Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Venedik Gezisi Gondol ve Adalar Turu ile Öneriler | Venedik Gezi Rehberi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yazın Yaptığımız Venedik Gezisi, Osmanlı’nın Akdeniz’deki en büyük rakibini tanımak için de önemli bir fırsat oldu aslında. 

Şöyle ki Venedik sadece bir kent devleti değil aynı zamanda tarihin de ta kendisi. Osmanlının kendisini de içerisinde bulacağı bir tarih hatta yıkılana kadar Bizans’ın bile.

Zaten bakıyorsunuz 697-1797 yılları arasında Doçların yönettiği 1100 yıllık bir tarih. Daha biz Anadolu’ya gelmemişken sadece Bizans ile değil tüm bölge ülkeleri ile önemli ticaret bağlantıları var. Hem Papa’nın hem Bizans’ın itirazına rağmen İslam Dünyası ile ticaret geliştirmiş zenginliğine zenginlik katar durumda.

San Marco Meydanı’ndan Isola di San Giorgio Maggiore

Bu ticaret bağlantıları Anadolu ve İslam Dünya’sının bilimini Venedik’e taşıyor onlar da bu bilimi öğrenip yayıp teknoloji oluşturuyorlar.

Kendilerini her zaman Roma yerine İstanbul’a daha yakın ve rakip görmüşler. Bugün San Marco Bazilikası bile Bizans-Venedik tarzı ile yapılmış sırf Ayasofya’ya nazire olsun diye.

Bizans ile ilişkileri bozulunca Kudüs seferi diye yola çıkıp İstanbul’da taş üstünde taş bırakmadıkları 4. Haçlı Seferini de bizzat Venedik Cumhuriyeti yönetmiş.

Tüccar Marco Polo’yu doğuyu tanıyabilmek ve teknolojiyi öğrenebilmek için İpek Yolu üzerinden Çin’e göndermiş.

Büyük Kanal (Canal Grande)

Önce Niğbolu’da, Varna’da Haçlı Ordularının omurgası olarak karşımıza çıkmışlar…

Fatih, İstanbul’u kuşattığında boğazdan yardım için geçen gemileri görünce hiddetlenip atını denize sürdüren gemiler bile Venedik gemileri…

Bizans yıkılıp kendilerini de Bizans’ın halefi kabul edince 1463-1718 yılları arasında tarihte 7 defa Osmanlı-Venedik savaşı olmuş. Arnavutluk, Mora, Kıbrıs, Girit hep Venedik’ten alınmış.

San Marco Meydanı (Piazza San Marco)

Biz onlara savaşmayı öğretirken onlar bize sanatı öğretmiş. Fatih’in resmini bile barış anlaşmasının bir şartı olarak ünlü Venedikli ressam Gentile Bellini yapmış.

Bugün Büyük Kanal’a giderseniz şimdi bir müze olan Türk Hanını (Fondaco Turchi) da mutlaka görün. Dönemin Osmanlı-Venedik ilişkilerini bir hayal edin.

Kendinize göre sizi kısıtlamayacak bir güzergah belirlemek her zaman sizi daha mutlu edecektir. 

Venedik Gezisi-Gondol

Her şehrin özeli olduğu gibi Venedik şehrinin özeli de gondol sefası. Yani Venedik denince hemen kendinizi eşiniz ya da sevgilinizle kanalların birinde serenat dinleyerek gezerken hayal edersiniz.

Venedik Kanalları  ve Gondollar

Vaporettolar devreye girmeden önce bir ulaşım aracı olsa da bugün gondol için bir ulaşım aracı demek çok zor. Daha çok bir simgesel Venedik Ritüeli olmuş durumda.

Neden siyah olduklarına gelince 1560’lı yıllarda burada korkunç bir veba salgını yaşanmış. O dönemde gondollar hep ceset taşımış. Bu trajedinin anısına o gün bu gündür gondollar hep siyaha boyanmış.

