Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Dünya’nın en büyük şehir parklarından biri olarak kabul edilen Almanya’daki İngiltere İngiliz Bahçesi (Englisher Garten) 18. yy.dan beri Münihlilere şehir parkı olarak hizmet veriyor.

1789 yılında açılan İngiliz Bahçesi yaklaşık olarak 3,75 km² büyüklüğünde. Tam 78 km bisiklet ve koşu yoluna sahip.

Bizdeki anlayışın tersine açıldığı ilk günden itibaren küçülmek yerine yıllara sari daha da büyümüş. İşin bizi ilgilendiren yanı ise 200 kusur senedir burası orasından burasından imar oyunlarıyla tırtıklanmamış önce halkın ihtiyacı denmiş.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

Üstelik kimse orasına burasına zaten çok büyük şehirde de yer kalmadı  azıcık kenarından arazi tahsis edip AVM, Kilise, toplu konut, rezidans yapayım da dememiş. Hatta daha farklı söylemek gerekirse önce halkı ön planda tutan bir park olmuş.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten) Gezisi

İngiliz Bahçesi’ne Ulaşım

Merkez istasyonundan 3,5 km mesafede bulunan parka benim tavsiyem yürüyerek 30 dakikada varabilirsiniz.

Yok yürümem diyorsanız 20 dakika’da bir Hauptbahnhof Nord durağından geçen 58 numaralı otobüs 20 dakikada Thiemestraße durağına kadar gidiyor. U3 ve U6 numaralı metrolar (Giselastraße) ile de ulaşabilirsiniz. 

Taksi ise 3-4 kişiyseniz değerlendirilebilecek doğru tercih.

İngiliz Bahçesi’nin Tarihi

Parkın ilk oluşturulma süreci 1789  yılında zamanın Bavyera Prensi Carl Theodor’un Münih’i 2’ye bölen Isar Nehri boyunca bir park oluşturulması emrini vermesi ile başlamış.

Projeyi Bavyera Ordusu’nda görevli Briton Benjamin Thompson tasarlamış ve yönetmiş.

İsmine gelince o dönemde Avrupa’da Barok, Gotik vb. bina tarzlarının yanında bahçe ay da park düzenlemesinde de İngiliz ve Fransız tarzları olarak 2 tip tarz öne çıkıyormuş. Düzenleme yapılırken İngiliz tarzı seçildiği için parkın adı da İngiliz Bahçesi olmuş.

İngiliz Bahçesi

Park 78 km uzunluğundaki koşu ve bisiklet yolları ile bisikletçiler ve koşuculara çok güzel spor yapma imkanı sağlanmış.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

Futbol oynamak isteyenler de unutulmamış. Onlar için de sahalar mevcut. Tabii ki parkın tek işlevi bu değil. Bugün park sadece spor imkanı sunan değil aynı zamanda Münih Halkının özgürce eğlence faaliyetlerini de yürüttüğü bir yer haline gelmiş durumda.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

Parkın karla birlikte gelen ıssız güzelliği karşısında etkilenmemek mümkün değil. Yazın buralar Münih’in en kalabalık yeri haline geliyormuş. Kışın karlar altında ise bence çok daha güzel.

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten)

Bu arada park ile ilgili mangal ve barbekü gibi faaliyetlerin yasak olduğunu öğrendim. Siz sormadan ben söyleyeyim. Bizimkilerin talebini ise yine şehrin dışında belirlenmiş başka bir parkta karşılıyorlarmış.

Parkın içerisinde İsar Nehri’nden beslenen kanallar var. Bu kanallara dere görünümü verilmiş. Ördek ve kuğularla birlikte doğallık sağlanmış. İnsan kendi kendine ah İstanbul demeden duramıyor.

-Monopteros

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten) Monopteros

Parkın içerisinde dikkat çeken yapılardan biri tepeye inşa edilmiş Monopteros. Parkın tepeden seyredilebilmesi için 1836 yılında inşa edilmiş.

-Çin Kulesi (Chinese Turm)

Bira bahçeleri (Bier Garten) dendiğinde ilk akla gelen yer Çin Kulesi (Chinese Turm). Burada bulunan bira bahçesi Münihte bulunan 2. büyük bira bahçesi.

Çin Kulesi (Chinese Turm)

1789-1790 yılları arasında inşa edilen Çin Kulesi’nin  yüksekliği 25 m. Parkın simgesi aynı zamanda. 2. Dünya Savaşı’nda ağır bombardımanlar neticesinde yanmış. 1952 yılında orijinaline sadık kalınarak tekrar inşa edilmiş.

-Isar Nehri

İsar Nehri Münih’in can damarı. Münih’i ortadan ikiye bölüyor. Isar Nehri Park’ın aynı zamanda doğu sınırını oluşturuyor.

Isar Nehri

Şunu bilmeniz de fayda var. Şehirdeki tüm göletler ve kanallar bu nehirden besleniyor. Bu nedenle her yerde kanallara rastlayacaksınız.

İngiliz Bahçesi ve Sörf

Anlatmadan geçemeyeceğim bir diğer husus ise Eisbach Kanalı’nda yapılan inanılmaz sörf gösterileri. Eisbach Kanalı, insan eliyle yaratılmış bir kanal. Bu kanalın tam ağzında köprü önünde dip tabiatı şekillendirilerek oluşturulan yapay akıntıya karşı sörf yapmak buralarda muteber olmanız için yeterli.

Herkes ellerinde sörf tahtası iş çıkışı buraya gelip ayakta kalabildikleri ölçüde fotoğrafçılara güzel pozlar vermeye çalışıyorlar. Eminin rastlamayı hiç ummadığınız bir spor faaliyeti. Bir fotoğrafçının bunu kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle öğleden sonraları burası bayağı kalabalık oluyor.

İngiliz Bahçesi’nde Ne Yenir?

Burada yemek denince ilk akla gelen yer Restaurant & Biergarten am Chinesischen Turm.

Restaurant & Biergarten am Chinesischen Turm

Burası ile ilgili tüm detayları Münih’te Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

İngiliz Bahçesi (Englisher Garten) bir şehir parkının nasıl olması gerektiğine ilişkin güzel bir örnek.

Özellikle karlar altında göreceğiniz sahneler ise olağan üstü. Bu çerçevede Münih’i gelen tüm arkadaşlarımın yarım günlerini ayırıp mutlaka burayı görmesi gerektiğini değerlendiriyorum.

Münih ile ilgili diğer yazılarımız için Münih Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Bavyera Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version