Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

BMW Müzesi’nde Bir Gezi

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Münih programımız kapsamında BMW Müzesi’nde bir gezi planladık. Müze, Türkçesi ile Bavyera Motor Fabrikası A.Ş. ana merkez kompleksi içerisinde bulunuyor.

Almanlar, 1972 Münih Olimpiyatları’nı projelerken BMW’nin tanıtım fırsatını da değerlendirmişler. Bunu da gezilebilir bir kompleks oluşturarak sağlamışlar.

Buradaki komplekste müze dışında BMW Yönetim Merkezi, BMW Dünyası ve BMW Fabrikası da bulunuyor.

BMW Yönetim Merkezi ve BMW Müzesi

4 silindirli BMW Yönetim Merkezi’nin tepesinde gördüğünüz BMW ambleminin mavi kısmı gökyüzünü, beyaz kısmı ise uçak pervanesini temsil ediyor. Nasıl yani? diyorsunuz.

Sebebi şu, şirket 1913 yılında aslında sadece uçak motoru üretmek için kurulmuş. Daha sonradan 1929 yılında otomobil üretimine de başlamış. Ben burada müzeyi gezerken 1944 model BMW uçak motoru gördüm. Şaşırdım. Anladığım kadarıyla bu durum 2. Dünya Savaşı’nın Almanya’ya olan bedellerin biri…

Yönetim Merkezinin yanında gördüğünüz müze binası ise bir kase şeklinde. Dinamik mimari anlayışı ile “kapalı bir alanda yol konsepti” ile geliştirilmiş. Müzenin karşısında da BMW’nin fabrikası var. Fotoğrafı çektiğim yer ise aynı zamanda satış da yapılan BMW Dünyası (BMW Welt).

Müze; 1000 m uzunluğa sahip olan tur güzergahı boyunca herhangi bir kavşak olmaksızın tasarlanmış. Rampalarda dümdüz yürüyerek 25 sergi alanını gezmeniz mümkün.

Bu arada bilmiyor olabilirsiniz. BMW aynı zamanda MINI, Rolls-Royce Mini ve Rolls-Royce otomobil şirketlerinin de sahibi…Burada BMW, MINI, Rolls-Royce marka otomobilleri ve BMW motorlarının geçmişini ve geleceğini görmeniz mümkün.  

BMW Müzesi Gezisi

BMW Müzesi’nin Tarihi

Bu müzenin varlığı aslında 1922 yılına dayanıyor. O dönemde ilk defa ürün sergilemesi BMW Münih Fabrikası’nda küçücük bir odada yapılmış. Tabii ki zaman içerisinde malum ürün yelpazesi genişleyince bu günlere gelinmiş.

BMW Müzesi

1966 yılında BMW yönetim kurulu yeni bir yönetim merkezi kurulması ve burada bir de müze yapılması kararı almış.  Müze’nin tasarımı ise Viyanalı Mimar Karl Schwanzer’e ait.

BMW Müzesi’ne Ulaşım

Merkezden 7 km uzaklıkta bulunan müzeye ulaşım oldukça kolay. Olympiapark 2 80809 München/Munich adresinde yer alan müzeye 59 ve 173 Numaralı Otobüsler (Olympiapark Eissportstadion), U3 Metro Hattı (Olympiazentrum) ile şehir merkezinden 20-30 dakika içerisinde ulaşmanız mümkün. Arabayla ise 15 dakikada ulaşabilirsiniz.

BMW Müzesi’ne Giriş

Müze, 10.00-16.00 saatleri arasında açık.

Eğer müzeyi rehber eşliğinde gezmek isterseniz Perşembe : Pazar günlerinde 10.15-16.30 saatleri arasında İngilizce ve Almanca tur düzenleniyor. Yaklaşık 1 saat süren bu turda kişi başı ücret 13 €. Aile 29 €.

Kayıt için Tel.: +49 (0)89 / 1250 16001 Email: infowelt@bmw-welt.com

Müzeyi kendiniz gezmek isterseniz kişi başı ücret 10 €. Aile 24 €. Olympiapark bileti aldıysanız ücret 7 €.

Burada belirtmem gereken önemli bir husus var. Müzeye sırt çantası almıyorlar. Girişte dolaplara kilitlemeniz lazım.

BMW Müzesi

BMW Müzesi, BMW’nin şirket, marka ve ürün geçmişlerinin etkileyici şekilde sunulduğu bir yer. 

Markanın geçmiş 100 yıllık en değerli ve çekici otomobillerinin, motosikletlerinin ve motorlarının yaklaşık 125’i, 5.000 m²’lik bir alanda sergileniyor.