Venedik Kanalları  ve Gondollar

Genel olarak bu turlar daha çok Büyük Kanal (Canal Grande) ve bağlı olan küçük ara kanallarda yapılıyor ve 30-40 dakika kadar sürüyor.  Bir romantizm ortamı olarak da görüldüğünden bir çok evlilik teklifi anına da denk gelebiliyorsunuz. Tabii ki bu özel yolculuğun bir de 80€ gibi makbul bir değeri var. 

Venedik Kanalları  ve Gondollar

Herkes gondolcu olamıyor. Koyulan kurala göre de gondolcu olabilmenin ilk şartı Venedikli olmak. Eğer bu şehirde doğmadıysanız gondolcu da olamazsınız.

Venedik Kanalları  ve Gondollar

80€ çok fazla ama bana fotoğraf lazım derseniz 2 kişinin idare ettiği 10 kişinin binebildiği ekonomik gondollar yani Tragettolar da mevcut. Bu gondollar daha çok gün boyu Büyük Kanal üzerindeki belirlenmiş iskelelere uğruyor.

Venedik Gezisi-Venedik Ulaşım Sistemi

Venedik ulaşım sistemi özetlenmeyecek kadar özel ve değişik bir sistem. Şehir kanallar ve adacıklar üzerine kurulu olduğu için öncelikle nostaljik vaporetto ve deniz taksilerinin kullanımı diğer şehirlere göre oldukça ön planda ve hayatın içerisinde. Bu kapsamda tüm sistemi özetleyecek şekilde ayrı bir güzel yazı hazırladık.

Venedik Ulaşım Sistemi

Bu kapsamda ulaşım ile işinize yarayacak tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Venedik Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Venedik Gezisi-Venedik’te Gezilecek Yerler

San Marco Meydanı, Büyük Kanal ve Rialto Bölgesi tek tek ele alınıp gezilmesi gereken Venedik’in en güzel yerleri; diğer taraftan Murano Adası, Burano Adası ve Mazzorbo Adası da günübirlik olarak gezi planlanması gereken adalar.  Yaptığımız gezileri linkleri ile birlikte aşağıda anlatmaya çalıştım. 

-San Marco Meydanı (Piazza San Marco)

San Marco Meydanı sadece bir meydan değil aynı zamanda tarihi Venedik Cumhuriyeti’nin kalbi. Korkunç bir tarihi zenginlik kompleksi. Bu muhteşem şehre gelip de burada bir fotoğraf karesine girmemiş kimse göremezsiniz herhalde…

San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco)

Meydana bakan tüm yapılar ile birlikte değerlendirildiğinde tam bir sanat ve kültür kompleksi olduğu için doğal olarak şehrin ana cazibe noktası haline gelmiş. Bütün Dünya renklerini burada görmek mümkün. 

San Marco Çan Kulesi 

Burada bulunan her bir yapı muhteşem birer tarih ve kültürü barındırıyor. San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco), San Marco Çan Kulesi (Campanile di San Marco), Correr Müzesi (Museo Correr), Venedik Ulusal Arkeoloji Müzesi (Museo Archeologico Nazionale di Venezia), Dükler Sarayı (Palazzo Ducale), Hapishane ve Ahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri) ve Ulusal Marciana Kütüphanesi (Biblioteca Nazionale Marciana) ile Aziz Marco ve Aziz Theodore Sütunları (Colonne di San Marco e San Teodoro) meydanda bulunan gezilmesi ve bilgi sahibi olunması gereken noktalar. 

Hapishane ve Ahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri)

Ben de sizler için San Marco Meydanı’na bakan bu muhteşem noktaların her birini gezinize fayda sağlayacak şekilde özetlemeye çalıştım. Meydan ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları San Marco Meydanı başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Büyük Kanal (Canal Grande)

Venedik çok güzel bir şehir. Şehri Dünyaca  meşhur kılan ise muhteşem bir zenginliğin yansıması her metresi ayrı bir prestij kokan Büyük Kanal yani Dünyaca bilinen tabiri ile Canal Grande.

Büyük Kanal 

Büyük Kanal, aynı zamanda yüzlerce ada ve kanaldan oluşan şehrin ulaşım sisteminin ana güzergahı. Bütün bu sistemin başlangıç ya da bitim noktaları hep bu kanal üzerinde. 

