Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kış Ortasında Münih’te Bir Gezi

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Hemen güneyinde yer alan Alplerden kalkıp gelen ve gündüz -5 derecelere varan soğuklara rağmen Kış Ortasında Münih’te Bir Gezi yapmak sanılanın aksine muhteşem bir şey. Özellikle de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız.

Bavyera‘nın tarihi başkenti Münih, çok güzel bir şehir. Kuruluş tarihi 1150’li yıllara kadar dayanıyor. Kuruluşundan itibaren önce Bavyera Prenslerinin, 1806 yılında Bavyera Krallığı kurulunca da Bavyera Krallarının daimi ikametgah şehri olmuş.

1919 yılında Nazi Partisinin ilk kurulduğu yer olmasının bedelini 2. Dünya Savaşı’ndaki ağır bombardıman ile taş üstünde taş kalmayarak ödemiş. 

Berlin ve Hamburg’dan sonra Almanya’nın en büyük 3. şehri. Şehirdeki yabancı oranı % 25. Yani Münih bir yabancı şehri. Yabancıların çoğu da Türk. Bu nedenle de yemek ve iletişim konusunda çok da sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Kış Ortasında Münih

Kışın hava durumuna gelince Ocak-Şubat döneminde hava çok soğuk. -5 civarında seyrediyor. Giderken tedbirli olmakta fayda var. Diğer taraftan o muhteşem yeşil Dünya’nın beyazla buluşması gerçekten harika. Bavyeralılar eğlenmeyi de bilen insanlar. Soğuğa eğlence de eklenince şehir daha bir başka daha da bir güzel oluyor.

Münih Gezisi

Münih’te Ulaşım

Almanların ulaşım anlayışları bir harika. Sistem tamamen oturmuş. Münih’te rahat gezebilmek için öncelikle son derece düzenli olan ulaşım sistemini öğrenmek şart. Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandık. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

-Münih Franz Josef Strauss Uluslararası Havaalanı (Flughafen München) (MUC)’ndan Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Münih Franz Josef Strauss Uluslararası Havaalanı Münih’in 28 km kuzeyinde bulunuyor. Yaklaşık olarak yıllık 40 milyon yolcusu olan büyük bir havaalanı.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Münih’e girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

Münih

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2018). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum.

Gelelim şehre nasıl gideceğinize….Havaalanından Münih merkeze ulaşmak içim toplu taşıma bazında 2 alternatifiniz var. 

-Direkt Havaalanı Otobüsleri

İlk alternatif hangi havayolunu kullanırsanız kullanın Lufthansa Express Otobüsü. Terminal 2’den kalkıp Terminal 1’e uğrayan otobüsler 15 dakika arayla kalkıyor ve 45 dakikada Münih Merkez Tren İstasyonu’na (München Hauptbahnhof) ulaşıyor. Çalışma saatleri (06:30-21:30) (tersi 05:15-20:00) Kişi başı ücret 11 €, gidiş dönüş 18 €. 6-14 yaş çocuk kişi başı ücret 6 €, gidiş dönüş 12 €. 

Ayrıca Flixbus firmasının çevre şehirlere ya da kasabalara havaalanından direkt bağlantısı da var. Detaylar için tıklayınız.

-Tren

İkinci alternatif  havaalanından 10 dakikada bir kalkan S1 ve S8 numaralı S-Bahn banliyö demiryolu trenleri. Bu trenleri kullanarak direkt olarak S1 (04:33-00:11) (tersi 03:43-00:06) S8 (04:24-01:24) (tersi 03:35-00:15) şehir merkezinde Münih Merkez Tren İstasyonu’na (München Hauptbahnhof) 41 dakikada ulaşabilirsiniz.

Bu transferin avantajı alternatifli farklı duraklara sahip 2 demiryolu hattı olması, tren istasyonun hemen şehir merkezinde olması hem de diğer Bavyera kentlerine gitmek için tek tren aktarmasının yeterli olması. Banliyö, bölgesel tren, metro ve tram bağlantılarını görmek için tıklayınız.

Nymphenburg Sarayı (Schloss Nymphenburg)

Tek, Günlük, 3 Günlük, Aile Ulaşım Biletlerinden aldıysanız bu yolculuğu ücretsiz yapabilirsiniz. Biletleri biletmatiklerden alabilirsiniz.

