Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dresden’de Bir Kış Gezisi

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Prag‘a kadar gitmişken günübirlik de olsa Kuzeyin Floransa’sı Dresden’de Bir Kış Gezisi yapmayı da unutmadık. Kuzey ülkeleri her ne kadar soğuk olsa da en güzel panaromik manzaralarını da işte bu soğukta veriyorlar yeter ki yanınız da iyi bir fotoğraf makineniz olsun.

Dresden Almanya içinde, Türk nüfusun en az olduğu şehirlerden biri. Sanırım uzun yıllar, komünist sistemle yönetilmiş olmaları ve daha sonraki gelişmeler bu insanların yüzlerini güldürmüş ve diğer asık suratlı Almanlar gibi olmamalarını sağlamış.

Ancak bu durum bile son dönemde bu güzel şehrin Almanya da Nazilerin başkenti olmasını engellemiyor. Ben de bu çerçevede yapmış olduğumuz Dresden’de Bir Kış Gezisi deneyimlerimizi aşağıdaki başlıklarda sizlerle paylaşacağım.

Dresden’de Bir Kış Gezisi

Prag’dan Dresden’e Ulaşım

Dresden, Prag’ın 146 km kuzeyinde Almanya toprakları içerisinde bulunuyor. Her 2 ülke de AB toprakları olduğu için sınırda her hangi bir kontrol söz konusu değil. Dresden’de Bir Kış Gezisi için Prag’dan Dresden’e 4  alternatifli ulaşım imkanı mümkün.

-Araba

E55 ve A17 numaralı yolu kullanarak arabayla 1,5  saatte Dresden’e ulaşabilirsiniz.

-Otobüs

Eğer araba kiralamadıysanız Dresden’e otobüs kullanarak direkt ulaşmanız mümkün.

FlixBus, Regiojet, Leo Express ve  Eurolines DE otobüsleriyle 2 saatte Prag Otobüs Terminali ( Prague ÚAN Florenc)’nden Dresden’e (Dresden Hauptbahnhof) ulaşabilirsiniz. Kişi başı ücret ortalama 12 €.

Elbe Nehri Yolu Çekya

Dresden’e gitmek için en risksiz yol olan otobüsle ulaşımın diğer avantajı yolun kuzey ana hattı üzerinde olması ve çok fazla otobüs firması olması nedenleriyle saat sınırı olmaksızın devamlı otobüs bulabilecek olmanız. Manzarası da ekstrası….

-Tren

Czech Railways (ČD) tarafından işletilen trenler ile Dresden’e direkt ulaşmanız mümkün. 3 saatte bir Prag Ana Tren İstasyonu (Praha Hlavní Nádraží)’ndan kalkan trenler Dresden’e (Dresden Hauptbahnhof) 2 saat 20 dakikada varıyor.  Kişi başı ücret 14-28 € arasında değişiyor.

-BlaBlaCar

Prag-Dresden hattında çok sık olarak BlaBlaCar da kullanılıyor. 9 € gibi bir ücret ödeyerek 2-2,5 saatte Dresden’e ulaşmanız mümkün.

Dresden’in Tarihi

Dresden, yaklaşık 400 yıl Saksonya krallarının ikametgahı olmuş bir şehir. Güçlü Kral Augustus, 16. yy.dan itibaren çok sevdiği Dresden’i bir Floransa yapabilmek için çok çaba harcamış. Dresden’e İtalya ve Avusturya’nın en tanınmış mimarlarını, bestecilerini ve müzisyenlerini getirtmiş.

Tabii ki bu akımda gelişmeye açık Martin Luther’in katkılarını ve şehrin Protestanlarca ele geçirilmesini unutmamak gerek.

Dresden’de Bir Kış Gezisi

Dresden bu 300 yıllık dönemde yapılan hamlelerin meyvesini almış ve sanat ve bilimde o kadar ileri gitmiş ki 1933 yılına gelindiğinde Avrupa modern sanatının ve teknolojisinin merkezi olarak gösteriliyormuş.

Daha sonra bu biblo şehir için en kötü şey yani savaş çanları çalmaya başlamış. Sanırım hiç bir müttefik kıyamadığı için şehir, savaş boyunca tek bir hava saldırısına uğramamış. Savaş sona ermiş. Almanlar teslim olmuş.

Tam şehir kurtuldu derken özellikle bombalanan İngiliz şehirlerinin intikamı için İngiliz pilotlarca bombalanmış. Taş taş üstünde bırakılmamış. Bugün bile o siyahımsı is rengini her yerde görebiliyorsunuz. Bombardımandan sonra da yıkık halde olan şehir Kızıl Ordu tarafından işgal edilmiş.

