Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bir yazı yazma sebebim bu muhteşem şehrin muhteşem tatlarından deneyimleyebildiklerimi sizlere aktarabilmek. Tabii ki diğer arkadaşlarımın çeşit olsun diye yazdıklarını değil ağız tadımıza da uygun olanları….

Gelirken tam bir gastronomi gezisi diye hayal ediyorsanız hemen unutun. Biraz da bizim tabirimizle gel geç anlayışı üzerine oturtulmuş olan şehir çok pahalı ve bu konuda seçici olabileceğiniz alternatifler de oldukça kısıtlı. 

Bu nedenle Venedik’e gitmek gibi bir niyetiniz varsa bu yazı en azından ortalama olarak yaşayacaklarınız ve yapmanız gerekenler hakkında bir fikir oluşturacaktır. 

Venedik Yemek Kültürü

Para/Hesap

İtalya’da para birimi Euro. 1 €: 10,5 TL (2021) ediyor.

Venedik, Kuzey İtalya’da olması ve Dünya literatüründe çok tercih edilen bir nokta olması nedeniyle rekabet havasının hiç olmadığı pahalı satılan bir şehir. Bu nedenle her zaman her bütçeye uygun yiyecek bir şeyler bulabileceğinizi söyleyemem. 

Venedik’te Ne Yenir? San Marco Meydanı

Ortalama güzel bir yemek ve içecek eşliğinde kişi başı karnınızı doyurma bedeli 25 €. Böyle olunca aile olarak bütçeniz bir hayli sarsılıyor ve en uygunu olduğu için malesef pizza yemeye başlıyorsunuz. Bu kapsamda alternatif söyleyebilmek isterdim ancak yok. Zaten Venedikliler de maden bulmuş gibi fiyatları düşürmemeye kararlı.

Genel olarak Türkiye’de kuver denince garsonların hizmet bedeli anlaşılıyor burada ise buna hizmet ve yemek öncesi başlangıçları dahil ediliyor. Bu nedenle hesapta bu kalemi görürseniz ve kuveri de yediyseniz bahşiş vermeseniz de olur. 

Restoranlar

Şunu net olarak söyleyeyim Venedik tüm Dünya’dan insanları ağırlıyor. Ortalama kalış süresi de 3 günü geçmez. Bu durum da restoranlara kadar yansımış durumda. Garsonlar genel olarak yüksek fiyatlara rağmen fazla ilgili değil. Fiyatların bir tık düşük olduğu yerlerde ise korkunç sıra var. Bu duruma öncelikle kendinizi alıştırın.

Venedik’te Ne Yenir? Rialto Köprüsü

Kahvaltı servisi yapan restoranlar 09:00’da yapmayanlar ise 12:00 civarında açılıyor. Venedik’te genel olarak kahvaltı anlayışı kurabiye, kruvasan ve kahveden oluşuyor. Zeytin ve ürünlerini kahvaltıda göremezken restoranlarda bizim kahvaltı da kullandığımız ürünleri meze olarak sunuyorlar. 

Venedik Restoranlarında Başlangıçlar

Venedik’te restoranlarda başlangıç olarak kuver adı altında ekmek, grissini, acılı/acısız biber sosu ve zeytin yağı getiriyorlar. Açken gerçekten harika gidiyor.

Venedik’te Ne Yenir? Büyük Kanal Manzaralı Restoranlar

Restoranların en iyi olduğu alan tabii ki deniz ürünleri ve spagetti türleri. Hemen arkasından ise et yemekleri geliyor. Burada pizzanın Milano’ya göre biraz daha arka planda kaldığını söyleyebilirim. Bu nedenle deniz ürünleri de seviyorsanız bundan şaşmayın.

Aperol Spritz

İçecek olarak ise daha çok Aperol Spritz revaçta. Burada dikkat etmeniz gereken husus içki bir karışım olduğu için özellikle Aperol markasının kullanılması. Çünkü bazı yerlerde Aperol pahalı olduğu için Biberol vb. muadilleri kullanılabiliyor. Bunu garsonlar ile konuşmanızda ya da kontrol etmenizde yarar var. 