Venedik Gezisi Büyük Kanal 

4 km uzunluğunda ve ortalama 5 m derinliğindeki ters bir S harfini andıran kanalın üzerinde 1200’lü yıllardan itibaren inşa edilmiş çoğu zamanında şehrin önde gelen ailelelerine ait özel mülk olan 170 civarında tarihi yapı var. Bunların arasında ecdadımızın izlerini taşıyanlar bile var. Bu kapsamda söz konusu güzel kanalı özetlemek yerine ayrıntılı olarak yazmayı tercih ettim. Bu kanalın başından sonuna kadar yapmış olduğumuz tur ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Venedik Büyük Kanal Turu başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Venedik Gezisi Rialto Köprüsü 

Büyük Kanal’ın sembolü ise Dünyaca meşhur Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto). Bu bölge ise bence öncelikle fotoseverlerin konusu. Ben de bu bölge ile ilgili fotosever arkadaşlarıma da yardımcı olabileceğini düşündüğüm özel bir yazı kaleme aldım.

Köprü ve bölge ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Rialto Köprüsü, Büyük Kanal’ın İncisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Gezilecek yerler kapsamında bundan sonraki başlıklar lagün adalarına ait. Bu kapsamda adalara yönelik kişi başı 50 € civarında bir bedel ödenen turlar mevcut. Benim fikrim ise kesinlikle bu turu kendiniz yapmanız. Fotosever iseniz bu turun merkezine de benim malesef gezme fırsatı yakalayamadığım Torcello Adası’nı koymanız.  

-Aziz Giorgio Maggiore Adası (Isola di San Giorgio Maggiore)

Venedik fotoğraflarını en net ve en güzel çekeceğiniz yer. Hele bir de yağmur sonrası güneş ışığına denk gelirseniz kuleden muhteşem görüntüler yakalayabilirsiniz.

Giudecca Kanalı’na bakan küçük bir ada, Aziz Giorgio Kilisesi (Chiesa di San Giorgio Maggiore)’ne ve Fondazione Giorgio Cini Kültür Merkezi’ne ev sahipliği yapıyor.  Genellikle sergi veya konferanslar yapıldığı adaya San Marco Meydanı (Piazza San Marco)’nda S. Zaccaria (Danieli) “F” Ferbot iskelesinden kalkan 2 Numaralı Vaporetto ile 5 dakikada varmanız mümkün.

Aziz Giorgio Maggiore Adası (Isola di San Giorgio Maggiore)

Ada üzerinde bulunan tamamen Istrian mermerinden yapılmış Aziz Giorgio Maggire Kilisesi (Chiesa di San Giorgio Maggiore) ile ünlü. Tabii ki bir de bir zamanlar vebalı hasta insanların bu adada ölüme terk edilmesi ile…1597-1610 yılları arasında inşa edilen kilisenin mimarı Palladio. 6€ karşılığında çan kulesine de çıkabilirsiniz. Ayrıca Doç Tribunus Memmo (991) ve Doç Sebastiano Ziani (1178) de bu adada gömülü.

-Murano Adası

San Marco Meydanı’nda gezerken Fornace Venier Cam Fabrikası’nda yetkili olduğunu söyleyen biri gelip bizi ücretsiz olarak deniz taksileri ile Murano Adası’ndaki fabrikaya götürebileceğini, burada sanatsal cam üretim seansına katılabileceğimizi ve zorunlu değil ama beğenirsek sergi salonundan alışveriş yapabileceğimizi söyleyince düşünüp teklifi kabul etmemiz 5 dakika bile sürmedi. 

Fornace Venier Cam Fabrikası Üretim Atölyesi

Yani adaya girişimiz Fornace Venier Cam Fabrikası üzerinden oldu. Bu konu ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Fornace Venier Cam Fabrikası başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Fornace Venier Cam Fabrikası Showroom

Düşünün Dünya’nın ilk gözlük camları ve aynaları bu adada üretilmiş. Dünya’nın halihazırda en iyi cam üfleme ustaları da burada yetişiyor. Butik ama bu kadar özel bir adadan bahsediyorum.