Dresden’de Bir Kış Gezisi

Ruslar şehri ele geçirince sanat ve teknoloji bir tarafa bırakılmış. KGB’nin Avrupa merkezi olarak anılmaya başlanmış. Hatta tüm Rus liderler istihbarat eğitimlerini bile buradaki KGB merkezinde alıyormuş. Mesela Putin’in burada 5 yıl KGB ajanlığı yaptığını biliyor muydunuz.

1990 yılındaki 2 Almanya’nın birleşmesinin sonra Sovyet askerleri şehirden ancak 1992 yılında geri çekilmiş. Bu tarihten itibaren de tüm Almanlar el ele verip tarihi Saksonya’nın başkentini taş üstüne taş koyarak sanki hiçbir şey olmamış gibi savaş öncesi haline getirmeyi başarmışlar.

Dresden’de Gezilecek Yerler

Dresden’de gezilecek tüm yerler neredeyse bir arada toplanmış şekilde Altstadt (eskişehir) bulunuyor. Yani Dresden’de Bir Kış Gezisi yaparsanız gezeceğiniz alan büyüklüğü sınırlı. Bu nedenle ek bir ulaşım ihtiyacı da gerektirmiyor.

Tek yapmanız gereken yaya olarak dolaşmak zorunda kalıyorsunuz ki bu da zaten talep edeceğiniz bir durum. Başka bir alternatif ise, farklı bir keyif katmak maksadıyla atların çektiği arabalar ile Altstadt’da kısa bir gezinti yapmak.

-Elbe Nehri

1.094 km uzunluğundaki Elbe Nehri, Orta Avrupa’nın en büyük nehirlerinden biri. Çekya’nın kuzeyinde Krkonoše (Giant) Dağı’ndan doğup tüm Doğu Almanya topraklarından geçtikten sonra Kuzey Denizi’ne dökülüyor.

Elbe Nehri

Nehir aynı zamanda Dresden’in hem can damarı hem de en büyük tehlikesi. Can damarı çünkü Dresden tarih boyunca zenginliğini bu nehir ile taşımış, balık ve tatlı su ihtiyacını bu nehir ile sağlamış. Martin Luther’in fikirleri bile bu nehir ile yayılmış, kıyı kentlerine refah getirmiş. Ancak, aynı nehir her taştığında Dresden sular altında kalmış. Yok olma tehlikesi atlatmış.

-Frauenkirche

Dresden’deki 2 önemli kiliseden biri. Neumarkt Meydanı’nda bulunuyor. 1000 yıllık bir geçmişe sahip. Mimarisi ile dikkat çeken bir yapı. Kilise ve iç kubbenin tasvirleri çok güzel. 2. Dünya Savaşı’nın hemen sonunda bombalanan Dresden’de tamamen yıkılan kiliselerden biri.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Frauenkirche

Kalıntıları o zamanın Doğu Alman yönetimince alınan karar ile bir utanç kanıtı olsun diye 50 yıl boyunca olduğu gibi bırakılmış. Bu karar aslında kiliseyi de kurtaran karar olmuş.

1994 yılında Almanya birleşince ilk olarak el atılan yerlerden biri Dresden ve bu kilise olmuş. Bombardımandan sonra enkaza hiç dokunulmamış olduğundan enkaz altından çıkan orijinal taşlar 1995 yılından itibaren birleştirilerek yeniden inşa edilen kilise 2005 yılında hizmete açılmış. Yapının restorasyonu: büyük ölçüde Alman ve uluslararası kuruluşlardan gelen bağışlar ile yapılmış. Özellikle, burayı yıkmak için tonlarca bomba atan İngilizlerin başrolde bulunmaları ise oldukça ilginç olmuş.

Dresden Frauenkirche

Kilisenin geçmişi de ilginç. Mimar George Bähr tarafından tasarlanan kilise 1725-1743 yılları arasında inşa edilmiş. İşin ilginci açıldığında Roma Katolik Kilisesi iken reform döneminden sonra Martin Luther’in de etkisiyle Protestan Kilisesi haline gelmiş.

Luther’in Hıristiyan dini içerisinde reform hareketlerini burada başlattığı için şehrin sembollerinden biri olan kilisenin önünde, kendisinin büyük bir heykeli dikilmiş. Görülen zatın aşırı bir Türk düşmanı olması ise ayrı bir yazı konusu….