Venedik’te Ne Yenir? San Marco Meydanı Dondurma Yiyenler

Restoranlarda tatlı olarak yemek sonrası bizim de bildiğimiz Tiramisu vb. mutfağımıza girmiş tatlılar sunuluyor. Bu nedenle özel bir tatlı söylemem zor ancak zaten deneyeceksiniz ama dondurmayı sakın es geçmeyin. İtalyanların en iyi olduğu alanlardan biri de dondurma. 

Kahvaltı Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bizim anladığımız şekilde kahvaltı yapma alışkanlığı olmadığından otellerde kahvaltı almadıysanız anlayışınızı kurabiye, kruvasan ve çaydan oluşan iş kahvaltısına indirgemek zorundasınız.

Öğle Yemeği Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var.

Fritto Misto (Burano)

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer Burano Adası’nda hemen iskelenin karşısında bulunan Fritto Misto. Burası için Burano Adası’na gelmişken hem etrafı seyredip hem de uygun bir fiyata güzel bir şeyler yemek için ideal bir yer desem sanırım uygun olur.

Fritto Misto (Burano)

Gördüğünüz üzere burası bir ayaküstü balıkçısı ancak spagetti ve pizza menüleri de var. Ancak, internette gördüğüm kadarıyla karışık deniz ürünleri spesiyaliteleri ile öne çıkmış. Gördüğünüz gibi balık ve patates kızartmasından (Pesce Fritto Patate) oluşan bir menüyü 10,5 €  bir bedel ile alabiliyorsunuz. 

Fritto Misto (Burano)

Mekanın en güzel tarafı bizim gibi deniz ürünü severler için set menüleri olması. Pizza ve Spagetti menüleri ise 10€ civarında.

Fritto Misto (Burano)

Biz ise tercihimizi kalamar ve morina balığı menüsünden yana kullandık. Biraz daha pahalı olan Kalamar menüsünde Kalamar (Calamari), Patates Kızartması (Patatine Fritte) ve bir içeçek (Bibita) bulunuyor (17,5 €).

Fritto Misto (Burano)

Morina Balığı menüsünde ise Kızarmış Morina Balığı, Patates Kızartması (Patatine Fritte) ve bir içeçek (Bibita) bulunuyor (14 €). İşin güzel tarafı çok ufak bir fark ödeyerek içecek olarak Birra Moretta marka bira da alabiliyorsunuz. Biz burada bahşiş dahil toplam 80€ ödedik.

Fritto Misto (Burano)

Restoran dense de bir restoran değil ancak Burano Adası’nı gezmeden önce karnınızı doyurmak ya da gezdikten sonra vaporetto beklerken bir şeyler içip dinlenmek için ideal bir mekan. Kesinlikle tavsiye ederim.

Çalışma Saatleri: 09:00-20:00 Adres: Fondamenta dei Squeri, 512, 30142 Venezia VE, İtalya , Tel: +39 041 7351981

Caffè Chioggia

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer San Marco Meydanı (Piazza San Marco)’nda bulunan Caffè Chioggia. 

San Marco Meydanı Caffè Chioggia

Yeri itibariyle belki de Venedik’te görebileceğiniz en pahalı yerlerden biri. Yemek yerken 2 kere düşünmek şart. Basit bir çay ya da kolanın bile 10€ olduğu bir yerden bahsediyorum.

San Marco Meydanı Caffè Chioggia

Ancak, manzara, ortam ve muhteşem canlı performans dikkate alındığında her zaman Venedik’e gelmeyeceğinizi düşünürsek buna da fazlasıyla değer. Bütçemizi çok da aşmamak adına günlük menüler arasından bir tercih yapabilirsiniz. 

Linguine Alla Pescatora

Biz bir set menü olarak Aperol Spritz ve soda eşliğinde Linguine Alla Pescatora aldık. Şefi tebrik etmek lazım gerçekten de muhteşem bir lezzet ancak yine de biraz pahalı bir menü (25 €).

San Marco Meydanı Caffè Chioggia

Ama fiyatlara canlı müzik ve hizmet bedelini de dahil ediyorlar. Ortam için kesinlikle değer ancak bütçeniz kısıtlı ise tavsiye de edemem.

