Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Amasya Fotoğraf Gezisi

Yazı Dizisi : Amasya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bir fotoğrafçı büyüğümün tavsiyesi üzerine Bahara Geçerken Bir Amasya Fotoğraf Gezisi yapmaya karar verdim. Zamanlama ile ilgili kararımın ne kadar doğru olduğunu da Ankara’dan Amasya’ya gelince gördüm. Yol üzerinde neredeyse her yerde kar varken Amasya merkezde hiç kar yoktu. 

Yerli halkın söylediğine göre Yeşilırmak ve iki tarafı da kapalı vadinin verdiği yumuşatıcı etki nedeniyle burada kar neredeyse hiç yağmazmış hatta yağmur bile nadir görülürmüş. Ancak nem nedeniyle Erzurumlular bile burada üşürmüş. Hatta Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar’ şarkısını Amasya’da askerlik yaparken yazdığını söyleyen amcalarla bile tanıştım.

Amasya Fotoğraf Gezisi Sabah Sisi

Bu iklim yapısının şehre etkisini özellikle sabahları vadinin yüksek eteklerinde sis olarak görmek mümkün.  İşte bu sis ve renklilik karmaşık gibi görünse de tam bir fotoğraf hazinesi.

Amasya Fotoğraf Gezisi Gün Batarken

Bu fotoğrafı nasıl tanımlarsınız deseler çocukken hep çizdiğimiz bir resim vardır ya hani; bir sürü dağ ve onun arasından kıvrılıp gelen bir ırmak, güneş, kuşlar falan… işte o resmin hayat bulmuş hali derdim. Şehir, Anadolu’nun eski yerleşim alanlarından biri. Uzun ince bir vadi tabanı üzerine kurulmuş. Hititlerden başlayarak çeşitli uygarlıkların merkezi olmuş.

Amasya Fotoğraf Gezisi Yalıboyu Evleri Bölgesine Bakış

O kadar ki burada tarih boyunca 19 devlet yaşamış ancak kentin ismi değişmemiş. Dünya’da coğrafya biliminin kurucusu Strabon’un memleketi olarak tanınıyor. Gördüğüm kadarıyla görsel olarak Yeşilırmak, yalı boyunda bulunan eski evleri, kral mezarları, kalesi ve mumyaları ile ünlü.

Şehzadeler Şehri

Osmanlılar döneminde padişahlar şehzadelerinin çekirdekten yetişmesini ister, bu amaçla eğitimleri için Amasya’ya gönderirmiş. Bu nedenle Amasya’nın yüzyıllardır süregelen unvanı “Şehzadeler Şehri.”

Osmanlı İmparatorluğu döneminde birçok padişah Amasya’da dünyaya gelmiş ve şehzadelik yapmış. Örneğin I. Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim gibi padişahlar Amasya’da şehzadelik yapan padişahlarımız. Bu durumun son dönemde şehrin turizmine katkı sağladığını da söyleyebilirim.

 Amasya Fotoğraf Gezisi Yeşilırmak

Zaten şehzadeler şehri olarak seçilmesinin en önemli sebeplerinden biri sanırım şehrin dönemi itibariyle çok emniyetli olması. Etrafını çeviren dağları aşarak şehre girmek çok zor. Ben denedim çok hızlı bir tempo ile 1 saatte sadece kaleye çıkabildim.

Amasya ve Kurtuluş Savaşı

Şehrin milli mücadeledeki yeri ise çok önemli. Kurtuluş mücadelesinin planları burada hazırlanmış, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi’nin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan “Amasya Genelgesi” ile “Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır” denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiş.

Amasya Fotoğraf Gezisi Yeşilırmak ve Gün Doğumu

Bu itibarla, Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da ilk önemli adımın atıldığı yer olmuş.

Amasya Fotoğraf Gezisi

Amasya’ya Ulaşım

Amasya İstanbul’dan 677 km, Ankara’dan 374 km uzaklıkta bulunuyor.

En rahat ulaşım yolu Amasya Merzifon Havaalanı üzerinden ulaşım. Havaalanının Amasya merkeze mesafesi 40 km. Yaklaşık 1 saatte Amasya merkeze ulaşmak mümkün. Bu ulaşımı da 12,5 TL (2019) karşılığında otobüs servisleri ile Dedem Tur Taşımacılık Firması sağlıyor.

Bu durumda İstanbul’dan Amasya merkeze yaklaşık 2,5 saatte ulaşabilirsiniz. Yolcu durakları ve güncel bilgiler için tıklayınız.

Amasya Fotoğraf Gezisi Bir Su Dolabı

Amasya’ya otobüs ile İstanbul’dan 10 saatte, Ankara’dan 5 saatte ulaşabilirsiniz.