Dresden’de Bir Kış Gezisi Frauenkirche Frauenkirche Augustus Köprüsü’nden

Kiliseye giriş ücretsiz. Kiliseyi 1 saat süren rehberli turlar ile gezebilirsiniz. Kişi başı ücret 4 €. 67 m yüksekliğindeki kubbeye de çıkılıyor. Bütün Dresden’i fotoğraflamak için en ideal nokta diyebilirim. Kubbeden manzaralar nefes kesici.

Kubbeye çıkmak isterseniz kişi başı 11 € ücret ödemeniz gerekiyor. Önce asansör ile 24 m yüksekliğe kadar çıkıp sonra 127 merdiveni tırmanmanız gerekiyor ona göre…

Adres: Neumarkt, 01067 Dresden, Almanya

-Fürstenzug

Frauenkirche ile Katholische Hofkirche arasında bulunan Augustusstraße üzerinde 25.000 parça yüksek kaliteli Meissen porselen çinisi üzerine Dünya’nın en uzun seramik duvar resimlerinden biri yapılmış. Burada sanat ve tarih birleştirilmiş.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Fürstenzug

101 m uzunluğundaki duvar üzerindeki resimler sanatçı Wilhelm Walter tarafından 1870-1876 yılları arasında yapılmış.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Fürstenzug

Görülen resim 1905 yılında duvara taşınmış. Bu resimde Saksonya’daki Wettin Hanedanlığı’nın 1127-1873 yılları arasındaki 750 yıllık tarihi anlatılıyor.  

Dresden’de Bir Kış Gezisi Fürstenzug

Resimde toplam 94 kişi var. Bunlardan 35’i dük, kral vb. 59’u sanatçı, bilim adamı,  zanaatkâr vb. 

Adres: Augustusstraße 1, 01067 Dresden, Almanya

-Katholische Hofkirche

Dresden’deki 2 önemli kiliseden diğeri ise Katholische Hofkirche. Theaterplatz’da bulunuyor. Nasıl ki Frauenkirche, Saksonya’daki en önemli Protestan kilisesi ise Katholische Hofkirche’de Katoliklerin Saksonya’daki ana ibadet yeri.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Katholische Hofkirche

Frauenkirche bir Protestan kilisesine dönüşünce Katolik olan Kral Güçlü Augustus bir denge sağlamak ve o dönem Kralı olduğu Polonyalıları da kızdırmamak için İtalyan mimar Gaetano Chiaveri’ye 1737-1755 yılları arasında barok tarzındaki bu kiliseyi yaptırmış. Uzun olmasının sebebi o dönemde Protestan olan Dresden’de Katoliklerin sokaklarda ayin yapmasının yasaklanmış olması.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Katholische Hofkirche

Saksonyadaki Katolikler Kral Güçlü Augustus’u hiç unutmamışlar. Bugün de kralın mezarı Krakow’da kalbi ise bakır bir kapsül içerisinde bu kilisede tutuluyor. Saat kulesi 80 m yükseklikte olup kilise 78 aziz heykeli ile çevrilmiş.

Adres: Schloßstraße 24, 01067 Dresden, Almanya

-Augustus Köprüsü (Augustusbrücke)

Kral Güçlü Augustus’un adını taşıyan bu antik taş köprü aynı zamanda Saksonya’nın en eski köprüsü.

Eskiden Dresden’de Elbe Nehri’nin 2 yakasını birbirine bağlıyormuş. 13. yy.da inşa edilmiş ancak tarih boyunca bir çok kez sel nedeniyle ya yıkılmış ya ciddi hasar görmüş.

Augustus Köprüsü (Augustusbrücke)

1727-1731 yılları arasında yine Kral Güçlü Augustus’un emriyle yenilenmiş. 17 kemireli 402 m uzunluğunda taş bir köprü inşa edilmiş. 1945 yılında Naziler tarafından havaya uçurulmuş ancak 1949 yılında aynen inşa edilmiş.

Augustus Köprüsü (Augustusbrücke)

Tabii ki nehir bölge taşımacılığının can damarı. Zaman içerisinde gemi tonajları artmaya başlayınca tarihi köprü bir ulaşım engeline dönüşmüş. Bu nedenle de 1910 yılında tadilat görmüş. Şimdi nehir gemileri için bir engel teşkil etmiyor.

Augustus Köprüsü (Augustusbrücke)

Dresden’de Bir Kış Gezisi yapan fotoğrafçı arkadaşlarım, burası aynı zamanda hem Elbe Nehri’nin hem de Dresden’in güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz bir yer.