Çalışma Saatleri: 09:00-23:59 Adres: 30100 Venedik, İtalya

Grom

Bir de size yemek sonrası için dondurma markası önerim var. Markanın adı Grom. Venedikte 3 şubesi var. 

Grom Venedik

Sizin de gördüğünüz gibi 4 temelde bir çok çeşit üretilmiş. Hepsi de birbirinden güzel. Daha önce de farklı yerlerde deneyimlediğim için biliyorum. İtalyanlar dondurma konusunda gerçekten çok iyiler.  

Grom Venedik

Külah ya da Copetta dedikleri kaselerde alabiliyorsunuz. En küçük boyda 2 çeşit veriyorlar (2,6€). En büyük boyu ise 5,5 €. Mutlaka deneyin her çeşidi ayrı bir güzel.

Çalışma Saatleri: 11:30-23:00 Int: https://grom.it/en/

Adres: Salizada S. Giovanni Grisostomo, 5801, 30121 Venezia VE, İtalya , Tel: +39 041 523 0016

Akşam Yemeği Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 1 yer var.

Linguine Alla Pescatora

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz tek yer Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)’nün hemen karşısında bulunan Ristorante Rialto.

Ristorante Rialto

Burası için de muhteşem köprü manzarasında muhteşem bir akşam yemek yiyebileceğiniz güzel bir mekan diyebilirim. 

Ristorante Rialto ve Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)

Düşünün yemek yerken Dünya’nın en ünlü tarihi köprülerinden biri karşınızda duruyor ve etraf cıvıl cıvıl bütün Dünya ile dolu.

Ristorante Rialto ve Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)

Menüye gelince biraz pahalı ama yapacak bir şey yok. Burası Kuzey İtalya, manzaranız da muhteşem. Bruschetta, cips vb. başlangıçlar 6 €, çorbalar 8€, hamburger ve salatalar 10 €, ana yemeklerden tavuk yemekleri 12€, et ve balık yemekleri 18€ civarında seyrediyor. Tramisu, Cheese Cake vb. tatlılar ise 8 € civarında. İçecekler ise çeşidine göre 6-10 € civarında. Kola vb. içecekler 5 €. En çok dikkatimi ise 4,5 € ile 0,75 lt bildiğimiz su çekti. 

Ristorante Rialto Baccoccini di Manzo 

Bizim tercihlerimize gelince bence Macar Gulaşı diyebileceğim Baccoccini di Manzo gerçekten hoş bir yemek. Etin lezzeti yerinde (18 €) ve de oldukça başarılı…

Ristorante Rialto Pizza

İtalya deyince pizzasız olmaz tabii ki. Pizzaların en sadesi ve atası da Margherita (8 €). 

Ristorante Rialto Pizza

İçeceklere gelince daha ekonomik olduğu için litrelik Birra Moretti marka açık fıçı bira (14 €) ve Aperol Spritz (7 €) tercih ettik. Toplam bahşiş dahil 94 € ödeyerek mekandan ayrıldık. Genel olarak restoranla ilgili iyi yorumlar kadar kötü yorumlar da görebiliyorsunuz. Ancak, bence yemekler fena değil fiyatlarda Kuzey İtalya geneline göre fazla değil. Manzara da dahil olunca bence uygun bir mekan tavsiye ederim.

Çalışma Saatleri: 09:00-23:59 Adres: Riva del Ferro, 10, 30124 Venezia VE, İtalya , Tel: +39 041 5208581

Fastfood

Şahsen biz deneyimlemedik ama eğer tercih ederseniz şehirde Burger King ve McDonald’s şubeleri de bulunuyor. 10:00-23:59 saatleri arasında açık olan Burger King’in adresi Santa Croce, 745/a, 30135 Venezia ve 07:00-23:00 saatleri arasında açık olan McDonald’sın adresi Strada Nuova, 3885/3922/3923, 30121 Cannareggio, Venezia.

Değerlendirme

Venedik’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap ve restoran bazında Venedik’te karşılacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.

Yeni Açılan Bir Venedik Restoranı

Daha sonra da çok sevdiğim Venedik’teki deneyimlediğimiz mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için Venedik özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum.

Venedik ile ilgili diğer yazılarımız için Venedik Gezi Rehberi‘ne, bölgesel gezi planlıyorsanız Veneto Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version