-Shuttle-Taksi

Taksi ile şehir merkezine gitmek isterseniz yaklaşık 68 € gibi bir bedel ödeyeceksiniz. Shuttle ile şehir merkezine gitmek isterseniz 35 dakikalık bu yolculukta 3 kişi için 40 €’dan, 8 kişi için 56 €’dan başlayan fiyatlarla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bu seçeneği de değerlendirin. Detaylı bilgi için tıklayınız. 

-München Card

Sadece 72 saatlik bir kart ile 80 civarında müze, restoran, kafe vb. noktada % 70’ye varan oranda indirim alabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve şehir haritası da veriyorlar.

Fiyatlara gelince 1-5 günlük kart alternatifleri var. 1-5 günlük  kart için kişi başı sırasıyla 9,9 €, 15,9 €, 22,9 € , 27,9 €, 33,9 € ödüyorsunuz. 5 kişilik aileler çocuklar 14 yaş altında olmak şartıyla aile başı sırasıyla 19,9 €, 26,9 €, 33,9 € , 41,9 €, 48,9 € ödüyorlar.

Münih

Dikkat edilirse bu kart ile diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi müzelere ücretsiz girme imkanı yok. Kart sadece indirim sağlıyor. Açıkçası bu durumda günlük bilet fiyatları ile München Card fiyatlarını karşılaştırıp değip değmeyeceğine karar vermekte fayda var. Tüm seçenekleri ve fiyatları daha detaylı görmek için tıklayınız.

-Kısa, Tek, Günlük, 3 Günlük, Aile Ulaşım Biletleri

1 saat geçerli Short Trip Ticket denen bilet (4 otobüs durağı ve 2 tren, metro ve tram durağı geçerli) 1,5 €. Single Ticket denen tek yönde 3-4 saat kullanılan biletin fiyatı ise 1-4 bölgelere göre 2,9 € ile 11,6 € (Havaalanı) arasında değişiyor.

Tüm zonlarda 1 gün geçerli Single Day Ticket denen biletin fiyatı 6,7 €. Bu biletin 3 gün geçerli olanı 16,8 €. Bu biletler ertesi gün sabah 0600’a kadar geçerli. 

Group Day Ticket denen 14 yaşından küçük çocuklu 5 kişiye kadar geçerli aile biletin fiyatı 12,8 €. Bu biletin 3 gün geçerli olanı 29,6 €. Bu bilet ile Münih’te tüm ulaştırma sisteminde aile olarak istediğiniz kadar gezebilirsiniz. Bu biletler ertesi gün sabah 0600’a kadar geçerli. 

-Banliyo Treni-Metro-Tram-Otobüs

Münih’te mevcut banliyö, 8 metro hattı, 11 tram hattı ve otobüsler ile tüm şehri gezmek mümkün. Neredeyse tüm metro ve tramlar eskişehir bölgesinden geçiyor. Bölgesel tren, metro ve tram bağlantılarını görmek için tıklayınız.

Kısa, Tek, Günlük, 3 Günlük, Aile Ulaşım Biletleri bu ulaşım sisteminde geçerli.

Münih

Ayrıca, 120, 60 ve 20 dakika süren 3 hatta icra edilen 13 duraklık Münih Hop On Hop Of Otobüs Turları ile Münih’in tüm tarihi noktalarını görebilirsiniz. Otobüsler duraklardan 20 dakikada bir geçiyor. Kişi başı 1 günlük bilet 14,9 €. 6-14 yaş arasındaki çocuklar için 7,9 €. Daha geniş olanakları görmek ve bilet almak için tıklayınız.

-Bayern Bileti ve Bölgesel Trenler (RE) (Çok Önemli)

Alacağınız bir Bayern Bileti ile siz dahil 5 kişi son derece konforlu bölgesel trenler (RE) ile 24 saat boyunca sınırsız seyahat edebiliyor. Kendisi 23 € olan bu kart için +4 yetişkine kadar sadece adam başı 5 € ek para veriyorsunuz. 14 yaş ve altı zaten ücrete tabii değil. Ayrıca kart ertesi gün sabah 3’e kadar tüm Bavyera ulaşım sisteminde de ( otobüs, tram, metro) geçerli.