Amasya Fotoğraf Gezisi-Amasya’da Gezilecek Yerler

-Amasya Kalesi (Harşena Kalesi)

Eğer tüm şehri kuşbakışı tepeden görmek istiyorsanız bunu yapabileceğiniz en güzel yer Amasya Kalesi (Harşena Kalesi). 

Amasya Fotoğraf Gezisi Amasya Kalesi (Harşena Kalesi)

Kale şehrin kuzey tarafını saran Harşena Dağı üzerine kurulmuş. Dünya mirası geçici listesine de alınan kalenin durumu oldukça iyi. Yeşilırmak’tan 300 m yükseklikte ise manzara şahane.

Amasya Kalesi (Harşena Kalesi)

MÖ 3200 yıllarında (tunç çağı) inşa edildiği için tarihi de bir öneme sahip. Bu durumu halen devam etmekte olan eski yerleşim yerlerine yönelik arkeolojik kazı çalışmalarından da anlayabiliyorsunuz. Kale ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Amasya Kalesi (Harşena Kalesi) başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Kralkaya Mezarları

Kalenin 75 m alt tarafında bulunan Kralkaya Mezarları, Hellenistik dönem Mitridat Krallığı zamanında krallar için yapılmış anıt mezarlardan oluşuyor. 

Amasya Fotoğraf Gezisi Kralkaya Mezarları

Bu vadide MÖ 3.yy’a ait 23 adet değişik büyüklüklerde kral mezarı bulunuyor. Hepsinin ortak özelliği kente hakim bir konumda olmaları.  En çok bilinenleri ise Yalıboyu Evlerinin üst tarafında bulunuyor.

Amasya Fotoğraf Gezisi Kalesi ve Kralkaya Mezarları

Burada Kralkaya Mezarları ile birlikte aynı yerdeki Kızlar Sarayı, cami ve hamam kalıntılarını da görebilirsiniz. Kale ve çevresi ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Amasya Kalesi (Harşena Kalesi) başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Saat Kulesi

Amasya saat kulesi şehrin önemli simgelerinden biri. 1865 yılında Ziya Paşa tarafından yaptırılmış. 

Amasya Saat Kulesi ve Yeşilırmak

Anadolu’nun işgali sırasında Merzifon’a yerleşen İngiliz birlikleri halkı tahrik ederek karışıklık çıkartmak için kulenin tepesindeki Türk Bayrağını indirip İngiliz bayrağını çekmiş. Bu olay büyük bir tepkiye yol açmış.

Amasya Fotoğraf Gezisi Saat Kulesi ve Yeşilırmak’ta Gün Batımı

Meydana toplanan kalabalık tam isyan edecekken şehrin ileri gelenleri oyunu görerek halkı sakinleştirmiş. Tam o sırada aniden bir fırtına kopmuş ve İngiliz bayrağı Yeşilırmak üzerine savrulmuş. Gördükleri bu inanılmaz olay karşısında İngiliz askerleri geri çekilmiş ve kuleye Türk Bayrağı tekrar çekilmiş.

-Yalıboyu Evleri Bölgesi

Amasya Yalıboyu Evleri, daha çok 19. yüzyıla ait olup hepsi kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınan 67 konak ve evden oluşuyor.

Amasya Fotoğraf Gezisi Yalıboyu Evleri Bölgesi ve Yeşilırmak’ta Gün Batımı

Bunlardan bazıları otel, bazıları müze bazıları da ikamet olarak kullanılıyor. Özellikle gün batımında harika bir sahne oluşturuyorlar.

Amasya Fotoğraf Gezisi  Yalıboyu Evleri Bölgesi

Yalıboyu Evleri Bölgesi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Yalıboyu Evleri ve Yeşilırmak başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Amasya’nın Heykelleri

Amasya’nın tarihinde yer etmiş önemli figürleri Yalıboyu Evleri Bölgesinin hemen karşısında bulunan Ziya Paşa Bulvarı boyunca görebilirsiniz.

Amasya ve Coğrafya Biliminin Kurucusu Strabon Heykeli

İlk dikkatimizi çeken heykel Dünya’da coğrafya biliminin kurucusu Strabon. Amasyalılar burada doğan Strabon’un adını çeşitli yerlerde kullanarak ona olan hürmetlerini göstermişler. 

Ferhat ile Şirin’i de unutmamışlar. Ferhat’ın aşkı için dağları delmesini de betimlemişler. 

-Saraydüzü Kışlası

Millî mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmış olan Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve millî mücadelede önemli bir yere sahip.

Saraydüzü Kışlası

 Millî mücadele döneminde Samsun’dan sonra 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Saraydüzü Kışla Binası’nda 21-22 Haziran 1919’da tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi’ni bütün ulusa duyurmuş.

