 1,5 €. Biletleri tren gişesi ya da otomatlardan alıyorsunuz. Bu bilet 90 dk süresince tüm ulaşım sisteminde geçerli. Milan City Pass sahibiyseniz banliyö trenlerine ücretsiz binebiliyorsunuz.

Banliyö trenleri, tramvay, otobüs ve metroda geçerli 24 saatlik bilet 4.5 €, 48 saatlik bilet 8.25 €. 

Milano Metro Bağlantılı Banliyö Hatları

Eğer haritada gösterilen gri banliyö sınırlarının dışına gidecekseniz o zaman bölgesel tren tarifesine geçiyorsunuz demektir. Bu durumda ödeyeceğiniz ücretler gideceğiniz yere göre ekstra banliyö bileti olarak değişmektedir. Ancak haritadaki sınırların dışındaki 165 dk geçerli tek yön en uzak banliyö ücreti de 4,2 €. 

Bunu dışında İtalya dahilindeki şehirlere ya da yurt dışına tren ile gitmek istiyorsanız kullanacağınız istasyon Milano Merkez Tren Garı (Milano Centrale). Buradan her yere gidebilirsiniz. 

Benim Milano Ulaşım Sistemi ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Umarım yararlı olmuştur.

Milano ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Lombardia Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version