Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Amasya’nın Zenginliği Amasya Müzesi

Yazı Dizisi : Amasya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Amasya Müzesi sadece Amasya‘nın değil bölgenin de en modern ve en zengin müzesi. Müzede sergilenmekte olan 25.000 eser ile ülkemizin hem kültür hem de turizmine hizmet ediyor.

Amasya’nın tarihi çok zengin, tarihe karşı direnci de. Hititlerden başlayarak çeşitli uygarlıkların merkezi olmuş. O kadar ki burada tarih boyunca 19 devlet yaşamış ancak kentin ismi hiç değişmemiş.

Amasya ününü sadece şehzadeler kenti olmasıyla sağlamamış aynı zamanda şehzadelerin almalarının istendiği eğitim alt yapısı ile sağlamış. Osmanlı döneminde tıp, musiki, astronomi konularında oldukça öne çıkan bir şehirmiş.

Amasya

Doğal olarak da yar altı ve yer üstünde oldukça zengin bir tarihi kaynağa sahip. Bu kaynağın ilk elden sergilendiği yer ise Amasya Müzesi. 

Amasya

Müzede yaklaşık olarak 25.000 civarında eser var. Amasya’ya gelen birinin burayı görmeden şehri gördüm demesi doğru olmaz. Ben de yaptığım gezi kapsamında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri başlıklar halinde aşağıda vermeye çalıştım.

Amasya Müzesi Gezisi

Amasya Müzesi’ne Ulaşım ve Giriş Ücretleri

Müze Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor.  Merkezden yaklaşık yürüyerek 10 dakikada aracınızla ise 3 dakikada müzeye ulaşabilirsiniz. Müze, yaz dönemi 08:30-19:00, kış dönemi 08:00-10:00 saatleri arasında açık. Giriş Ücreti 6 ₺ (2019)

Adres: Üçler Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Cd. D:No.91, 05100 Amasya Merkez/Amasya Tel: (0358) 218 45 13

Amasya Müzesi’nin Tarihi

Halihazırda müze olan bina 925 yılında Sultan II. Beyazıt Külliyesi’nin bir bölümüymüş. 1928 yılında bu binanın iki odasında toplanan arkeolojik parçalar ile İlhanlı mumyaları bir araya getirilerek “Müze Deposu” oluşturulmuş. 1958 yılında Müze Müdürlüğüne dönüştürülen müze 1980 yılında da ziyarete açılmış.

Amasya Müzesi

Müzede 11 ayrı medeniyete ait eserler sergileniyor. Alt katta arkeolojik eserler üst katta ise etnografik eserler ve mumyalar sergileniyor. 

-Oluz Höyük Kazılarından Çıkan Eserler

Amasya Müzesi’nin en önemli eser kaynakları arasında tarihi M:Ö: 4500 yıllarına kadar uzanan Oluz Höyük yer alıyor. Oluz Höyük, Amasya’nın 35 km güneybatısında Oluz Köyü’nün 5 km doğusunda 15 m yükseklik 45 dönümlük bir alana sahip bir höyük.

Amasya Müzesi Oluz Höyük Pişmiş Toprak Eserler

Müzenin en önemli eser kaynakları arasında yer alıyor ve halihazırda kazılar da devam ediyor.

Amasya Müzesi Oluz Höyük Öğütme Taşı

Oluz Höyük kazılarında çok sayıda Neolitik öğütme taşı da ele geçirilmiş. Böylece o dönemdeki tahıl üretim ve tüketimi hakkında önemli verilere ulaşılabiliniyor.

-Lahitler

Müzede 4 adet dört adet lahit sergileniyor. Bunların 3’ü pişmiş topraktan diğeri bronzdan yapılmış.

Amasya Müzesi Lahitler

Her ne kadar daha çok banyo küvetine benzeseler de gördüklerinin Hellenistik dönemin mezar olarak kullanılan tabutları.  Taşova İlçesi Çakırmıstığın Tepesi’ndeki tümülüsten çıkarılmış.