Hatta Münih’ten aynı gün 2 saat uzaklıktaki Füssen’e gidip gezip dönüp bir de üstüne Salzburg’a giderseniz (zaman yeterse tabii ki) bizim gibi 3 kişilik bir aile tüm ulaşımlar dahil sadece 28 € verirsiniz. İnanılmaz değil mi?

Bayern Bileti

Kartı nasıl alacağız diye düşünmeyin Münih Tren İstasyonu (München Hauptbahnhof)’ndaki otomatlarda Türkçe menü var. Çok kolay bir şekilde alabilirsiniz. Sorun olursa ya da sorunuz varsa hemen oradaki danışmaya gidin. Danışmanlardan biri kesin Türk oluyor. Size yardım edecektir.

-Taksi

Taksimetre açılış ücreti ortalama 3,5 €. Ulaşım ücreti ise ortalama 1,6-1,8 €/Km. 0,6 €/1 Bagaj ve telefon ile çağırma 1,2 €. Bu kapsamda 3 kişi ve üzeri yakın mesafe ulaşım için taksi de bir alternatif olabilir. 

Münih’te Gezilecek Yerler

Yazımın bu başlığı altında Münih’e gelen birinin mutlaka görmesi gereken yerleri sadece özetledim. İhtiyaç duyacağınız tüm detayları ise ilgili yazı linklerinde anlattım.

Eskişehir (Altstadt) 

Münih’in en tarihi bölgesi Altstadt denilen en eski bölgesi. Karlsplatz ile Marienplatz arasında bulunan bu bölge aynı zamanda turistlerin en yoğun olarak ziyaret ettiği bölge özelliğine de sahip. Bu nedenle Münih gezinizin başlangıç noktası burası olmalı. 

Eskişehir (Altstadt) 

Aklınızda eski şehrin oturması için bu haritayı kullanabilirsiniz.

-Karl Kapısı (Karlstor)

Karlstor, Karlsplatz ile Marienplatz’ı birbirine bağlayan Neuhauser Caddesi’nin girişinde bulunuyor.

Karlsplatz ve Karl Kapısı (Karlstor)

14. yy. başlarında inşa edilmiş eski şato surları tarzında kemerli bir yapı. Kapı aynı zamanda çevresindeki çok sayıda dükkan ile çok canlı bir yer.

Karl Kapısı (Karlstor)

Buraya  U4 ve U5 numaralı metrolar (Karlsplatz (Stachus)) ile 19,20,21 ve 22 numaralı tramlar (Karlsplatz (Stachus) ile ulaşabilirsiniz.

Adres: Neuhauser Str. 47, 80331 München, Almanya

-Aziz Michael Kilisesi (St. Michael Kirche)

Aziz Michael Kilisesi, Almanya’da Barok tarzında inşa edilmiş ilk bina olma özelliğine sahip. Bavyera Pransi Albrecht V Magnanimous’un emriyle 1583 yılında inşa edilmeye başlanmış. 1597 yılında bitirilmiş.

Aziz Michael Kilisesi (St. Michael Kirche)

Aziz Michael Kilisesi, kış döneminde 08:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Buraya  U4 ve U5 Numaralı Metrolar (Karlsplatz (Stachus)) ile 19,20,21 ve 22 Numaralı Tramlar (Karlsplatz (Stachus) ile ulaşabilirsiniz.

Adres: Neuhauser Str. 6, 80333 München, Almanya

-Belediye Binası (Rathaus)

Bu muhteşem gotik bina 1867-1874 yılında inşa edilmiş. Münih’in en eski alış veriş merkezi Marienplatz’a bakan binanın mimarı Georg von Hauberrisser. 

Belediye Binası (Rathaus)

Münih Belediye Binası Münih’te turistlerce çok fotoğrafı çekilen bina. Özellikle gece ve dolunay ortamında çok güzel çekimler yapmak mümkün.