Venedik Gezisi Murano Adası

Şehrin yaklaşık 1.5 km kuzeyinde yer alan Murano Adası aynı Venedik gibi kanalların 7 parçaya böldüğü bir ada. 

Venedik’e bağlı bir mahalle statüsünde olan adanın tam ortasından yine Venedik gibi Büyük Kanal geçiyor.

Biz bu parçalardan doğudaki sanatsal cam eşya üreten fabrikaların olduğu doğu bölgesini ve merkez bölgeyi gezme imkanı bulduk. …..Adaya ulaşım dahil ihtiyacınız olacak tüm detay ve fotoğrafları Murano Adası‘nda Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Burano Adası

Adalar programımız kapsamında geldiğimiz Burano Adası şehrin 11 km kuzey doğusunda yer alıyor. Bir çok uluslararası seyahat dergisine göre Dünyanın en renkli on yerinden biri olarak gösteriliyor. Bazı dergilerdeki ifadesi ise renkli kolye adası.

Venedik Gezisi Burano Adası

Ada, şehrin yaklaşık 6 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Günümüzde Venedik’e bağlı bir mahalle statüsünde. Butik bir yapısı var. Yüzölçümü 0,22 kmAdada yaz kış yaşan ahali sayısı 3000 bile değil.

Burano Adası

Tarihteki genel geçim kaynakları yüzyıllardır balıkçılık, dantel ve kolye işlemeciliği iken günümüzde bu durum turizm lehine dönmüş. Bu tarihi faaliyetler ise turizme katkı sağlayan kalemlere…..Bu muhteşem ada ile ilgili ulaşım dahil ihtiyacınız olacak tüm detay ve fotoğrafları Burano Adası Gezimiz başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Mazzorbo Adası

Burano Adası’nın kuzeyinde olmasına rağmen bir köprü ile adaya bağlı olduğundan isterseniz ve tabii ki vaktiniz varsa Mazzorbo Adası’nda inip Burano Adası’na yürüyebilirsiniz.

Venedik Gezisi Mazzorbo Adası

Bugün ada için Venedikli soylularının hafta sonu için kaçamak yeri deniyor. Zamanında Giacomo Casanova’nın bile burada bir evi varmış. Şimdi ise yaz kış yaşayan nüfus toplasanız 350.

Bahse konu adaya planlama yapacaklar için ulaşım dahil ihtiyacınız olacak tüm detay ve fotoğrafları Lagün Adalarının En Küçüğü Mazzorbo Adası başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Venedik Gezisi-Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Beklentiniz bu olmadığını biliyorum ancak çok da fazla kendine has tatlara sahip olmayan bir şehir Venedik.

Venedik Mutfağı

Bunun sebebi Dünya’nın her tarafından buraya turist gelmesi, bu durumun da yöresel mutfak yerine hem pahalı hem de gel geç diye özetleyebileceğim uluslararası tatlar sunan restoranları ön plana çıkarması.

Burano Adası’nda Bir Restoran

Bu nedenle Venedik gezisi kapsamında yöresel bazda tatlar için tavsiyem lagün adaları. Venedik ve adaları ile ilgili tüm deneyimlerimizi Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Venedik Gezisi-Venedik’te Alışveriş

Venedik şehir olarak zengin bir tarihe ve kültüre sahip olduğun kendine özgü ürünler de üretmeyi başarmış bir şehir.

-Maske

Venedik gezisi kapsamında alışveriş denince aklınıza ilk gelmesi gereken obje tabii ki evlerini süsleyecek olan Venedik Maskeleri.

Venedik Gezisi Venedik Maskeleri

Bu maskeler uğruna her sene şubat ayında şehirde festival bile düzenleniyor. Bu maskeler için çok özel bir şey değilse azami 15€ bir ücret ödeyebilirsiniz.

Murano Camı

Şehre özel diyebileceğim 2. ürün Murano camından üretilen sanatsal eşyalar. Murano camı yüzlerce yıldır Dünyaca ünlü bir cam.

