Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kış Ortasında Füssen’de Bir Gezi

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bavyera planlamamız çerçevesinde Neuschwanstein Şatosu’nu görmek üzere Schwangau‘ya gidince plansız da olsa Kış Ortasında Füssen’de Bir Gezi de yapmış olduk.

İyi ki de yapmışız. Belki de Almanya’nın en turistik bölgesinde yer alan Füssen aynı zamanda Almanya’nın en yüksek kasabası. Avusturya sınırına da sadece 5 km uzaklıkta. 

Füssen, Romalılar tarafından bugünkü Ausburg ile Kuzey İtalya arasındaki ticaret yolunu kontrol etmek amacıyla kurulmuş. Kasaba daha çok violin yapımıyla ünlenmiş. 2. Dünya Savaşı’nda burada da bir toplama kampı kurulmuş.

Füssen Altstadt

Hansel Gratel evleriyle dolu şirin ve küçük bir kasaba. Özellikle Eski Şehir fotoğraf severler için çok güzel.

Füssen Gezisi

Füssen’e Ulaşım

Füssen, Münih‘in yaklaşık 130 km güneybatısında bulunuyor. Arabayla bile en az 1,5 saat. Diğer taraftan Füssen’e günübirlik turlar mevcut ve adam başı 40-50 € isteniyor. Bence çok gerekli değil çünkü Almanya demiryolu ulaşımında hakikaten çok iyi bir ülke.

Bayern Bileti

Alacağınız Bayern Bileti ile siz dahil 5 kişi son derece konforlu bölgesel trenler (RE) ile seyahat edebiliyor. Kendisi 23 € olan bu kart için +4 yetişkine kadar sadece adam başı 5 € ek para veriyorsunuz. 14 yaş ve altı zaten ücrete tabii değil. Ayrıca kart ertesi gün sabah 3’e kadar Avusturya Salzburg dahil tüm Bavyera ulaşım sisteminde de (otobüs, tram, metro) geçerli.

Hatta Münih’ten aynı gün Füssen’e gidip gezip dönüp bir de üstüne Salzburg’a giderseniz bizim gibi 3 kişilik bir aile tüm ulaşımlar dahil sadece 28 € verirsiniz. İnanılmaz değil mi?

Füssen

Bileti nasıl alacağız diye düşünmeyin Münih Tren istasyonundaki otomatlarda Türkçe menü var. Çok kolay bir şekilde alabilirsiniz. Sorun olursa ya da sorunuz varsa hemen oradaki danışmaya gidin. Danışmanlardan biri kesin Türk oluyor. Size yardım edecektir.

Füssen

Füssen’e gitmek için  Münih Merkez İstasyonu (Munich Hauptbahnhof)’ndan kalkan kalkan ve son durak olarak Füssen Tren İstasyonu (Füssen Bahnhof)’na giden bölgesel trenlere (RE) binmeniz yeterli. Yolculuk 2 saat sürüyor. Günübirlik Münih’ten yola çıkıp akşam son trenle dönebilir muhteşem bir gün geçirebilirsiniz. Son derece basit yani. 

Füssen’de Gezilecek Yerler

Füssen küçük bir kasaba olmasına rağmen hem kasaba içerisinde hem de çevresinde gezilecek oldukça çok yer barındırıyor. 

-Lech Irmağı

Alplerden doğup Avusturya üzerinden Füssen’e giren Lech Irmağı Füssen ile Schwangau arasında da sınırı çizip Tuna Nehri ile birleşiyor. 

Füssen Lech Irmağı

264 km uzunluğundaki Lech Irmağı Füssen’e de hayat vermiş. Kasabaya ayrı bir güzellik katmış. Lech Irmağı kıyısında bir gezi parkuru var. Burada mutlaka vakit geçirin, yürüyün ve fotoğraf çekin.

Füssen Lech Irmağı

Lech Köprüsü’nden (Lechhalde) çektiğim bu fotoğrafta sol tarafta gözüken bina Franziskanerkloster olarak geçen şimdi otel olarak da kullanılan eski bir misafirhane. Bu binanın özelliği buranın meşhur romantik yolun son noktası olarak kabul edilmesi ki bahçe girişinde “Romantik Yol burada bitiyor.” diye bir yazı da mevcut.