400 odalı binada bugün 600 kişi çalışıyor. Belediye Binası’nın tarihi ve mimarisine dair heyecan verici bilgiler almak isterseniz, sunulan rehberli turlara katılabilirsiniz. 90 dakika süren turlar her pazartesi ve cuma günleri 15: 30’da, cumartesileri ise 11:30 ve 13:30 da yapılıyor. Kişi başı ücret 10 €.

Belediye Binası (Rathaus)

Binanın 100 m yüksekliğindeki kulesi ise Münih’i en iyi görebileceğiniz yerlerden biri. Küçük bir ücret karşılığında 85 m yükseklikte yer alan gözlem katına asansör ile çıkmak mümkün. İyi havalarda buradan Alpleri bile net olarak görebilirsiniz. Kule 10:00-20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 3 €.

Belediye Binası (Rathaus) ve Saati

Ayrıca binanın kulesinde yer alan saati de çok ünlü. 1908 yılında inşa edilen saat gündüz 11.00 ve 12.00 olmak üzere sadece 2 kez çalıyor. 85 metrelik saat kulesi ise Prag‘a girmiş olanlar bilir biraz oradan alıntı gibi. 

Belediye Binası (Rathaus)

Binanın hemen önünde bulunan Balık Çeşmesi (Fischbrunnen) oldukça güzel bir tasarıma sahip. Alman Heykeltıraş Josef Henselman tarafından 1954 yılında yapılmış. Burası bugün Münih’te tercih edilen en önemli buluşma noktası.

Buraya banliyö trenleri, U3 ve U6 Numaralı Metrolar (Marienplatz) ve 19 ve 21 Numaralı Tramlar (Marienplatz (Theatinerstraße)) ile ulaşabilirsiniz.

Adres: Marienplatz 8, 80331 München, Almanya

BMW Dünyası (BMW Welt)

Ünlü Alman markası BMW 1972 Münih Olimpiyatları öncesinde aldığı bir karar ile sahip olduğu kompleksi hem yenileme hem de bu  fırsatı tanıtım bazında değerlendirme kararı almış. Bu kapsamda geliştirilen projenin bir parçası da BMW Dünyası (BMW Welt) olmuş.

BMW Dünyası (BMW Welt)

Bina içerisinde her türlü test imkanı mevcut hatta eski BMW sahiplerine eğitim verilen sınıflar bile var.

BMW Dünyası (BMW Welt)

Bu arada bilmiyor olabilirsiniz. BMW aynı zamanda MINI, Rolls-Royce Mini ve Rolls-Royce otomobil şirketlerinin de sahibi…Bu nedenle bu markaların da burada stantları var.

Merkezden 7 km uzaklıkta bulunan park ile ilgili tüm detayları geniş şekilde BMW Dünyası (BMW Welt) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

BMW Müzesi

BMW kompleksinin içerinde yer alan diğer bir gezilmesi gereken nokta da BMW Müzesi. BMW’nin şirket, marka ve ürün geçmişlerini burada görmeniz mümkün.

BMW Müzesi

Müze, BMW Dünyası (BMW Welt)’na bir köprü ile bağlı. Burada otomobil tasarım sürecini ve üretim teknolojisini ve geçmiş 100 yılda ön plana çıkan en değerli otomobilleri görmeniz mümkün. 

BMW Müzesi

Merkezden 7 km uzaklıkta bulunan park ile ilgili tüm detayları geniş şekilde BMW Müzesi‘nde Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

1789 yılında açılan İngiliz Bahçesi yaklaşık olarak 3,75 km² büyüklüğünde. 78 km bisiklet ve koşu yolu ile Münih Halkının tüm yeşil alan ihtiyacını karşılayabiliyor. Parkın kış ortasında karla birlikte gelen ıssız güzelliği ise tek kelime ile muhteşem.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

Bizdeki anlayışın tersine açıldığı ilk günden itibaren küçülmek yerine yıllara sari daha da büyümüş. Bununla da kalmamış etraftaki kuşlar ve ördekler hiç korkmadan etrafınızda dolaşıyor. Bu bile sizi mutlu ediyor.

Çin Kulesi (Chinese Turm)

Mangalın yasak olduğu park sadece spor için değil Münih Halkının eğlence faliyetlerini de yürüttüğü bir yer. Özellikle de Çin Kulesi (Chinese Turm) etrafındaki bira bahçeleri ile kış ortasında bile yapılan Eisbach Kanalı’nda yapılan inanılmaz sörf gösterileri ön planda olanlar.