Murano Camından Üretilen Sanatsal Ürünler

Çünkü bu ada yüzyıllarca tek başına cam eşya üretim merkezi olmuş. Bunu zaten gezerken adanın her tarafına yayılmış özel veya aile işletmeleri olarak üretim yapan fabrika ve ürünleri satan dükkanlardan anlayabiliyorsunuz. Bu konu ile ilgili tüm detay, video ve fotoğrafları Fornace Venier Cam Fabrikası başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Buraya kadar gelmişken tabii ki arkadaşlarınıza ya da evinize birer sanatsal cam eşya ürünü götürmek istiyorsunuz. Ancak şunu belirtmemde yarar var eğer tanınmış fabrikaların showroomlarından alışveriş yaparım diyorsanız bütçenizden basit bir çay takımı için bile 500€’yu gözden çıkarmalısınız.

Murano Camından Üretilen Sanatsal Eşyalar

Bunun dışında bizim gibi daha düşük bütçeli alışveriş imkanı olanlar için ise evleriniz  ya da arkadaşlarınıza hediyelik eşya olarak küpe, kolye takımı, ev aksesuarı vb. 20-30 € aralığında parçalar bulabilirsiniz.  

Orijinal bir sanatsal cam ürününü fiyatı ne olursa olsun İtalya’da ya da Türkiye’de fark etmez burada göreceğiniz fiyatın 2 katından daha az bir fiyata alamayacağınızı da üzülerek belirtmek zorundayım. Bu nedenle böyle bir niyetiniz var ise bunu burada halletmeniz gerektiğini belirtmeliyim.

-Burano Danteli

Şehre özel diyebileceğim 3. ürün Burano dantelinden üretilen sanatsal eşyalar. Burano danteli yüzlerce yıldır balıkçıların eşleri tarafından bu adada üretiliyor. Dünyaca ünlü bir dantel çeşidi. Çünkü bu ada yüzyıllarca tek başına cam eşya üretim merkezi olmuş.

Burano Adası’nda Dantel Ürünleri Satan Bir Dükkan

Bunu zaten gezerken adanın her tarafına yayılmış dantel ürünleri satan dükkanlardan anlayabiliyorsunuz. Buraya kadar gelmişken tabii ki arkadaşlarınıza ya da kendinize birer sanatsal dantel ürünü götürmek istiyorsunuz.

Ancak şunu belirtmemde yarar var eğer gerçek bir dantel ürünü için örneğin orijinal dantel bir elbise için bütçenizden en az 500€’yu gözden çıkarmalısınız.

Venedik Gezisi-Venedik’te Nerede kalınır?

Venedik genel itibariyle pahalı bir şehir. Venedik gezisi kapsamında merkez bölgede kalmak isterseniz kahvaltı dahil 2 kişi gecelik 1 yıldızlı otellerde 100€, kanal boyunca San Marco Meydanı’na yaklaştıkça 2 ve 3 yıldızlı otellerde 200-300€ ücret ödeyerek kalabilirsiniz. 5 yıldızlı kanal yanı otellerin ise gecelik kahvaltı dahil fiyatlar 400-500€ arasında değişiyor.

Venedik Gezisi Büyük Kanal Otelleri

Benim size tavsiyem bu fiyatları çok görüp ucuza gelsin diye bazı tur firmalarımızın yaptığı gibi neredeyse 40 km mesafedeki Padova’da  gecelemek yerine San Marco Meydanı’na denizden 1,5 km mesafede bulunan Murano Adası’nda 2 kişi için kahvaltı dahil 50-70€  bedel karşılığında 3-4 yıldızlı otellerde kalmanız. Bu durum size hem lagün adalarına ulaşım hem de bütçe yönünden oldukça katkı sağlayacaktır.

Değerlendirme

Yazımın en başında belirtiğim gibi dönemi ne olursa olsun yapacağınız bir Venedik Gezisi, Osmanlı’nın Akdeniz’deki En Büyük Rakibini Tanımak için de önemli bir fırsat aslında. Bu yazının linkleri ile birlikte okunduğu takdirde tüm gezgin arkadaşlarımın gezilerine hem bütçe hem de zaman olarak katkı sağlayacağını değerlendiriyorum.

Venedik ile ilgili diğer yazılarımız için Venedik Gezi Rehberi‘ne, bölgesel gezi planlıyorsanız Veneto Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version