Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Schwangau’da Bir Gezi

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Almanya’da Würzburg’dan başlayıp güneye doğru giden Romantik Yolun Son Noktası Schwangau’da Bir Gezi yapmadan Bavyera gezisini bitirmek bence oldukça büyük bir hata. Çünkü küçük kasaba Bavyera’nın gezilecek görülecek en güzel yeri.

Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein)‘ndan Schwangau’ya bakıyorum. Sol tarafta Alpsee, sağ tarafta Schwansee, ortada Schwangau ve sarı renkte görülen Hohenschwangau Sarayı. Bu muhteşem güzelliği tamamlayan karlar ve güneşli bir gün. Her şey o kadar güzel ki..

Daha küçük yaşlardan itibaren coğrafya kitaplarında rastladığım ve hep görmeyi hayal ettiğim bu manzarayla biraz geçte olsa karşılaştım ve hayatı pahasına buraya bu muhteşem şatoyu yaptırtan Kral Ludwig’e hak verdim. Ne şanslıyım ki bu fotoğrafı çekebildim. İlk defa bir fotoğraf çekerken bu kadar heyecanlandım. İstediğim görüntüyü elde edince de inanın çocuklar gibi mutlu oldum.

Schwangau

Şimdi ise bu muhteşem güzelliği sizin için anlatma, buraya gelirseniz yaşayıp göreceklerinizi aktarma sırası bana geldi……

Schwangau Gezisi

Schwangau’ya Ulaşım

Kasaba, Füssen‘in yaklaşık 4 km güneydoğusunda bulunuyor. Buraya gitmek için Füssen Tren İstasyonu (Füssen Bahnhof)’ndan kalkan RVA/OVG 73 ya da RVA/OVG 78 Numaralı Otobüslere binmeniz yeterli.

Füssen Kasabası

Yarım saatte bir kalkan otobüslerin ücreti kişi başı 1 €. Otobüslere yetişemeyiz diye düşünmeyin çünkü otobüsler treni bekliyor ve sizi 10 dakika içerisinde Schwangau’nun girişindeki kavşak noktasına bırakıyorlar.

Schwangau

Füssen’den buraya taksi ile de 12 € karşılığında 5-6 dakikada ulaşabilirsiniz.

Schwangau’da Gezilecek Yerler

1803 yılında Bavyera bir krallık haline dönüştüğünde tarihi Tirol’e komşu Ostallgäu Bölgesi de Bavyera’nın bir parçası olmuş. 

Bavyera kralları ilk defa topraklarına kattıkları bölgeye hayran olup yazlık olarak bölgeyi kullanmaya başlayınca bölgenin bilinirliği ve ünü artmış. 

Schwangau Haritası

Bölgede gezilecek yerlerin kafanızda daha iyi oturması için  bu haritayı kullanabiliriz.

-Alpsee

İlk durağımız Alpsee. Bavyera’nın En Güzel Göllerinden Biri. Yabani vahşi kuğuları ile ünlü olan göl tam bir tabiat harikası.

Alpsee

Yazın göle girip yüzülürken kışın donunca da üzerinde paten kayılabiliyor. Bir de gölün etrafında bir yürüyüş yolu, tekne turu yapabileceğiniz iskeleler bulunuyor.

Alpsee

Göl ile ilgili ihtiyacınız olan tüm detayları Alpsee, Bavyera’nın En Güzel Gölü balıklı yazımda bulabilirsiniz. 

-Hohenschwangau Şatosu (Schloss Hohenschwangau)

Haritada da görüldüğü gibi hemen sağ taraftaki tepede yer alan ve Alpsee’ye bakan kale görünümlü Hohenschwangau Şatosu, 1832-1836 yılları arasında Ludwig II’nin babası Bavyera Kralı Maximilian II tarafından yaptırılmış ve kraliyet ailesinin yazı geçirdiği, avlanmak için de kullandığı bir kale olmuş.

Hohenschwangau Şatosu 

Bu arada belirtmeden geçmeyelim kral 1832-1833 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etmiş. Ludwig II her yaz birkaç haftasını burada geçirmiş ve hep bir gün buradan büyük ve güzel bir şatoya sahip olmayı hayal etmiş.

Hohenschwangau Şatosu

Şato rehbersiz gezilmiyor. Bu nedenle haritada görülen Alpenstrasse deki bilet merkezinden bilet almanız lazım. Kişi başı ücret 12 €, 18 yaş altı çocuk için para almıyorlar.

Hohenschwangau Şatosu

Buraya çıkmak göründüğü kadar kolay değil. Yürüyerek bilet merkezinden başlayarak Alpsee kıyısından giderseniz 30 dakika, içeriden giderseniz 20 dakika alıyor. Kişi başı ücret 4,5 € çocuk 2,4 €, araba ile gelirseniz park ücreti günlük 5 €. Kışın 09.00-15.30 saatleri arasında açık.

-Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein)

Bavyera’ya gelip meşhur Kral Ludwig II’yi meşhur eden Neuschwanstein Şatosu’nu görmeden olmaz.

Neuschwanstein Şatosu

Çünkü bu saray Almanya’nın sembolü. Bu nedenle Bavyera’ya yolu düşen herkesin kesinlikle ve birinci öncelikle görmesi gereken yer.

Marien Köprüsü (Marianbrücke)

Burası Kral Ludwig II’nin sarayının inşasını emrettiği ve sonraki süreci de takip ettiği Marien Köprüsü (Marianbrücke). Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein) için planlama, bilet alım, şatoya ve köprüye ulaşım vb. tüm detayları Neuschwanstein Şatosu’nda Bir Gezi balıklı yazımda bulabilirsiniz. 

-Aziz Koloman Kilisesi (St. Coloman Kirche)

Buraya gelmeden önce bölge ile ilgili resimlere bakarken Alplere sırtını dayamış 1678 yapımı Aziz Koloman Kilisesi (St. Coloman Kirche) dikkatimi çekmişti.

Coloman ismi Haçlı seferleri dönüşü 1012 yılında burada dinlenirken öldürülen ve cesedi çürümeyen Coloman adlı bir keşişten geliyor. Bölgenin en güzel kilisesi olarak görülen yapı barok mimarinin de güzel bir örneği.

Aziz Koloman Kilisesi (St. Coloman Kirche)

Aynı bizim Ayder Yaylasındaki Uzungöl Cami gibi manzaraya renk kattığını fark etmiştim. Gördüğünüz fotoğrafı  Schwangau’nun hemen dışında 17 numaralı Pöllat Deresi’ni kesen yoldan çektim.

Ancak hesap edemediğim konu çekim pozisyonuma göre kış aylarında öğleden sonra güneşin tamda kilisenin üzerinden size doğru baktığıydı. Tüm gezi-fotoseverlerin dikkatine.

Schwangau’da Ne yenir? Nerede Yenir?

Alpsee Caddesi üzerinde yöresel ya da fastfood tarzında yemek yiyebileceğiniz birçok restaurant bulunuyor.

Alpsee Caddesi

Bizim size tavsiyemiz ise cadde üzerinde bulunan sevimli restoran Allgauer Stuberl. Turizm bölgesi olmasına rağmen fiyatları uygun.

Allgauer Stuberl

Biz burada öğle yemeği olarak gulaş çorbası ve pizza aldık. İçecek olarak da yöresel Konig Ludwig Weissbier. Tercih edenler siyahını yani dunkel de söyleyebilir. Gerçekten yediğimiz her şey çok güzeldi. Kişi başı 15-20 € bir ücret karşılığında karnınızı doyurabilirsiniz.

Adres: Alpseestr. 787645 Hohenschwangau, Bavaria, Almanya

Schwangau’da Nerede Kalınır?

Direkt gölün kıyısında kalacak bir yer yok. Zaten gölün temizliğinin sebebi de bu. Bu konuda çok katılar. Zaten bu nedenle buralarda 5 yıldızlı otel de bulamazsınız.

Alpsee

Fiyatları ise göle yakınlık belirliyor. Gölün 500 m yukarısında bulunan 3 yıldızlı Hotel Alpenstuben’de  2 kişi kahvaltı dahil gecelik 200 € isteniyor. 

Eğer gezgin ruhlu iseniz ve kalacak yer nitelikleri çok önemli değilse 200 m daha yürürseniz daha sıradan olan 2 yıldızlı Hotel Garni Schlossblick’te 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 80 € karşılığında kalabilirsiniz.

Schwangau’da Alışveriş

Burası turistik bir yer. Alışveriş için aslında Füssen daha uygun ancak burada öyle bir yer öyle bir oyuncakçı var ki meraklıları için tavsiye etmeden geçemeyeceğim. Zaten Alpsee Caddesi üzerindeki en güzel bina olduğu için siz de fark edeceksiniz.

Schwangau Tip-Royal

Dükkanın adı Tip-Royal. Orijinal bir şeyler arıyorsanız paraya da kıyarım derseniz mutlaka buraya girin. Daha önce hayatınızda görmediğiniz oyuncak maket ahşap saray, ev ya da saatler göreceksiniz.  

Adres: Alpseestr. 987645 Schwangau, Bavaria, Almanya

Değerlendirme

Bavyera’ya yolunuz düşerse muhteşem doğasıyla kucaklaşmak ve renklerin inanılmaz uyumunu görmek için bu güzel kasabayı mutlaka ama mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hohenschwangau Şatosu

Özellikle karlar altında göreceğiniz sahneler ise olağan üstü. Bu çerçevede Münih’i gelen tüm arkadaşlarımın en az 1 günlerini ayırıp mutlaka burayı görmesi gerektiğini değerlendiriyorum.

Bavyera ile ilgili diğer yazılarımız için Bavyera Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version