Merkezden arabayla 10 dakika uzaklıkta bulunan park ile ilgili tüm detayları geniş şekilde İngiliz Bahçesi (Englisher Garten) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Nymphenburg Sarayı (Schloss Nymphenburg)

1679 yılında açılan Münih’in yüzyıllarca yönetildiği yer olan bu saray meşhur kral Ludwig II’nin doğum yeri. 229 hektar büyüklüğündeki sarayın özellikle kışın kanal ve göletler de buz tutunca beyaz bir kuğu görünümüne sahip oluyor.

Nymphenburg Sarayı (Schloss Nymphenburg)

Dikkatimi çeken diğer bir özellik ise sarayın çok büyük bahçeleri ve spor yapan Münih Halkı. Evet yanlış okumuyorsunuz sarayın bahçeleri tamamen halka açık. Garip değil mi? Özellikle de alışık olmayınca.

Bahçesindeki İsar Nehri’ne bağlı kanal ve göletlerde kuş, flamingo ve ördekler var ve hiç biri insanlardan korkmuyor bilakis fotoğraf çekenlere güzel pozlar veriyorlar.

Marstallmuseum

Ayrıca özellikle  kraliyet ailesinin taç giyme törenleri ve avcılık için kullandığı masaldan çıkma at arabaları ve kızaklar müzesini ile muhteşem Porselenlerinin sergilendiği Marstallmuseum’u mutlaka görmelisiniz. Bu nedenle bence Münih’e gelen bir turistin mutlaka görmesi gereken önemli bir yer.

Merkezden yarım saat uzaklıkta bulunan saray ile ilgili tüm detayları geniş şekilde Nymphenburg Sarayı’nda Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Münih Olimpiyat Parkı (Olympiapark München)

1972 yılında Münih Olimpiyatları için açılan kompleks gerçekten çok güçlü bir kompleks. En güzel tarafı ise yeşilin her tonunu yaşayabildiğiniz bu güzel parkın ister piknik, ister spor, ister boş vakit geçirmek için günümüzde bile hala halk tarafından kullanılabilir durumda olması.

Münih Olimpiyat Parkı (Olympiapark München)

Günümüzün tabiriyle gerçek bir millet bahçesi olmuş. Sahne bütünlüğü ise gerçekten harika. Özellikle de donmuş göl diğer yapılar ile bütünleştiğinde….

Münih Olimpiyat Stadyumu (Münchner Olympiastadion)

Münih Olimpiyat Stadyumu parkın en önemli objesi. En önemli özelliği doğa severliği ve barışı temsilen tüm stadın yeşile boyanmış olması ve örümcek ağı şeklindeki çatısı.

Olimpik Kule (Olympiaturm)

Diğer önemli obje ise televizyon kulesi olarak da kullanılan ve tüm Münih’i izleyebileceğiniz bir restoran ve gözlem platformuna sahip 291 m yüksekliğindeki Olimpik Kule (Olympiaturm).

Merkezden 7 km uzaklıkta bulunan park ile ilgili tüm detayları geniş şekilde Münih Olimpiyat Parkı’nda Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Çevre Gezileri

Münih sadece şehir olarak değil çevresi ile de çok güzel bir yer. Bavyera’nın hatta belki de Almanya’nın en güzel görüntüleri Alp Dağlarına bakan eteklerde yer alıyor. Güzel bir planlama ile Münih günlerinizi daha da güzel hale getirebilirsiniz.

-Füssen

Füssen Almanya’nın en yüksek kasabası. Bavyera’nın en güzel yerlerinden biri. Zamanında Almanya’dan Kuzey İtalya’ya geçiş noktası olduğu için oldukça önem kazanmış. Özellikle eskişehir bölgesi mutlaka gezilmeli. Ulaşımı da kolay.