Saraydüzü Kışlası

İşte arkamda görmüş olduğunuz kışla binası, cumhuriyetimizin doğum belgesi olan “Amasya Genelgesi’nin” bütün Dünya’ya duyurulduğu yer. Burası bugün bir müze. O döneme ait tüm belge ve dokümanları da görmeniz mümkün. Müze 08:00-17:00 (08:00-19:00 Yazın) saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz.

Adres: Bahçeleriçi Mahallesi, Büyük Ağa Cd. No:3, 05200 Amasya Merkez/Amasya   Tel: (0358) 218 50 02

Int: https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=ASM01&distId=MRK

-Amasya Müzesi

Amasya Müzesi,  sadece Amasya’nın değil bölgenin de en modern ve en zengin müzesi. Müzede yaklaşık olarak  25.000 eser sergileniyor. 

Amasya Müzesi

Amasya’nın tarihi çok zengin. Hititlerden başlayarak çeşitli uygarlıkların merkezi olmuş. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğu döneminde tıp, musuki, astronomi konularında oldukça öne çıkarak şehzadelerin de eğitim ve öğretim kenti haline gelmiş.

Amasya Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi’nin öne çıkmasının en önemli sebebi ise bünyesinde sergilenen mumyalar. Müzede İlhanlı Dönemine ait 6 adet mumya teşhir ediliyor. Burada sergilenen mumyalar iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman mumyalar olma özelliğine sahip.

Amasya Müzesi

Amasya Müzesi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Amasya’nın Zenginliği Amasya Müzesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Amasya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Şehrin köklü tarihi Amasya’ya zengin bir lezzet yelpazesi hediye etmiş. Özellikle şehzadelerin eğitim için gönderildiği yer olması nedeniyle, saray mutfağı şehre taşınmış. 

Yemek için ise tripadvisor tarafından da bir numara olarak gösterilen Küçükağa Restoranı. Fiyat yemek dengesi gerçekten çok makul. 08:00-23:30 saatleri arasında açık.

Adres: Şamlar Mahallesi, Zübeyde Hanım Cd. No:25, 05200 Amasya Merkez/Amasya Telefon: (0358) 212 91 90

Amaseia Mutfağı

Ancak, yöresel yemek tercih ederseniz tavsiyem Amaseia Mutfağı. Yemeklerinin lezzeti, balkon manzarası ile mest olabileceğiniz bir mekân.

Amasya Fotoğraf Gezisi Kızlar Sarayı Kafe

Şehirde bir çok manzaralı mekan var ama bir alternatif olarak Kralkaya Mezarları’nı gezdikten Kızlar Sarayı Kafe’de Türk kahvesini yudumlamayı da düşünün. Hem soluklanabilir hem de şehrin üst görünümlü en güzel fotoğraflarını yakalayabilirsiniz.

Amasya’da Nerede Kalınır?

Amasya fiyat olarak uygun bir yer. Oteller özellikle hafta içi bir plan yaparsanız oldukça uygun.

Amasya Fotoğraf Gezisi Uluhan Otel ve Yeşilırmak

Kalma yeri olarak fotoğrafta da gördüğünüz Uluhan Otel’i tavsiye ederim. Ben pazartesi gününe istinaden bir plan yaparak  Yeşilırmak manzaralı 2 kişilik bir odaya harika bir kahvaltı dahil sadece 90 TL (2017) verdim. Çok da memnun kaldım. Kesinlikle tavsiye ederim.

Adres: Hatuniye Mahallesi, H. Teyfik Hafız Sk. 17/A D:No:15, 05100 Amasya Merkez/Amasya Tel: (0358) 212 75 75

Değerlendirme

Milattan öncesine uzanan tarihi ve hayranlık uyandıran kral kaya mezarları, şehrin içinden akıp giden Yeşilırmak’ın güzelliği, Selçuklu ve Osmanlı izlerini bugüne taşıyan ahşap evleriyle Amasya bir foto ve gezi sever için ideal bir yer. Şehir Kurtuluş Savaşı kapsamında çok önemli bir tarihe sahip. Her zaman Anadolu’nun zaptı için ele geçirilmesi gereken en önemli kalelerinden biri olmuş.

Amasya Fotoğraf Gezisi Bir Su Dolabı

Bugün ise her ne kadar değeri anlaşılamasa da bünyesinde müthiş bir turizm potansiyeli barındıran bir şehir. bu nedenle de özellikle fotoğraf severler olmak üzere mutlaka görülmeyi hak ediyor. Sanırım 2 gün gezmek ve fotoğraf çekmek için yeterli olacaktır. 

Amasya ile ilgili diğer yazılarımız için Amasya Gezi Rehberi‘ne bölgesel planlama için Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version