-Eskişehir (Altstadt von Fuessen)

Kasabanın merkezi de diyebileceğimiz bölgede kafeler, hediyelik eşya dükkanları ve restoranlar var. Bu şirin kentin daracık sokaklarında yürümek oldukça keyifli.

Altstadt von Fuessen

Hava nasıl olursa olsun bu otantik ortamdan zevk almamanız mümkün değil. Benim daha çok tabelalar dikkatimi çekti. Neredeyse hepsi çok zarif.

Aziz Mang Manastırı (Benediktinerkloster St. Mang)

Lech Irmağı’na doğru giden Lechhalde üzerinde bulunuyor. İsmini kentin koruyucusu kabul edilen Aziz Magnus’tan almış.

Aziz Mang Manastırı (Benediktinerkloster St. Mang)

Aziz Magnus kayıtlara göre 8. yy.dan itibaren bu bölgede bulunmuş, küçük bir kulübede yaşamış ve ölmüş. Ancak cesedi bulunamamış. Yaşadığı sürece bölgedeki pagan halkı Hristiyanlığa davet etmiş.

100 yıl sonra 9. yy.da bu bölgede kemikleri tespit edilince kemiklerin olduğu yerde onun adına görülen manastır inşa edilmiş. Manastırı önce Ausburg Prensi Piskoposları kullanmış. 

1696-1717 yılları arasında Mimar Johann Jakob Herkomer tarafından yeniden inşa edilerek bugünkü haline gelmiş. Sağ tarafta gördüğünüz giriş manastırın orijinal girişi. 

Aziz Mang Bazilikası (Basilika St. Mang)

Burası manastırın iç avlusu. İsteyenler manastırı da ücretsiz olarak gezebiliyor. Belediye Binası ile yan yana olan Manastır Barok mimari örneğinde gerçekten güzel bir bina. Özellikle de karlar içerisinde…

Adres: Lechhalde 3, 87629 Füssen, Almanya

-Aziz Mang Bazilikası (Basilika St. Mang)

Aziz Mang Manastırı içerisinde Aziz Mang’ın hürmetine bir de bazilika inşa edilmiş. Aziz Mang’ın kemikleri de bu bazilika içerisinde tutuluyor.

Aziz Mang Bazilikası (Basilika St. Mang)

Kulesi görülen bazilika ile manastırı en iyi Lech Irmağı’nın karşı kıyısından fotoğraflayabilirsiniz.

Aziz Mang Bazilikası (Basilika St. Mang)

Bazilikaya gitmek için manastırın etrafından dolaşmanız gerekiyor. Bazilikanın özellikle içerisindeki sanat işçiliği inanılmaz. Mutlaka görmelisiniz.

Adres: Lechhalde 3, 87629 Füssen, Almanya

-Kutsal Ruh Hastanesi Kilisesi (Heilig-Geist-Spitalkirche)

Lechhalde üzerinde bulunan etkileyici, renkli rokoko cephesi nedeniyle hemen herkesin dikkatini çeken çok güzel bir tarihi kilise. Usta inşaatçı Franz Karl Fischer tarafından 1748-1749 yıllarında inşa edilmiş. Buradaki en çarpıcı yapılardan biri.

Kutsal Ruh Hastanesi Kilisesi (Heilig-Geist-Spitalkirche)

Aziz Mang Manastırı’nın hemen karşısında bulunuyor. Kilise 08:30-18:00 saatleri arasında açık ve giriş ücretsiz.

Adres: Spitalgasse 2, 87629 Füssen, Almanya

-Yüksek Kale (Hohes Schloss)

Kasabanın hemen ortasında Aziz Mang Manastırı’nın arkasında yer alan kale Ortaçağ döneminde gelişen bir Roma askeri kampı olarak işlev görmüş. 

Yüksek Kale (Hohes Schloss)

Kale görülen haline 15. yy.ın sonunda Zollern Piskoposu Frederick II tarafından getirtilmiş. Kalenin kulesi kasabanın her tarafından görülüyor.  