Füssen Aziz Mang Bazilikası (Basilika St. Mang)

Füssen ile ilgili tüm detayları Kış Ortasında Füssen‘de Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Schwangau

Schwangau, ünlü Bavyera Kralı Ludwig II’nin meşhur ettiği bir yer. Alpsee, Hohenschwangau Şatosu (Schloss Hohenschwangau), Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein), Aziz Koloman Kilisesi (St. Coloman Kirche) gibi muhteşem doğal güzellik ve yapıları burada görebilirsiniz. Ulaşımı da çok kolay.  

Neuschwanstein Şatosu (Schloss Neuschwanstein)

Schwangau ile ilgili tüm detayları Schwangau‘da Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Münih’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Münih çok kültürlü yapısının da etkisiyle gastronomik olarak gerçekten çok zengin bir şehir. Bavyeralılara özgü çorba, yemek ve tatlıları yiyip içerken bir yandan da eğlenebileceğiniz yerler de var. 

Hofbräuhaus München

Konu ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak Münih’te Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Münih’te Alışveriş

Münih; alışveriş  çeşitliliği ile zengin bir şehir. Yeter ki doğru yerlere gidin ve indirimleri yakalayın. Alışveriş için en doğru yer yine eski şehirdeki Karlsplatz ile Marienplatz arasında bulunan bölge ve çevresi. Ocak-Şubat dönemi kışlık indirim dönemi. Burada size tavsiye değil neleri kaça aldığımızdan bahsedeceğim.

Neuhauser Caddesi

Karl Kapısı (Karlstor) sol arafta bulunan Lederwaren Hetzenecker adlı bavul da satan deri ürünleri mağazasından bir kabin bavulunu indirimde 24 € gibi bir bedel ile aldık. 3 lü seti 54 € idi. Türkiye’de o bavulun sadece bir tanesini bu fiyata alabilirsiniz.

Marienplatz’a giderken sağ tarafta Sephora München adlı bir kozmetik mağazası var. Buradan Yves Rocher 3’lü setlerini net olarak Türkiye’deki aynı ürünlerin yarı fiyatına aldık.

Orlando Caddesi

Eşim yine Marienplatz’a giderken sağ tarafta bulunan S.Oliver Store adlı giyim mağazasından indirimde 10 € seviyesinde 3-4 kazak aldı. Kalitesi itibariyle Türkiye’deki fiyatların yarısı olduğunu söyleyebilirim.

Belediye binasının hemen karşısında Galeria Kaufhof adlı çok büyük ve çok katlı bir market var. Buranın alt katında ise şimdiye kadar gördüğüm en büyük çikolata ve peynir pazarı var. Hediye ya da alışveriş için burası tam yeri. 

Münih’te Nerede Kalınır?

Burada nerede kalacağınıza gelince çok fazla lüks aramıyorsanız Münih’in Türk Mahallesi’nde fiyatlar diğer bölgelere göre oldukça uygun. Örneğin bizim de kaldığımız Ludwigsvorstadt .bölgesinde yer alan Hotel Atlas München Oteli’nde kahvaltı dâhil 3 kişilik bir ailenin günlük 100 € ödeyerek kalması mümkün. Merkeze de yürüyerek 5 dakika mesafede olduğunuz düşünülürse güzel bir fiyat olduğu söylenebilir.

Münih

Türk Mahallesi çok ideal bir bölge çünkü ana tren istasyonuna 5 dakika merkeze ise 10 dakika yürüme mesafesinde. Bu nedenle merkeze yakın olmak isteyen turistlerin de gözdesi.

Bölgede en çok dikkatimi ise Türklerin burada artık işveren olduğu görmek çekti. Özellikle kuaför salonları oldukça dolu. Sanki bütün şehir saçlarını Türk Mahallesi’nde yaptırıyor. Sonradan öğrendim ki pek çok ünlü patron bile saç kestirmeye mahalleye geliyormuş.

Değerlendirme

Münih; fotoğraf ve kültür diyenler için çok güzel bir yer. Çevresinde de gezilecek çok yer var. Kışın gidilmez diyenlere kulak asmayın kesinlikle gidip keyfini çıkarın.

Münih’i tam anlamıyla gezmek için çevre gezileri ile birlikte 5 gün gerekiyor. Bu nedenle kalacağınız yer mutlaka Münih Merkez Tren İstasyonu’na yakın olsun.

Münih ile ilgili diğer yazılarımız için Münih Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Bavyera Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version