Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Venedik Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Aslında Venedik Ulaşım Sistemi çok modlu bir sistem olmasına rağmen kapak fotoğrafından da anlaşılacağı gibi yaşam alanlarının adalar ve genel ulaşım hatlarının kanallar olması sebebiyle daha çok denizyolu üzerinden sağlanıyor. Dile kolay 118 ada, 170 kanal ve 400 köprüden oluşan bir şehirden bahsediyoruz.

Venedik yüzen bir şehir. Yani günlük hayatınızın her safhasında feribot, itfaiye, ambulans vb. mutlaka kanal, deniz vb. su var ve ne tarafınıza baksanız her yerde.

Tabii ki bu ulaşım atmosferinin bahse konu muhteşem şehri yaşamak isteyenler için ekstra bir enerji sağladığını da kabul etmek gerek. Başka bir deyişle sanırım Venedik Dünya’da ulaşımın gereksiz zaman kaybı olarak görülmediği ender şehirlerden olsa gerek.

Venedik Ulaşım Sistemi San Marco Meydanı

Ben de size bu muhteşem atmosferi daha fazla ve doyasıya yaşayabilmeniz için hem zaman hem de maddi olarak en ekonomik yönüyle yaşayarak öğrendiğimiz şehir ulaşım planlamanıza katkı sağlayacak bilgileri paylaşacağım. 

Venedik Ulaşım Sistemi

Marco Polo Uluslararası Havaalanı (VCE)’ndan  Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Havaalanı şehir merkezinin kuzey batısında 12 km mesafede bulunuyor.  Yıllık 12 milyon yolcusu ile 2018 yılında İtalya’daki en yoğun 4. Havaalanı olmuş.

İstanbul-Venedik arasında THY ve Pegasus Airlines direkt uçuşlar mevcut ancak mesafe göz önüne alındığında fiyatların gidiş-dönüş en ucuz 2000 TL (2019) civarında olduğu görülüyor. Eğer aktarmalı Alitalia Airlines ya da Ukraine International Airlines kullanırsanız bu fiyatı 1300 TL (2019) gibi bir fiyata çekmeniz mümkün. Ancak bu yolculuk da aktarma beklemesi ile 24 saat sürebiliyor.

San Marco Meydanı (Piazza San Marco)

Gelelim İtalya’ya girişe öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. İtalya’ya girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

Venedik Ulaşım Sistemi Büyük Kanal (Canal Grande)

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2019). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor. 

Venedik Ulaşım Sistemi Büyük Kanal (Canal Grande)

Büyük kentlerin ulaşım sistemini anlatmak hakikaten zor. Ne tarafından başlayacağınızı bilemiyorsunuz. Ancak bölge oldukça pahalı. İlk tavsiye; en az 3 gün kalacaksanız ve her tarafı gezeceğim, her yeri göreceğim diyorsanız kendinize havalananından Venice City Pass alın. Niçini aşağıda anlattım.

Havaalanından merkeze geliş için en uygun araç ise hiç şüphesiz botlar. Çünkü otobüs ile sadece belli bir noktaya kadar gelip bavul taşımak zorunda kalacaksınız. 

-Otobüs İle Şehir Merkezine Gidiş-Dönüş 

Siz yine de otobüs ile merkeze gitmeyi/dönmeyi tercih ederseniz. Elinizde 2 seçenek var. İlki ACTV tarafından işletilen 5 Numaralı Otobüs. Bu otobüsler her gün 04.08-01.10 saatleri arasında (04-35-00.40 (ters yön)) Marco Polo Uluslararası Havaalanı-Piazzale Roma arasında sefer yapıyor. Yolculuk 23 dakikada sürüyor. Ücret kişi başı  8€, gidiş-dönüş alırsanız 15 €. Havaalanından Günlük Sınırsız Kartınızı (20 €)  12 € ekstra para vererek alırsanız bu ulaşımı gidiş dönüş ücretsiz sağlayabilirsiniz. Venice City Pass sahibiyseniz bu ulaşım zaten ücretsiz. 