Yüksek Kale (Hohes Schloss)

Görülen kule zamanında zindan olarak kullanılıyormuş şimdi ise ziyaretçilerine harika bir manzara sunuyor. Müzesiyle birlikte gezerseniz Roma zamanlarına kadar uzanan Bavyera tarihini de yerinde görmüş olursunuz. Kale kışın 13:00-16:00 saatleri arasında açık ve giriş 7 €.

Adres: Magnusplatz 10, 87629, Fussen, Bavaria, Almanya

-Schwangau

Buraya kadar gelmişken Bavyera Kralı Ludwig II’nin meşgur ettiği Alpsee, Hohenschwangau Şatosu (Schloss Hohenschwangau), Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein), Aziz Koloman Kilisesi (St. Coloman Kirche) görsellerin bulunduğu Schwangau’yu mutlaka görmelisiniz. 

Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein)

Schwangau ile ilgili ihtiyacınız olabilecek tüm detayları linkleri ile birlikte Schwangau‘da Bir Gezi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Füssen’de Ne yenir? Nerede Yenir?

Reichenstrasse üzerinde yöresel ya da fastfood tarzında yemek yiyebileceğiniz birçok restaurant bulunuyor.

-La Perla Ristorante Pizzeria

Tavsiyemiz 1970 yılından beri çalışan La Perla Ristorante Pizzeria. Tipik bir İtalyan Restoranı. Pizza çeşitlerinin yanında Alman biraları eşliğinde deniz mahsulleri de alabileceğiniz otantik bir yer. 11.00-22.00 saatleri arasında açık. 

Füssen

Biz burada Risotto (Furitti di Mare mit Meeres Früchte) (15,9 €), 1 kg taze midye (Frische Muschel in wurzelgemüse) (16 €), 1 Margarita Pizza (8€)  ve tabii ki yanında da birer bardak Augustiner weissbier (5 €) aldık. Kişi başı 16 € bir ücretle çok güzel bir yemek yedik.

Adres: Drehergasse 4487629, Fussen, Bavaria, Almanya Tel:+49 8362 7155

Füssen’de Nerede Kalınır?

Burası yaz kış Almanya’da tercih edilen ilave olarak da turistik bir yer. Bu nedenle  2 kişilik kahvaltı dahil ortalama otel odaları bile 120 € civarında seyretmektedir.

Gosthof Krone

Bu nedenle gezginler için önerimiz tabii ki yer bulabilirseniz Gosthof Krone misafirhanesi. Kar ile oluşan görüntü hakikaten çok güzel.

Füssen’de Alışveriş

Almanya’nın bir çok şehrinde olduğu gibi dükkanlar akşam 6-7 gibi kapanmış oluyor. Hem çevreyi gezip alışverişi daha sonraya bırakanların dikkatine. 

Reichenstrasse

Şu anda bulunduğumuz yer kasabanın ana caddesi Reichenstrasse, oldukça hoş ve değişik hediyelik eşya dükkanları var. 

Hutergasse Sokağı

Hutergasse Sokağı’nda da çok değişik hediyeliklerle karşılaşabilirsiniz.

Değerlendirme

Bavyera’ya yolunuz düşerse muhteşem doğasıyla kucaklaşmak ve renklerin inanılmaz uyumunu görmek için bu güzel kasabayı mutlaka ama mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ulaşım başlığımda anlattığım gibi buraya tren ile gelmek oldukça kolay. 

Aziz Mang Bazilikası (Basilika St. Mang)

Ancak, burası şatolara ulaşmak için bir aktarma noktası olarak geçiştirilmemeli en azından hangi mevsimde olursa olsun 1 gün kesinlikle kalınmalı, sokak kafelerinde oturulup bir şeyler içilmeli.

Füssen Reichenstrasse

Füssen de özellikle karlar altında göreceğiniz sahneler ise olağan üstü. Bu çerçevede Münih’i gelen tüm arkadaşlarımın en az 1 günlerini ayırıp mutlaka burayı görmesi gerektiğini değerlendiriyorum.

Bavyera ile ilgili diğer yazılarımız için Bavyera Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın..

Exit mobile version