-Semperoper

Dresden’deki en önemli sanatsal yapılardan ve Dünyanın en güzel, en eski ve prestijli operalarından biri. Almanya’nın en ünlü opera binası olarak görülüyor. Avrupa’nın ilk opera binası olarak tanımlayanlar da var.

Demokratik Alman Cumhuriyeti döneminde Doğu Almanya’nın sanata olan düşkünlüğünü göstermek için binanın restorasyonunda büyük çaba harcanmış. İtalyan rönesans tarzındaki muhteşem mimarisine hayran olmamak elde değil. Adını Dresden Devlet Operası’nın kurucusu, mimar Gottfried Semper’den almış.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Semperoper

Görülen bina mimar Gottfried Semper tasarlanan ve 1869 yılında yanan binanın yeniden 1878 yılında yeniden yapılmış hali. Ancak bu bina da 1945 yılındaki hava saldırıları dolayısıyla kullanılamaz hale gelmiş. Orijinal parçaları ile birlikte ancak 40 sene sonra 1985 yılında onarılıp açılabilmiş.

Bilet fiyatları Viyana’dakilerin bir tık altında 20-120 € arasında değişiyor. Operayı 1 saat süren rehberli turlar ile gezebilirsiniz. Kişi başı ücret 11 €.

Adres: Theaterplatz 2, 01067 Dresden, Almanya

-Dresden Kalesi (Residenzschloss)

Dresden Kalesi (Residenzschloss) Semperoper, Zwinger ve Frauenkirche’nin tam ortasında bulunuyor. 1485 yılından itibaren Saksonya Kralları burada ikamet etmiş. Devlet hazinesi de burada tutuluyormuş.

Bugün görülen kısım ise sadece bombardıman sonrası ayakta kalan sarayın restore edilmiş kısmı. Bugün burası Dresden’de sanat ve bilimin içiçe sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüş. Müze; Grünes Gewölbe, Kupferstich-Kabinett (Baskılar, Çizimler ve Fotoğraflar), Türckische Cammer (Osmanlı Bölümü), Rüstkammer (Cephanelik) ve Münzkabinett (Para) bölümlerinden oluşuyor.

Dresden Kalesi (Residenzschloss)

Tabii ki en dikkatinizi çeken bölüm Osmanlı Bölümü. Yanlış görmüyorsunuz müze de böyle bir bölüm de var. Belki biraz korku belki biraz hayranlık.

Hatırlarsanız eskiden tarih kitaplarımızda yer alan ordularımızın Almanya’nın içlerine kadar yaptığı ama hiçbir orduyla karşılaşmadığı seferlerden bahsediliyordu. İşte bu müzede bu seferlerden Osmanlıya ait çadır, silah, kılıç vb. kalanları ve Avrupa sosyetesinin dönemin süper gücüne olan hayranlığını görebiliyorsunuz.

Dresden Kalesi (Residenzschloss)

Sarayın girişi olan kemerin iki tarafında görülen askerler dönemin kuzeyli alman askerlerinin ne kadar korkutucu ve güçlü olduğunu gösteriyormuş.

Friedrich August dem Gerechten

Hemen sarayın ön tarafında 1841-1843 yılları arasında heykeltıraş Ernst Ritschel tarafından yapılan Saksonya’nın ilk kralı Adaletli Frederick Augustus I (Friedrich August dem Gerechten) heykeli var.

Dresden Kalesi (Residenzschloss)

Bu muhteşem kompleks savaş sırasındaki bombardımandan çok büyük yara almış. Almanya’nın birleşmesine kadar da sarayın kalan kısmı hem teknik yetersizlikler hem de politik isteksizlik nedeniyle onarılmamış. Almanya’nın birleşmesiyle birlikte Saksonya’ya olan yatırım istekliliği tarih bilincini de geri getirmiş.

Dresden Kalesi (Residenzschloss) Hausmannsturm

Ayrıca bir de 327 basamak çıkarak Hausmannsturm adlı kuleye de çıkabiliyorsunuz. Müze 10:00-18.00 saatleri arasında açık. Müzeye giriş kişi başı 12 €. 17 yaş altı çocuklardan ücret alınmıyor.

Adres: Taschenberg 2, 01067 Dresden, Almanya

-Dresden Güzel Sanatlar Üniversitesi (Hochschule für Bildende Künste Dresden)

Arkamda gördüğünüz bina bugün Dresden Güzel Sanatlar Üniversitesi (Hochschule für Bildende Künste Dresden). Şehrin en eski eğitim kurumu burası.