Diğer seçenek ATVO tarafından işletilen 35 Numaralı Express Bus. Bu otobüsler her gün 05.20-00.50 saatleri arasında (04.2023.30 (ters yön)) Marco Polo Uluslararası Havaalanı-Piazzale Roma arasında sefer yapıyor. Yolculuk 15 dakikada sürüyor. Ücret kişi başı  8€, gidiş-dönüş alırsanız 15 €. Biletleri durağın yanındaki ATVO biletmatikten satın alabiliyorsunuz. Ancak her durumda elinizde bavullarınız ile otelinize varmak için Vaporetto (7,5 €) kullanmanız gerekecek. 

-Deniz Taksiler İle Şehir Merkezine Gidiş-Dönüş 

Bunları hiç yaşamak istemiyorsanız merkeze ya da adalara ulaşmak için deniz taksileri harika bir seçenek. Ancak ekonomik olması için en az 4 kişi olmak şart. Deniz taksiler ile havaalanından Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto), Tronchetto Meydanı, San Marco Meydanı (Piazza San Marco) vb. noktalara direkt ulaşabilirsiniz.

Venedik Ulaşım Sistemi Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)

Bu konu ile ilgili örnekler ile yaptığım maliyet etkinlik çalışmasını Venedik Deniz Taksileri, Şehirde Ulaşımın En Rahat ve En Hızlı Yolu başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

-Botlar İle Şehir Merkezine Gidiş-Dönüş 

Botlarla ilgili diğer bir seçenek Alilaguna Lines tarafından işletilen botlar. Bunlar bizim Haliç’te kullandığımız teknelere benziyor. Havaalanından 1o dakikalık yürüme mesafesinde bulunan ve 30 dakika arayla kalkan botlarla 4 ayrı güzergahtan şehre ve adalara ulaşabilirsiniz.

Alilaguna Lines

GüzergahlarZaman Çizelgesi ve Ücretler  için tıklayınız. Bu botlar ile havaalanından adalara 8 €, şehre 15 € karşılığında ulaşabilirsiniz. Venice City Pass sahibiyseniz ücretsiz. 

Venice City Pass ve Venedik Ulaşım Sistemi

Sizin için Lizbon Ulaşım Sistemi ana elemanı Venice City Pass. Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan havaalanında karşınıza çıkacak olan turist ofisinden size süre olarak en uygun olan Venice City Pass’ı  hiç düşünmeden almak. Eğer bu paraya kıyıp vermezseniz emin olun daha ikinci vaporettoya binmeden pişman olursunuz.

Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)

Bu kart ile şehrin bazı güzel kiliselerine, Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)’na, Correr Müzesi (Museo Correr)’ne, Venedik Ulusal Arkeoloji Müzesi (Museo Archeologico Nazionale di Venezia)’ne ve Ulusal Marciana  Kütüphanesi (Biblioteca Nazionale Marciana)’ne girebilir, ACTV tarafından işletilen vaporetto ve otobüslere ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca rezerve etmek kaydı havaalanı şehir merkezi ulaşımı da dahil Alilaguna Lines hatlarını da kullanabiliyorsunuz. Hatlar için tıklayınız.

Venedik Ulaşım Sistemi

Fiyatlara gelince 1, 2 ve 3 günlük kartlar var. Kişi başı ücret 51 €, 61 € ve 71 €. Malesef +3 yaş bilete tabi olduğu için çocuklara indirim yok. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi dönem dönem bu kartta da güzel indirimler oluyor. Bu da artık biraz şansınıza kalmış bir durum. 6-29 yaş arası çocuk ve gençler için avantajlı tek kart Rolling Venice Card. 72 saatlik bu kart sadece 22 €.

s

Alilaguna Lines

Venice City Pass kartına Alilaguna Lines hatlarını da dahil ederseniz fiyat kişi başı 78 €, 88 € ve 98 € oluyor. Kartı isterseniz telefonunuza indirmeniz de mümkün.