Sergilerle ilgili arka plan bilgisi Almanca ve İngilizce olarak veriliyor. Sergileme 7 bölümde ele alınmış. Müzenin içi biraz labirenti andırıyor. Zamanında üretilmiş tüm serileri uçak motorları dahil görebiliyorsunuz.

BMW Müzesi

Yine BMW’nin DTM, F1, Paris-Dakar yarışı, Touring Car Şampiyonası vb. bütün  sporları dallarında kullandığı otomobil ve motosikletleri de burada görüp inceleyebilirsiniz.

-Tasarım Bölümü

Tasarım bölümünde BMW markasının ilham süreci üzerinde duruluyor. Teknolojinin nasıl ilerlediğini somut olarak görmemizi sağlıyor.

BMW Müzesi

BMW’nin tasarım arabaları ile birlikte eski ve yeni bir çok modeli görülebiliyor,

BMW Müzesi

Hatta burada modaya uygun renk seçim tekniklerini de yerinde görmeniz mümkün.

-Şirket Bölümü

Burada 1916’da geliştirilen ilk uçak motorunu, 1923’te geliştirilen ilk motosikleti ve 1928’de geliştirilen ilk otomobili görebilirsiniz.

BMW Müzesi

Örneğin görülen motosiklet BMW’nin ürettiği ilk motosiklet modeli.

-Motosiklet Bölümü

BMW motosiklet üretimini Münih (1923-1969) ve Berlin-Spandau (1969 – bugün) fabrikaları kapsamında burada görmek mümkün. 80 yıldan fazla süredir motosiklet üretiminde öne çıkan tüm seriler burada sergileniyor.

Ziyaretçiler, 1920’lerden günümüze motosiklet yapımı alanındaki en önemli yeniliklere de görebiliyor.

-Teknoloji Bölümü

Sergide; BMW teknolojisinin verimliliğini ve performansını gösterebilmek maksadıyla motorlar ve aerodinamik temaları daha ön planda kullanılıyor.

BMW Müzesi

İşte tüm bu teknolojiyi görebileceğiniz bölüm de tam olarak burası. Yani burada bir bakıma geleceği de görebiliyorsunuz.

-Motor Sporları Bölümü

Yarış sporlarında dereceye girip ödül kazanan tüm araçlar burada sergileniyor.

BMW Müzesi

Burada unutulmaz BMW 328 modelinin 1930 yılından itibaren Formula 1 kapsamındaki başarı performansını görmeniz mümkün.

BMW Müzesi

Ayrıca daha yakın döneme ait ödül kazanan arabalar da burada sergileniyor.

-Seri Üretim Bölümü

Burada seri olarak üretilen ve oldukça talep gören BMW 3 Serisi, 5 Serisi, 6 Serisi ve 7 Serisi ve Z veya X modellerini burada görebilirsiniz.

BMW Müzesi

Bir zamanlar yollarda gördüğünüz M serisi arabaları tekrar görmek ve eskilere gitmek çok güzel bir nostalji.

BMW Müzesi

Fenerbahçeli arkadaşlar için bile araba üretmişler sanırım görseler ne mutlu olurlardı..Şaka şaka…

-Mini Model Bölümü

1959 yılından itibaren üretimine başlanan Mini modeli için yine ayrı bir bölüm oluşturulmuş.

BMW Müzesi

Değişik konseptler için üretilen sevimli arabaları görünce eskiyi hatırlayıp mutlu oluyorsunuz.

BMW Müzesi

Beni en çok etkileyen ise klasik aile üretimleri oldu. Ne kadar sevimliler değil mi?

Alışveriş

Bunların dışında içeride çok şık bir kafe ve hediyelik eşyalar alabileceğiniz mağazalar var. Ancak bir anahtarlığın da  30 € olduğunu belirtmeliyim.

Değerlendirme

Müze, Türkçesi ile Bavyera Motor Fabrikası A.Ş. ana merkez kompleksi içerisinde bulunuyor. Bu durum sadece müzeyi değil komplekste bulunan BMW Dünyası (BMW Welt) ve BMW Fabrikası’nı görmek için de fırsat.

Özellikle otomobil tutkunlarının bu müzeyi mutlaka görmesi gerektiğini değerlendiriyorum. Ayrıca çok yakında bulunan Münih Olimpiyat Parkını da mutlaka planlamanıza alın.

Bu çerçevede tüm detayları BMW Dünyası (BMW Welt) ve Münih Olimpiyat Parkı (Olympiapark München)’nda Bir Gezi başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Münih ile ilgili diğer yazılarımız için Münih Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Bavyera Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version