Amasya Müzesi Lahitler

Gördüğünüz torpile benzeyen tabutlar ise pişmiş topraktan yapılmış mezar olarak kullanılan Roma dönemine ait lahitler.

-Ahşap Eserler

Müzede Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait ahşap işçiliğin güzel örnekleri de sergileniyor

Selçuklu Dönemine ait Ahşap Sanduka

Gördüğünüz eser bir Selçuklu Dönemi ahşap işçilik örmeği. Hemen arkasında da aynı dönemde inşa edilen Gökmedrese’nin orijinal kapısı var.

-Kadın Ziynet Eşyaları

Müzede Helenistik Dönemden başlayıp Osmanlı Dönemine kadar olan periyodda kullanılan Kadın Ziynet Eşyaları da sergilenmekte. Bunlardan en dikkat çekenleri ise Helenistik Dönemden kalan ölümden sonra da kullanmak üzere ölülerle birlikte gömülen ziynet eşyaları.

Amasya Müzesi Ölülerle Birlikte Gömülen Ziynet Eşyaları

Öyle eserler var ki oldukça dikkat çekici. Bizim inancımıza göre kefenin cebi yok ancak dönemin insanları sanırım çok farklı düşünüyormuş.

-Sancaklar

Müzede Osmanlı dönemine ait değişik görevli sancaklar var.

Amasya Vilayet Sancağı

Görmüş olduğunuz sancak Osmanlı Dönemi Amasya Vilayet Sancağı. Sancağın bir yüzünde Osmanlı arması içerisinde Sultan Reşat tuğrası, diğer yüzünde ise Kelime-i Tevhit yazısı bulunuyor.

-Mumyalar

Amasya Arkeoloji Müzesi’nin literatürde öne çıkmasının en önemli sebebi bünyesinde sergilenen mumyalar. Bence bu müzenin eni benim de en dikkatimi çeken yeri de burası. Zaten müzenin en çok ziyaret edilen bölümü de yine burası.

Amasya Valisi Izzeddin Mehmed Pervane Bey’in Mumyası

Müzede İlhanlı Dönemine ait altı adet mumya teşhir edilmekte. Mumyalar; XIV. yüzyılda Anadolu’da egemenliklerini sürdüren İlhanlılar Dönemi’nde, ayaklanınca Moğollar tarafından katledilen Anadolu valisi Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuga Noyan, Amasya Valisi İzzettin Mehmet Pervane Bey, cariyesi, erkek ve kız çocuklarına ait.

Amasya Komutanı İşbuğa Nuyine’nin Mumyası

Cesetlerinin kendilerini çok seven Amasya halkı tarafından mumyalandığı biliniyormuş. Burada sergilenen mumyalar iç organları çıkartılmadan mumyalanan ilk Türk ve Müslüman mumyalar olma özelliğine sahip.

Amasya Valisi Izzeddin Mehmed Pervane Bey’in Erkek Çocuğuna Ait Mumyası

Gördüğünüz mumya 3-4 yaşlarındaki erkek çocuğa ait gerçeğe en yakın bozulmamış mumya. Ölülerin mumyalanması geleneği MÖ 3000’li yıllarda Mısır’da ilk olarak Tanrı Osiris’in bedeni ile başlamış.

-Astronomi Aletleri

Osmanlı Döneminde II. Beyazıt Külliyesi’nde astronomi eğitiminde kullanılan astronomi aletleri de burada sergileniyor.

Güneş Saati

Bunun dışında bahçede Selçuklu Sultani I.Mesud’a ait türbenin ön tarafında bir de o döneme ait bir güneş saati bulunuyor.

Değerlendirme

25.000 eseriyle Amasya Müzesi kesinlikle görülmeyi hak ediyor. Özellikle mumyalar gerçekten görülmesi gerekenlerden.

Amasya

Amasya’nın tarihini ve tarih içerisindeki önemini anlayabilmeniz için bu müzeyi görmeniz şart.

Amasya ile ilgili diğer yazılarımız için Amasya Gezi Rehberi‘ne bölgesel planlama için Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version