Sadece Dükler Sarayı ve Correr Müzesi’ne girişin 31 € olduğu düşünüldüğünde çok pahalı gibi gözükse de özellikle 3 günlük seçeneğin oldukça iyi bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. Seçim için tıklayınız.

Vaporetto

Yolcu taşımacılığında en uygun maliyetli ulaşım çözümü olarak Vaporetti denilen feribotlar kullanılıyor. Bu nedenle de Venedik Ulaşım Sisteminin en önemli öğesi haline gelmişler. 

ACTV tarafından işletilen Bir Vaporetto

Bir çeşit otobüs ağı gibi şehri sarmış durumdalar. Ana hatları ise Büyük Kanal (Canal Grande). Ancak, bu botlarda tek yön tek bilet 7,5€. Üstelik 6 yaş üzeri de bilete tabi. İşte bu yüzden Venice City Pass alıp sistemi ücretsiz kullanmanız ya da  20€ verip Günlük Sınırsız Kart almanız çok önemli. 2, 3 ve 7 günlük kartlar da var. Sırasıyla ücretleri 30€, 40€ ve 60€.

Venedik Ulaşım Sistemi

Bu karta gidiş 6€ ve gidiş dönüş 12€ eklerseniz ACTV tarafından işletilen 5 Numaralı Otobüsü de ücretsiz kullanabilirsiniz.  

Venedik Ulaşım Sistemi Venice City Pass Geçiş Önceliği

Venice City Pass sahibiyseniz bu ulaşım tipi tamamen ücretsiz. Üstelik fotoğrafta da gördüğünüz gibi Venedik’te yaşayanlar gibi geçiş önceliğine de sahipsiniz. Hatlar ve GüzergahZaman Çizelgesi ve Ücretler  için tıklayınız. Hattın çizgisi kutucuğun altından geçiyorsa Vaporetto o iskelede duruyor demek. 

-Gondol

Vaporettolar devreye girmeden önce bir ulaşım aracı olsa da bugün bir ulaşım aracı demek çok zor. Daha çok bir simgesel Venedik Ritüeli olmuş durumda. 

Venedik Ara Kanallarında Gondol Sefası

Genel olarak bu turlar 30-40 dakika kadar sürüyor. Daha çok Büyük Kanal ve bağlı olan küçük ara kanallarda yapılıyor.

Büyük Kanal ve Gondollar

Bir romantizm ortamı olarak da görüldüğünden bir çok evlilik teklifi anına da denk gelebiliyorsunuz. Tabii ki bu özel yolculuğun bir de 80€ gibi makbul bir değeri var. 6 kişiye kadar teknelere binmeniz mümkün.

Tragetto

2 kişinin idare ettiği, 10 kişinin binebildiği ekonomik gondol da demek mümkün.

Büyük Kanal’da Bir Tragetto

Bu gondollar daha çok gün boyu Büyük Kanal (Canal Grande) üzerindeki belirlenmiş iskelelere uğruyor.

Deniz Taksileri

Venedik’te en efektif ulaşım çözümü nedir diye sorarsanız hiç düşünmeden Venedik Deniz Taksileri, Şehirde Ulaşımın En Rahat ve En Hızlı Yolu derim. Eğer en az 4 kişiyseniz zaman kazancı da dikkate alında neredeyse ekonomik olduğu bile düşünülebilir.

Venedik Deniz Taksileri

Bu konuyu önemi nedeniyle geniş kapsamlı olarak ayrıca yazdım. Detaylı bilgi, ücret bazlı maliyet etkinlik çalışması ve fotoğraflar için Venedik Deniz Taksileri, Şehirde Ulaşımın En Rahat ve En Hızlı Yolu başlıklı yazımı mutlaka okuyun.

Alilaguna Lines

Bunlar için bizim Haliç’te kullandığımız tekneler de diyebilirim. 30 dakika arayla kalkan botlarla 4 ayrı güzergahta Havaalanı, Cruise Terminali, şehir ve adalar arasında bağlantı sağlanmış. Günlük ve 3 günlük kart seçenekleri mevcut.