Dresden Güzel Sanatlar Üniversitesi Brühlsche Terrasse

1891-1895 yılları arasında mimar Konstantin Lipsius tarafından neo-rönesans tarzında inşa edilmiş. Bina, gördüğünüz gibi mimari olarak da adını gösteriyor.

Dresden Güzel Sanatlar Üniversitesi solda

1784 yılında o gördüğünüz kubbe binada bir gözlemevi kurulmuş. Gözlemevi kurulduktan sonra: astronomi tarihi ve buna bağlı olarak bilimsel aletler temin edilmiş ve büyük bir kütüphane oluşturulmuş.

Koleksiyonun en önemli parçası: 1279 yılında, Araplardan kalma, göksel küreymiş. Ayrıca: 1650 yılına ait bir hesap makinesi ve 1560 yılında yapılmış bir saat de var. Dresden’de Bir Kış Gezisi yaparsanız burayı mutlaka ama mutlaka görün.

Adres: Brühlsche Terrasse 1, 01067 Dresden, Almanya

-Brühlsche Terrasse

Brühlsche Terrasse, Augustus Köprüsü (Augustusbrücke) ile Karola Köprüsü Carolabrücke arasındaki sahil hattı. Burası için Dresden şehrinin mostrası demek çok bir abartı değil. Elbe boyunca uzanan muhteşem ve sanatsal tarihi yapıların vitrini gibi.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Brühlsche Terrasse

Gerçi biz Dresden’de Bir Kış Gezisi yaptık ama burada yazı hayal edebiliyorum. Her yerde Elbe Nehri’ni seyretmek için banklar konmuş. Zaten burası için şehrin en turistik bölümü de denebilir.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Brühlsche Terrasse

Bu bölgede aslında zamanında şehir surların varmış. Daha sonra surların bir işlevi kalmayıp yıkılınca Güçlü  Kral Augustus burayı zengin ve sanata önem veren Kont von Bruhl’un mülkiyetine vermiş. O da buraya saray, tiyatro, kütüphane vb. inşa ettirmiş. O dönemden itibaren de adı Brühlsche Terrasse kalmış.

Dresden’de Nerede Yenir?

Bu konuda tavsiyem yemek çeşitlerinden ziyade yer olacak.

Dresden’de Bir Kış Gezisi Münzgasse

Özellikle Münzgasse şehrin en iyi restoran ve kafelerinin olduğu sokak.

Dresden’de Alışveriş

Dresden belki de Almanya’nın kaliteli ürün alabileceğiniz en ucuz şehirlerinden biri. Özellikle de Centrum Galerie Dresden. Biz buraya Ocak-Şubat döneminde gittik. Dresden’de Bir Kış Gezisi yaparsanız bu dönemde tüm kışlık ürünler ½ 50 net indirime giriyor.

Burada çok kaliteli giyim eşyalarını ya da yine çok kaliteli kayak giyim/kışlık giyim ürünlerini çok iyi fiyatlara hatta Türkiye’ye göre neredeyse yarı fiyatına bulabilirsiniz. Biz 2 kışlık mont, 2 kışlık ayakkabı ve bilumum parça giyim eşyası aldık. Oldukça da memnun kaldık.

Adres: Prager Str. 15, 01069 Dresden, Almanya

Değerlendirme

Dresden, Güçlü Kral Augustus’tan beri Kuzeyin Floransa’sı olmuş. Bilim ve sanat bu topraklarda birlikte yeşermiş yüzyıllarca Elbe Nehri üzerinden refah taşımış.

Protestanlık bu topraklarda doğup Dünya’ya yayılmış. Şehir her ne kadar savaşta yerle bir edilse de Almanya’nın birleşmesiyle Dresden’i diriltmek için insan üstü bir çaba gösterilmiş ve başarılı olunmuş.

Dresden’de Bir Kış Gezis

Bunu gözünüzle görmek ve fotoğraflamak bir geziden öte gerçekten büyük bir şans. Bu nedenle bağımsız olarak ya da Prag’a kadar gitmişken günübirlik de olsa Kuzeyin Floransa’sı Dresden’de Bir Kış Gezisi yapmayı da mutlaka ama mutlaka değerlendirin.

Prag gezisi planlıyorsanız Prag Gezi Rehberi‘ne bölgesel planlama yapıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Yaz döneminde şehir nasıl olur diye merak ediyorsanız Almanya’nın Mücevher Kutusu Dresden başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version