Alilaguna Lines

Günlük kart 30€, 3 günlük kart 65€. Bunun dışındaki tüm ücretlendirme hatta bağlı. 5 yaşından büyükler de ücrete tabi ve sadece  kişi başı bir valiz ve el çantası hakkınız var. Bunun haricinde her bagaj için 3€ talep ediliyor. Hatlar ve GüzergahZaman Çizelgesi ve Ücretler  için tıklayınız. Biletleri online ya da satış ofislerinden alabiliyorsunuz. Venice City Pass sahibiyseniz ücretsiz. 

Hop On Hop Off Tekne Turları

Ada olduğu için normalde otobüs ile yapılan hop on hop of turlarının yerini aynı sistemle çalışan tekne turları almış durumda. Genel olarak yorumlara bakıldığında çok tavsiye edilmeyen verilen paraya değmediği söylenen bir tur. Zaten bu tura verilecek paranın günlük ulaşım kartlarına yönlendirilmesinin daha doğru olacağını değerlendiriyorum.

Tren

Aslında Venedik için bir ulaşım seçeneği değil ancak arabanız yoksa; Milano, Verona, Floransa vb. şehirlere ulaşmak ya da gelmek için en önemli seçenek. Venedik Santa Lucia Tren Garı (Stazione di Venezia Santa Lucia) bu konuda merkez nokta. Gar, Büyük Kanal’a kadar uzanıyor. Bu şehirlerden Trenitalia ve NTV ile 20€ dan başlayan bedellerle konforlu ve çok hızlı bir şekilde ulaşmanız mümkün.

Araba

Eğer Kuzey İtalya’da araba kiralayıp geziyorsanız Venedik muhtemelen programınızda olacak. Unutmadan belirteyim genelde şehre Verona’dan geliniyor. Verona-Venedik arası ödeyeceğiniz toplam otoyol ücreti 8 €.

Özgürlük Köprüsü (Ponte della Libertà

Araba şehre ulaşım yönünden büyük kolaylık sağlasa da bir adalar topluluğu olduğundan şehirde pek bir anlam ifade etmiyor. Venedik Adalarına bağlanan Özgürlük Köprüsü (Ponte della Libertà) aynı zamanda araba kullanabileceğiniz son yolu da oluşturuyor.

Autorimessa Comunale AVM S.p.A. dan Venedik

Aslında yine Venedik için bir ulaşım seçeneği değil ancak arabanız varsa ve Venedik’e arabayla gelecekseniz arabanızı şehrin hemen girişinde Santa Croce bölgesinde Anayasa Köprüsü (Ponte della Costituzione)’nün karşısındaki kapalı Autorimessa Comunale AVM S.p.A. ya bırakabilirsiniz. Daha doğrusu başka da şansınız yok. İşin kötü tarafı günlüğü 26€, kalan her gece + 15 €, iyi tarafı verilen kart ile tuvalete girebiliyorsunuz.

Anayasa Köprüsü (Ponte della Costituzione) ve P.le Roma (S. Chiara) Feribot İskelesi

Buradan itibaren yapacağınız tek şey yakında ise Anayasa Köprüsü (Ponte della Costituzione)’nü geçerek otelinize kadar yürümek ya da hemen köprünün altında bulunan P.le Roma (S. Chiara) vasıtasıyla Feribot İskelesi’nden otelinize en yakın iskeleye kadar Vaporetto kullanmak.

Venedik Ulaşım Sistemi Büyük Kanal (Canal Grande)

Benim Venedik Ulaşım Sistemi ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Genel olarak mevcut tüm modlara yönelik yaşadıklarımız çerçevesinde durumu ve değerlendirmemi özetledim. Umarım deneyimlerimiz gezilerinize katkı sağlar.

Venedik ile ilgili diğer yazılarımız için Venedik Gezi Rehberi‘ne, bölgesel gezi planlıyorsanız Veneto Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version